Vymoženie práva k vydraženej veci a zodpovednosť dražiteľa

V dobrovoľnej dražbe som vydražila dom, o ktorom som si myslela, že je neobývaný - celkový dojem aj informáciu od dražobnej spoločnosti, že majiteľ je v Čechách - dom bez vody, plynu, elektriny. Bývalý majiteľ - môj dlžník, nebol nikdy prítomný. Ukázalo sa, že dom je predsa obývaný jedným Rómom. Povedal mi, že sa mu nechce odísť. Pracuje a prenájom si môže dovoliť, len nechce. Dala so mu 2 týždne na odsťahovanie, ale myslím, že sa nepohne, nič si zo mňa nerobí. Dom chcem čo najrýchlejšie predať.

Dagmar I., Hradská

Na dobrovoľné dražby sa vzťahuje zákon č. 527/2002 Z. z. o dobrovoľných dražbách. Tento zákon upravuje dobrovoľné dražby , kontrolu nad dodržiavaním podmienok organizovania a priebehu dražieb a vznik, trvanie a zánik niektorých právnych vzťahov s tým súvisiacich. Tento zákon zrušil zákon č. 174/1950 Zb. o dražbách mimo exekúcie. Dražba je verejným konaním, účelom ktorého je prechod vlastníckeho práva alebo iného práva k predmetu dražby, konaným na základe návrhu navrhovateľa. Dražba sa uskutočňuje na základe písomnej zmluvy o vykonaní dražby. Prílohou zmluvy je aj písomné vyhlásenie navrhovateľa dražby , že predmet dražby je možné dražiť.

Súčinnosť vlastníka draženej nehnuteľnosti

Vlastník predmetu dražby , príp. osoba, ktorá má predmet dražby v držbe, alebo nájomca sú povinní po predchádzajúcej výzve v čase určenom v tejto výzve umožniť vykonanie ohodnotenia, ako aj obhliadku predmetu dražby . Predpokladám však, že tento úkon nebolo možné vykonať, a preto sa dražobná spoločnosť so stavom teraz už vydraženej nehnuteľnosti náležite neoboznámila. V takom prípade sa ohodnotenie predmetu dražby vykonáva z dostupných údajov, ktoré má dražobník k dispozícii.

Pokiaľ ide o otázku zodpovednosti za ujmu voči vašej osobe, resp. porušenie vášho vlastníckeho práva k domu - treba povedať, že vlastník predmetu dražby , ako aj osoba, ktorá má predmet dražby v držbe, alebo nájomca sú povinní bez zbytočného odkladu oznámiť dražobníkovi pred konaním dražby samej na jeho žiadosť všetky skutočnosti, ktoré sú im známe o stave predmetu dražby , ako aj o právach a záväzkoch viaznúcich na predmete dražby.

Po vydražení nehnuteľnosti a uhradení dražobnej ceny má dražobník povinnosť na mieste spísať zápisnicu o odovzdaní predmetu dražby , pričom v zápisnici uvedie okrem označenia predchádzajúceho vlastníka predmetu dražby , dražobníka, vydražiteľa a predmetu dražby najmä podrobný opis stavu, v akom sa predmet dražby vrátane príslušenstva nachádzal pri odovzdaní práv a záväzkov viaznucich na predmete dražby . Ak ste zápisnicu podpísali, odsúhlasili ste jestvujúci stav nehnuteľnosti. Predmetná listina vám môže slúžiť ako dôkazný prostriedok pre policajný orgán, príp. súd.

Zodpovednosť navrhovateľa dražby a dražobníka

Navrhovateľ dražby zodpovedá za vady predmetu dražby , ktoré mu boli alebo mali byť pri podaní návrhu na uskutočnenie dražby známe a neupozornil na ne včas dražobníka v zmluve o vykonaní dražby , ako i za správnosť vyhlásenia o tom, že predmet dražby je možné dražiť. Tejto zodpovednosti za škodu sa nemožno zbaviť . Pokiaľ navrhovateľ poskytol dražobnej spoločnosti nepresné, neúplné alebo dokonca zavádzajúce informácie o draženej nehnuteľnosti, mal by byť zodpovedný za vám vzniknutú ujmu - nakoľko nemôžete vydraženú nehnuteľnosť riadne užívať. Osoba povinná vydať predmet dražby - vlastník, resp. oprávnený držiteľ - zodpovedá vydražiteľovi za škodu spôsobenú omeškaním s odovzdaním predmetu dražby . Zodpovednosť za vzniknutý stav - kedy sa vo vašom dome protiprávne zdržiava cudzia osoba - padá na pôvodného vlastníka nehnuteľnosti.

Odporúčam vám obrátiť sa na príslušnú dražobnú spoločnosť, ktorú by ste mali požiadať o súčinnosť v súvislosti so zistením totožnosti a miesta pobytu bývalého vlastníka a s riešením veci. Ak dražobná spoločnosť preukáže, že škode nemohla zabrániť ani pri vynaložení úsilia, ktoré možno od nej spravodlivo požadovať že nenesie - že vychádzala pri informáciách o vydraženej nehnuteľnosti z informácií získaných výlučne od bývalého vlastníka, zbaví sa tak zodpovednosti za škodu.

Dražobník zodpovedá za škodu, ktorú spôsobil porušením zákona o dobrovoľných dražbách. Dražobník zodpovedá i za škodu spôsobenú tretím osobám postupom licitátora.

