Kancelárske priestory

Kancelárske priestory sú pre väčšinu z nás miestom, kde trávime podstatnú časť dňa. Za dlhé roky prešli kancelárie a ich vybavenie značným vývojom. Od staručkých zastrčených miestností s písacím strojom a zatuchnutým popolníkom, až po moderný open space s klimatizáciou a mierne hučiacimi monitormi z počítačov. Aké sú hlavné trendy v tejto oblasti, si povieme v nasledujúcich riadkoch.

Od parkiet až po open space

Už dávno sú preč časy, keď kanceláriám na Slovensku dominovali dve veci, po prvé to boli elektrické rýchlovariče na kávu a praskajúce parkety na podlahe. Dnes v otázke zariadenia a riešenia kancelárií dominujú témy, týkajúce sa zefektívnenia prostredia pri práci, či výhodnosti, resp. nevýhodnosti open spaceov. Takže čo by mal dobrý pracovný priestor obsahovať?

Podľa Diany Karrafovej, senior coordinator spoločnosti Deloitte, “aj pri tvorbe návrhu nových kancelárskych priestorov je najdôležitejšie definovať hlavné biznis potreby a funkcie, ktoré majú tieto priestory plniť. Architekti to nazývajú brief. Preto sme strávili hodiny diskutovaním o potrebách s členmi tímu na zabezpečenie sťahovania. Od požiadaviek investora sa odvíjajú následné dispozižné riešenia.” Po expanzii medzinárodných firiem na Slovensko sa začal meniť aj tradičných typ kancelárií. Novým fenoménom sa v tejto oblasti stal pojem “open space”, čiže otvorený priestor, kde pracuje väčší počet ľudí. Tento typ kancelárií je typický pre call centrá telekomunikačných spoločností, alebo sú určené pre bussines process outsoursing. Tento trend open spaceov sa však nezačal aplikovať na všetky oblasti práce. Napr. finančné, farmaceutické, či právnické firmy sa držia tradičných oddelených kancelárií, keďže si to vyžaduje samotná podstata práce. Na prvom mieste je pre zamestnávateľa pri kancelárskych priestoroch dôležitá účelovosť zariadenia. Tá sa dá najlepšie zabezpečiť vtedy, keď firma budovu s kanceláriami vlastní a spolupracuje s architektami už pri jej plánovaní. Už pri samotnom plánovaní sa teda môžu konzultovať aj také detaily, ako je budúce sťahovanie nábytku, riešenie dostupnosti napr. stravovacieho zariadenia v budove, či oddychových zón a miestnotí, kdežto pri nájme sa tieto detaily už riešiť nedajú. Žiadna zo súkromných spoločností si nemôže dovoliť plytvať priestorom, keďže sú to pre ňu zbytočne vyhodené peniaze za priestor, či energie. Mrhať priestorom či dokonca voľnými kanceláriami si možu „dovoliť“ akurát tak štátne inštitúcie, ktoré budovy kde sídlia zároveň aj vlastnia.

Pri možnosti nájomných priestorov je už zamestnávateľ predsa len limitovaný hotovou stavbou. V obidvoch prípadoch by však kancelárske priestory mali mať dobré ergonomické vybavenie, výškovo nastaviteľný pracovný stôl, nastaviteľnú stoličku a ergonomicky zosúladenú pracovnú plochu. V neposlednom rade by zamestnávateľ nemal zabúdať aj na oddychovú zónu, ktorá je obzvlášť dôležitá v open spaceoch, kde niekedy pracuje až príliš veľa ľudí.

Výhody a nevýhody open space

Ako už bolo spomenuté, kancelárske priestory typu „open space“ k nám doniesli predovšetkým veľké zahraničné spoločnosti. Tieto priestory sú pre ľudí, ktorí boli zvyknutý na „štedrí“ priestor v minulosti veľkou zmenou. Jednoducho pozerajú na tento druh pracovného prostredia s veľkou nedôverou. Zväčša s tým majú problém starší pracovníci, ale v prevažnej miere typickým zamestnancom v open space je mladý človek, ktorý pracuje na svojej prvej pozícii.

