Kúpa bytu v prospech maloletej osoby a zákonné zastúpenie

Chceme pre dcéru, ktorá ešte nedosiahla 18 rokov, kúpiť byt ako odmenu k maturite. Ako máme v danej veci postupovať, je potrebné uviesť jej meno priamo v kúpnej zmluve ako aj uviesť jej podpis? Alebo kto podpisuje zmluvu, keď byt nadobudne naša dcéra. Niekde som počula, že vraj sa vyžaduje aj zásah súdu, hoci mi to pripadá divné. Ako to bude s elektrárňami, správcom a pod.? Ďakujem za odpoveď.

Jana Š., Nitra

Maloletý zmluvu nepodpisuje

V samotnom texte zmluvy o nadobudnutí nehnuteľnosti (kúpna zmluva a pod.) uveďte vašu dcéru ako nadobúdateľa nehnuteľnosti. Zmluvnými stranami ste však vy ako kupujúci - obaja rodičia a ďalej je to predávajúci. Keďže vystupujete ako manželia kupujúci nehnuteľnosť pre svoje maloleté dieťa, musíte byť uvedení obaja v predmetnej zmluve. Bez ohľadu na to, že vaša dcéra vzhľadom na svoj vek by možno bola schopná rozumovo pochopiť a vykonať právne kroky pri nadobúdaní nehnuteľnosti, slovenský právny poriadok to neumožňuje. Neprihliada sa totiž na individuálne schopnosti občana. Zatiaľ nie je v plnom rozsahu spôsobilá na právne úkony. Vy ako rodičia ste stále jej zákonnými zástupcami, ktorí sú v plnom rozsahu oprávnení konať v jej mene. A samozrejme v jej prospech.

Zo zatiaľ uvedeného vyplýva, že zmluvu o nadobudnutí nehnuteľnosti podpisujete vy ako rodičia, pričom by mal byť uvedený v zmluve váš osobný stav - že ste manželia, a ďalej zmluvu podpisuje predávajúci. V prípade, že by zmluvu podpísal len jeden z rodičov, pri nasledovnom kroku - pri predložení návrhu na schválenie právneho úkonu v mene maloletej na súd, tento by vyžiadal si vyjadrenie toho z rodičov, ktorého podpis na zmluve absentuje. Aby nehnuteľnosť dcéra nadobudla, bol by potrebný aj súhlas druhého z rodičov. Dostávame sa k odpovedi na ďalšiu vašu otázku, a to či sa vyžaduje zásah súdu v situáciách, kedy robia právne úkony zákonní zástupcovia pre svoje maloleté deti a ktoré budú mať na ne určité právne následky. Ak by však druhý rodič nemal plnú spôsobilosť na právne úkony, jeho súhlas by sa nevyžadoval. Rovnako je tomu tak i v prípade, že boli jeho rodičovské práva obmedzené, prípadne že bol týchto práv pozbavený. Existencia platnej zmluvy ešte neznamená, že vaša dcéra nadobudne vlastnícke právo k bytu. To je možné teda až po kladnom vyjadrení súdu, ktorý rozhoduje o tom, či daný právny úkon je v prospech maloletého alebo nie. Ak bude výrok súdu súhlasný, je na mieste podať návrh na vklad vlastníckeho práva do príslušného katastra nehnuteľností a vyčkať na zavkladovanie. Súčasťou návrhu na vklad okrem zmluvy bude aj rozhodnutie súdu, ktoré musí mať vyznačenú doložku právoplatnosti. Tú vám vyznačia na príslušnom súde. Ak by sa súd vyslovil zamietavo, nič sa nedá robiť, treba rešpektovať rozhodnutie súdu. Pokiaľ ide o príslušnosť súdu, tá sa nespravuje miestom, kde sa nachádza prevádzaná nehnuteľnosť, ale miestom trvalého bydliska vašej dcéry.

Správa bytu, poplatky, nakladanie s bytom

Po tom, ako maloletá nadobudne vlastníctvo k bytu, nebude môcť voľne disponovať nehnuteľnosťou. Má sa tým na mysli najmä otázka zmluvných vzťahov s dodávateľmi energií, kde v zmluvách o dodávke napr. elektrickej energie, plynu a pod. budete figurovať vy ako zákonní zástupcovia. K uzavretiu daných zmlúv s maloletou by dodávatelia akiste nepristúpili. K prepisu subjektov na zmluvách by bolo možné až po tom, ako maloletá dovŕši 1á rok svojho veku a nadobudne plnoletosť.

V dispozícii s bytom je maloletá obmedzená, nakoľko všetky úkony tým spojené budete vykonávať vy. Nie je tak možné napr. aby maloletá scudzila byt - teda aby ho previedla na inú osobu, darovala a pod. I tu ide o úkony, na ktoré nie je ešte spôsobilá a vyžaduje sa váš zásah. To isté sa vzťahuje i na vás ako rodičov, nakoľko nemôžete v rozpore so záujmom maloletej naložiť ľubovoľne s bytom. Opäť je namieste súd, ktorý by sa eventuálne vyjadril, či ten-ktorý právny úkon je alebo nie je v súlade s oprávnenými záujmami maloletej.

