Spoločná kúpa bytu

 
Žijeme spolu ako druh a družka už niekoľko rokov a máme v úmysle kúpiť si spoločne byt. Ako naformulovať kúpnu zmluvu? Čo sa stane s bytom, keď uzavrieme manželstvo?


Pavol K. a Mária M., Bratislava


Pokiaľ nie ste manželmi, môžete nadobudnúť byt len do podielového spoluvlastníctva. V takom prípade je potrebné uzatvoriť kúpnu zmluvu, ktorá musí obsahovať náležitosti uvedené v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov s tým, že obaja budete uvedení na strane kupujúcich. V kúpnej zmluve by mali byť určené vaše spoluvlastnícke podiely na nadobúdanom byte. Ak by v nej neboli určené, podiely oboch spoluvlastníkov budú rovnaké. Na základe takto uzatvorenej kúpnej zmluvy zapíše správa katastra Vás oboch do katastra nehnuteľností ako podielových spoluvlastníkov.


Spoluvlastnícky podiel na spoločnom byte bude zároveň vyjadrovať rozsah, v akom sa budete podieľať na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva bytu. Pokiaľ budú podiely rovnaké, mali by ste mať obaja nielen právo užívať byt v rovnakom rozsahu, ale aj povinnosť rovnako sa podieľať na údržbe a zveľaďovaní spoločného majetku. Určité problémy môžu nastať v prípade, ak podiely spoluvlastníkov nebudú rovnaké - ťažko sa totiž bude definovať právo jedného spoluvlastníka užívať byt v jednej pätine a právo druhého spoluvlastníka užívať ho v štyroch pätinách. O hospodárení s bytom (napríklad prenájom bytu) spoluvlastníci rozhodujú väčšinou hlasov, a to podľa veľkosti podielov. Pokiaľ sa spoluvlastníci nedohodnú alebo ak dôjde k rovnosti hlasov, môžu sa obrátiť na súd. Rovnako tak môžu urobiť aj menšinoví spoluvlastníci, ak boli ostatnými spoluvlastníkmi prehlasovaní a rozhodovalo sa o dôležitej zmene spoločnej veci (napr. zásadná stavebná úprava bytu).


Právny režim nadobúdania vlastníctva manželmi je odlišný od nadobúdania vlastníctva druhom a družkou. Manželia nadobúdajú veci (teda aj byty) spravidla do bezpodielového spoluvlastníctva. Ich práva a povinnosti k takto spoločne nadobudnutej veci sú rovnaké a právny režim bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa aj v niektorých ďalších ohľadoch odlišuje od právneho režimu podielového spoluvlastníctva. Predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa však nestávajú veci získané pred uzatvorením manželstva niektorým z manželov. V prípade uzatvorenia manželstva ostane teda byt, ktorý ste nadobudli do podielového spoluvlastníctva naďalej vo vašom podielovom spoluvlastníctve. Zákon však pozná spôsob, ako "transformovať" podielové spoluvlastníctvo takéhoto bytu na bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Manželia totiž môžu po uzatvorení manželstva dohodou previesť vlastníctvo bytu na tretiu s tým, že tá následne prevedie byt do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.


Ak sa jeden zo spoluvlastníkov rozhodne svojho podielu zbaviť, musí ho najskôr ponúknuť na predaj druhému spoluvlastníkovi. Túto povinnosť nemá, pokiaľ by mal v úmysle spoluvlastnícky podiel predať blízkej osobe (napr. súrodencovi, rodičovi). V prípade bezpodielového spoluvlastníctva manželov takáto situácia neprichádza do úvahy - pokiaľ by jeden z manželov chcel spoločný majetok predať, musel by získať súhlas manžela či manželky, alebo dosiahnuť zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva.


Môže tiež dôjsť k situácii, že jeden zo spoluvlastníkov alebo obaja už nemajú o spoluvlastníctvo bytu záujem. Vtedy môžu uzatvoriť písomnú dohodu o zrušení spoluvlastníctva. Ak sa spoluvlastníci nedohodnú, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek z nich o zrušení podielového spoluvlastníctva súd. V prípade, že je možné reálne rozdelenie bytu, súd ho rozdelí medzi spoluvlastníkov, pričom prihliadne na veľkosť spoluvlastníckych podielov a jeho účelné využitie. Keďže reálne rozdelenie bytu je skôr výnimočné, prichádzajú do úvahy ďalšie spôsoby rozdelenia spoluvlastníctva, t. j. prikázanie bytu do výlučného vlastníctva jedného zo spoluvlastníkov s tým, že druhý spoluvlastník má právo na náhradu za svoj spoluvlastnícky podiel, alebo predaj bytu a rozdelenie výťažku medzi spoluvlastníkov.


Vzhľadom na skutočnosť, že podrobná analýza Vášho prípadu by vyžadovala viac priestoru a zváženie viacerých okolností, odporúčam Vám, aby ste sa s Vašim prípadom obrátili na právnika špecializujúceho sa na právne vzťahy k bytom.

