Ako zariadiť bývanie v hygge štýle?

Vnútorný pokoj, pocit pohody či absencia nervozity a stresu. Takto nejako vyzerá bezstarostný život, ktorý by ste možno radi viedli aj vy. V dnešnej dobe plnej zhonu je ale dosiahnutie takéhoto stavu často náročné. Avšak, predsa len existuje miesto, ktoré môžete premeniť na svoju komfortnú bublinu. Je ním vaša domácnosť! A keď sa povie domov plný harmónie, spomenúť treba dánsku filozofiu hygge. Prečo stojí za pozornosť a v čom spočíva?

Žite ako najšťastnejší ľudia sveta

Nie je žiadnym tajomstvom, že Dáni patria medzi najšťastnejšie národy sveta. Vyplýva to z viacerých štatistík, ktoré skúmali kvalitu života obyvateľov tejto severskej krajiny. A práve z Dánska pochádza filozofia hygge. Tá si zakladá na vnútornej harmónii, pokoji a bezstarostnosti a vyrovnanom živote. Existuje viacero spôsobov, ako tento stav dosiahnuť.

hygge style

Prvoradá je schopnosť naplno vnímať prítomný okamih. Odpútať sa od každodenných problémov a vnímať okolité vône, chute, farby či hmatové podnety. Aby ste dokázali svoju myseľ odpútať od rušivých elementov, musíte sa nachádzať v pokojnom prostredí. Ním môže byť práve vaša domácnosť zariadená v súlade s hygge štýlom.

Domácnosť a hygge štýl

Človek je súčasťou prírody a hygge filozofia verí tomu, že vnútorný pokoj sa dá najjednoduchšie dosiahnuť práve v prostredí s prirodzenými materiálmi – drevom, kožou, bavlnou či kameňom. Čo to znamená pre vás? Z domácnosti sa snažte vylúčiť čo najviac syntetických materiálov. V dnešnej dobe sa veľkej popularite tešia rôzne druhy plastov, polyesterov a ďalších foriem umelej hmoty. Tie však pôsobia „chladným“ dojmom a obvykle nedokážu v človeku vyvolať príjemné emócie.

hygge štýl

Praktický tip: Polyesterové vankúše a obliečky v spálni vymeňte za bavlnené. Síce to na prvý pohľad môže vyzerať ako triviálna zmena, no v skutočnosti dokáže mať veľký vplyv na to, ako dobre sa budete vo svojej posteli cítiť. Lacné bavlnené obliečky vysokej kvality zoženiete napríklad na portáli BIANO.

Poriadok na prvom mieste

Pokiaľ nepatríte medzi prvoligových „bordelárov“, zvýšená koncentrácia neporiadku vo vašej domácnosti vo vás pravdepodobne nevzbudzuje dobré pocity. Práve naopak, vyvoláva smútok a podporuje depresívne myšlienky. Množstvo predmetov zároveň rozptyľuje váš mozog a zabraňuje mu sústrediť sa na maličkosti.

interiérový dizajn

Jednoducho, neporiadok v domácnosti sa rovná disharmónii v ľudskej psychike. Zo svojho domova preto vyhoďte všetky nepotrebné drobnosti a gýčové dekorácie. Ponechajte si len to, čo naozaj potrebujete a čo vo vás vyvoláva príjemné pocity. Zariaďovanie opticky uhladeného interiéru vám pomôžu uľahčiť veľké vstavané skrine. Viete do nich totižto systematicky uložiť všetko, čo chcete ukryť pred vašimi každodennými pohľadmi.

Terapia vôňami

Pocit vnútornej harmónie vám pomôžu vyvolať aj príjemné vône. O ne sa postará napríklad kvalitný drevený nábytok vyrobený z masívu. Kovové či plastové stoličky, prípadne konferenčné stolíky a poličky z obdobných materiálov vymeňte za drevené, ktoré nielenže lepšie voňajú, ale ešte k tomu sú aj príjemnejšie na dotyk. Nehovoriac o tom, že do vašej domácnosti vnesú jemný a zároveň decentný prírodný štýl.

bytový dizajn

Náš tip: Vyskúšajte sviečky! Vyberte si vôňu, ktorá na vás pôsobí upokojujúco a spestrite si ňou príjemný večer. Intímne pôsobiaci horiaci plamienok sa zároveň postará o unikátnu atmosféru.

Pocíťte teplo domova

Filozofia hygge do veľkej miery pracuje práve s povestným teplom domova. To je najmä v severských krajinách dôležitým aspektom, ktorý prispieva k pocitu pohodlia a vnútorného pokoja. Optické teplo dokážete vyvolať napríklad jemnými farebnými kombináciami či prírodnými materiálmi.

Vyskúšajte sa večer zababušiť do huňatej bavlnenej deky a s takmer stopercentnou istotou sa na vašich perách objaví veľký úsmev. A aby sme nezabudli – azda najlepším spôsobom, ako si v rámci hygge filozofie zabezpečiť takzvané teplo domova, je situovanie krbu v blízkosti gauča či vášho obľúbeného kresla.

Tak, neváhajte a objavte čaro dánskeho štýlu hygge aj vy!




