Neplatnosť právneho úkonu v konaní o dedičstve


Sme štyria súrodenci. Naša mama zomrela v roku 2005, kedy prebehlo aj dedičské konanie. Mama ešte za života uzavrela s naším bratom kúpnu zmluvu, ktorou mu predala časť „rodičovského“ domu a časť mu darovala. V zmluve si vyhradila právo doživotného bývania a darovanie podmienila, že ju brat doopatruje a bude sa o ňu starať. Nestalo sa tak, odcestoval na dlhé obdobie do Nemecka a o mamu sa staral náš otec a my. Dokonca brat nezaplatil ani cenu za kúpu domu, ale ako vlastník domu figuruje on. Brat nám zmluvu nechce ukázať, mama nám kúpnu zmluvu tiež odmietala predložiť. Je možné túto zmluvu napadnúť, žeby sa dom prerozdelil medzi všetkých súrodencov - dedičov? Ako máme postupovať, je možné niečo podniknúť? Ďakujem vám za radu.

 

Júlia K., Zollikofen, Švajčiarsko


 

Kúpna zmluva bola zavretá medzi vašou matkou a bratom. V tejto súvislosti ide o dvojstranný právny úkon, v rámci ktorého sú stanovené práva a povinnosti oboch zmluvných strán. Vaša matka mala povinnosť odovzdať predmet kúpy, tejto povinnosti korešpondovala povinnosť vášho brata prevziať predmet kúpy a zaplatiť dohodnutú kúpnu cenu - teda pokiaľ ide o časť domu, ktorej predaj bol predmetom kúpnej zmluvy. Vychádzajme zo stavu, že v tejto zmluve bolo naozaj uvedené právo doživotného bývania, ako sama uvádzate.

K darovaniu dochádza na základe písomnej zmluvy, ak teda vaša matka , resp. brat tvrdili, že došlo k darovaniu, musela byť vyhotovená darovacia zmluva. Obe zmluvy slúžili ako podklad na zápis vlastníckeho práva k domu do katastra nehnuteľností. Ak máte záujem oboznámiť sa s obsahom kúpnej, či darovacej zmluvy, kontaktujte príslušnú správu katastra - správa príslušná podľa miesta, kde sa predmetná nehnuteľnosť nachádza - za účelom nahliadnutia do týchto materiálov.

Ak váš brat za predanú časť domu nezaplatil matke kúpnu cenu, pričom cenu treba pritom dojednať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, inak je zmluva neplatná, došlo k porušeniu záväzku čo založilo právo na odstúpenie od zmluvy. V tomto prípade sa váš brat mohol bezdôvodne obohatiť, nakoľko získal majetkový prospech plnením bez právneho dôvodu. Prípadne môže kúpna zmluva trpieť neplatnosťou, pokiaľ cena nebola dojednaná a pod. Alebo, ak v zmluve nebolo zahrnuté ustanovenie o práve doživotného bývania pre vašu matku, opäť mohlo dôjsť k zneplatneniu zmluvy, keďže by sa mohlo jednať o zavretie zmluvy v tiesni za nápadne nevýhodných podmienok. Tieseň môže byť spôsobená inou osobou, alebo účastník zmluvy si tieseň mohol spôsobiť sám. O nevýhodné podmienky ide vtedy, ak plnenie poskytované poskytnuté jednou zmluvnou stranou je v zjavnom nepomere k s plnením, ktoré poskytuje druhá zmluvná strana.

Nie je vylúčená ani možnosť , že by mohlo ísť o tzv. zastrený právny úkon (tzv. dissimulácia). Pri dissimulácii účastníci právneho úkonu zastierajú iný právny úkon, ktorý medzi sebou urobili,  napr. pri darovaní veci sa predstiera, že ide o kúpnu zmluvu a pod. Dissimulácia neodporuje zákonu, avšak zastretý právny úkon platí, ak  vyjadruje vôľu účastníkov právneho vzťahu a ak popritom spĺňa všetky náležitosti konkrétneho právneho úkonu. Vyjadrím tak domnienku, že by za určitých okolností mohlo ísť v tomto prípade o snahu o vydedenie ostatných súrodencov, avšak ide len o teoretickú úvahu, nakoľko úkony (zmluvy) nenapĺňajú znaky vydedenia.

Uvádzate, že po smrti vašej matky prebehlo konanie o dedičstve, pričom práve „rodičovský“ dom nebol zahrnutý do aktív po poručiteľovi. Pokiaľ ide o darovaciu zmluvu, podľa ust. § 484 Občianskeho zákonníka, pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovanie. Zo strany darcu môže ísť napríklad o také predmety darovania, ktoré svojou povahou a výškou ceny prekračovali obvyklé darovanie zodpovedajúce jeho zárobkovým a majetkovým pomerom. Pokiaľ táto záležitosť bola v konaní o dedičstve opomenutá, treba obnoviť konanie a predmet darovania pripočítať k cene dedičstva (kolácia). Postupujte tak v zmysle ustanovení Piatej hlavy Občianskeho súdneho poriadku (OSP), § 175a a nasl.

