Rekonštrukcia domu a bytové náhrady

 
Bývam v bytovom dome, ktorý v súčasnosti prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Stavebná firma, s ktorou vlastníci bytov v našom dome uzavreli zmluvu o vstavbe bytov v podkrovných priestoroch domu, odstránila strešnú krytinu. Nepochybne z dôvodu nedostatočného zaistenia strechy pred vplyvmi počasia došlo k zatopeniu nášho bytu dažďovou vodou. Voda zatopila náš byt na niekoľkých miestach, steny začali dokonca pukať a a na stenách izieb sa objavila pleseň. V danej situácii je nemožné v byte ďalej bývať -bojíme sa o naše zdravie a život. Prosím Vás o radu. Počula som o nejakých bytových náhradách. O čo ide, ako by sme mohli vyriešiť daný stav?
 
Katarína S., Nitra
 
 

 

Stavebník, ktorý vykonáva rekonštrukciu Vášho domu, je povinný počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na majetku ostatných vlastníkov bytov a nebytových priestorov. V liste uvádzate, že ste so stavebníkom uzavreli zmluvu o výstavbe bytov. Z Vášho listu však nevyplýva, či stavebník je vlastníkom stavby alebo ide o iný subjekt. V tejto súvislosti zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (Stavebný zákon) ustanovuje v § 86, že vlastník stavby je v súlade s dokumentáciou overenou stavebným úradom a s rozhodnutím stavebného úradu (stavebné povolenie, kolaudačné rozhodnutie) povinný udržiavať stavbu v dobrom stave tak, aby nevznikalo nebezpečenstvo požiarnych a hygienických závad, aby nedochádzalo k jej znehodnoteniu alebo ohrozeniu jej vzhľadu a aby sa čo najviac predĺžila jej užívateľnosť. V predmetnej zmluve musia byť upravené jednotlivé práva a povinnosti oboch zmluvných strán - vás a ostatných vlastníkov bytov a stavebníka. Predpokladám, ak je zmluva kvalitne vypracovaná a myslelo sa v nej na všetky okolnosti, ku ktorým môže v súvislosti s vykonávanými stavebnými prácami dôjsť, v zmluve musí byť upravená aj zodpovednosť stavebníka za prípadnú škodu ním spôsobenú. Stavebník je vždy povinný zabezpečiť stavbu pred prípadnými poveternostnými vplyvmi, a v prípade ak túto svoju povinnosť zanedbá, stavebník tak nesie plnú zodpovednosť, a to bez ohľadu, či škodu - vo Vašom prípade k popraskaniu múrov a zatopeniu interiéru dažďovou vodou - spôsobil priamo stavebník alebo firma, ktoré pre neho stavbu vykonáva.


Mali by ste sa obrátiť priamo na stavebníka a vyzvať ho na riešenie vzniknutej situácie. Stavebník by Vám mal nahradiť spôsobenú škodu - k čomu sa určite zaviazal v zmluve - a to buď uvedením Vášho bytu do pôvodného stavu (tzv. restitutio in integrum), alebo poskytnutím peňažnej sumy zodpovedajúcej vzniknutej škode. V obdobných prípadoch je vhodné, aby si stavebník pred uzavretím zmluvy o výstavbe či inej zmluvy prehliadol stav bytov ostatných vlastníkov bytov v dome, prípadne, aby si vlastníci vyhotovili aspoň drobnú fotodokumentáciu. Tá by mohla slúžiť ako dôkazný prostriedok v prípade, ak by došlo k súdnemu sporu. V zmysle § 94 Stavebného zákona, ak stavba svojim stavom ohrozuje život alebo zdravie osôb, prípadne značné majetkové alebo kultúrne hodnoty, a ak nie je nevyhnutné stavbu ihneď odstrániť, nariadi stavebný úrad vykonať neodkladné zabezpečovacie práce vlastníkovi stavby.


