Bezdôvodné obohatenie musí byť vydané


Pred niekoľkými rokmi bolo založené spoločenstvo vlastníkov bytov, ktoré zahŕňa niekoľko domov na našej ulici. Toto spoločenstvo uzavrelo za účelom výkonu správy mandátnu zmluvu so správcovskou spoločnosťou, ide o spol. s.r.o. Po asi troch rokoch nastali problémy spojené s fakturáciou a s neprehľadným zvyšovaním poplatkov za výkon správy. Nepomohli ani osobné rokovania, ani písomné urgencie, nič. Podstata veci tkvie v tom, že nám ako spoločenstvu vlastníkov sú účtované poplatky, s ktorými nesúhlasilo naše valné zhromaždenie a naviac, správcovská spoločnosť nám účtuje aj poplatky za tzv. administratívne služby, na ktorých úhradu nie sme povinní. Sme toho názoru, že správca sa bezdôvodne obohatil. Je potrebné, alebo možné vec riešiť v trestnom konaní či len ako občiansky spor, a ako postupovať?

Milan Ch., Bratislava



Ďakujem vám za zaslanie mandátnej zmluvy ako aj korešpondencie v elektronickej podobe. Po ich preštudovaní bolo možné k vašej veci zaujať presnejšie stanovisko.

Ak došlo k neoprávnenému odpísaniu finančných prostriedkov z účtu, z ktorého sú uhrádzané správcovskej spoločnosti poplatky za služby, a ak došlo k zvýšeniu poplatkov bez súhlasu valného zhromaždenia spoločenstva vlastníkov (neexistuje platné uznesenie valného zhromaždenia),je pravdepodobné, že zo strany správcovskej spoločnosti mohlo dôjsť k bezdôvodnému obohateniu.

Bezdôvodným obohatením podľa § 451 ods. 2 Občianskeho zákonníka je majetkový prospech získaný:

  • plnením bez právneho dôvodu,
  • plnením z neplatného právneho úkonu,
  • plnením z právneho dôvodu, ktorý odpadol,
  • majetkový prospech získaný z nepoctivých zdrojov.
Bezdôvodne sa obohatil aj ten, za koho sa plnilo, čo podľa práva mal plniť sám. Občiansky zákonníka ďalej uvádza, že kto sa na úkor iného bezdôvodne obohatí, musí obohatenie vydať., pričom sa musí vydať všetko, čo sa bezdôvodným obohatením nadobudlo. Ak to nie je dobre možné, najmä preto, že obohatenie spočívalo vo výkonoch, musí sa poskytnúť peňažná náhrada. To sa však netýka vášho prípadu, kde bezdôvodné obohatenie spočíva v neoprávnenom účtovaní a a odpisovaní peňažných prostriedkov z vášho účtu.

MANDÁTNA ZMLUVA

Dovolím si vysloviť názor, že z obsahu mandátnej zmluvy vyplýva, že správcovská spoločnosť ako mandatár nie je oprávnená fakturovať vášmu spoločenstvu vlastníkov bytov (ako mandantovi ) poplatky spojené s tzv. administratívnymi prácami. Tento postup správcovskej spoločnosti nemá v mandátnej zmluve žiadnu oporu. Okrem toho, tzv. administratívne poplatky - teda pojem, s ktorým operuje správcovská spoločnosť vo svojej korešpondencii, nie je možné považovať za služby poskytované v súvislosti s výkonom správy bytových domov v zmysle zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov. Vzhľadom na fakt, že správcovská spoločnosť je obchodnou spoločnosťou založenou podľa príslušných ustanovení Obchodného zákonníka, „administratívne poplatky“ tak predstavujú náklady príslušnej spoločnosti vynaložené pri jej podnikateľskej činnosti za účelom dosiahnutia zisku. Keďže ide o náklady tohto subjektu, správcovi nemohol ani vzniknúť nárok požadovať zaplatenie týchto poplatkov od vášho spoločenstva vlastníkov.

