Drevené domy

O Slovensku sa dá tvrdiť že je to krajina, kde medzi ľudmi prevláda obľuba v stavaní rodinných domov z „kameňa“. Či už ide o kvádre či tehly, akoby snáď ani iný materiál neexistoval. Častokrát si ani neuvedomujeme že tieto materiály patria k tým drahším. Nuž k drevu ako stavebnému materiálu sa prikloní málokto a pritom ide o dobrú ekologickú ale aj lacnejšiu alternatívu ako si postaviť svoj rodinný dom.

 

Tradícia stavania rodinných domov z vysoko trvácnych materiálov ako sú kameň či tehla, má svoje korene ešte v presvedčení, že bývanie v rodinnom dome je pre viac generácií a takáto nehnuteľnosť sa jednoducho dedí. Obľúbenosť „kameňa“ ako stavebného materiálu súvisela aj s pomalým bohatnutím Slovenska, keďže drevo bolo predosvšetkým synonymom chudobného vidieka a jeho učupených drevených chalúpok. Vlastniť poriadny dom z kameňa bolo základným meradlom toho, aké má kto postavenie v spoločnosti, či kultúrnu úroveň. Ďalšou “ranou” pre rodinné domy a ich obľúbenosť bola masová výstavba panelových bytov z čias socializmu, ktorá takmer celkom odpútala pozornosť od rodinných domov a tých drevených prakticky úplne. Rodinný dom totiž skryto symbolizoval starý „sedliacky spôsob života”, ktorý proletárskemu zmýšľaniu vôbec nehral do karát. Či si to uvedomujeme alebo nie, táto prevýchova ohľadne „správneho“ spôsobu bývania pretrváva u nás dodnes a mnohý z nás sa možnosti bývania v rodinnom dome radšej nevenujú. Ak by sme sa totiž pokúsili o anketu, ktorej jedinou otázkou by bola možnosť predstaviť si bývanie v drevenom dome, určite by sme sa pri odpovediach pohybovali v rovine chalúp či víkendových domov. Nuž ale aj v tomto smere sa konzervatívnosť Slovákov postupne mení a čoraz viac ľudí sa zaujíma o bývanie v drevenom rodinnom dome.


Výhody dreveného domu

 Dnes žijeme v oveľa rýchlejšej dobe a všetko čo kupujeme chceme mať hotové čo najskôr. Takže nepochybne k najväčším výhodám v prípade dreveného domu patrí rýchlosť postavenia domu a suchý proces výstavby z prvkov, ktoré sa predstavajú vopred vo výrobe. Ak si napr. prejdete ponuky firiem zaoberajúcimi sa výstavbou týchto domov, tak často vo svojich prospektoch uvádzajú čas výstavby na jeden až dva mesiace. Pri panelovom type dreveného montovaného domu je stavba už na piaty deň od začiatku montáže pripravená na pokrytie strešnou krytinou. Hrubá stavba sa uzavrie do štrnástich dní od zahájenia výstavby. Táto rýchlosť má veľký význam pri financovaní stavby pomocou úveru. Zákazník môže takýto dom okamžite po ukončení výstavby využívať. Ďalšou výhodou pri samotnej výstavbe je aj to, že pri realizácii stavby sa takmer neporuší okolie a nároky na vybavenie staveniska sú nízke. Pri drevených stavbách panelového typu totiž stačí stavať dom ľahkou mechanizáciou.

Ak uvažujete nad stavbou dreveného domu, potešiť by vás mala aj zdravotná nezávadnosť tohto typu obydlia. Je to predovšetkým aktuálne vtedy, ak máte v rodine alergika. Pri použitých materiáloch na stavbu ešte neboli preukázané žiadne alergické reakcie. Drevené domy predovšetkým dobre regulujú teplo, ktoré sa neakumuluje tak veľmi ako v “kamenných stavbách”. Samotné znižovanie energetickej náročnosti domu si však vyžaduje vysokú kvalitu materiálov. Preto ak si dáte dobre poradiť ohľadne kvality materiálu a následného spôsobu stavby, bude váš dom celoročne obývateľný a nebude potrebovať ďalšiu tepelnú izoláciu, pretože jej funkciu dobre prenáša samotné drevo. Ak sa bojíte, že drevo nie je dostatočne konkurencie schopným materiálom pre doteraz uprednostňované tvrdšie materiály, vaše obavy teda nie sú namieste.

