Zateplenie nehnuteľnosti

Väčšina rodinných domov či bytov v panelovej zástavbe potrebuje na Slovensku prejsť dôkladnou rekonštrukciou. Asi tou najznámejšou cestou v súčasnosti je klasické zatepľovanie, ktoré po vizuálnej stránke mení naše sídliská na rôznofarebné sústavy kociek. Ak ste majiteľom rodinného domu, tak pri správnom zateplení máte postarané o príjemné bývanie nielen v zime, ale aj v lete, keď zateplenie bráni prehrievaniu izieb a v dome je príjemne aj bez drahej klimatizácie.

Ak by sme si akýkoľvek typ nehnuteľnosti predstavili ako športovca, ktorý má podať čo najlepší výkon, tak jeho izolácia v takomto prípade hrá úlohu akéhosi dobrého „termo oblečenia“. Práve tento druh má oblečenia má pri zvýšenom výkone chrániť telo športovca pred chladom a zároveň má aj za úlohu správne odvádzať pot. Podobne by sa mala na vašej nehnuteľnosti správať aj dobrá izolácia, ktorá by „športový výkon“ domu mala správne regulovať. Poviete si, aký len výkon môže ten náš domček podávať? Nuž sami by ste sa čudovali, ale čím všetkým si musí vaša nehnuteľnosť za celý rok prejsť, je oveľa náročnejšie ako maratón, ktorého prvú časť by bežec musel prekonať v horúčave a tú druhú v poriadnom mraze. Medzi základné vlastnosti ktoré očakávame od našich príbytkov patrí dobré a šetrné „hospodárenie“ s teplom. Aby ste tento cieľ dosiahli čo najefektívnejšie, tak si musíte najprv zistiť, aký druh izolácie je pre váš dom najvhodnejší. Inak sa totiž správa izolácia kde základným stavebným materiálom je tehla a inak kde základným materiálom je napr. panel. Iný typ izolácie je vhodnejší pre základy stavby a iný pre zateplenie stien. V minulosti bol výber na zateplenie nehnuteľnosti dosť obmedzený a pre tieto účely sa využíval maximálne polystyrén či sklená vata, ktoré sa povaľovali takmer na každej stavbe rodinného domu. V súčasnosti si môžete vyberať z už oveľa širšej palety materiálov na zatepľovanie. Aby ste získali základný prehľad, kde použiť aký typ izolácie, tak nasledujúce riadky sú určené práve vám.

Ak sme už použili na opis tepelnej izolácie „športovú terminológiu“, tak aj samotné „termo oblečenie“ má viacero druhov. Veď aj samotný športovec nepoužíva ten istý materiál na ochranu hlavy a trupu. Presne to isté sa týka aj nehnuteľností pri výbere materiálu pre izoláciu rôznych častí domu. Iná forma izolácie je vhodná napr. pre izoláciu základov, stien, či strechy. Takže poďme si predstaviť vhodnosť základných izolačných materiálov, ktoré sa v súčasnosti najviac preferujú na stavebnom trhu.

Polystyrén

Medzi klasické izolačné materiály patrí polystyrén, ktorý sa na našich stavbách začal objavovať koncom sedemdesiatych rokov. Jeho použitie je vhodné najmä na izoláciu plochej strechy bez dutiny, či zateplenie železobetónového venca. Taktiež sa osvedčil pri kontakte tepelnej izolácie s vlhkosťou. Medzi jeho výhody patrí aj ľahká dostupnosť, jednoduchá aplikácia, nízka nasiakavosť, či nízka hmotnosť. Tak ako každý materiál, aj polystyrén má svoje nevýhody. Pri jeho presnom rezaní musíte použiť kvôli presnosti a drobeniu elektrickú rezačku. Táto nevýhoda by sa dala ešte ako tak odpustiť. Čo by ste však pri polystyréne nemali akceptovať, sú jeho zlé izolačné vlastnosti v prípade akustiky a najmä nízka priepustnosť vodných pár. Práve preto je v súčasnej dobe viac ako zarážajúce, že sa často používa aj ako súčasť zatepľovania panelových domov, kde po čase ich majitelia práve kvôli tomuto problému majú už o pár týždňov po zateplení pekné obrazy plesní vo svojich izbách.

Polystyrén sa vyrába z ropy a prísad a následne sa polymerizuje. Okrem základného polystyrénu sa na zatepľovanie používajú tzv. XPS a ESP polystyrén. Pri používaní XPS polystyrénu treba dbať najmä na to, aby sa aplikovali len normy spĺňajúce vyrábané druhy bez škodlivých plynov. Ide totiž o silný extrudovaný polystyrén . Jeho súčasťou je derasný kameň a vhodný skôr na izoláciu základov stavby.

Ak by ste predsa len chceli použiť polystyrén ako izoláciu na fasádu, tak použite EPS polystyrén. Určite ho však neaplikujte do vnútorných priestorov, keďže z neho môžu unikať okrem iného stopy organických zlúčenín. Popredné firmy v oblasti zateplenia uviedli prednedávnom na trh nový výrobok a to perforovaný polystyrén. Podľa niektorých komentárov v oblasti stavebníctva sa môže svojou paropriepustnosťou vyrovnať aj súčasnému hitu v izoláciách - minerálnej vlne.

