Montované domy na Slovensku

Skoro každý z nás mal vo svojom detstve rád stavebnice, z ktorých sme si vedeli postaviť svoj prvý vysnívaný dom. Chcelo to len pár kociek Lega, či iného stavebného materiálu a o pár chvíľ sme už volali rodičov, aby sa prišli nato naše dielo pozrieť a samozrejme nás aj patrične pochváliť. V dospelosti zasa máme túžbu pochváliť sa stavbami, v ktorých už nebývajú malé postavičky zo stavebníc, ale my so svojou rodinou. Jednou z možností akosi si zadovážiť rodinný dom za rozumnú cenu je nasťahovať sa do montovanej verzie.

Montované domy sú predovšetkým synonymom pre rýchle stavanie príbytkov pre mladé rodiny, ktoré nechcú bývať v klasických panelových bytoch, ale chcú si užiť výhody bývania v rodinnom dome za rozumnú cenu. Ak by sme ľuďom položili anketovú otázku, čo im napadne pri slovnom spojení montovaný dom, zväčša by spomenuli niečo ako kanadský dom, alebo by spomenuli americký štýl bývania. Ten by si spájali s veľkou mobilitou za prácou, kde pri stavbe rodinných domov slová ako je betón, tehla, či malta ani nepochádzali z tohto sveta. Nedôvera voči týmto stavbám v našich končinách pochádza ešte z čias socializmu a stále pôsobí na rozhodovanie ľudí pri výbere svojej nehnuteľnosti. Nuž ako v každej novej oblasti, tak aj v tejto máme na Slovensku svojich prvých pionierov. Podľa dostupných štatistík, celkový počet montovaných domov bez ohľadu na technológiu stavby predstavuje asi 6 % z celkového počtu postavených rodinných domov, čo pre našu konzervatívnosť v bývaní nie je naozaj veĺké číslo, aj keď aj tu vidieť pomalý progres.

Som montovaný dom, zoznámme sa

Montovaný dom je predovšetkým považovaný za rýchle a ekonomicky výhodné konštrukčné riešenie. Najčastejšie majú tieto domy konštrukčný základ z dreva, ale presadzujú sa aj stavby z masívnych panelov, alebo aj z veľkoplošných stavebných dielov zostavených z tehál. V minulosti sme boli zväčša odkázaní predovšetkým na staršie typy zo zahraničia. Dnes je už situácia na našom trhu iná. Existuje tu už celý rad firiem ktoré vám vedia zabezpečiť kompletný servis od nákresu až po odovzdanie kľúčov od montovaného domu. Mnohých ľudí od montovaného domu odrádzalo napr. to, že museli využiť iba typový projekt, do ktorého nemali šancu nič povedať. Aj na tomto poli sa situácia zmenila a vzorové domy slúžia len ako návod či inšpirácia pri stavbe. Mnohé firmy teda ponúkajú stavbu podľa vlastného návrhu projektu.

Aj keď na Slovensku sa v oblasti nehnuteľností kupujú predovšetkým byty, ani trh s rodinnými domami nie je zanedbateľný. Samozrejme, že v prípade rodinných domov je cena týchto nehnuteľností vyššia ako pri bytoch. Práve preto montované domy slúžia ako alternatíva pre ľudí, ktorí sa nechcú svojho sna o rodinnom dome vzdať a pritom nemajú dostatočné finančné prostriedky na klasický rodinný dom. Túto situáciu nám potvrdila aj Mgr. Silvia Jurášova zo spoločnosti Safeko. “Po uskutočnených prieskumoch a získaných informáciách z externých zdrojov sme dospeli k záveru, že na Slovensku 80 % ľudí nedostane hypotekárnny úver väčší ako 83.000 EUR. Z toho vyplýva, že keď si chcú ľudia kúpiť pozemok a potom vybrať nejaký dom, tak vlastne nemajú veľa na výber, nakoľko sú limitovaní určitou finančnou čiastkou”. Častokrát sú títo ľudia odkázaní kúpiť si byt, alebo posaviť si aspoň hrubú stavbu klasického rodinného domu s tým, že si ju budú postupne dokončovať, ak sa im zlepší finančná situácia. V takomto prípade však už nemôžeme hovoriť o vysnívanom bývaní, ale skôr o trápení sa na celý život.