Späť

Ako zariadiť garsónku, aby pôsobila vzdušne a útulne Ako zariadiť garsónku, aby pôsobila vzdušne a útulne

Dokonca aj garsónka s podlahovou plochou 25 m2 môže pôsobiť vzdušne a harmonicky, ak viete, ako na to. Medzi osvedčené tipy a triky, ktoré používajú bytoví dizajnéri, patrí použitie závesného nábytku, multifunkčných zostáv a posuvných dverí so skrytou zárubňou. Rozčlenenie do zón Pri zariaďovaní garsónky vezmite na vedomie, že sa jedná v podstate o malý priestor ktorý používate na denné činnosti aj spánok. Byt preto rozčleňte na zóny - ideálne na kuchynskú, obývaciu a odpočinkovú zónu. ​K ilúzii viacerých miestností môžete použiť..

Používané stavebné materiály

 Vybrať si svoj byt či rodinný dom, ktorý by zohľadňoval všetky naše požiadavky býva často veľmi ťažkou úlohou. Pri kúpe nehnuteľnosti myslíme na celý rad faktorov ako sú cena, lokalita, či ide o staršiu stavbu alebo novostavbu, ale málo kedy sa zamyslíme nad úlohou materiálu z ktorého bol ten náš vyhliadnutý byt či rodinný dom postavený. Má preto zmysel sa nad takto postavenou otázkou pozastaviť? Verte že určite áno. Keď sa v päťdesiatych rokoch na Slovensku pomaly začala rozbiehať výstavba pre širšie skupiny obyvateľstva, môžeme podľa..

Flexibilné sedenie na sedacích vakoch pre deti aj dospelých Flexibilné sedenie na sedacích vakoch pre deti aj dospelých

Pohodlné bývanie je snom každého dospelého človeka. Žiť vo svojom vlastnom priestore, mať ho zariadený podľa svojich predstáv a cítiť sa ako doma. Zabezpečte to všetkým členom rodiny a o skvelú atmosféru budete mať postarané. Na to, aby sa všetci cítili doma pohodlne, musia mať svoje sedenie na trávenie voľného času, a to či už na sedačke, sedacom vaku, či v kresle. Práve sedacie vaky pre deti sú ideálne, pretože ich môžete pokojne presúvať po celej domácnosti.   Výhody pohodlných vakov Tieto vaky sú v posledných..

Prevod nehnuteľnosti na základe dedenia

V súvislosti s problematikou prechodu a prevodu nehnuteľností, najmä na základe dedenia, je nutné ozrejmiť teoretické pojmy niektorých základných ustanovení Občianskeho zákonníka, s ktorými sa v konkrétnych prípadoch každodenného života stretávame. V zásade sa dedičstvo nadobúda okamihom smrti poručiteľa § 406. Odvtedy môžu dedičia s dedičstvom zásadne nakladať. V tejto dispozičnej voľnosti sú však obmedzení tým, že na každé nakladanie z dedičstvom, ktoré presahuje rámec obvyklého hospodárenia, potrebujú súhlas súdu, a to až do skončenia..

Úprava predkupného práva pri prevode nehnuteľností

Pojem „predkupné právo“Jedným z oprávnení vlastníka veci a teda aj nehnuteľnosti je právo nakladať s vecou. Vlastník môže s vecou disponovať - napr. vec užívať alebo aj previesť na iného. V prípade, ak vec vlastnia viaceré osoby, hovoríme o vzniku podielového spoluvlastníctva, v prípade manželov ide o bezpodielové spoluvlastníctvo manželov.Kým dispozičné oprávnenie nakladať so spoločnou nehnuteľnosťou prislúcha všetkým spoluvlastníkom spoločne, právo disponovať so svojím podielom na nehnuteľnosti prislúcha každému spoluvlastníkovi samostatne.Ak..

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Podľa vami uvedených skutočností má dotknutý spoluvlastník viacero podlžností, a to počnúc od dlhu voči hypotekárnej banke až po vami bližšie nešpecifikovaný počet veriteľov, ktorí si svoje pohľadávky voči spoluvlastníkovi uplatnili v exekučnom konaní. Pokiaľ ide o záložné právo hypotekárnej banky na jemu prislúchajúci spoluvlastnícky podiel, záložné právo tu vzniklo priamo zo zmluvy o hypotekárnom úvere. Súčasťou takej zmluvy je samozrejme klauzula o zriadení záložného práva na nehnuteľnosť preukázateľne patriacu osobe, ktorej sa hypotekárny..

Nehnuteľnosti sa viažu ...

Poistenie domácnosti a zodpovednost Poistenie domácnosti a zodpovednost

Pýtali ste sa niekedy sami seba, prečo by ste si mali vybavovať niečo ako poistenie domácnosti, alebo poistenie zodpovednosti keď už aj tak platíte za poistenie nehnuteľnosti a nechcete utrácať ďalších pár eur za mesiac, ktoré by ste si mohli ušetriť na krásny nový gauč, alebo na nový koberec ktorý ste videli v obchode? Treba si ozrejmiť predovšetkým, čo všetko zahŕňa poistenie nehnuteľnosti. Predstavte si, že Váš domov by niekto vzal, otočil ho strechou dolu, a začal by s ním triasť. Vaše veci, nábytok, oblečenie, knihy.... začali..

Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?ZačiatkyOdlišnosti od ostatných lízingových foriemAko to funguje v praxi.Výhoda pre firmyPrečo sa oplatí lízing nehnuteľnostíČo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?Produkty slovenských lízingových spoločnostíFinančný a operatívny lízingZhrnutie Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.