Prevod vlastníctva družstevného (obecného) bytu a daňové povinnosti

Dobrý deň, máme záujem o vaše poradenstvo. Potrebovali by sme radu ohľadom predaja bytu. Vlastníme od roku 2002 družstevný byt, v ktorom máme zriadenú kanceláriu. Teraz ho chceme predať, ale realitný maklér nám odporučil ho odkúpiť do vlastníctva s ohľadom na lepšiu možnosť jeho prípadného ďalšieho predaja. Chceli by sme vedieť, či budeme musieť platiť daň z predaja nehnuteľnosti alebo nie.

Svetozár K., konateľ obchodnej spoločnosti s.r.o., Bratislava 

Občianskoprávny režim a režim daňový

Predmetná otázka súvisí v prvom rade s právnym stavom danej nehnuteľnosti a jej zákonným režimom, a na strane druhej s daňovými povinnosťami pri prevode vlastníctva nehnuteľnosti. V zmysle § 8 ods. 1 písm. b) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, zdaňovaným príjmom je aj príjem z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti. 

Pokiaľ ide o právny stav vami uvádzanej nehnuteľnosti a jej právny režim, treba vychádzať z povahy jej vlastníka, ktorým je v tomto prípade bytové družstvo. Na prevod vami obývaného bytu sa vzťahuje najmä zákon č. 182/1993 Z. z. o prevode vlastníctva bytov a nebytových priestorov, ďalej je to Občiansky zákonník  pri otázkach nájmu družstevného bytu a samozrejme prechodu vášho členského podielu. Bytové družstvo je v zmysle ust. § 221 a 222 Obchodného zákonníka spoločenstvom neuzavretého počtu osôb založeným za účelom podnikania alebo zabezpečovania hospodárskych, sociálnych alebo iných potrieb svojich členov a právnickou osobou

Oslobodenie od platenia dane z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti 

Povinnosť platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti vzniká pri predaji nehnuteľnosti, a to  v prípade, že ste jej vlastníkom boli kratšie než 5 rokov pred predajom. Tento stav vám však nesvedčí, nakoľko vlastníkom je družstvo. Túto skutočnosť musím zdôrazniť, nakoľko vo formulácii vašej otázky používate spojenie vlastním od roku 1999 družstevný byt“. Daný byt nevlastníte vzhľadom na už uvedené skutočnosti, avšak tento len užívate z titulu vášho členstva v družstve a z titulu vám prislúchajúceho členského podielu v družstve.

Povinnosť platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti nevzniká, ak subjekt vlastní nehnuteľnosť 
alebo inú nehnuteľnosť viac ako päť rokov, čo v danom prípade je jednoznačné. Zákon o dani z príjmov ustanovuje situácie, kedy vlastníci nie sú povinný platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti. Od dane z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti je oslobodená osoba, ktorá:

1.        získala nehnuteľnosť do vlastníctva pred 1.januárom 2011 (najneskôr do 31.12.2010)

2.       a ktorá mala súčasne v nehnuteľnosti prihlásený trvalý pobyt najmenej 2 roky pred predajom nehnuteľnosti

3.       získala nehnuteľnosť v rámci konania o dedičstve, teda dedením v priamom rade od poručiteľa, ak uplynulo 5 rokov od  nadobudnutia tejto nehnuteľnosť do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa

4.       je právnickou osobou (obchodná spoločnosť) a daná nehnuteľnosť bola vyradená z jej obchodného majetku, kde samozrejme podmienkou je, aby nehnuteľnosť bola vôbec predtým zahrnutá do obchodného majetku spoločnosti.

Do pozornosti dávam fakt, že povinnosť platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti aj vtedy, ak kúpna zmluva (zmluva o prevode vlastníctva nehnuteľnosti) by bola síce uzatvorená až po uplynutí piatich rokoch od  nadobudnutia prevádzanej nehnuteľnosti či jej vyradenia z obchodného majetku), ak došlo pred uzavretím kúpnej zmluvy k podpísaniu zmluvy o budúcej zmluve uzavretej pred uplynutím lehoty 5 rokov.

Prevod vlastníctva družstevného alebo obecného bytu - čisté riešenie

Otázky, ktoré by ste mali položiť bytovému družstvu, ktorého ste členom: aké sú  podmienky prevodu družstevného bytu do vášho vlastníctva a aká je výška nesplatenej časti anuity. Ako členovi družstva vám patrí právo požiadať bytové družstvo o prevod bytu a bytové družstvo je povinné vyhovieť vašej žiadosti, a to v lehote dvoch rokov.

Pokiaľ by vlastníkom bytu bola obec a medzi vami a obcou by jestvoval nájomný vzťah, obec by bola povinná s vami ako nájomcom bytu uzavrieť zmluvu o prevode vlastníctva bytu. Tuto povinnosť vyplývajúcu z ustanovenia § 29a zákona č. 182/1993 Z. z. by mala splniť do dvoch rokov odo dňa, keď nájomca požiada o prevod vlastníctva bytu podľa tohto zákona v dome, v ktorom požiada o prevod vlastníctva najmenej 50% nájomcov bytov. Negatívne vymedzenie je, že túto povinnosť obec nemá, ak nájomcom bytu je právnická osoba, ak ide o byt v rodinnom dome alebo ak ide o byt, na ktorý sa nevzťahovala povinnosť previesť vlastníctvo bytu podľa § 29 ods. 3 (služobné byty, byty štátnych rozpočtových alebo príspevkových organizácií a i.). 

