Spôsobilosť na právne úkony kontra ich platnosť


Náš otec má 72 rokov. Má značné problémy s chápaním, jeho mentálny zdravotný stav sa v poslednom období rapídne zhoršil. Ja s otcom bývam v byte, ktorý patrí otcovi a súčasne sa o otca dlhé roky starám. Pred niekoľkými mesiacmi začal ku nám chodievať môj mladší brat, ktorý sa pred niekoľkými rokmi odmietol starať o otca a ktorý sa dlhé roky o rodinu ako takú ani nezaujímal. Teraz začal pobádať a manipulovať otca k tomu, aby byt previedol na neho, že sa o neho na oplátku postará. Cítim sa byť ukrivdený, bojím sa o strechu nad hlavou. Prosím vás o radu.

František C., Bratislava

 

Vzhľadom na vami uvedené skutočnosti ide o otázku spôsobilosti na právne úkony, teda o platnosť prípadného právneho úkonu Predpokladajme, aj keď ste nedokázali špecifikovať, či došlo k stanoveniu nejakej konkrétnej diagnózy u vášho otca, že pravdepodobne jeho zdravotný stav mu neumožňuje plne chápať skutočnosti a náležite sa rozhodovať, konať.
 

Otáznou je tak jeho spôsobilosť na právne úkony. Spôsobilosť na právne úkony je spôsobilosť fyzickej osoby nadobúdať, a to vlastnými právnymi úkonmi, práva a povinnosti, a spravidla sa nadobúda dovŕšením plnoletosti - teda dosiahnutím 18 roku života. Zákon samozrejme pozná aj výnimky. Takáto spôsobilosť tak predpokladá určitú vôľovú a rozumovú schopnosť, inak povedané, táto spôsobilosť býva obmedzená napr. v prípade maloletých osôb a v prípade osôb, ktoré pre určitú duševnú poruchu majú spôsobilosť na právne úkony obmedzenú alebo dokonca sú tejto spôsobilosti pozbavené.
 

Pokiaľ ide o maloleté osoby, ich spôsobilosť na právne úkony je limitovaná ich rozumovou a vôľovou vyspelosťou závislej od ich veku. Avšak aj spôsobilosť maloletého na právne úkony môže byť súdom ešte obmedzená.
 

Ak váš otec má vážne zdravotné problémy, napr. nevníma dostatočne a adekvátne realitu, príp. nespoznáva jemu blízke osoby ako uvádzate vo svojom liste, je vhodné obrátiť sa na súd. a odborníka z oblasti medicíny. Podľa § 10 Občianskeho zákonníka, ak fyzická osoba pre duševnú poruchu, ktorá nie je len prechodná, nie je vôbec schopný robiť právne úkony, súd ho pozbaví spôsobilosti na právne úkony. V tomto prípade ide o úplné pobavenie spôsobilosti na právne úkony. Ak ale u fyzickej osoby nejde len o duševnú poruchu prechodného charakteru, príp. táto osoba nadmerne požíva alkoholické nápoje alebo omamné prostriedky či jedy, a kvôli tomu je schopná robiť len niektoré právne úkony, súd obmedzí jej spôsobilosť na právne úkony. Súd tak spôsobilosť buď obmedzí, pričom rozsah pozbavenia uvedie vo svojom rozhodnutí. V závislosti od okolností konkrétneho prípadu osobu môže spôsobilosti pozbaviť úplne.
 

Konanie o spôsobilosti na právne úkony
 

Súdne konanie sa začína návrhom, ktorým sa navrhuje, aby sa rozhodlo o osobnom stave (o rozvode, neplatnosti manželstva alebo o spôsobilosti na právne úkony). Konanie o spôsobilosti na právne úkony patrí medzi špecifické formy konaní, ktoré môže súd začať aj bez návrhu
 

Ako navrhovateľ ste povinný v súdom určenej lehote predložiť lekárske vysvedčenie o duševnom stave vyšetrovaného. Ak by ste túto lehotu nestihli, súd konanie zastaví. Súd ustanoví tomu, o koho spôsobilosť na právne úkony ide, opatrovníka pre konanie. O zdravotnom stave vášho otca súd vypočuje znalca z oblasti medicíny. Znalec môže súdu navrhnúť, aby vyšetrovaný bol po čas najviac troch mesiacov vyšetrovaný v zdravotníckom zariadení, ak je to nevyhnutne potrebné na vyšetrenie jeho zdravotného stavu.
 

Súd v rozhodnutí o pozbavení alebo obmedzení spôsobilosti na právne úkony určí osobe, ktorá bola pozbavená spôsobilosti na právne úkony alebo ktorej spôsobilosť a právne úkony bola obmedzená, opatrovníka a v tomto rozhodnutí uvedie aj rozsah jeho práv a povinností. Súd vydaný rozsudok zruší, ak sa neskôr ukáže, že pre pozbavenie alebo obmedzenie spôsobilosti na právne úkony neboli splnené podmienky, alebo pozbavenie/obmedzenie spôsobilosti zmení alebo zruší, ak sa zmenia alebo ak odpadnú dôvody, ktoré k nim viedli.
 

Trovy konania platí štát, ale ak ten, kto podal zjavne bezdôvodný návrh na pozbavenie alebo obmedzenie spôsobilosti na právne úkony, je povinný nahradiť ujmy, ktoré vyšetrovanému, jeho zástupcovi a štátu konaním vznikli.
              

