Prístup na nehnuteľnosti v rámci výkonu exekúcie

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť či je exekútor oprávnený vstúpiť na pozemok (rodinný dom), ktorý už 3 roky nie je v našom vlastníctve ale figuruje tam ešte trvalý pobyt, nakoľko sa nemám kam prehlásiť. Exekútor chce z tohto domu vziať všetok nehnuteľný majetok. Terajší majiteľ je povinný ho vpustiť do domu? Ďakujem Vám vopred za radu.

Karin T., Prešov

Vstup exekútora na nehnuteľnosť pri súpise hnuteľných vecí

Súdny exekútor je oprávnený, pri výkone exekučnej činnosti, vstupovať na pozemky, do bytov, či iných priestorov, avšak za podmienok uvedených v zákone č. 233/1995 Z. z., Exekučný poriadok (ďalej len „EP“). Hlavným predpokladom pre vstup exekútora na nehnuteľnosť je ten, že nehnuteľnosť buď patrí povinnému - osobe, ktorá je dlhuje určitú sumu a s jej plnením je v omeškaní - alebo že sú v rámci nehnuteľnosti uložené veci patriace povinnému, ktoré môže byť pri výkone exekúcie postihnuté za účelom uspokojenia pohľadávky oprávneného. Súdny exekútor je oprávnený vstupovať na nehnuteľnosti, a to ako pri výkone exekúcie predajom hnuteľných vecí tak i pri výkone exekúcie predajom nehnuteľností.

Toto oprávnenie exekútora vyplýva z ustanovení § 119 a § 138 EP. Podľa § 119 ods. 1 EP, ak to vyžaduje účel exekúcie, exekútor je oprávnený urobiť osobnú prehliadku povinného a prehliadku bytu a iných priestorov, kde má povinný svoj majetok. Na ten účel je oprávnený vymôcť si do bytu povinného alebo do iných priestorov, kde má povinný svoj majetok, prístup. K danému úkonu exekútor priberá na veci nezúčastnenú osobu, spravidla príslušníka policajného zboru alebo zástupcu obce - starostu, poslanca miestneho zastupiteľstva a pod. V súvislosti s osobnou prehliadkou treba zdôrazniť, že ju musí vykonať vždy osoba rovnakého pohlavia. Oprávnený môže priamo v návrhu na vykonanie exekúcie určiť veci, ktoré sa majú predať alebo uviesť, kde sú také veci uložené. Exekúciou nemožno postihnúť veci, ktorých predaj je podľa osobitných predpisov zakázaný alebo ktoré podľa osobitných predpisov exekúcii nepodliehajú.

Prehliadku bytu či iných miestností uskutočňuje exekútor bez predchádzajúceho upovedomenia povinného o termíne prehliadky, teda ak povinný nie je prítomný v čase prehliadky, možno ju vykonať aj v jeho neprítomnosti. Právo vstupu napr. do bytu patrí exekútorovi, jeho zamestnancom, ním určenej zúčastnenej osobe, príslušníkom PZ SR ako aj oprávnenému. Exekútorovi však nevyplýva povinnosť oznamovať oprávnenému termín konania prehliadky, preto je namieste, aby oprávnený sám písomne požiadal o umožnenie jeho účasti na tomto úkone.

Vstup exekútora na nehnuteľnosť v súvislosti s predajom nehnuteľnosti

Ďalšou situáciou, kedy exekútor môže vstúpiť na nehnuteľnosť povinného alebo tretej osoby, je vykonanie obhliadky nehnuteľnosti, ktorá má byť predaná v rámci výkonu exekúcie v dražbe - účelom vstupu exekútora je zabezpečenie ocenenia nehnuteľnosti, teda vyhotovenie znaleckého posudku ohľadne ceny nehnuteľnosti. Exekúciu predajom nehnuteľnosti možno vykonať len vtedy, ak oprávnený s exekúciou predajom nehnuteľnosti povinného súhlasí a ak je preukázané, že nehnuteľnosť je vo vlastníctve povinného. Exekúcia predajom nehnuteľnosti sa vykoná dražbou, ktorú vykoná exekútor. Exekútor po vydaní exekučného príkazu na vykonanie exekúcie predajom nehnuteľnosti exekútor zaobstará znalecký posudok na cenu nehnuteľnosti, pričom exekútor na žiadosť znalca je povinný poskytnúť mu súčinnosť potrebnú na vypracovanie posudku. Exekútor v daných súvislostiach má povinnosť upovedomiť oprávneného, povinného, spoluvlastníkov nehnuteľnosti, ako aj osoby, pre ktoré viaznu na nehnuteľnosti iné závady, a obvodný úrad, v ktorého obvode sa nehnuteľnosť nachádza čase a mieste oceňovania nehnuteľnosti.