Navyše životnosť takýchto domov sa uvádza od stopäťdesiat do dvesto rokov. Záruku na nosnú konštrukciu firmy poskytujú od tridsať do päťdesiat rokov. A čo je zaujímavé, drevo sa testuje aj vystavením pod priamym ohňom, približne štyridsaťpäť minút. A ak nie sú viditeľné stopy poškodenia, až potom prejde schválením. Na výstavbu drevených zrubov sa používa najmä guľový masív kvalitného, husto rasteného dreva. Väčšinou ide o smrekové drevo. Pre rozličné vlastnosti je toto drevo najvhodnejšie. Drevo ako kanadská borovica, breza, topoľ, či kanadská jedľa sú zasa pre svoje atribúty vhodné na obklad sauny, podlahy a iné obkladania. Niektoré z nich sú aj podstatne drahšie, preto sú automaticky znevýhodnené. Ak by ste predsa len nechceli použiť ako stavebný materiál čisté drevo, spoločnosti ponúkajú aj možnosť skombinovať váš zrub s kameňom.

Ako kalkulovať s cenou

Žijeme v dobách, kedy si každý z nás, či už je bohatší alebo nie, poriadne prepočítava každé Euro v peňaženke. Takže ak sme sa už rozhodli financovať si nové bývanie v dome, ktorý bude výlučne voňať drevom, jeho cena sa počíta podobne ako u všetkých ostatných stavbách domu z celkovej zastavanej plochy. Platiť však budete osobitne za vystavanie skeletu a hrubú stavbu, alebo si môžete nechať vystaviť dom na kľúč. Samotný výpočet celkovej sumy za stavbu môže však prekvapiť svojou zložitosťou. Musíte totiž kalkulovať s veľkosťou celého dreveného domu, jeho náročnosti na stavbu a typu použitých materiálov. V takomto prípade si samotný dom nechajte pred jeho realizáciou oceniť. Ocenenie je možné vyhotoviť na základe vypracovania architektonickej štúdie. Tá je väčšinou následne po podpise zmluvy o dielo spracovaná do projektovej dokumentácie, ktorá vám bude zároveň slúžiť ako podklad pre vybavenie stavebného povolenia. Aby ste pri stavbe ušetrili čo najviac a pritom neznižovali kvalitu materiálov a samotnej stavby, skúste porozmýšľať aj nad týmito možnosťami:

Verte alebo nie, drevené domy sa dajú stavať aj v zimných mesiacoch a vtedy je stavebný materiál, teda drevo lacnejšie. Drevo ako stavebný materiál je z pohľadu ceny výhodný a môže konkurovať “pevnejším materiálom”. Percentá z ceny materiálu možno ušetriť aj priamou kúpou od výrobcu, alebo cez internet. Pri samotnej realizácii stavby si zožente aj nezávislého odborníka, ktorý vám vysvetlí čo sa vám oplatí kupovať, za akú cenu a aké riešenia sú pre váš drevený dom optimálne. Nestanete sa tak výlučným “rukojemníkov” firmy, ktorá vašu stavbu bude realizovať. Zaveďte si preto aj niečo ako stavebný denník, kde budete mať zapísané všetky rady. Budete ich môcť tak porovnávať so skutočnosťou. Až vtedy by ste mali byť pánmi stavby vy a budete mať všetko pevne v rukách.

Postup pri stavbe dreveného domu

Takže, ak už máte peniažky na stavbu rodinného domu z dreva prichystané, najskôr sa vypracuje architektonická štúdia, kde sa stanoví presná výška ceny stavby. Tá je neskôr rozpracovaná do projektovej dokumentácie tak, aby bola použiteľná pre vybavenie stavebného povolenia. Väčšina firiem zaoberajúcich sa stavbami drevených domov a zrubov má už svoje typy budov, ale nie je výnimkou, že si môžete stavbu prispôsobiť podľa vlastných predstáv. Vaše požiadavky budú prispôsobené statickým limitom, na ktoré vás upozorní projektant. Katalógy ponúkané spoločnosťami by vám mali iba uľahčiť predstavu o tom, ako by mal váš domček vyzerať. Konečný vzhľad teda bude závisieť od troch faktorov. Od vás, od statických možností a od príslušného terénu v mieste stavby. Potom sa môže realizovať samotná výstavba. Základy sú samozrejme z betónu. Väčšinou si na výkop a zabetónovanie základov spoločnosti najímajú stavebné firmy, ktoré s nimi výhradne a dlho spolupracujú.

