Dvere ako vstupná brána

 „Dvere sú pre každý byt či rodinný dom symbolom ochrany pre vonkajším svetom a dávajú nám pocit súkromia a bezpečia. Nie len že cez ne vchádzame a vychádzame, pozývame dnu našich hostí, ale pri ich prekročení vznikajú prvé dojmy a prezrádzajú nám mnohé o obyvateľoch domu. Žiadny iný element fasády nemá takú možnosť ovplyvniť vzhľad stavby, ako práve vstupné dvere. Ich hlavným účelom a úlohou je absolútna spoľahlivosť a najvyšší stupeň bezpečnosti.“

Okná i dvere v byte by sa mali vhodne dopĺňať a pôsobiť harmonicky ako jeden celok. Preto sa dvere prispôsobujú novým trendom a okrem tradičných drevených si môžeme vybrať i plastové či najnovšie aj čisto hliníkové.Vchodové dvere musia u zákazníka vzbudiť pocit istoty a bezpečnosti. Prvé na čo sa logicky každý pozrie, je hrúbka dverí a uzamykací systém. Treba rozlišovať medzi vonkajšími vchodovými dverami, u ktorých by ich hrúbka mala mať približne 80 až 90 mm a medzi vchodovými dverami vnútorných miestností do bytov, tam stačí hrúbka dverí 60 až 70 mm aich výška by nemala byť nižšia ako 197 cm. Keďže rám a krídlo dverí sú navzájom spojené len bezpečnostným kovaním a zámkom, mal by sa z dôvodu bezpečnosti používať minimálne trojbodový uzamykací mechanizmus, s dvoma bodcami alebo čapmi v hornej a dolnej časti, s jazýčkom v strede, spolu s bezpečnostným vrchným kovaním na umiestnenie zámku tak, aby bol chránený proti vylomeniu. Dajte si pozor aj na to, aby vrchné bezpečnostné kovanie – do ktorého sa strká kľúčik, nebolo možné odšraubovať z vonkajšej strany, potom by celý bezpečnostný mechanizmus už neplnil svoju funkciu. Samozrejme, že niekedy je potrebné zabezpečiť sa najdokonalejšími uzamykacími systémami, najmä ak sú chránené významné hodnoty. Najvhodnejšia je v tomto prípade bezpečnostná vložka so zvýšenou ochranou proti vyhmataniu, odvŕtaniu, vytrhnutiu a odbrúseniu. Takéto uzamykacie mechanizmy sa dajú použiť nielen ako samostatná vložka, ale aj ako celé uzamykateľné systémy. Špeciálne vedenie kľúča zabraňuje jeho zlomeniu alebo zahnutiu. Uzamykací systém sa skladá z ťažko okopírovateľného trojdimenzionálneho kľúča a patentovaného uzamykateľného profilu systému. Dodatočne môže byť zabudovaný aj veľmi efektívny systém proti vypáčeniu. Tieto vložky sú väčšinou obojstranné, to znamená že sa dajú uzamknúť zvonka aj keď je kľúč vo vnútri. Ku každému takémuto uzamykaciemu systému sa dodáva bezpečnostná karta, ktorá slúži ako legitimácia pri dodatočnom objednávaní kľúčov.