 

Späť

Apartmány pri mori Apartmány pri mori

 „Počas letných prázdnin, ale aj pár mesiacov pred nimi značné množstvo realitných kancelárií dáva do pozornosti nie len klasickú kúpu nehnuteľnosti, ale do popredia sa dostáva pre Slovákov ponuka kúpy apartmánov v zahraničí. A tak veľa našincov už svoje letné dovolenky neplánuje cez cestovné kancelárie, ale rovno rozmýšľajú nad kúpou vlastnej nehnuteľnosti pri mori. Medzi najobľúbenejšie krajiny pre letný domov sa tak pre mnoho Slovákov stávajú destinácie v Chorvátsku či Bulharsku.“Čo na tom apartmáne jeAk si mnohí vybavia more a piesočnú..

Živnostník a hypotekárny úver

Úvery z bankových inštitúcií sú v dnešnej dobe jednou z najčastejších a najobľúbenejších foriem ako si prefinancovať vlastné bývanie. Stále stúpajúce ceny nehnuteľností majú za následok, že len málokto si môže nové bývanie financovať z vlastných zdrojov. Zo širokého spektra bankových služieb si už dnes  na Slovensku vyberie takmer každý. Spotrebné, bezúčelové, hypotekárne – výber úverov je skutočne široký, stačí si len správne vybrať. Nad akým úverom však môžu rozmýšľať živnostníci, na čo ho môžu použiť a čo je k jeho vybaveniu..

Jednoduchý praktický skleník, ktorý môžete „oprieť o stenu“ Jednoduchý praktický skleník, ktorý môžete „oprieť o stenu“

Skleník je pre vášnivého záhradkára nevyhnutnosťou – je ideálny na siatie semien, pestovanie delikátnych rastlín a plodín a prezimovanie chúlostivých rastlín. Pokiaľ ide o výber skleníka, existuje obrovská škála možností a ceny sa môžu pohybovať od niekoľkých stoviek až po mnoho tisíc eur. Skleník, ktorý si nakoniec vyberiete, závisí od dvoch hlavných faktorov – plochy, ktorú máte k dispozícii a vášho rozpočtu.   Ak jediným dôvodom, prečo ešte nemáte skleník je, že si myslíte, že naň nemáte dostatok priestoru, zbystrite pozornosť,..

Vznik nároku na províziu za sprostredkovanie predaja nehnutelnosti

Kedy vzniká realitnej kancelárii ako sprostredkovateľovi nárok na províziu za predaj nehnutelnosti? Podstata sprostredkovateľskej zmluvy spočíva v tom, že sprostredkovateľ obstará pre záujemcu uzavretie určitej zmluvy za odplatu. Pokiaľ ide konkrétne o sprostredkovanie predaja nehnutelnosti, zmluva, ktorej uzavretie sprostredkovateľ pre záujemcu obstaráva, je kúpnou zmluvou o prevode nehnutelnosti. Zákonné znenie podľa Občianskeho zákonníkaV zmysle ustanovenia § 774 Občianskeho zákonníka platí, že odmena (v praxi skôr označovaná..

Základné požiadavky na vnútorné prostredie bytových a nebytových budov z hľadiska tepelno-vlhkostnej mikroklímy - byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia

V oblasti práva sociálneho zabezpečenia vydalo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR) dňa 18.06.2008 vyhlášku č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia. Predmetná právna úprava vychádza zo zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, konkrétne z jeho ustanovenia § 62 ods. 1 písm. f), ktoré splnomocnilo MZ SR vydať predmetnú vyhlášku. Táto obsahuje právnu úpravu a podrobnosti týkajúce sa nehnuteľností..

Vklad do katastra nehnutelnosti. Návrh na vklad nehnuteľnosti, priebeh procesu a ktoré dokumenty sú k nemu potrebné Vklad do katastra nehnutelnosti. Návrh na vklad nehnuteľnosti, priebeh procesu a ktoré dokumenty sú k nemu potrebné

Katastrálne konanie završuje proces prevodu vlastníckeho práva z prevádzajúceho na nadobúdateľa a je dôležitou časťou tohto procesu spolu s uzavretím samotnej scudzovacej zmluvy. Tento článok dá v tejto súvislosti podrobnú odpoveď na nasledovné otázky:   - Prečo je po uzavretí zmluvy potrebné ešte podať návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnutelnosti po kúpe nehnuteľnosti? - Čo musí obsahovať návrh na vklad a kam ho podať? - Aké prílohy musia byť k návrhu na vklad priložené? (skúsenosti z katastra nehnutelnosti..

Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky

Mnoho ľudí vie ako hypotéka funguje, ale pre prípadnú menšinu si zhrnieme základné informácie, ktoré by mohli byť pre každého zaujímavé a obohacujúce. Keď sa rozhodneme zainvestovať a kúpiť si konečne vlastné bývanie.... dom alebo byt, často a teda väčšinou nemáme dostatok financií na to, kúpiť si nehnuteľnosť za vlastné úspory. (Ak teda nesporíme už dvadsať rokov...) V takých chvíľach sa ponúka hypotéka. Tá ale uhrádza iba určité percento hodnoty domácnosti. V dnešných dňoch to je okolo osemdesiatich percent..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.