Pokiaľ sa preukáže, že stavba (Váš byt) je v takom stave, že bezprostredne ohrozuje život alebo zdravie osôb, nariadi stavebný úrad užívateľom stavby jej vypratanie; odvolanie proti rozhodnutiu nemá odkladný účinok. Ak ide o stavbu obsahujúcu byty, stavebný úrad upovedomí vlastníka stavby, aby užívateľom ohrozenej stavby zabezpečil bytovú náhradu, a ak nedôjde dobrovoľnému vyprataniu, aby zabezpečil vykonanie rozhodnutia. Rozhodnutie stavebného úradu o vyprataní stavby možno oznámiť ústne, pričom písomné vyhotovenie tohto rozhodnutia sa musí bezodkladne doručiť.

Stavebník by Vám mal zabezpečiť dočasné náhradné priestory na ubytovanie. Išlo by o dočasné riešenie, kým by nedošlo k odstráneniu nedostatkov na Vašom byte. Otázkou je, či byt máte odkúpený v osobnom vlastníctve alebo či ste len jeho nájomcami. Ak by ste boli nájomcami bytu a byt patrí napr. mestskej časti, stavebník by Vám mal - hlavne v súčinnosti s mestskou časťou poskytnúť náhradný byt. Takáto náhrada by sa mohla dať prirovnať tzv. bytovým náhradám, ktoré upravuje Občiansky zákonník v § 712.

 

Občiansky zákonník definuje tri druhy bytových náhrad, a to: I. náhradný byt, II. náhradné ubytovanie a III. prístrešie.

Ad I. : Náhradným bytom je byt, ktorý svojou veľkosťou a vybavením zabezpečuje ľudsky dôstojné bývanie nájomcu a členov jeho domácnosti.

Ad II. : Náhradným ubytovaním je byt s jednou obytnou miestnosťou alebo obytná miestnosť v slobodárni, ubytovni alebo v iných zariadeniach určených na trvalé bývanie alebo podnájom v zariadenej alebo nezariadenej časti bytu u iného nájomcu. Byt alebo obytnú miestnosť môžu užívať viacerí nájomcovia.

Ad III.: Prístreším je prechodné ubytovanie, najmä v spoločnej nocľahárni alebo v iných zariadeniach na to určených, a priestor na uskladnenie bytového zariadenia a ostatných vecí domácej a osobnej potreby. S otázkou prístrešia súvisí § 754 Občianskeho zákonníka, ktorý upravuje zmluvu o ubytovaní.

Verím, že Vaša záležitosť bude vyriešená k Vašej plnej spokojnosti. Ak by však k riešeniu nedošlo, odporúčam Vám obrátiť sa na právnika a uplatniť si svoje práva súdnou cestou - samozrejme až v krajnom prípade.

 

Späť

Záleží vám na dobrom vzduchu? Otestovali sme TOP zvlhčovače vzduchu Záleží vám na dobrom vzduchu? Otestovali sme TOP zvlhčovače vzduchu

Všimli ste si niekedy, že vzduch začína byť počas zimných mesiacov suchší? Chladný vzduch totiž neobsahuje rovnaké množstvo vlhkosti ako teplý letný vzduch. K efektu suchého vzduchu prispieva aj skutočnosť, že prevádzka vášho vykurovacieho systému môže odstrániť ďalšiu vlhkosť zo vzduchu a vzduch vo vašom domove bude ešte suchší. To  vedie k suchej, svrbivej a popraskanej koži, ktorá je nepríjemná a potenciálne škodlivá pre vaše zdravie. Našťastie existuje nástroj, ktorý môže v tejto situácii pomôcť. Zvlhčovač. Terapia zvlhčovačom..

Stavebné sporenie na nehnutelnosti

Stavebné sporenie je finančný produkt, ktorý má na Slovensku pomerne silné zastúpenie. Mnoho klientov sa k nemu obracia ako k nástroju na riešenie svojej otázky na poli samotného bývania, či jeho zveľadenia. Nuž, jeden chce prostredníctvom neho svoju nehnuteľnosť kúpiť, iný sa zasa chce pustiť do jeho väčšej, či menšej rekonštrukcie. Nuž, všetky tieto situácie, prečo ideme osloviť tú, či onú stavebnú sporiteľňu majú spoločný základ. Tým základom je nedostatok vlastných prostriedkov na naplnenie týchto cieľov.Takže poďme pekne poporiadku a predstavme..

