Ako navrhovať zmenu vo svojej nehnuteľnosti

 Časom každá nehnuteľnosť stratí na svojom pôvabe a vyžaduje si rekonštrukciu a zmeny, ktoré sa odvíjajú od konkrétnych požiadaviek obyvateľov. Umakartové jadro v panelákovom byte, či pôvodné okná na dvadsať ročnom rodinnom dome potrebujú po niekoľkých rokoch rekonštrukciu, ak nie aj celkovú výmenu. V mnohých prípadoch je však motívom rekonštrukcie nielen skvalitnenie obytných priestorov, ale aj snaha uplatniť si vlastné pokusy o originalitu či tvorivosť.

Čas na prestavbu

Obyvatelia panelákových domov vedia, že po čase sú v byte určité stavebné úpravy nevyhnutné. Zub času nahlodáva najviditeľnejšie najmä kúpeľňu, toaletu či okná. To však ani zďaleka nie je všetko. V niektorých domácnostiach je prestavba alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti nevyhnutná aj s narastajúcim počtom členov. Najmä v prípade panelákových bytov sa často stáva, že majiteľom už nevyhovuje pôvodné dispozičné riešenie. Niektoré byty síce môžu mať veľkú rozlohu, no riešenie a umiestnenie izieb už natoľko nemusí byť ideálne. Vtedy sa najčastejšie majitelia zamýšľajú a púšťajú aj do rekonštrukcie. Najčastejšími nedostatkami bývajú najmä malé izby, zbytočne veľa dverí a chodieb, či priechodné izby. Niektoré byty majú vstupnú halu alebo chodbu zbytočne veľkú a to na úkor ostatných miestností. Treba si uvedomiť, že každá rekonštrukcia si vyžaduje nielen investíciu značných finančných prostriedkov, času a energie ale predovšetkým jednoduché, funkčné a logické riešenie. Nezabúdajte ani na to, že každá rekonštrukcia v panelovom byte sa dotkne aj susedov. Stavebné práce so sebou prinášajú zvýšený hluk a prach na chodbách, či v spoločných priestoroch.

Najväčším problémom je zvyčajne malý priestor. Aj dnešný módny diktát hovorí, že miestnosť má byť plná vzdušnosti a voľnosti. Existuje niekoľko možností, ako byt alebo dom spraviť priestrannejším a vzdušnejším. Jednou z možností ako to dosiahnuť je redukcia izieb. Je mnoho rodín, ktoré sa rozhodnú zo štvorizbového bytu s malými izbami spraviť radšej trojizbový byt s izbami s priemernou rozlohou. Toto razantné riešenie však nemusí byť po vôli všetkým. Ak sa nechcete zbaviť pôvodného počtu miestností, môžete priestor prevzdušniť napríklad odstránením niektorých zbytočných dverí a zárubní. Efektne pôsobia rôzne výklenky a oblúky ako prechody medzi jednotlivými miestnosťami, ktoré priestor opticky zväčšia. Ak sa však nechcete vzdať ani dvier medzi jednotlivými miestnosťami, skúste porozmýšľať nad skladacími, alebo posuvnými zasklenými dverami.

Dojem veľkej miestnosti umocňuje aj jednotná podlaha v celom byte. Najlepšie je ak sú prechody medzi izbami bez prahov. Tento efekt aspoň trochu opticky zväčší celý priestor. Dôležité je prihliadať aj na výber farieb. Nielen v prípade maľovky ale aj samotnej podlahy. Ak patríte k tým, ktorí sa nemôžu pochváliť veľkometrážnym príbytkom, stavte radšej na svetlejšie farby. Pozor by ste si mali dať aj pri výbere nábytku. Práve zariadenie niektorých izieb môže spôsobiť, že miestnosť pôsobí preplnene. Veľké skrine už nie sú „in“. Naopak priestrannosť a svetelnosť miestnosti nenarušíte nižším nábytkom. V extrémne malých izbách je najefektívnejším riešením nábytok vyrobený na mieru. Niektorí majitelia sa snažia rozlohu bytu zväčšiť na úkor balkóna, posunutím priečky alebo zasklením lodžie. V tom druhom prípade tak často vznikajú zaujímavé riešenia, ktoré navyše poskytujú pre obyvateľov príjemné miesta na príležitostné posedenia. Presklená lodžia má zvyčajne dostatok osvetlenia, a tak je vhodným miestom stretnutia rodinných členov pri rannej káve ale poobedňajšej sieste. Okrem toho je ideálnym riešením pre byty, ktoré sú chladnejšie. Presklená lodžia eliminuje aj tepelné straty.