Pokiaľ ide o mandátnu zmluvu, pri riešení daného problému treba vychádzať z jej ustanovení. Mandátnou zmluvou (§ 566 – 576 Obchodného zákonníka) sa mandatár zaväzuje, že pre mandanta na jeho účet zariadi za odplatu určitú obchodnú záležitosť uskutočnením právnych úkonov v mene mandanta alebo uskutočnením inej činnosti a mandant sa zaväzuje zaplatiť mu za to odplatu. Mandatár je pritom povinný postupovať pri zariaďovaní záležitosti s odbornou starostlivosťou .........

Činnosť, na ktorú sa mandatár zaviazal, je povinný uskutočňovať podľa pokynov mandanta a v súlade s jeho záujmami, ktoré mandatár pozná alebo musí poznať. Toto ustanovenie vyjadruje záväzok mandatára teda správcovskej spoločnosti konať v súlade s vašimi oprávnenými záujmami. Mandatár je povinný oznámiť mandantovi všetky okolnosti, ktoré zistil pri zariaďovaní záležitosti a ktoré môžu mať vplyv na zmenu pokynov mandanta.

Od pokynov mandanta sa môže mandatár odchýliť, len ak je to naliehavo nevyhnutné v záujme mandanta a mandatár nemôže včas dostať jeho súhlas. Ani v týchto prípadoch sa však mandatár nesmie od pokynov odchýliť, ak to zakazuje zmluva alebo mandant.

ŽALOBNÝ NÁVRH

Nakoľko podľa vašich vyjadrení správcovská spoločnosť odmieta s vami komunikovať, nepredložila vám faktúry a neposkytla potrebné vysvetlenia, navrhujem vám obrátiť sa na príslušný súd so žalobou o vydanie bezdôvodného obohatenia. Pôjde o žalobu v zmysle ust. § 451 a nasl. Občianskeho zákonníka a § 80 písm. b) Občianskeho súdneho poriadku (laicky, rozhodovanie súdu o splnení povinnosti, ktorá vyplýva zo zákona, z právneho vzťahu alebo z porušenia práva). Je teda možné, aby ste v žalobe súčasne žiadali, aby súd zaviazal správcovskú spoločnosť splniť si povinnosti, ktoré jej vyplývajú zo zákona č. 182/1993 Z. z. a z mandátnej zmluvy (pokiaľ by v nej boli povinnosti presne špecifikované) a ak by došlo k namietaniu platnosti či neplatnosti mandátnej zmluvy (čo vo vašom prípade nevylučujem, ale nie je možné sa k tomu podrobne vyjadriť na stránkach KTN), tiež uplatnili, aby súd rozhodol, či zmluva netrpí vadami, či je platná. Dôvody na spojenie veci sú tu dané, bude však záležať na súde, či nerozhodne o vylúčení vecí - predmetov konania - na samostatné konania.

OTÁZKA TRESTNÉHO KONANIA


Pokiaľ ide o trestnoprávnu stránku veci, dané konanie správcovskej spoločnosti možno subsumovať pod trestný čin podvodu v zmysle ust. § 221 Zákona č. 300/2005 Z. z. (Trestný zákon). Podvodu sa dopustí ten, kto na škodu cudzieho majetku seba alebo iného obohatí tým, že uvedie niekoho do omylu alebo využije niečí omyl, a spôsobí tak na cudzom majetku škodu. Keďže ale váš spor vznikol ešte pred účinnosťou nového trestného zákona, bude závisieť od orgánov činných v trestnom konaní, či budú vec posudzovať podľa starého Trestného zákona (zákon č. 140/1961 Zb.) alebo podľa v súčasnosti platného a účinného Trestného zákona.



Späť

Vonkajšie žalúzie pre tienenie a zníženie hluku v interiéri Vonkajšie žalúzie pre tienenie a zníženie hluku v interiéri

Tieniace prvky majú jasnú úlohu - zabrániť slnečným lúčom preniknúť do vášho príbytku. Lenže predokenné žalúzie majú viacero ďalších funkcií, ktoré zaručene oceníte nielen v lete, ale počas celého roka.   Vonkajšie tienenie okna dnes dokáže bez najmenších problémov nahradiť klimatizáciu, pretože s ich pomocou a v tej najvyššej kvalite môžu znížiť teplotu v interiéri až o 4 stupne. Tienenie podľa vašich potrieb Vnútorné aj vonkajšie žalúzie majú veľkú výhodu v tom, že umožňujú regulovať osvetlenie v miestnosti. Naklápanie..