Ako vybrať plotovú bránu? Toto musíte dobre zvážiť Ako vybrať plotovú bránu? Toto musíte dobre zvážiť

Brána je neodmysliteľnou súčasťou každého plotu. Najmä v prípade rodinného domu patrí k dôležitým dizajnovým prvkom v exteriéri. Pri výbere plotovej brány však nie je dôležitý iba jej vzhľad, ale aj celková funkčnosť. Preto sme pripravili zoznam dôležitých bodov, ktoré je nutné zvážiť pri výbere novej plotovej brány.   Na úvod si povedzme, aké typy brán vlastne poznáme. ●       Jednokrídlová brána - vďaka jej technickým parametrom nepotrebuje veľa priestoru na odsúvanie do boku. Pomerne rýchlo sa otvára..

Nárok na majetok pri dedení

 Moji rodičia sa rozviedli pred šiestimi rokmi. Otec je vlastníkom 4- izbového bytu v Piešťanoch a rodinného domu vo Veľkých Levároch. Pri našom poslednom rozhovore mi naznačil, že napísal závet, ktorým odkázal celý majetok svojej družke, s ktorou už asi dva roky žije v spomínanom byte v Piešťanoch. Mám nejaký nárok na otcov majetok aj v prípade, že ho chce celý odkázať svojej priateľke? Anna M., Veľké Leváre Vážená čitateľka, podľa ustanovení Občianskeho zákonníka máte ako potomok Vášho otca zaručený nárok na zákonný dedičský podiel,..

Kúpna zmluva a jej náležitosti

Spolu s manželom máme záujem o kúpu pozemku od môjho starého otca. Pozemkom budeme súčasne ručiť banke, od ktorej máme sľúbený hypoúver. Nepoznám však presný obsah kúpnej zmluvy. Známy mi povedali, že si musíme zaplatiť znalca. Kto musí platiť daň, poplatky za vklad? Môže kataster odmietnuť náš návrh? Ďakujeme vám za vašu pomoc. Ivana a Peter Z., okres Nitra     Právnu úpravu kúpnej zmluvy obsahuje Občiansky zákonník §§ 588 a nasl. a v §§ 409 a nasl. Obchodného zákonníka. V prípade, ak jednou zo zmluvných strán je fyzická osoba, vychádza..

Medzimanželské a porozvodové vzťahy k nehnuteľnostiam

Rada by som vás poprosila o radu pri riešení nášho problému. Naši rodičia v roku 1978 darovaním získali po otcovej matke staršiu nehnuteľnosť v pomere 3/4 otec a 1/4 mama. Na pozemku tejto nehnuteľnosti postavili rodičia v roku 1972 nový dom, ktorý je obývateľný, otec bol zavretý, medzi tým sa čas starého domu zrútila, keď otca prepustili naďalej, obýval tento dom, s tým že sa s mamou rozviedol, ale sa majetkovo nevyporiadali. Otec sa znovu oženil a v roku 2000 prepísal dom na druhú manželku, mama svoj podie 1/4 darovala nám. Nedávno otec umrel a my sme sa..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...

Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky

Mnoho ľudí vie ako hypotéka funguje, ale pre prípadnú menšinu si zhrnieme základné informácie, ktoré by mohli byť pre každého zaujímavé a obohacujúce. Keď sa rozhodneme zainvestovať a kúpiť si konečne vlastné bývanie.... dom alebo byt, často a teda väčšinou nemáme dostatok financií na to, kúpiť si nehnuteľnosť za vlastné úspory. (Ak teda nesporíme už dvadsať rokov...) V takých chvíľach sa ponúka hypotéka. Tá ale uhrádza iba určité percento hodnoty domácnosti. V dnešných dňoch to je okolo osemdesiatich percent..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.