Prestavba bytového jadra

Kapitolou samou o sebe je rekonštrukcia kúpeľne a toalety. Obyvatelia panelákových bytov vedia, že po čase si spomínané objekty skutočne vyžadujú kompletnú rekonštrukciu. Nejde teda len estetickú, ale aj funkčnú a hygienickú záležitosť. Umakartové jadro je v súčasnosti najčastejšie nahrádzané „murovkou“ alebo sadrokartónovými doskami. Najčastejšie sa používajú bežné materiály ako tehly. Takéto jadro si samozrejme vyžaduje omietky a keramický obklad. Jednoduchšiu alternatívu predstavujú už spomínané sadrokartónové dosky. Ich nevýhodou je dodatočné spevnenie častí výstužnými profilmi, v miestach kde majú byť namontované ťažké predmety ako je napríklad umývadlo. Niektorí majitelia sa pri prestavbe rozhodnú, že z dvoch malých miestností spravia radšej jednu a priečku medzi obomi zariadeniami jednoducho zrušia. Toaleta spojená s kúpeľnou má svoje výhody ale aj nevýhody. Záleží teda od samotných obyvateľov čo viac preferujú. Spojením síce získate na rozlohe, no pre niektorých to môže priniesť aj stratu praktickosti. Zaujímavé riešenia sa dajú docieliť aj použitím opäť moderného sklobetónu. Estetický efekt však nie je jediný, prečo sa niektorí majitelia rozhodnú použiť ho. Sklobetónové okno alebo pás, môžu do vašej kúpeľne priniesť viac svetla. Ocenia to najmä obyvatelia bytov, kde sú zvyčajne kúpeľne a toalety bez okna. V takomto prípade je však dobré umiestniť sklobetónový prvok na tú stranu, ktorá je orientovaná k najbližším oknám. Riešenie celej kúpeľne ovplyvňuje aj skutočnosť, či si majiteľ želá mať vaňu alebo sprchovací kút. To už záleží na konkrétnom prípade. Pri racionálnom riešení sa však dá umiestniť do panelákovej kúpeľne aj rohová vaňa. Nevyhnutnosťou je pri prestavbe takéhoto typu aj výber farebného odtieňu keramického obkladu a výška, do ktorej je obklad realizovaný. Presvetlenie miestnosti sa dá docieliť aj správnym výberom osvetlenia a kúpeľňových doplnkov.

Prestavby v rodinnom dome

Viac alternatív a originálnych riešení zvyčajne prináša rekonštrukcia rodinného domu. Aj v tomto prípade platí, že čo vyhovuje jednej rodine, tej druhé už nemusí. Prestavba rodinného domu je jednoduchšia aj v tom, že sa môže zmeniť vonkajší charakter stavby, kdežto v prípade panelákového bytu je to značne obmedzené. V prípade rodinného domu nie je problém zamurovať alebo naopak vybúrať nové okno, či premiestniť samotný vchod. Takisto ako aj v prípade bytu je častou zmenou najmä redukcia zbytočných dverí v prípade priechodných izieb. Vzhľadom na náročnosť každej rekonštrukcie sa oplatí staviť na kvalitu stavebných a remeselných prác. Samotnej rekonštrukcii by mal predchádzať vypracovaný návrh usporiadania celej nehnuteľnosti.

Kedy je potrebné stavebné povolenie a kedy nie

Podľa Zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku sa stavebné úpravy delia na úpravy bez ohlásenia stavebnému úradu a úpravy ohlasované a povolené stavebným úradom. Stavebné povolenie nepotrebujete pri úpravách ako sú opravy vnútorných omietok, opravy stien, podláh a dlažieb. Ak vykonávate stavebné úpravy na rodinných domoch ako sú menšie opravy fasády, opravy strešnej krytiny a povrchu plochých striech, komínových telies, opravy vnútorných inštalácií, výmenu a opravy okien a dverí, ich nátery či opravy oplotenia. Stavebný úrad nemusíte informovať ani keď vymieňate nenosné konštrukcie stavby, nenosné priečky ako je umakartové jadro. Bez povolenia sa môžete kľudne pustiť aj do opráv teplonosných zariadení teda ústredného kúrenia, vetracieho a klimatizačného zariadenia či opravy výťahov. Stavebné povolenie sa nevzťahuje ani na výmenu zariaďovacích predmetov ako je kuchynská linka, vaňa, umývadlo či WC.