Stavebné uzávery v mestách

Stavebná úzávera ako správne konanieStavebné uzávery a kúpa pozemkuPrípad SlatinkaStavebné uzávery v hlavnom mestePrípad Karlova VesSúčasť strategického vývoja mesta či obce alebo len hra mestských poslancov? Aj takéto otázky sa môžu niekomu vynoriť pri pojme stavebná uzávera. V každom prípade, ide o závažný krok v histórii rozvoja každého mesta a obce, ktorý si vyžaduje dokonalé naplánovanie a preskúmanie celej situácie. A čo je vlastne stavebná uzávera? Rozhodnutie stavebného úradu, že sa na nejakom konkrétnom území nesmie robiť určitý druh činnosti...

Kancelárske priestory

Kancelárske priestory sú pre väčšinu z nás miestom, kde trávime podstatnú časť dňa. Za dlhé roky prešli kancelárie a ich vybavenie značným vývojom. Od staručkých zastrčených miestností s písacím strojom a zatuchnutým popolníkom, až po moderný open space s klimatizáciou a mierne hučiacimi monitormi z počítačov. Aké sú hlavné trendy v tejto oblasti, si povieme v nasledujúcich riadkoch. Od parkiet až po open space Už dávno sú preč časy, keď kanceláriám na Slovensku dominovali dve veci, po prvé to boli elektrické rýchlovariče na kávu a praskajúce..

Niektoré zásady občianskeho práva a ich význam pre platnosť zmluvných vzťahov o nehnuteľnostiach

Zásada rovnosti účastníkov   V oblasti občianskeho súdneho procesu je zásada rovnosti účastníkov ustanovená v čl. 12 ods. 1 Ústavy SR a v občianskom súdnom konaní sa transformuje do zásady rovnosti účastníkov konania (čl. 47 ods. 3 ústavy) a vzťahuje sa na všetky materiálne a procesné zákony a na každého. Rovnosť pred súdom je len výrazom rovnosti strán pred zákonom, v tomto prípade pred Občianskym súdnym poriadkom. Z toho vyplýva, že rovnosť pred zákonom a rovnosť pred súdom je obsahom toho istého pojmu a znamená rovnaké postavenie..

Nadobúdanie tuzemských nehnuteľností cudzincami

 Náš rodinný priateľ pochádza zo Španielska. Často navštevuje Slovensko a zapáčilo sa mu u nás natoľko, že by si tu chcel kúpiť pozemok. Známi mi povedali, že cudzinci nemôžu nadobudnúť slovenské nehnuteľnosti, alebo že sú v tomto smere obmedzení. Radi by sme nášmu španielskemu priateľovi pomohli, prosíme vás preto o radu.  Svätopluk T., Komjatice Vy, prípadne Váš priateľ môžete byť pokojný. Vo všeobecnosti medzi verejnosťou je vžitý mýtus o tom, že cudzinci nemôžu nadobúdať nehnuteľnosti v tuzemsku. Jedná sa však len o laickú..

Rozdielnosť vlastníctva pozemku a stavby

Osobitným problémom právneho režimu nehnuteľností je rozdielnosť vlastníctva pozemku a stavby, ktorá je na ňom zriadená. Podľa väčšiny právnych poriadkov západoeurópskych krajín sa právny osud stavby spravuje obligatórne právnym osudom pozemku, ktorého je neoddeliteľnou súčasťou. Právna veda túto zásadu nazýva superficies solo cedit (doslovne „povrch ustupuje spodku“). Ak si teda niekto postaví dom na cudzom pozemku, tak by sa jeho vlastníkom mal stať ten, komu tento pozemok patrí.Už starí Rimania sa riadili týmto pravidlom. V ich podmienkach malo za účel..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...

Nehnuteľnosti sa viažu ...

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.