Podľa Ing. Mgr. Tatiany Surinovej so spoločnosti Dell Slovensko, je výhodnejší otvorený priestor. “Preferujeme jednoznačne open space, nakoľko umožňuje lepšiu komunikáciu.“ K tomuto tvrdeniu sa pridáva aj Diana Karaffová zo spoločnosti Deloitte. „V našich požiadavkách sa napr. uvádza, že ako firma potrebujeme, aby kancelárske priestory lepšie podporovali komunikáciu, vzájomnú súčinnosť a flexibilitu práce. Tento cieľ by sa len ťažko dosahoval, ak by naši pracovníci boli zatvorení v samostatných kanceláriach, takže open space je výhodnejšou voľbou“. Aby samotná efektivita práce bola udržateľná, mali by open space priestory mať lounge zóny, ktoré by tento priestor kultivovali. V priestore by nemali chýbať rôzne paravány či drobné odpočinkové zóny, aby sa open space rozdeľoval medzi menšie priestory. Nejde tu o to, aby sa zamestnaci tej či ktorej firmy „zašívali“, ale aby nemali pocit že sú ako v triede, kde sa len boja o to aby ich nevyvolal učiteľ. Tieto tiché zóny má väčšina firiem kde sa pracuje v open space v talóne.

Medzi najväčšie problémy pri budovaní open spaceov je vybudovanie klimatizácie, či riešenie akustickej stránky v tak veľkej miestnosti. Samotná klimatizácia robí vzduch suchým a príjem čerstvého vzduchu otvorením okien by situáciu tiež neriešilo.V miestnosti tohto typu pracuje niekoľko desiatok ľudí a nie každému vyhovuje fúkanie čerstvého vzduchu do kancelárie, či zníženie teploty v open space. Platí to dvojnásobne vtedy, ak v tomto priestore pracujú muži aj ženy spoločne. Obe pohlavia totiž inak znášajú rovnakú teplotu či prievan v miestnosti. Pre osvieženie vzduchu by zamestnávatelia mali tieto priestory zaplniť živými kvetmi, ktoré by vzduch z klimatizácie urobili vlhším. Zároveň sa o kvetoch tvrdí, že majú schopnosť pohlcovať elektromagnetický smog z počítačov, ktorých je v open space kanceláriách viac ako dosť. Tieto rastliny by mali byť vysoké a v žiadnom priípade by nemalo ísť o rastiny, ktoré bývajú často známe ako alergény. V čisto klimatizovanom prostredí, kde je suchý vzduch sa oveľa častejšie šíria choroby, takže v čase chrípkového obdobia môže suchá klimatizácia „skoliť“ aj celé jedno obchodné oddelenie a to by určite nepotešilo žiadne vedenie tej ktorej firmy. Open space je rovnako náročný na správne rozloženie ako klasická kancelária. Ak by bol open space iba čistým otvoreným priestorom, pôsobil by na zamestnancov veľmi antimotivačne. Vyzeralo by to ako vo veľkých firmách na ázijskom kontinente, kde ľudia niekedy pracujú vyslovene ako stroje. Pre stredoeurópana by takéto pracovné prostredie asi len veľkú snahu o zmenu zamestnávateľa, možno aj za nižší plat. Ak už sme spomenuli Áziu, skôr ako inšpiráciu by sme si mohli zobrať učenie Feng-šuej. Na spríjemnenie kancelárskych priestorov by sa takto dal usporiadať nábytok, či použiť materiály a farby, ktoré by nepriamo zvýšili motiváciu zamestnancov. Keďže väčšina administratívnych budov je postavená z kovu a skla, tak samotné kancelárie by mohli využiť vodné farby akou je napr. modrá. Ako doplnok k týmto materiálom by iste „sekla“ vstupná hala s recepciou, kde by dominovalo drevo.