Technické riešenie dverí

Je vhodné poznamenať, že rozšírený dverový zámok (prevodovka), napríklad päťbodový, nemusí vždy dosahovať požadovanú kvalitu. Môže mať všetkých päť uzamykacích bodov spojených jedným tiahlom a ovládaných jednou prevodovkou, čo v skutočnosti znižuje jeho bezpečnosť a zhoršuje ovládateľnosť. Aj dverné závesy (pánty) majú byť chránené pred možným vypáčením. Obvykle na to slúžia bezpečnostné hroty v krídle dverí, ktoré sa pri zatvorení automaticky zasunú do kovania v zárubni. Používajú sa väčšinou tri zadlabávacie závesy, ktoré umožňujú reguláciu v troch smeroch. Pri vchodových dverách je potrebná úplná tesnosť prahu a krídla dverí, pretože predstavujú bariéru medzi vnútrom a vonkajškom, to znamená najväčší možný únik tepla. Priestor medzi rámom a krídlom dverí je zabezpečený celoobvodovým tesnením v polodrážke dverového krídla, ktoré je v rohoch zvarené a chráni vnútro pred ostrým dažďom, alebo inou nepriazňou počasia. Tesnenie by malo byť z poveternostne nestarnúceho a dlhodobo pružného materiálu.
Materiál z ktorého je vyrobený prah má byť oteruvzdorný, aby sa počas chodenia nezničil. Kvalitným riešením je hliníkový prah oddelený od krídla dverí prostredníctvom špeciálnej termoizolačnej lišty, ktorá je súčasťou prahu. Takýto prah s prerušeným tepelným mostom nedovoľuje primŕzanie tesnenia v krídle dverí k prahu a zároveň znižuje celkovo hodnotu koeficientu prestupu tepla “k“ (tzn. schopnosť udržiavať teplo v miestnosti, čím je táto hodnota nižšia, tým menej tepla sa prepúšťa von a tým je aj menšia tepelná strata). U vchodových dverí je izolačné dvojsklo a celoobvodové kovanie takpovediac samozrejmosťou, inak by nemohli plniť svoju bezpečnostnú a izolačnú funkciu. Nezáleží z čoho sú dvere vyrobené, musia však harmonizovať s fasádou budovy. Napríklad ak máte okná hranatého tvaru, nehodia sa dvere do oblúka a naopak. Pri šírke dverí treba uvažovať aj nad veľkosťou nábytku, ktorý cez ne budeme prenášať. Preto by ideálna šírka dverí mala byť minimálne tých 90 cm. Aj keď sa často vyrábajú vchodové dvere dekorované so sklenenou výplňou, mali by sme myslieť na to, že umožňujú aj väčší prestup tepla z miestnosti. Treba prihliadať hlavne na poveternostné podmienky a umiestnenie vchodových dverí. Okrem toho sa krídlo dverí dá okrášliť aj iným spôsobom, a to vonkajšou lištou s ozdobným profilom, ktorá vizuálne vytvára dojem širších dverí.

Drevené dvere

Drevo navodzuje atmosféru prirodzenej bezpečnosti. Preto sa hlavne tvrdé druhy dreva (napríklad dub) a masívne zhotovenia tešia veľkej obľube. Technológia výroby pozostáva z rámu a krídla. Bežne sa vyrábajú dvere rámovo-kazetové. Ich rámový profil, čiže ich hrúbka by mala byť dostatočne veľká, aby zaručila spevnenie celej konštrukcie. Profil je tvorený zlepením troch drevených lamiel, rovnakej hrúbky, pričom vrchná a spodná časť sú radiálneho rezu (podobne ako u drevených okien). Do tohoto rámového profilu je v strede krídla osadená kazetová výplň zo špeciálneho materiálu sendvičového typu. Jednotlivé vrstvy sú usporiadané tak, že v samotnom strede sa nachádza otepľovacia vrstva z polyuretánovej hmoty alebo z tvrdeného polystyrénu. Po nej nasleduje z oboch strán viacero vrstiev hliníkovej fólie – takzvanej parozábrany, ktorá bráni prenikaniu vlhkosti, čo výrazne vplýva na tvarovú a rozmerovú stálosť výplne (minimalizuje jej možné výkyvy) a na dlhodobé udržanie tepelnoizolačných vlastností. Z vonkajších strán naväzuje jednoliata drevená vrstva kazety – vrstvovo lepené drevo a preglejka. Najnovším trendom v technológii výroby dverí sú dvere hladké. Sú charakteristické ešte lepším koeficientom prestupu tepla, tlmením zvuku a stabilnosťou konštrukčného riešenia. Zlepšenie tepelno a zvukovo izolačných vlastností je dosiahnuté zväčšením hrúbky dverí v celej ich ploche na hrúbku rámu.Pri drevených dverách je najdôležitejšia povrchová úprava, ktorá dá vyniknúť kráse štruktúry dreva. Tu by sa mali použiť čo najkvalitnejšie laky alebo lazúry s dlhou dobou životnosti.