Ak by váš otec už urobil nejaké právne úkony ohľadne bytu, mohli by ste na súd podať žalobu o určenie neplatnosti právneho úkonu a súčasne návrh na začatie konania o spôsobilosti na právne úkony. Konanie o určenie neplatnosti právneho úkony by tak bolo závislé od výsledku konania o spôsobilosti na právne úkony. Podľa § 38 Občianskeho zákonníka je právny úkon neplatný, pokiaľ ten, kto ho urobil, nemá spôsobilosť na právne úkony. Pokiaľ osoba urobí úkon, pričom koná v duševnej poruche, ktorá ju robí pre konkrétny úkon neschopnou, taký právny úkon je rovnako neplatný. Vaša vec by sa dala posudzovať, ak by váš otec bol v inej zdravotnej kondícii, z pohľadu dobrých mravov, teda aké sú skutočné úmysly vášho brata a pod., žiaľ niet na to dostatok priestoru.


Späť

Riešenia, ktoré vám zjednodušia údržbu modernej kuchyne Riešenia, ktoré vám zjednodušia údržbu modernej kuchyne

Moderne kuchyne sa stali srdcom našich domovov, miestom, kde nie len príprava jedál, ale aj rodinné stretnutia a spoločenské udalosti zohrávajú dôležitú úlohu. Aby sme si ale mohli tieto okamihy plnohodnotne vychutnávať, je dôležité mať k tomu priestor, ktorý je nielen štýlový, ale aj ľahko udržiavateľný. Pokračujte v čítaní a zistíte, ktoré riešenia vám zjednodušia údržbu moderne vybavenej kuchyne? Moderné kuchynské linky na mieru Jedným z hlavných krokov k jednoduchej údržbe kuchyne je investícia do kuchynských liniek na mieru. Moderné..

Záleží vám na dobrom vzduchu? Otestovali sme TOP zvlhčovače vzduchu Záleží vám na dobrom vzduchu? Otestovali sme TOP zvlhčovače vzduchu

Všimli ste si niekedy, že vzduch začína byť počas zimných mesiacov suchší? Chladný vzduch totiž neobsahuje rovnaké množstvo vlhkosti ako teplý letný vzduch. K efektu suchého vzduchu prispieva aj skutočnosť, že prevádzka vášho vykurovacieho systému môže odstrániť ďalšiu vlhkosť zo vzduchu a vzduch vo vašom domove bude ešte suchší. To  vedie k suchej, svrbivej a popraskanej koži, ktorá je nepríjemná a potenciálne škodlivá pre vaše zdravie. Našťastie existuje nástroj, ktorý môže v tejto situácii pomôcť. Zvlhčovač. Terapia zvlhčovačom..

Laminátová podlaha vhodná do každého bývania Laminátová podlaha vhodná do každého bývania

Laminátové podlahy sú čoraz obľúbenejšou voľbou v domácnostiach, a to ako v domoch, tak aj v bytoch. Je to atraktívna, cenovo výhodná a odolná možnosť podlahy, ktorú možno použiť v ktorejkoľvek miestnosti. Vedeli ste, že laminátové podlahy sú vytvorené zo syntetického materiálu a sú skvelou náhradou drevených podláh? Výhody voči drevenej podlahe Hlavnou výhodou laminátovej podlahy je jej cenová dostupnosť. Je oveľa lacnejšia ako tvrdé drevo, čo z nej robí pre majiteľov domov oveľa atraktívnejšiu možnosť. Jej inštalácia je tiež..

Zúženie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

 Chcel by som sa opýtať na nasledovnú otázku. S manželkou vlastníme byt a zároveň sa mám stať predsedom spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Ako fyzická osoba - podnikateľ by som si chcel zriadiť bezpodielové spoluvlastníctvo (ja by som teda nevystupoval ako vlastník). Musím byť ako predseda vlastníkom bytu (v zákone č. 182/1993 Z. z. som to nenašiel)? Ďakujem za odpoveď.   Juraj S., Bratislava V prvom rade dovoľte, aby som sa pozastavil k otázke bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ďalej len ako „BSM“). Bezpodielové spoluvlastníctvo..

Vyporiadanie podielového spoluvlastníctva

 Som jedným z dvoch spoluvlastníkov záhrady v Senci. Keďže v poslednom čase medzi nami vznikajú čoraz častejšie problémy ohľadom jej užívania, chcel by som sa jej zbaviť. Svoju polovicu som už viackrát ponúkol druhému spoluvlastníkovi, ale na moju ponuku nereagoval a už dlhší čas na ňu neviem nájsť kupujúceho. So spoluvlastníkom sa vzhľadom na naše zlé osobné vzťahy nedá vôbec komunikovať. Ako mám ďalej postupovať? Jozef Bednár, Bratislava Vážený pán Bednár, spôsob vyriešenia Vášho problému je určený ustanoveniami Občianskeho zákonníka. Ak..

Kúpa bytu a náležitosti kúpnej zmluvy

Mgr. Ján Lasák Kúpa bytu a náležitosti kúpnej zmluvy „Nedodržanie zákonom ustanovenej formy právneho úkonu spôsobuje jeho absolútnu neplatnosť. Absolútna neplatnosť právneho úkonu nastáva priamo zo zákona (ex lege) a pôsobí od začiatku (ex tunc) voči každému. Právne úkony postihnuté absolútnou neplatnosťou nemajú za následok vznik, zmenu ani zánik práv a povinností. Súd musí na túto neplatnosť prihliadať a musí z nej vyvodzovať dôsledky aj bez návrhu z úradnej povinnosti (ex officio).“ (Rozsudok Krajského súdu v Košiciach z 18.03.1999, sp...

Nehnutelnosti ...

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.