Svetlá, akustika ale aj vlastný stôl

Ako sme už spomenuli, dôležitou stránkou open spaceu je aj jeho akustika. Termín akustika miestnosti sa vzťahuje na správanie zvuku v miestnosti, alebo v jej určitej časti. K eďže nemá priamy estetický účinok, často sa na ňu v projektoch pozabúda. Dobrá akustika je však neoddeliteľným prvkom interiéru, pretože zaisťuje požadovaný stupeň súkromia, zreteľnej reči, vysokú kvalitu zvuku a tiež ovplyvňuje pozitívne pocity užívateľov. Správanie zvuku vo vnútri miestnosti závisí od jej rozmerov, tvaru, akustických vlastností použitých materiálov a typu konštrukcie. Je dôležité použiť vhodné materiály tak, aby sa dosiahla akustická rovnováha medzi rôznymi povrchmi. Správne zvolený pomer použitých materiálov, ktoré sú z akustického hľadiska tvrdé alebo mäkké (teda či odrážajú, alebo pohlcujú zvuk), je základom vytvorenia vhodnej akustiky miestnosti s ohľadom na jej funkciu. Napríklad je rozdiel, či je miestnosť vytvorená zo sadrokartónových priečok, alebo z tehlových stien. Akustické materiály sa môžu použiť iba v potrebnom množstve a druhovom zložení. Takisto sa musia v priestore aj správne rozmiestniť.

Problematické býva často aj správne nastavenie svetla v otvorených priestoroch. Kedže takýto typ svetiel zvykne riadne dráždiť oči. Preto by malo do kancelárií prenikať čo najviac prirodzeného denného svetla. Pracovné priestory by mali byť účelné, ale zároveň estetické. Takže vplyv na efektivitu práce nemá len zariadenie open spaceu, ale aj samotného pracovného stola. Ak niekto pracuje na stolíku s rozmermi meter krát meter a ešte si z tejto plochy uberá klávesnicou počítača a kopou papierov, pravdepodobne bude večne čosi hľadať a zháňať. A presne tam môže byť aj zárodok chýb, stresu, časovej tiesne a nervozity. Vyberať by sa teda mal taký nábytok, aby mal každý človek dostatok priestoru pre prácu a možnosť udržať poriadok a prehľad nielen na stole, ale aj okolo neho. Ak sa bude na všetky tieto veci myslieť, tak ani open space nebude žiadnych strašiakom pre zamestnancov, ktorí v ňom precujú.

Viac informácií sa dozviete v relácii REALITY na TA3

Späť

Novostavby a ich výstavba

Zrejme nie je nič horšie pre podnikateľa, ak sa jeho výrobok či služba, ktorú ponúka, nepredáva. Ak táto situácia predsa len nastane, vykresľuje to podstatný fakt. Tým je jednoduché zistenie, že svoj produkt spravil nekvalitne, draho, alebo zvolil zlú cieľovú skupinu pre predaj. Oblasť, kde sa v nedávnej minulosti stretli všetky tieto vymenované negatíva, má jednoduché pomenovanie. Tou oblasťou je ponuka novostavieb a nevhodná až zlá stratégia niektorých developerov pri ich navrhovaní, stavbe a predaji.Na Slovensku býva často zvykom, že ak niekto objaví oblasť,..

Ako ušetriť na kúrení a zbytočne neplytvať teplom Ako ušetriť na kúrení a zbytočne neplytvať teplom

 Pravidelná údržba tepelných zariadení zabezpečí spoľahlivú vykurovaciu sezónu. Aby počas hlavnej vykurovacej sezóny bola pre odberateľov zabezpečená bezporuchová dodávka tepla a teplej vody, je potrebné vykonanie revízie a údržby tepelných zariadení pred jej začiatkom.  Rady ako zbytočne neplytvať teplomNajjednoduchším opatrením, ktoré môžu odberatelia urobiť sami, je vymeniť dlhé závesy a záclony kratšie, ktoré budú  siahať po parapetnú dosku. Keďže radiátory odovzdávajú teplo sálaním a prúdením, odstránením..