V prípade právnych otázok sa na nás kedykoľvek obráťte, radi Vám pomôžeme.

Čitateľské otázky adresujte na: LASAK@DEFENSA.SK


Autor: Mgr. Ján Lasák
KTN: 21/11

Späť

Kancelárske priestory

Kancelárske priestory sú pre väčšinu z nás miestom, kde trávime podstatnú časť dňa. Za dlhé roky prešli kancelárie a ich vybavenie značným vývojom. Od staručkých zastrčených miestností s písacím strojom a zatuchnutým popolníkom, až po moderný open space s klimatizáciou a mierne hučiacimi monitormi z počítačov. Aké sú hlavné trendy v tejto oblasti, si povieme v nasledujúcich riadkoch. Od parkiet až po open space Už dávno sú preč časy, keď kanceláriám na Slovensku dominovali dve veci, po prvé to boli elektrické rýchlovariče na kávu a praskajúce..

Voľné byty v novostavbách Bratislava a Bratislavský kraj

Byty, Novostavby, voľné byty v Bratislave. Prehľad novostavieb bytov, voľné a predané.Posledné týždne sme mapovali situáciu na trhu s nehnuteľnosťami v Bratislavskom kraji a postupne v celokm Západoslovenskom kraji. . Zisťovali sme dostupnosť bytov v novostavbách.Prieskumom sme zistili, že drvivá vačšina pár-ročných novostavieb bytov, je už vypredaná. Týka sa to novostavieb bytov v Bratislave ako sú Meander, Novanta v Ružinove a novostavba - Byty Laurinská. Novostavba Guthaus disponuje aktuálne ešte deviatimi voľnými bytmi, RNDZ 50 a Moruše..

Geodézia a jej úloha. Reálny dopad chýb pri vymeriavaní pozemkov v podobe susedských sporov.

Hranice pozemku sú pre každého vlastníka kúska zeme citlivou témou. Málokto sa v živote nestretol, či už priamo alebo nepriamo, s nejakým susedským sporom, ktorý sa niesol v tomto duchu. Tí, ktorých sa to netýka, majú svoje hranice vysporiadané rovnako ako ich susedia; ostatní už zrejme vopred vedia, o čom budeme hovoriť. V prípade takýchto sporov má kľúčovú úlohu geodézia a jej úloha pri vytyčovaní hraníc pozemkov. Poďme sa teda pozrieť bližšie na uvedené problémy. Na to, aby sme sporom v tejto oblasti mohli porozumieť, potrebujeme dôkladne poznať..

Prevod nehnuteľnosti na základe dedenia

V súvislosti s problematikou prechodu a prevodu nehnuteľností, najmä na základe dedenia, je nutné ozrejmiť teoretické pojmy niektorých základných ustanovení Občianskeho zákonníka, s ktorými sa v konkrétnych prípadoch každodenného života stretávame. V zásade sa dedičstvo nadobúda okamihom smrti poručiteľa § 406. Odvtedy môžu dedičia s dedičstvom zásadne nakladať. V tejto dispozičnej voľnosti sú však obmedzení tým, že na každé nakladanie z dedičstvom, ktoré presahuje rámec obvyklého hospodárenia, potrebujú súhlas súdu, a to až do skončenia..

Niektoré zásady občianskeho práva a ich význam pre platnosť zmluvných vzťahov o nehnuteľnostiach

Zásada rovnosti účastníkov   V oblasti občianskeho súdneho procesu je zásada rovnosti účastníkov ustanovená v čl. 12 ods. 1 Ústavy SR a v občianskom súdnom konaní sa transformuje do zásady rovnosti účastníkov konania (čl. 47 ods. 3 ústavy) a vzťahuje sa na všetky materiálne a procesné zákony a na každého. Rovnosť pred súdom je len výrazom rovnosti strán pred zákonom, v tomto prípade pred Občianskym súdnym poriadkom. Z toho vyplýva, že rovnosť pred zákonom a rovnosť pred súdom je obsahom toho istého pojmu a znamená rovnaké postavenie..

Výmena a zámena bytov

Dobrý deň. V apríli 2005 som nadobudol kúpou v dražbe 2-izbový prízemný byt. Suseda mojich známych, ktorá býva v 3-izbovom byte, by sa rada presťahovala do bytu menšieho a prízemného, keďže nevládze chodiť na 4. poschodie. Môj byt by jej plne vyhovoval, ale natrafili sme na problém ako to papierovo zrealizovať. Pri predaji nehnuteľnosti by som musel asi zaplatiť 19% daň z predaja, čo je pre mňa samozrejme dosť nevyhovujúce. Bolo by možné byty vzájomne odpredať za symbolickú 1,-Sk, príp. darovať a takto znížiť výdavky na daň? Prosím, poraďte nám. Ďakujem.Andrej..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.