 

Minerálna vata

Ako sme už spomenuli, tak medzi progresívne izolačné systémy nehnuteľností patrí minerálna vlna. Medzi jej popredné výhody patrí požiarna odolnosť. Tieto jej vlastnosti nám potvrdil aj Miroslav Zliechovec zo spoločnosti Knauf Insulation. „Podstatné je, aby bol izolačný materiál výborný vo všetkých parametroch. Popri tepelnej izolácii musí spĺňať prísne požiadavky na protipožiarnu ochranu, ochranu pred vonkajším hlukom a v rámci bytovej výstavby aj akusticky izolovať byty medzi sebou. “Pri izolácii panelových domov sa totiž často používajú materiály, ktoré hlavne z požiarno-bezpečnostného hľadiska nespĺňajú požadované kritériá a musia sa povinne od výšky 22,5 m kombinovať s minerálnou vlnou.Vyspelé krajiny sú v tomto smere ďalej: Francúzsko a Nemecko predpisujú použitie vlny už od tretieho nadzemného poschodia.

Všeobecne existujú dva základné druhy minerálnej vlny. Sklená minerálna vlna sa využíva pri izolácii šikmých striech. Vyspelí výrobcovia ju vyrábajú z recyklovaného skla, ktoré sa špeciálnou technológiou roztaví na koberec sklených vlákien. Tento druh izolácie typicky spoznáte bola balenia v tvare valca. Na fasády sa používa tzv. kamenná minerálna vlna, vyrábaná vo forme tvrdých dosiek. Technologický postup pri výrobe je rovnaký, rozdiel je však v základnom materiáli. Fasádne izolačné dosky sa vyrábajú z čadiča.

Medzi hlavné prednosti minerálnej vlny patrí to, že je to materiál, ktorý má schopnosť „dýchať“. Táto vlastnosť prispieva k lepšej výmene vzduchu. V interiéri a súčasne udržiava vlhkosť miestností na rozumnej úrovni. Každopádne s minerálnou vlnou nebudete mať problémy pri jej manipulácii a prekvapí vás aj jej mechanická pevnosť. Medzi jej nevýhody však patrí problematické presné rezanie, najmä pri šikmých plochách. Sklená minerálna vlna sa prepravuje v stlačenej forme v baloch, preto jej po rozbalení treba dopriať chvíľu času, aby sa vrátila do pôvodnej hrúbky. Ak to zhrnieme, tepelnoizolačné vlastnosti tohto druhu izolácie sú každopádne lepšie ako u ďalších bežných materiálov.

Popri kvalitne odvedenej práci, ktorú by mala realizovať skúsená, certifikovaná firma rozhoduje o „fungovaní“ zateplenia hrúbka materiálu. Všeobecne platí, že šetriť na materiáli a jeho hrúbke sa absolútne neoplatí. Náklady naň tvoria približne 30% z ceny zateplenia (napr. pri investícii 5.000 Eur ide o 1.500 Eur), avšak nevhodným výberom lacnejšej a tenšej izolácie sa pripravíte o tisíce eur na energiách počas celej živnosti.

Postaviť si dom z kvalitných ekologických materiálov dnes nie je problém. Okrem exotických stavebnín existujú ekologické verzie klasických stavebných materiálov, ako napríklad minerálna vlna. Dopyt po eko stavebných materiáloch jednoznačne stúpa. V Európe v minulom roku stúpol predaj eko stavebnín o 10%. Pritom pri stavebninách neplatí, že za eko sa dopláca. Prírodné materiály sú v Európe štandardom s rovnakou cenou ako bežné stavebniny.

Samozrejme, že existuje ešte celý rad rôznych izolačných materiálov, ktoré môžete objaviť na trhu so stavebninami. My sme si predstavili tie najpoužívanejšie a povedali sme si niečo o ich výhodách a nevýhodách. Každopádne majte na pamäti, že každá časť vášho príbytku si vyžaduje iný typ izolácie. Len takto vám môže váš dom aj po „zabalení“ dýchať. A ešte niečo, keď už sa rozhodnete pre zatepľovanie, tak zháňajte informácie zo všetkých strán a hlavne porovnávajte. Ak by sme parafrázovali jedno porekadlo, tak pri výbere izolačného materiálu naozaj platí, dvakrát meraj a iba raz zatepľuj.

Späť

Jednoduchý praktický skleník, ktorý môžete „oprieť o stenu“ Jednoduchý praktický skleník, ktorý môžete „oprieť o stenu“

Skleník je pre vášnivého záhradkára nevyhnutnosťou – je ideálny na siatie semien, pestovanie delikátnych rastlín a plodín a prezimovanie chúlostivých rastlín. Pokiaľ ide o výber skleníka, existuje obrovská škála možností a ceny sa môžu pohybovať od niekoľkých stoviek až po mnoho tisíc eur. Skleník, ktorý si nakoniec vyberiete, závisí od dvoch hlavných faktorov – plochy, ktorú máte k dispozícii a vášho rozpočtu.   Ak jediným dôvodom, prečo ešte nemáte skleník je, že si myslíte, že naň nemáte dostatok priestoru, zbystrite pozornosť,..