K rodičovským právam

Obaja rodičia majú rovnaké práva i povinnosti k maloletému dieťaťu. Vykonávajú ich buď spoločne alebo na základe vzájomnej dohody o ich výkone. Nakoľko rodičovské práva a povinnosti majú osobnostnú povahu, nemôžu sa vykonávať bez súhlasu druhého z rodičov. Výnimku predstavuje ako už bolo načrtnuté obmedzenie alebo pozbavenie rodičovských práv jedného z rodičov, príp. zánik rodičovských práv smrťou jedného z rodičov. Rodičovské práva spravidla zanikajú plnoletosťou dieťaťa.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Dlhodobý prenájom nehnuteľní Dlhodobý prenájom nehnuteľní

Prenájom bytovPrenájom nehnuteľností - slovenská legislatívaPovinnosti a právaPrenájom rodinných domovChaty a rekreačné apartmányKancelárske priestoryDevelovperstvo a jeho významNákupné centrá a skladové priestory Dlhodobý prenájom nehnuteľností je už v dnešnej dobe pomerne bežný pojem pre každého človeka. Prenajímajú sa byty, rodinné domy, chaty a chalupy, ale tiež kancelárie, obchodné a skladové priestory. Bez obmedzenia je možné prenajať každú nehnuteľnosť v osobnom vlastníctve. Rozdiel je v prenajímaní nehnuteľností vo vlastníctve družstva...

Výber a starostlivosť o okná

Okno nie je len prostriedkom zosvetlenia a vetrania priestorov. Je zároveň estetickým, funkčným a nevyhnutným doplnením bytu a musia naň byť kladené vysoké technické požiadavky. Oproti minulosti nebol v tomto segmente príliš veľký výber. Dnes už si však môžme vyberať z viacerých druhov a materiálov. Pri ich výbere sa tak do popredia dostáva ich tepelná či akustická izolácia. Jednoducho kvalita okna musí byť vždy na prvom mieste. Drevené okná Vzhľadom na dlhodobú tradíciu používania a dostupnosti je drevo najlepšie poznaným materiálom na výrobu okien...

TEHLA - najpoužívanejší stavebný materiál

Pálená tehlaPorobetónVápenato-pieskové tehlyBetónové tvárniceSklobetónKamenné tvarovkySadrové tvarovkyŠkodlivosť stavebných materiálovVybrať správny stavebný materiál na stavbu alebo rekonštrukciu domu, bytu či inej stavby, nie je také jednoduché ako by sa na prvý pohľad zdalo. Súčasný trh ponúka veľké množstvo najrôznejšieho stavebného materiálu od klasickej pálenej tehly až po moderné presné tvárnice. Pri ich správnom výbere je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Načo bude tehla použitá, či ide o novostavbu, prestavbu alebo prístavbu, či je..

Nájomné vzťahy k nebytovým priestorom

 Zmluva o nájme a jeho trvaniePráva a povinnosti prenajímateľa a nájomcuSkončenie nájmu a jeho zánikVážení čitatelia. Mnohé z vašich otázok, ktoré ste nám adresovali, sa týkali nájomných vzťahov k nebytovým priestorom. Vzhľadom na túto skutočnosť, v snahe vyhovieť podľa možnosti čo najväčšiemu množstvu z vás, je pre vás určený nasledujúci článok. Nájomné vzťahy vznikajúce k nebytovým priestorom upravuje zákon č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov. Tento zákon predstavuje osobitnú právnu úpravu, ktorá nadväzuje a špecifikuje..

Neplatnosť závetu a účastníci konania o dedičstve

Takmer jeden rok som býval so svojou manželkou a dieťaťom v dome u môjho kamaráta, ktorý bol vlastníkom domu z ½. Kamarát, inak rozvedený a aspoň pokiaľ viem i bezdetný, pred dvoma mesiacmi žiaľ zomrel. Po jeho smrti som sa dozvedel, že po sebe zanechal závet, podľa ktorého mi odkázal svoj podiel na dome. Kontaktoval som jeho vzdialenú rodinu, ktorá však odmietla prispieť na pohreb, ten som teda uhradil ja. Pohreb platiť nie, ale zato sa ozvala nejaká kamarátová teta z Nemecka, že vraj ona je jeho príbuzná a teda by vraj mala dediť. Kto je účastníkom dedičského..

Ste nespokojní so správcom domu? Rokujte alebo ho zmeňte!

 Chcel by som sa spýtať v súvislosti s výkonom správy domu podľa platnej zmluvy, ako najefektívnejšie postupovať pri kontrole správcu. Máme totiž uzavretú zmluvu o výkone správy domu so správcom (správcovská spoločnosť je s.r.o.), ktorého podozrievame z nekalej činnosti a postupom voči nám tým, že nedodržuje dohodnuté odsúhlasovanie dodávateľov prác a ich cenníky, nepostupuje hospodárne a efektívne voči nám (dodávateľské práce bývajú riadne predražené), rôzne vratky a poplatky, ktoré sú nám zasielané a na ktoré máme nárok, zdržuje..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.