Stavebný úrad by ste však rozhodne mali navštíviť a požiadať o povolenie ak sa chystáte robiť stavebné úpravy, pri ktorých môže byť ohrozená stabilita stavby zasahovaním do nosných konštrukcií. Stavebných úprav, ktoré môžu ohroziť požiarnu bezpečnosť stavby napríklad pri prestavbe kuchyne, a tým súvisiacej zmene plynového a elektrického vedenia. Stavebné povolenie budete potrebovať aj pri stavebných úpravách, ktoré menia vzhľad stavby alebo zasahujú inak do životného prostredia. Ďalej sú to úpravy ktoré môžu poškodzovať záujmy spoločnosti, týkajúce sa najmä pamiatkovo chránených budov alebo stavebné úpravy, ktoré sa týkajú prestavby a nadstavby nehnuteľnosti. Nesmieme zabudnúť ani na prípadné zasklievanie lodžií a balkónov, ktorými sa mení vonkajší vzhľad budovy.

Žiadosť o stavebné povolenie

Žiadosť na ohlásenie rekonštrukcie nehnuteľnosti je potrebné podať na príslušný stavebný úrad, podľa miesta nehnuteľnosti. Stavebným úradom sa v zmysle zákona rozumie obec, kde sa aj adresuje ohlásenie. Žiadosť má obsahovať meno a adresu stavebníka, označenie miesta stavby, teda adresu bytu alebo rodinného domu. Ďalej údaje spracovateľovi projektovej dokumentácie, meno a adresu projektanta a jeho oprávnenie k činnosti. Vlastnícke alebo iné, napríklad užívateľské právo k bytu, spôsob realizácie stavebných úprav, teda dodávateľsky alebo svojpomocne a termín ukončenia stavebných úprav. Súčasťou žiadosti o povolenie stavebných úprav je aj správny poplatok vo výške 700 Sk.

Ako prílohy budete musieť k žiadosti pripojiť projektovú dokumentáciu s vyznačením pôvodného a navrhovaného stavu v dvoch vyhotoveniach. Dokumentácia musí obsahovať statické posúdenie stavebných úprav s ohľadom na ich vplyv na celý objekt. Doklady, ktorými sa preukazuje vlastnícke alebo iné právo k bytu, teda list vlastníctva nie starší ako šesť týždňov, nájomnú zmluvu – originál alebo overenú kópiu. Zaobstarať by ste si mali aj vyjadrenie správcu objektu k navrhovanej zmene stavby alebo stavebným úradom pri nájomnom byte. Doklad o spôsobilosti spracovateľa projektovej dokumentácie a prehlásenie odborného dozoru a doklad o jeho spôsobilosti, respektíve doklad o spôsobilosti dodávateľa stavebných úprav na ich realizáciu. Zoznam potrebných dokladov nájdete aj na jednotlivých stavebných úradoch alebo ich internetových stránkach. Stavebný úrad by vám mal na základe vašej žiadosti vydať písomné oznámenie, že nemá proti stavebným úpravám žiadne námietky. Ak sa tak stane, môžete so stavebnými úpravami začať. Robiť stavebné úpravy bez ohlásenia sa vám nemusí vyplatiť, vaše náklady na rekonštrukciu by tak zbytočne mohla navýšiť pokuta až do výšky desať tisíc Sk.

Interiér

Podstatnú úlohu zohráva aj zariadenie bytu alebo rodinného domu. V súčasnosti je trendom najmä jednoduchý nábytok, z kvalitných a ekologicky nezávadných materiálov. Do popredia sa čoraz viac dostávajú čisté línie a prírodné materiály. Aj v prípade interiérového zariaďovania domácnosti platí, že menej je niekedy viac. V obľube je nábytok, ktorý je nielen estetický ale aj funkčný a variabilný. Aj z hygienických dôvodov dnes už väčšina ľudí uprednostňuje drevené a laminátové podlahy pred kobercami, ktoré kedysi pokrývali celú plochu miestnosti. Naopak kusové koberce z kvalitných materiálov a ojedinelého vzhľadu, zútulňujú priestor a dávajú im punc originality. Dôležitú rolu hrá aj osvetlenie izby. Dokonalú atmosféru môže vyčariť viacero svietidiel, umiestnených v rôznych častiach miestnosti. Výnimkou už nie sú ani svietidlá s regulovateľnou intenzitou žiarenia, ktoré vytvárajú príjemnú atmosféru a dotvárajú interiér. Do módy sa opäť dostávajú tapety v kombinácii s maľovkou. Dôležitý je aj výber farieb. Žltá farba na stenách rozjasní tmavú miestnosť, modrá ju opticky zväčší. Moderné sú najmä zemité farby, v kombináciách ako žltá a oranžová, či hnedá a biela. Zaujímavý efekt môžu vytvoriť aj citlivo vybrané vzory v kombinácii s farbami. Osobitosť interiéru však dotvárajú najmä doplnky. Tie sú hlavne odrazom osobností, ktoré konkrétnu nehnuteľnosť obývajú.