Z § 138 EP vyplýva povinnosť povinného umožniť exekútorovi alebo jeho zamestnancovi a znalcovi prístup na oceňovanú nehnuteľnosť. Exekútor je oprávnený za účelom vypracovania znaleckého posudku vymôcť si na oceňovanú nehnuteľnosť prístup. Z uvedeného vyplýva, že akékoľvek bránenie exekútorovi alebo jeho zamestnancovi v prístupe na dotknutú nehnuteľnosť znamená porušenie zákona - Exekučného poriadku - a zakladá aj možnú trestnoprávnu dohru, nakoľko exekútor pôsobí pri výkone svojej činnosti ako verejný činiteľ a bránenie mu v prístupe na nehnuteľnosť v závislosti od okolností prípadu môže byť klasifikované ako trestný čin útoku verejného činiteľa podľa § 323 a nasl. Trestného zákona zákon č. 300/2005 Z. z.).

Exekútor o priebehu obhliadky nehnuteľnosti spisuje zápisnicu, v ktorej uvádza najmä zúčastnené osoby, ďalej či povinný dobrovoľne nehnuteľnosť sprístupnil, príp. či došlo k vynúteniu prístupu, akým spôsobom a uvedie celý priebeh obhliadky.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Vlastníctvo bytov a nebytových priestorov 1. časť

Existuje niekoľko práv a povinností, ktoré vyplývajú z toho, že ste vlastníkom bytu. Ovplyvňuje ich Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Tento zákon upravuje spôsob a podmienky nadobudnutia vlastníctva bytov a nebytových priestorov v bytovom dome, práva a povinnosti vlastníkov týchto bytových domov, práva a povinnosti vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ich vzájomné vzťahy a práva k pozemku. V prvej časti článku sa budeme venovať všetkým základným informáciám, týkajúcich sa bytu, nebytového priestoru, ich súčastí a možností ich nadobúdania...

Ako navrhovať zmenu vo svojej nehnuteľnosti

 Časom každá nehnuteľnosť stratí na svojom pôvabe a vyžaduje si rekonštrukciu a zmeny, ktoré sa odvíjajú od konkrétnych požiadaviek obyvateľov. Umakartové jadro v panelákovom byte, či pôvodné okná na dvadsať ročnom rodinnom dome potrebujú po niekoľkých rokoch rekonštrukciu, ak nie aj celkovú výmenu. V mnohých prípadoch je však motívom rekonštrukcie nielen skvalitnenie obytných priestorov, ale aj snaha uplatniť si vlastné pokusy o originalitu či tvorivosť.Čas na prestavbuObyvatelia panelákových domov vedia, že po čase sú v byte určité stavebné úpravy..

Znalecký posudok nehnuteľností Znalecký posudok nehnuteľností

Znalecké posuky predstavujú dôležitý nástroj v slovenskom právnom systéme. Sú neoddeliteľnou súčasťou rôznych súdnych procesov, sporov a rozhodovania vo veciach vyžadujúcich špecializované vedomosti a odborné zhodnotenie. Tento článok sa zameriava na vysvetlenie, čo sú znalecké posudky, v akých oblastiach sa najčastejšie využívajú, ale ďalej uvedieme aj odporúčanie na rýchle znalecké posudky nehnuteľnosti od ceny okolo 200€.  Priebeh oceňovania nehnuteľnosti znalcom: Znalecký posudokDefinícia znaleckých posudkov:Znalecký posudok je dokument..

Zúženie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

 Chcel by som sa opýtať na nasledovnú otázku. S manželkou vlastníme byt a zároveň sa mám stať predsedom spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Ako fyzická osoba - podnikateľ by som si chcel zriadiť bezpodielové spoluvlastníctvo (ja by som teda nevystupoval ako vlastník). Musím byť ako predseda vlastníkom bytu (v zákone č. 182/1993 Z. z. som to nenašiel)? Ďakujem za odpoveď.   Juraj S., Bratislava V prvom rade dovoľte, aby som sa pozastavil k otázke bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ďalej len ako „BSM“). Bezpodielové spoluvlastníctvo..

Základné povinnosti prenajímateľov - všeobecná právna úprava

Povinnosť prenechať prenajatú vec nájomcovi v stave spôsobilom na dohodnuté užívanie alebo obvyklé užívanie Uvedená povinnosť prenajímateľa je upravená v § 664 OZ. K odovzdaniu predmetu nájmu nájomcovi by malo dôjsť v jeho celistvosti, teda naraz a s príslušenstvom veci. V súvislosti s nájmom bytov je osobitná právna úprava obsiahnutá v § 687 ods. 1 OZ. Pokiaľ by nedošlo k odovzdaniu predmetu nájmu, mnohí si myslia, že tým sa stáva nájomná zmluva neplatnou. Opak je však pravdou - neodovzdanie veci nespôsobuje neplatnosť nájomnej zmluvy. Ak nájomná..

Občianska a trestná zodpovednosť za protiprávne obmedzovanie práv užívať nehnuteľnosť

„Každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Majetok nadobudnutý v rozpore s právnym poriadkom ochranu nepožíva. Dedenie sa zaručuje. Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných a v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom. Výkon vlastníckych práv nesmie poškodzovať ľudské zdravie, prírodu, kultúrne pamiatky a životné prostredie nad mieru ustanovenú zákonom.“ (Ústava Slovenskej republiky, článok 20 ods. 1 a 3)  V roku 1993 som uzavrela manželstvo..

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.