Plastové a hliníkové dvere

PVC – polyvinylchlorid je v súčasnosti najprispôsobivejšia termoplastická hmota. Na výrobu plastových dverí sa používa takmer výhradne PVC so zvýšenou rázovou húževnatosťou. Jednou z mnohých výhod tohto materiálu je napríklad odolnosť voči ohňu. Dvere sú ťažko zápalné a v počiatočnej fáze sú klasifikované ako samohasiace. Plastové profily vchodových dverí sú známe nízkou tepelnou vodivosťou, hladkým povrchom a odolnosťou voči UV žiareniu. Statická pevnosť dverí a zárubne je zabezpečená použitím hliníkových alebo oceľových výstuh zasunutých do najširších otvorov vo vnútri profilu. Rohové spoje sa vytvárajú pomocou zvarených plastových spojovníkov alebo hliníkových odliatkov.
Početnosť komôr plastového profilu podlieha typu dverí. Avšak komory musia byť dostatočne široké, aby sa zlepšili ich izolačné schopnosti. Napríklad päťkomorový profil s úzkymi komorami je približne rovnako kvalitný ako trojkomorový profil so širokým delením, pri ktorom sú užšie komory vypenené tepelným izolantom. Popri trojbodovom kovaní sa využíva aj trojpolohovateľné nastavenie dverných závesov, ktoré sú uchytené až do kovových alebo hliníkových výstuh a sú tak dostatočne pevné. Dverná výplň sa dá skonštruovať z lamiel profilu systému a je kombinovateľná so zasklením. Je konštruovaná tak, že medzi dve hrubé plastové platne sa vsunie izolačná doska, ktorá môže obsahovať aj bezpečnostnú pancierovú vložku. Neporovnateľne drahšie, ale zato ešte kvalitnejšie sú hliníkové vchodové dvere. Najmodernejšia technika spojená so základným materiálom zaručuje lepšie tepelno a zvukovo izolačné vlastnosti. Vyznačuje sa vysokou farebnou stálosťou profilov odolných voči mechanickému poškodeniu, voči korózii, a majú vysokú stabilitu.

Interiérové dvere

Dvere ako neodmysliteľná súčasť každého interiéru môžu svojim vzhľadom výrazne ovplyvniť jeho celkový výraz. Nesmieme zabúdať, že taktiež tvar zárubne je veľmi dôležitý a musí dokonale súladiť s dverami. Prierez zárubne pozostáva z troch častí: zárubňového stredu a dvoch obkladov. Zárubňové časti u drevených dverí sú vyrábané z viacvrstvovej drevotrieskovej dosky, ktorá býva na čelných stenách dýhovaná okrasnou dýhou. Zadná strana býva kašírovaná (nie je dýhovaná pravou dýhou, ale len papierom, lepenkou, alebo iným podobným materiálom pripomínajúcim dýhu). Na zárubňovom strede býva umiestnený gumový tesniaci profil, ktorý zabezpečuje presné a tiché zatváranie. Časti zárubne sú pripravené vo výrobnom závode, montujú sa na mieste stavby. Pri dverách posuvných je zárubňová konštrukcia totožná s krídlovými, len v hornej časti sa nachádza garniža, v ktorej je umiestnená koľajnica a vodiace zariadenie. Krajné polohy dverí sú obmedzené nastavením brzdy vo vodiacom zariadení. Kombinácie s plným, preskleným alebo kazetovým dverným krídlom ponúkajú možnosť voľby pre užívateľa či architekta pri rozhodovaní o celkovom výzore interiéru. Ich úprava je o čosi jednoduchšia ako u dverí vchodových. Hrúbka rámu býva približne 30 až 40 mm. Konštrukcia je rovnaká ako u vchodových, akurát u interiérových dverí je krídlo zložené len z vrstvovo lepeného dreva, preglejky a je zasadené do rámu dverí. Do kúpeľňových dverí je možnosť vložiť aj vetracie mriežky. Taktiež si máte možnosť vybrať z typov rámovo–kazetových či hladkých, frézovaných či zasklených, krídlových či posuvných.
Široká farebná škála vám dá možnosť vybrať si z mnohých odtieňov. Plochy dverí sa na požiadanie dajú namoriť alebo povrchovo upraviť emailom na požadovaný farebný odtieň. Konečná povrchová úprava sa robí transparentným lakom. Pekné vchodové dvere sú vlastne vždy originál, ale nesmieme zabúdať, že nie sú lacné. Často zalomíme rukami, že tridsať a viac tisíc je veľa. Nenechajte sa týmto odradiť. Spočítajte si hodnoty, ktoré vám budú dvere chrániť a nešetrite na tom správnom mieste.

Viac informácií sa dozviete

v relácii REALITY

vysielanej 18. 7. 2008 o 20:45 na TA3


 

 

Späť

Drevené domy

O Slovensku sa dá tvrdiť že je to krajina, kde medzi ľudmi prevláda obľuba v stavaní rodinných domov z „kameňa“. Či už ide o kvádre či tehly, akoby snáď ani iný materiál neexistoval. Častokrát si ani neuvedomujeme že tieto materiály patria k tým drahším. Nuž k drevu ako stavebnému materiálu sa prikloní málokto a pritom ide o dobrú ekologickú ale aj lacnejšiu alternatívu ako si postaviť svoj rodinný dom.   Tradícia stavania rodinných domov z vysoko trvácnych materiálov ako sú kameň či tehla,..