Ďalším krokom je už iba skladačka. Postaví sa skelet, hrubá stavba, krovy strechy a posledným krokom je obíjanie stien a strechy. Všetko je zložené z dielov, preto práca postupuje rýchlo a systematicky. Poslednou dôležitou skutočnosťou, na ktorú netreba zabúdať je natretie dreveného domu, zvnútra najlepšie ekologickou látkou, ktorá chráni materiál proti pliesňam a škodcom a pred UV žiarením. Spoločnosti však takéto pracovné úkony zabezpečujú automaticky a nátery máte väčšinou v cene výsledného produktu. Poslednými fázami pred samotným nasťahovaním do domu je porealizačné zameranie stavby, zhotovenie geometrického plánu pre zápis do katastra nehnuteľností a kolaudačné konanie, ktoré je ukončené vydaním právoplatného kolaudačného rozhodnutia.

Chce to odklon od stereotypu

Vlastnosti dreva sú priam predurčené, aby sa stali ideálnym materiálom pre váš rodinný dom. Z dreva akosi prirodzene vyžaruje pocit tepla. A nie je to iba optický pocit, drevo dokáže preberať a udržiavať teplo v sebe z okolitého prostredia. S tým súvisí aj fakt, že keď sa dreva dotknete, necítite chlad murovanej steny, teplota medzi miestnosťou a drevenou stenou sa líši iba minimálne. Drevo nie je vodivý materiál. Drevo ďalej aj viaže vlhkosť, a v prípade, že sa v miestnosti vzduch vysuší, poklesne hodnota jeho vlhkosti, uvoľní ju späť do prostredia. A napokon, tento materiál je výborne spracovateľný a dajú sa z neho vyrobiť takmer všetky časti stavby okrem základov.

Drevené stavby môžu byť i po stránke energetických úspor v budúcnosti veľmi zaujímavé práve pre vynikajúce izolačné schopnosti dreva. Na Slovensku je predovšetkým záujem o rekreačné chaty, malé stavby do záhrad a stredne veľké rodinné domy z dreva. Toto trhové odvetvie sa stále viac rozmáha aj u nás, tiež to však nie je lacný špás. Tieto stavby vytvárajú zaujímavý efekt zvonku aj zvnútra. A pohľad na ne je jedinečný. Predsudok voči drevu, ako stavebnému materiálu u nás viazne v obavách, že drevo nebude spĺňať všetky bezpečné atribúty. Mnoho ľudí si myslí, že bývať v drevenom dome je akási známka nemajetnejších ľudí. Netušia však, že je to často práve naopak. Ak sa pozrieme do okolitých európskych štátov, takmer všade sa dá zaznamenať renesancia drevených obydlí. Naša krajina patrí medzi tie, kde drevo ako stavebný materiál hralo v minulosti obrovskú úlohu, drevenice sú s našou kultúrou jednoducho neoddeliteľne späté. Je preto naozaj na škodu, že sa ľudia boja návratu do tejto v mnohých aspektoch priateľnejšej a určite estetickejšej formy bývania.


Viac sa dozviete na TA3 v relácii REALITY

Späť

Starajte sa o záhradu prakticky a rozumne pomocou kvalitnej kosačky Starajte sa o záhradu prakticky a rozumne pomocou kvalitnej kosačky

Ako majiteľ nového domu chcete, aby váš dvor a záhrada vyzerali čo najlepšie. Ale pri všetkých rôznych povinnostiach, ktoré súvisia s údržbou nehnuteľnosti, ako je trávnik, môže byť ťažké nájsť si čas na to, aby ste všetko stihli. Jedným z riešení je investovať do kvalitnej kosačky na trávu.   Kosačka na trávu je stroj, ktorý sa postará o váš trávnik, aby vám doslova neprerástol cez hlavu. Kosačky na trávu môžu byť poháňané ľudskou silou, napríklad elektromotorom alebo spaľovacím motorom, alebo batériou. Ktorý typ kosačky zvolíte..

Rekonštrukcia kúpeľne

Kúpeľňa je priestor, v ktorom netrávime počas dňa veľa času. Síce sa tam stretávame každé ráno a večer so svojou tvárou v zrkadle pri umývaní zubov, ale inak tejto miestnosti nevenujeme prílišnú pozornosť. Priestor pre našu fantáziu dávame skôr pri zariaďovaní obývačky, spálne či detskej izby. To isté často platí aj pri rekonštrukcii bytu či rodinného domu. Nuž, je to akási popoluška medzi miestnosťami, pričom jej postavenie by malo byť oveľa vyššie, ako by sa zdalo na prvý pohľad.Asi tým najväčším dôvodom prečo sa ľudia boja rekonštrukcie..