Sceľovanie pozemkov. V čom je jeho prínos pre spoločnosť?

Tento prostriedok bol prioritne určený na nápravu všeobecného stavu vlastníctva pozemkov na Slovensku, ktoré trpí nielen rozptýlenosťou vlastníctva, čo sa týka pôdy, ale následkom toho aj komplikovanosťou akéhokoľvek obchodovania s pozemkami. Odstránenie tohto stavu je dôležité najmä preto, aby sa mohol začať rozvíjať trh v tomto smere. Problém rozptýleného vlastníctva však ešte komplikuje množstvo neidentifikovaných vlastníkov, čo pokusy o usporiadanie a jednotný systém ešte viac brzdí. Poďme sa teda pozrieť na korene tohto stavu a na možnosti, pomocou..

Montovaný dom – predsudky a skutočnosť. Naozaj môže konkurovať klasike?

Otázka domu je pre každého jednou z najosobnejších;  je to miesto, kde trávime spolu so svojou rodinou nielen väčšinu svojho života, ale zároveň ho chceme vnímať ako útočisko. Je preto pochopiteľné, že sa každý budúci majiteľ snaží, aby bol jeho dom čo najkvalitnejší – samozrejme v rámci jeho finančných možností, čo býva pri rozhodovaní o jeho druhu často kľúčovým faktorom. Murovaný dom zostane vždy klasikou, avšak jeho výstavba si vyžaduje nielen veľa financií a práce, ale i pomerne dlhý čas. Alternatívou je montovaný dom, ktorý už..

K právnej úprave nájmu nebytových priestorov a zánik nájmu

Ustanovenia zákona č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení neskorších predpisov sú vo vzťahu k všeobecným ustanoveniam § 663 a nasl. Občianskeho zákonníka špeciálne. Na vzťahy vyplývajúce zo zmluvy o nájme a podnájme nebytových priestorov možno všeobecnú úpravu použiť len v prípade, ak ich neupravuje osobitný zákon. (rozsudok Najvyššieho súdu SR č. k. Cdo 3/1997) Skutkový stav prípadu Prenajímateľ a nájomca v roku 1992 uzavreli zmluvu o nájme nebytových priestorov na dobu piatich rokov s tým, že si dojednali vzájomné..

Kúpa bytu a náležitosti kúpnej zmluvy

„Nedodržanie zákonom ustanovenej formy právneho úkonu spôsobuje jeho absolútnu neplatnosť. Absolútna neplatnosť právneho úkonu nastáva priamo zo zákona (ex lege) a pôsobí od začiatku (ex tunc) voči každému. Právne úkony postihnuté absolútnou neplatnosťou nemajú za následok vznik, zmenu ani zánik práv a povinností. Súd musí na túto neplatnosť prihliadať a musí z nej vyvodzovať dôsledky aj bez návrhu z úradnej povinnosti (ex officio).“ (Rozsudok Krajského súdu v Košiciach z 18.03.1999, sp. zn. 5 S 8/98) Podstatné náležitosti kúpnej zmluvy Podstatné..

Poplatok za komunálny odpad

Dobrý deň. Som majiteľkou malej chatky neďaleko Banskej Bystrice. Môj manžel zomrel pred ôsmimi rokmi a tak chatku využívam len veľmi zriedkavo, asi 2-3x do roka na pár dní. Patrím k ekologickým chatárom, ktorí produkujú minimum odpadu a ktorí spravidla odvážam z chatovej oblasti späť do mesta. Nevyužívam vlastne odpadové nádoby patriace príslušnej obci, na území ktorej chatka stojí. Napriek tomu musím platiť obci poplatok za odpad. V apríli 2004 som požiadala obec o oslobodenie od poplatkovej povinnosti, avšak do dneška som nedostala žiadnu odpoveď. Naopak,..

Stavebné sporenie

Stavebné sporeniePrincíp a priebehVýhodyDôležité pojmyStavebné sporenie je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bytovej výstavby nielen vo vyspelých západoeurópskych ekonomikách ale aj u nás. Prvým oficiálnym dňom, počas ktorého začala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vykonávať svoju činnosť, bol 16. november 1992. Prvá stavebná sporiteľňa a. s., bola prvou špecializovanou bankou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Založili ju tri renomované európske bankové domy: Slovenská štátna sporiteľňa, š.p.ú. (v súčasnosti Slovenská..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...

Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?ZačiatkyOdlišnosti od ostatných lízingových foriemAko to funguje v praxi.Výhoda pre firmyPrečo sa oplatí lízing nehnuteľnostíČo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?Produkty slovenských lízingových spoločnostíFinančný a operatívny lízingZhrnutie Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.