Inovácia vo vývoji vodovodných batérií: prehľad najnovších trendov a technológií Inovácia vo vývoji vodovodných batérií: prehľad najnovších trendov a technológií

Vo svete, kde technológia neustále postupuje vpred, nie je prekvapením, že aj vodovodné batérie prechádzajú obdobím inovácií. Tieto zmeny nie sú iba kozmetické, často sa jedná o dôležité vylepšenia, ktoré zvyšujú účinnosť, pohodlie a estetiku. V tomto článku sa podrobnejšie pozrieme na to, ako sa posledné pokroky v oblasti designu, materiálov a technológií premietajú do každodenného života.   Energetická účinnosť a udržateľnosť Vo svete, kde je udržateľnosť stále dôležitejšou témou, sú vodovodné batérie navrhované s ohľadom..

Vianočné darčeky majú byť praktické a šité na mieru Vianočné darčeky majú byť praktické a šité na mieru

Už pociťujete mierny vianočný stres, chytá vás nákupná horúčka a intenzívne uvažujete, aké darčeky si tento rok od vás rozbalia vaši blízki pod vianočným stromčekom? Nenechávajte si nákupy na poslednú chvíľu, vybavte sa všetkým potrebným s predstihom a pár dní pred Vianocami si už len nalejte varené víno, na tanier dajte medovníky, vyložte si nohy a pozrite si romantický vianočný film.Kam s darčekmi?Predtým, ako vám dáme zaujímavé, praktické a moderné tipy na darčeky, mali by ste si nájsť tajné miesto, kde ich budete môcť ukryť pred zvedavými..

Zúženie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Mam problém ktorý by som potreboval nejako rozlúsknuť a vyriešiť. Som slepec, invalidný dôchodca a s manželkou nežijem v spoločnej domácnosti, predali sme dom a každý si ideme riešiť svoju bytovú otázku. S manželkou nebývame v spoločnej domácnosti, deti si ona dala napísať na seba čo už ľutujem. Potrebujem si riešiť bytovú otázku a mám byt, ktorý chcem kúpiť, lebo dom čo sme mali spolu, sme predali a jediný záznam o tom je jedine kúpno - predajná zmluva. A zvyšné veci medzi nami sú jedine v ústnej forme. Ide mi jedine o to ako ošetriť aby nemala nárok..

Porozvodové otázniky - spor o vypratanie družtevného bytu

V roku 1977 mi spolu s manželkou bol pridelený družstevný byt, obaja sme boli členmi družstva. Tento byt som nerušene obýval a užíval. Požiadal som družstvo o prevod vlastníctva k tomuto bytu. V apríli a máji roku 2003 mi však zo strany družstva boli doručené výzvy na vydanie bytu, dôvodom bolo, že mojej manželke, s ktorou som neviedol dlhodobo spoločnú domácnosť, bol v roku 1990 pridelený družstvom iný byt a vraj som sa spolu s ňou družstvu písomne zaviazal tento byt odovzdať a presťahovať sa do novoprideleného bytu. V roku 2000 kedy sme sa s manželkou rozvádzali,..

Činnosť notárov a advokátov

Zamýšľam predať moje pozemky a rozhodla som sa vyhľadať právnu pomoc. Aký je rozdiel v postavení notárov, advokátov a právnych poradcov? Akú náplň činnosti majú napr. notári, čo môžu vykonávať (aj v súvislosti s realitami), a aké služby poskytujú právnici - advokáti?Edita G., Považský InovecV prípade notárov ako aj advokátov sa jedná o osoby s právnickým vzdelaním, teda o osoby práva znalé. Rozdiel medzi týmito dvomi právnickými profesiami spočíva v náplni ich činnosti, ktorá je upravená osobitnými zákonmi. V prípade notárov ide o zákon..

Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku od roku 2005 do roku 2010

V slovenských pomeroch sa zvykne dosť často používať fráza ktorá tvrdí, že: „Z grafov sa ešte nikto nenajedol“. Nuž možno je na tom čosi pravdy, ale autor tohto výroku asi nepochopil ich zmysel. Grafy majú v prvom rade informovať o určitom vývoji, či trende v tom či onom segmente. Zároveň by mali upozorniť na určité anomálie, či nezdravý vývoj ktorý sa mohol prejaviť v sledovanom období.Aj z tohto dôvodu sme sa v redakcii Kompletného TRH-u Nehnuteľností rozhodli priniesť základný trend vývoja cien nehnuteľností na Slovensku. Často krát sa v dnešnej..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.