Celoročné potešenie a úžitok zo záhrady hľadajte pod prístreším modernej pergoly Celoročné potešenie a úžitok zo záhrady hľadajte pod prístreším modernej pergoly

Trávili ste aj napriek množstvu slnečných letných dní pomerne veľa času v uzavretých priestoroch? Práca a rôzne iné povinnosti si jednoducho nevyberajú. Príchod zimy však neznamená, že by ste v tomto trende mali pokračovať a zaťažiť svoje telo ešte viac. Aj v zime si môžete užiť nádherné prostredie prírody pod bezpečným prístreším modernej a pevnej pergoly. Pergola je špeciálny prístrešok určený na ochranu verandy, terasy alebo priestoru pred páliacim slnkom, vetrom alebo dažďom. Jeho nosnú časť tvoria opakujúce sa úseky oblúkov, vzájomne..

Úprava predkupného práva pri prevode nehnuteľností

Pojem „predkupné právo“Jedným z oprávnení vlastníka veci a teda aj nehnuteľnosti je právo nakladať s vecou. Vlastník môže s vecou disponovať - napr. vec užívať alebo aj previesť na iného. V prípade, ak vec vlastnia viaceré osoby, hovoríme o vzniku podielového spoluvlastníctva, v prípade manželov ide o bezpodielové spoluvlastníctvo manželov.Kým dispozičné oprávnenie nakladať so spoločnou nehnuteľnosťou prislúcha všetkým spoluvlastníkom spoločne, právo disponovať so svojím podielom na nehnuteľnosti prislúcha každému spoluvlastníkovi samostatne.Ak..

Dedenie a prechod nájmu družstevného bytu

“Členstvo v stavebnom bytovom družstve a právo užívať byt môže prejsť smrťou užívateľa družstevného bytu, ktorý nebol v spoločnom užívaní manželov (§ 172 ods. 2 O.z.), len na jedného dediča poručiteľa, ktorému pripadol členský podiel, alebo na dvoch dedičov, ak sú manželmi” (§ 172 ods. 2 OZ.) “V konaní o dedičstve je v takom prípade rozhodnutím podľa ustanovenia § 39 Not.por. riešené, kto z dedičov nadobúda členský podiel poručiteľa v stavebnom bytovom družstve, prípadne ako sa dedičia vyporiadajú ohľadne náhrady zostatkovej hodnoty..

Spoločná kúpa bytu

 Žijeme spolu ako druh a družka už niekoľko rokov a máme v úmysle kúpiť si spoločne byt. Ako naformulovať kúpnu zmluvu? Čo sa stane s bytom, keď uzavrieme manželstvo? Pavol K. a Mária M., BratislavaPokiaľ nie ste manželmi, môžete nadobudnúť byt len do podielového spoluvlastníctva. V takom prípade je potrebné uzatvoriť kúpnu zmluvu, ktorá musí obsahovať náležitosti uvedené v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov s tým, že obaja budete uvedení na strane kupujúcich. V kúpnej zmluve by mali byť určené vaše spoluvlastnícke podiely na nadobúdanom..

Stavebné sporenie

Stavebné sporeniePrincíp a priebehVýhodyDôležité pojmyStavebné sporenie je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bytovej výstavby nielen vo vyspelých západoeurópskych ekonomikách ale aj u nás. Prvým oficiálnym dňom, počas ktorého začala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vykonávať svoju činnosť, bol 16. november 1992. Prvá stavebná sporiteľňa a. s., bola prvou špecializovanou bankou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Založili ju tri renomované európske bankové domy: Slovenská štátna sporiteľňa, š.p.ú. (v súčasnosti Slovenská..

Dom na predaj

Vývoj cien bytov v Bratislave v roku 2008

Skoro každého, ktorý či už má byt alebo si ho ešte len plánuje obstarať, zaujíma vývoj cien bytov a hlavne prognóza do budúcnosti. Prvé sa dá ukázať na základe zozbieraných údajov, druhé sa dá v súčasnosti len veľmi obtiažne predpovedať.Pozrime sa teda, čo sa na trhu s bratislavskými bytmi dialo od januára 2008 po čiastočnom cca mesačnom (vianočnom) útlme, ktorý nastal po zatiaľ najväčšom realitnom boome na Slovensku v jeseni 2007, kedy boli ceny za meter štvorcový starých bytov v hlavnom meste drahšie ako ceny za meter štvorcový v novostavbách.Realitný..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.