Ak budete fyzicky disponovať hore uvedenými zmluvami, dajte ich preštudovať právnikovi, ktorý zmluvy posúdi a následne zvolí vhodný postup. Môže byť podaná v prvom rade na súde žaloba o určenie neplatnosti zmluvy, a vzhľadom na to následne postupovať ohľadne dedičstva. Ak by sa ukázalo, že zmluva naozaj trpí vadami, bol by tu vzhľadom na účastníkov a skutkové okolnosti priestor pre spojenie vecí v zmysle § 112 OSP.

 

Späť

Zanedbať otázku bezpečnosti sa neoplatí

Dom alebo byt predstavuje pre väčšinu bežných ľudí investíciu buď celoživotných úspor, alebo ich veľkej väčšiny. Bezpečnosť je teda z tohto pohľadu otázkou, zanedbanie ktorej by nebolo ani rozumné, ani pochopiteľné; intenzívne sa jej venujeme nielen pri stavbe a zariaďovaní svojej nehnuteľnosti, ale i pri každom odchode na dovolenku či na dlhšiu návštevu. Nájsť svoje obydlie „vybielené“ nepredstavuje vôbec príjemný návrat a zvlášť pre túto situáciu platí, že je omnoho lepšie zmieriť sa zo začiatku s vyššou investíciou, ktorú kvalitné zabezpečenie..

Rekonštrukcia kúpeľne

Častým problémom pri rekonštrukcii kúpeľne býva na samotnom začiatku odstraňovanie umakartu. Ak sa pri rekonštrukcii kúpeľne rozhodnete pre jeho likvidáciu, musíte sa najprv rozhodnúť o tom, či nová tvár kúpeľne bude kopírovať jej predošlý charakter, alebo sa pustíte do úplne novej vizáže vašej kúpeľne. Ak si vyberiete prvú možnosť, tak odstránením umakartových stien získate väčšiu výšku v miestnosti. Samotné odstránenie umakartových stien trvá len niekoľko hodín, takže z hľadiska úspory času by to nemal byť problém. Prvé komplikácie pri..

Podlahové kúrenie

 O čo je lepšie ako radiátor?Kedy pociťuje človek tepelnú pohodu?Čo so sebou prináša montáž?Takže ako ho namontovať?Finále inštalácieTermoregulátory, snímače teplotyTeplá podlahaA ďalšie výhodyZahrejte aj steny Podlaha z kameňa a dlaždíc má niečo do seba, ale nelahodí našim bosým nohám. Ľahko sa umýva, nemusíte sa báť, že vylejete polievku pri sobotňajšom obede pred televízorom. Ako radi by sme sa ale, niekedy prešli po teplej dlážke v obývačke, alebo večer pozerali vysielanie bez troch párov ponožiek na nohách. Nie je to nič ťažké. Stačí..

Návrh na vklad do katastra nehnuteľností Návrh na vklad do katastra nehnuteľností

Bývame v bloku, ktorý predstavuje vyše 200 bytov. Čiastočné odkúpenie bytov prebehlo už pred viac ako 6-timi rokmi avšak odpredaj pozemku na ktorom blok leží začal až teraz. Spoločnosť, ktorá organizuje prevod pozemkov od každého bytu okrem sumy za časť pozemku naviac vyžaduje platbu za zápis do registra - niektoré sú už odkúpené, avšak niektoré nie. Len pre odkúpený byt spoločnosť žiada ešte úhradu za náklady vybavovania prevodu. Máme pocit, že spoločnosť sa na náš úkor obohacuje v snahe dosiahnuť svoj zisk. Aké sú náležitosti návrhu na vklad do..

Riešenie dedičskej otázky medzi živými a mimo testamentu

Čo je darované, patrí len jednému z manželov Rodinný dom, ktorý podľa vašich slov mal nadobudnúť darovaním počas existencie vášho manželstva manžel, je výlučne jeho majetkom. To, že v darovacej zmluve nefigurujete vy ako manželka, je tým, že darca chcel nehnuteľnosť darovať výlučne manželovi. Veci, ktoré jeden z manželov počas manželstva získal darovaním, príp. dedením, netvoria tak predmet bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Skutočnosť, že predmetnú nehnuteľnosť užívate a obývate, je daná existenciou manželstva, a teda ju užívate z..

Nadobúdanie tuzemských nehnuteľností cudzincami

 Náš rodinný priateľ pochádza zo Španielska. Často navštevuje Slovensko a zapáčilo sa mu u nás natoľko, že by si tu chcel kúpiť pozemok. Známi mi povedali, že cudzinci nemôžu nadobudnúť slovenské nehnuteľnosti, alebo že sú v tomto smere obmedzení. Radi by sme nášmu španielskemu priateľovi pomohli, prosíme vás preto o radu.  Svätopluk T., Komjatice Vy, prípadne Váš priateľ môžete byť pokojný. Vo všeobecnosti medzi verejnosťou je vžitý mýtus o tom, že cudzinci nemôžu nadobúdať nehnuteľnosti v tuzemsku. Jedná sa však len o laickú..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..

Kúpte si pozemky v blízkosti ... (TRH Nehnutelnosti)

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.