Svetlo naše každodenné Svetlo naše každodenné

 „Pri predstave čo by mohlo byť pre nehnuteľnosť najdôležitejšie aby sa v nej dobre bývalo alebo pracovalo, človeku napadnú mnohé maličkosti a detaily, ktorými by si chcel spríjemniť pobyt v tej ktorej miestnosti pri oddychu či práci. Mnohokrát pritom nemyslíme nato, čo je snáď pre dobrý pocit z bývania najdôležitejšie a napadne nám to až vtedy keď nás „režú“ oči pri zlom osvetlení, či jednoducho nám praskne žiarovka. Zväčša až vtedy začneme uvažovať o tom, či sme pre dobré odsvetlenie urobili naozaj všetko.“Osvetlenie a očiAby sme sa..

Návrh na vklad do katastra nehnuteľností Návrh na vklad do katastra nehnuteľností

Bývame v bloku, ktorý predstavuje vyše 200 bytov. Čiastočné odkúpenie bytov prebehlo už pred viac ako 6-timi rokmi avšak odpredaj pozemku na ktorom blok leží začal až teraz. Spoločnosť, ktorá organizuje prevod pozemkov od každého bytu okrem sumy za časť pozemku naviac vyžaduje platbu za zápis do registra - niektoré sú už odkúpené, avšak niektoré nie. Len pre odkúpený byt spoločnosť žiada ešte úhradu za náklady vybavovania prevodu. Máme pocit, že spoločnosť sa na náš úkor obohacuje v snahe dosiahnuť svoj zisk. Aké sú náležitosti návrhu na vklad do..

Stavebné konanie - uskutočňovanie stavieb a ich zákonné podmienky

Realizácia stavieb – nielen na základe stavebného povolenia   Stavby, zmeny stavieb alebo udržiavacie práce na stavbách sa môžu realizovať podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu.. Rozdiel medzi stavebným povolením a ohlásením spočíva v charaktere stavby, príp. prác, ktoré sa majú vykonávať. Stavebné povolenie je nevyhnutné pri stavbách každého druhu bez ohľadu na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania. Stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, a to najmä pri prístavbe,..

Spôsobilosť na právne úkony kontra ich platnosť

Náš otec má 72 rokov. Má značné problémy s chápaním, jeho mentálny zdravotný stav sa v poslednom období rapídne zhoršil. Ja s otcom bývam v byte, ktorý patrí otcovi a súčasne sa o otca dlhé roky starám. Pred niekoľkými mesiacmi začal ku nám chodievať môj mladší brat, ktorý sa pred niekoľkými rokmi odmietol starať o otca a ktorý sa dlhé roky o rodinu ako takú ani nezaujímal. Teraz začal pobádať a manipulovať otca k tomu, aby byt previedol na neho, že sa o neho na oplátku postará. Cítim sa byť ukrivdený, bojím sa o strechu nad hlavou. Prosím vás o..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)

Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky

Mnoho ľudí vie ako hypotéka funguje, ale pre prípadnú menšinu si zhrnieme základné informácie, ktoré by mohli byť pre každého zaujímavé a obohacujúce. Keď sa rozhodneme zainvestovať a kúpiť si konečne vlastné bývanie.... dom alebo byt, často a teda väčšinou nemáme dostatok financií na to, kúpiť si nehnuteľnosť za vlastné úspory. (Ak teda nesporíme už dvadsať rokov...) V takých chvíľach sa ponúka hypotéka. Tá ale uhrádza iba určité percento hodnoty domácnosti. V dnešných dňoch to je okolo osemdesiatich percent..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.