Pomoc bytového architekta

Predstava vysnívaného bývania môže byť niekedy len ťažko realizovateľná. V niektorých prípadoch je viac ako vhodné obrátiť sa na bytového architekta. Ten vie najlepšie navrhnúť optimálne riešenie tak, aby bola vynovená domácnosť nielen podľa vašich predstáv, ale aby bola aj funkčná, praktická a ľahko realizovateľná. Je dobré ak máte vo svojich požiadavkách jasno. Nie je vôbec na škodu veci, ak sa necháte inšpirovať rôznymi stavebnými časopismi, navštívite výstavu, či hneď aj niekoľko predajní. Najlepšie ak si svoje predstavy ujasníte a to ešte pred oslovením bytového architekta. Ten vám potom z ľahkosťou vie „ušiť“ prestavbu bytu alebo domu na mieru tak, aby spĺňala vaše požiadavky.

Práca architekta zvyčajne prináša pre užívateľa spojenie funkčnosti a estetických hodnôt. Je náročná, vyžaduje si neustále vzdelávanie ale aj čerpanie z vlastných skúseností. Spája v sebe disciplíny ako je matematika, veda, umenie, technológia, sociológia, politika, história a jeho vlastný prístup a filozofia. Slovenskí architekti sú združení v Slovenskej komore architektov. Komora zabezpečuje autorizáciu, reguláciu povolania Architekt a Krajinný architekt a vykonáva tiež etický a odborný dohľad nad výkonom ich povolania. Vydala tiež Honorárový poriadok Slovenskej komory architektov. Ten by mal pomôcť odbornej ale aj laickej verejnosti orientovať sa v cenách za poskytnutie architektonických služieb. Honorárový poriadok obsahuje opisy a hodnotenia rôznych pracovných výkonov vo všetkých odboroch architektonickej a projekčnej činnosti. Ceny v interiérovej tvorbe sa odvíjajú od toho o aký typ interiéru ide. Či ide o atypické interiéry alebo interiéry riešené výberom hotových výrobkov, či určenie ceny hodinovou kalkuláciou.

PC vizualizácia v architektúre

Technický pokrok priniesol zmeny aj v oblasti architektúry. Dnes sa už takmer samozrejmosťou stáva počítačová vizualizácia. Je to v podstate zhmotnenie predstavy architekta o danom objekte do formy, ktorý môže zákazník vidieť. Celý zázrak mu umožňuje počítač so špeciálnym programom. Pre klienta, ktorý nemá až takú priestorovú predstavivosť je teda PC vizualizácia, výborným spôsobom ako si priblížiť možnú podobu objektu. Je predsa lepšie niečo vidieť ako počuť, alebo si len predstavovať. Zákazník tak má k nahliadnutiu nie len pôdorys, vzorky materiálov či produktov. Svoj byt, dom, či budúce zariadenie môže vidieť priestorovo.

Výber dodávateľa

V prípade, že už viete čo a ako chcete prestavovať, budete sa musieť rozhodnúť koho oslovíte, aby vaše predstavy aj zrealizoval. V prípade, že sa vo vašej domácnosti nenachádza žiadny domáci majster budete musieť s určitosťou osloviť firmy vo vašom okolí. Aj v tomto prípade však platí staré známe: dvakrát meraj a raz rež. Nie každý dodávateľ sa môže vyznačovať kvalitnou a precíznou prácou. Aby ste sa vyhli zbytočným sklamaniam a nedorozumeniam je najlepšie ak oslovíte viacero firiem, necháte si vypracovať cenovú ponuku prípadne prekonzultujete, aké máte predstavy o rekonštrukcii. Na škodu veci nie je ani ak sa poinformujete o prípadnej spokojnosti alebo nespokojnosti jej bývalých zákazníkov.

Viac informácií sa dozviete

v relácii REALITY

vysielanej 9.5.2008 o 20:45 na TA3

 

Späť

Schodisko - spojivo podlaží

 Vonkajší vzhľadMateriály na obkladStavba schodov nie je jednoducháNechajte si poradiťNajčastejšie omylyTrend dobyÚprava povrchuZábradlie Ak máte rodinný dom či dvoj, prípadne viacpodlažný bytový apartmán, pravdepodobne máte doma schodisko. Vertikálne konštrukcie spájajúce jednotlivé poschodia budov – tak znie základná definícia schodov. Primárnou funkciou schodov je prepojiť jednotlivé podlažia medzi sebou a urobiť tak čo najpohodlnejšie a najbezpečnejšie pre ich užívateľa pri jeho zostupe a výstupe.Realizácia je spojená s niekoľkými základnými..