Veľmi pomalý spôsob riešenia je súdna cesta - podať návrh na vypratanie nehnuteľnosti a riešiť následne vec cez exekútora. To znamená teda nielen čas, ale aj vznik výdavkov. Kratšiu cestu predstavuje polícia - čo tiež nie je najrýchlejšie, nakoľko polícia je viazaná svojimi internými smernicami v súvislosti s vypratávaním nehnuteľností (na tento úkon nie je zákonom splnomocnená). V snahe o riešenie veci zákonnou cestou záverom snáď len odkaz na súkromnú bezpečnostnú službu, či svojpomoc podľa § 6 Občianskeho zákonníka. Zákon býva žiaľ príliš „krátky“ nato, aby dosiahol narušiteľa a zabránil mu pokračovať v protiprávnom konaní.

Svoje otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Interiér a nábytok

Nábytok a samotné zariadenie interiéru azda najvýraznejšie hovorí o povahe a osobnosti majiteľa domu. Je dôležité dobre sa rozhodnúť, ktoré materiály použijeme, aký bude výber farieb a konečné rozmiestnenie vecí. Častokrát bojujeme aj s rozhodnutím, či je výhodnejšie pri zariaďovaní svojho príbytku zakúpiť hotový nábytok priamo v predajni a prispôsobovať ho do svojich misetností postupne, alebo si ho dať urobiť na mieru. Nie sú to jednoduché otázky, preto je nutné sústredenie, aby ste mali vo svojom dome pocit pokoja a pohody.Materiály na výrobu nábytkuVšetci..

Celoročné potešenie a úžitok zo záhrady hľadajte pod prístreším modernej pergoly Celoročné potešenie a úžitok zo záhrady hľadajte pod prístreším modernej pergoly

Trávili ste aj napriek množstvu slnečných letných dní pomerne veľa času v uzavretých priestoroch? Práca a rôzne iné povinnosti si jednoducho nevyberajú. Príchod zimy však neznamená, že by ste v tomto trende mali pokračovať a zaťažiť svoje telo ešte viac. Aj v zime si môžete užiť nádherné prostredie prírody pod bezpečným prístreším modernej a pevnej pergoly. Pergola je špeciálny prístrešok určený na ochranu verandy, terasy alebo priestoru pred páliacim slnkom, vetrom alebo dažďom. Jeho nosnú časť tvoria opakujúce sa úseky oblúkov, vzájomne..

Novostavba alebo rekonštrukcia?

 Do čoho je lepšie investovať, čo sa oplatí a za akých podmienok? Kedy je čo výhodnejšie či už z pohľadu financovania, životnosti, lokality, opätovného predaja, zhodnocovania a pod. A čo novostavba, oplatí sa kúpiť hotový byt alebo radšej holobyt? Čo je momentálne „najlepšou“ investíciou, vyšší štandard alebo len nižší štandard? Rozhodnutiu, či investovať do novostavby alebo kúpiť starý byt a zrekonštruovať ho, by malo predchádzať dôkladné zváženie charakteristík oboch porovnávaných typov bytov, ako aj možností, schopností a budúcich..

Nedotknuteľnosť obydlia

Právo na ochranu obydlia a exekúciaNedotknuteľnosť obydliaZa akých podmienok je súdny exekútor oprávnený vstúpiť do cudzieho obydlia? Bolo mi povedané, že obydlie občana je nedotknuteľné, chránené zákonom. Môže exekútor, príp. niekto iný odňať pri výkone exekúcie povinnému byt a má povinný nejaký nárok na náhradné ubytovanie, či byt? Ďakujem vám za odpoveď a pomoc. Zora S., Bratislava  Právo na ochranu obydlia a exekúcia Garanciu práva na súkromie na európskej úrovni zabezpečuje najmä Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej..

Obťažuje vás sused hlasnou hudbou? Bráňte sa!

„ Pokiaľ sa žalobca domáha ako vlastník nehnuteľnosti ochrany proti hluku, je potrebné žalobný návrh formulovať tak, že žalovaný je povinný zdržať sa obťažovania žalobcu hlukom z (v žalobe uvedeného) pozemku žalovaného (prípadne i z inej veci patriacej žalovanému), prenikajúcim na (v žalobe uvedenú) nehnuteľnosť žalobcu. Pokiaľ súd zistí, že dochádza k obťažovaniu nad mieru primeranú pomerom (prípadne, že ide o vážne ohrozenie výkonu jeho práva), žalobe vyhovie; v odôvodnení rozsudku určí mieru obťažovania, ktorá je v danej veci primeraná..

Letné dovolenky v kontexte dočasného užívania ubytovacieho zariadenia a dlhodobého rekreačného produktu - pozor na timesharing

Vážení čitatelia. Letná sezóna a dovolenky sú v plnom prúde a iste mnohí z vás smerujú do svojho vytúženého letoviska k moru. Treba brať zreteľ nielen na nástrahy, akými iste sú páliace slnko, dehydratácia alebo drobné krádeže v letoviskách a okolí, avšak aj na tzv. jedinečné a výhodné ponuky nákupov ubytovania v luxusných hotelových zariadeniach. Áno, nasledujúci článok sa týka tzv. timesharingu a žiaľ, s tým spojenými častými nekalými obchodnými praktikami semi-timesharingových spoločností. V prípade, že budete na dovolenke pozývaní..

Poistenie nehnuteľnosti – nie luxus, ale nevyhnutnosť

Domov je pre každého človeka miestom, ktoré preň predstavuje nielen súkromie a pohodlie, ale najmä bezpečie. To je dôvod, prečo si doň inštalujeme napríklad alarmy - snažíme sa ho urobiť čo najbezpečnejším miestom pre seba a svoju rodinu. Zároveň však tak, ako všetky tieto náležitosti chránia nás, tiež chceme, aby bol nejakým spôsobom chránený aj náš domov; akiste zaváži aj fakt, že sme do jeho budovania vložili nemalú námahu, čas aj finančné prostriedky. Aby teda nehrozila situácia, ktorá by nás o náš domov nejakým spôsobom pripravila bez možnosti..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.