Sceľovanie pozemkov. V čom je jeho prínos pre spoločnosť?

Tento prostriedok bol prioritne určený na nápravu všeobecného stavu vlastníctva pozemkov na Slovensku, ktoré trpí nielen rozptýlenosťou vlastníctva, čo sa týka pôdy, ale následkom toho aj komplikovanosťou akéhokoľvek obchodovania s pozemkami. Odstránenie tohto stavu je dôležité najmä preto, aby sa mohol začať rozvíjať trh v tomto smere. Problém rozptýleného vlastníctva však ešte komplikuje množstvo neidentifikovaných vlastníkov, čo pokusy o usporiadanie a jednotný systém ešte viac brzdí. Poďme sa teda pozrieť na korene tohto stavu a na možnosti, pomocou..

Dvere ako vstupná brána

 „Dvere sú pre každý byt či rodinný dom symbolom ochrany pre vonkajším svetom a dávajú nám pocit súkromia a bezpečia. Nie len že cez ne vchádzame a vychádzame, pozývame dnu našich hostí, ale pri ich prekročení vznikajú prvé dojmy a prezrádzajú nám mnohé o obyvateľoch domu. Žiadny iný element fasády nemá takú možnosť ovplyvniť vzhľad stavby, ako práve vstupné dvere. Ich hlavným účelom a úlohou je absolútna spoľahlivosť a najvyšší stupeň bezpečnosti.“Okná i dvere v byte by sa mali vhodne dopĺňať a pôsobiť harmonicky ako jeden celok. Preto..

Nekvalitné zateplenie fasády

 Spoluvlastníci prerábame fasádu na dome, na čo sme si objednali stavebnú firmu. Máme s ňou uzatvorenú zmluvu o diele, kde sa uvádza deň, kedy mali začať a kedy odovzdať hotovú robotu. Aj hodnotu a zloženú zálohu. Práca mala byť hotová už pred dvoma týždňami, my však máme dom len oblepený polystyrénom a problém, aby sem robotníci vôbec prišli. Telefonujem im každý deň a oni vždy hovoria, že prídu, čo sa stane len zriedka. Spolumajiteľ firmy, ktorý nám mal dodať plastové okná sa do toho zapojil tiež, bol zhrozený, že v akom stave to máme spravené...

Dohoda o vysporiadaní vlastníckeho práva

Vlastnícke právo je právom absolútnym, pôsobí erga omnes (voči všetkým) a je nepremlčateľné. Právna úprava vlastníckeho práva je upravená nielen ústavou ale najmä zákonom č. 40/1964 Zb. Občianskym zákonníkom. Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním. Rovnaké práva a povinnosti majú všetky subjekty vlastníckeho práva, a to tak fyzické osoby, ako právnické osoby, ako aj štát, ak je účastníkom občianskoprávnych vzťahov. Rovnaké postavenie vlastníkov vyplýva..

Reality - Stavebné povolenie Reality - Stavebné povolenie

Pri riešení vlastného domova dá niekto prednosť kúpe domu na kľúč, niekto výhodnej kúpe a následnej rekonštrukcii a niekto radšej kúpi pozemok a ide stavať. Všetky tieto možnosti majú svoje výhody aj nevýhody a tú poslednú si väčšinou volia ľudia, ktorí chcú mať každý detail svojho nového domova podľa svojich predstáv. Ak sa však rozhodneme pre výstavbu nového domu, nevyhneme sa istým „procedúram“. Jednou z nich je aj stavebné povolenie.   Kam treba ísť žiadať o stavebné povolenie S touto žiadosťou..

Poistenie nehnuteľnosti – nie luxus, ale nevyhnutnosť

Domov je pre každého človeka miestom, ktoré preň predstavuje nielen súkromie a pohodlie, ale najmä bezpečie. To je dôvod, prečo si doň inštalujeme napríklad alarmy - snažíme sa ho urobiť čo najbezpečnejším miestom pre seba a svoju rodinu. Zároveň však tak, ako všetky tieto náležitosti chránia nás, tiež chceme, aby bol nejakým spôsobom chránený aj náš domov; akiste zaváži aj fakt, že sme do jeho budovania vložili nemalú námahu, čas aj finančné prostriedky. Aby teda nehrozila situácia, ktorá by nás o náš domov nejakým spôsobom pripravila bez možnosti..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti

Kúpte si pozemky v blízkosti ... (TRH Nehnutelnosti)


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.