O montovaných domoch sa hovorí, že sú to predovšetkým finančne menej náročné, ekologické a nízkoenergetické. Podľa Mgr. Silvie Jurášovej sú náklady na kúrenie takéhoto typu nehnuteľností pri dodržaní systému vetrania 265 EUR ročne, čo už nie je zanedbateľná čiastka. Čo sa týka samotných cien, tak je hádam zbytočné hovoriť o cenách klasických murovaných rodinných domoch, kde pri niektorých sumách by sme si najradšej dali upokojujúce lieky. Pri montovanom rodinnom dome začínajú ceny za samotnú montáž už pri 33.000 EUR. Vstupné náklady na realizáciu taktiež znižuje aj sériová výroba a montáž. Aj keď je posledne menovaný argument relatívny, keďže sériovosť produktu znižuje jeho cenu, ale zároveň odoberá majiteľovi tejto nehnuteľnosti vniesť vlastné predstavy o vizualizácii svojho príbytku. Z tohto pohľadu je montovaný rodinný dom výhodnejšia alternatíva pri poskytnutej hypotéke ako klasický rodiný dom.

Prečo sa bojíme montovaných domov

Nuž o Slovensku by sa dalo povedať, že aspoň čo sa týka výstavby rodinných domov, tak žijeme prevažne v dobe kamennej. Montované domy sa tešia v zahraničí veľkej obľube. U nás sú ľudia voči týmto stavbám nedôverčivý aj kvôli minulosti, keď boli na výber zväčša dva varianty. Keďže išlo predovšetkým o drevostavbu, znamenalo to, že zákazník si mohol vybrať stavbu s podkrovím alebo bez neho. Ak si vybral možnosť bez podkrovia, zákazník dostal automaticky valbovú strechu. Možnosť s podkrovím zasa znamenala strechu sedlovú. V minulosti bol taktiež problém uzatvoriť kvalitnú zmluvu s dodávateľmi, keďže išlo často o prekonané typy montovaných rodinných domov a firmy ktoré ponúkali na našom trhu svoje produkty, ešte nemali toľko skúseností ako dnes.

Ako sa to všetko začína

Ak ste sa rozhodli pre montovaný rodinný dom, v prvom rade by ste mali osloviť firmu, ktorá už niečo na tomto poli podnikania dokázala. Skúste si preto pozrieť ponuky viacerých firiem. V prvom rade by mal vás osloviť ich nápad riešenia výstavby montovaného domu. Takže skôr ako uvidíte reklamu alebo ponuku na stavbu tohto typu nehnuteľnosti, kvalitný výrobok musí najprv prejsť dlhú cestu od vizualizácie až po montáž na vašom pozemku.

Na začiatku samotného procesu je výroba technickej a projektovej dokumentácie, ktorú zabezpečuje projektová kancelária. Tá by mala byť následne zaslaná jej klientovi. Ako klient by ste si mali dať čo najskôr vyhotoviť osadzovací projekt a stavebné povolenie. Následne by ste ho mali zaslať na firmu, ktorá bude vašu stavbu realizovať. Ak získate stavebné povolenie, spoločnosť ktorú ste si vybrali môže začať s vyhotovením základovej dosky a to tým, že si ju na začiatku zmeria samonivelizačným prístrojom. Tá totiž musí spĺňať povolenú odchylku rovinatosti 0,5 mm na celej ploche dosky. Základová doska musí byť vyhotovená podľa projektu, ktorý zohľadňuje vývody vody, odpad, či elektrické vedenie vo vašej budúcej nehnuteľnosti.

Po tomto “úvodnom kroku” následuje tzv. logistická fáza. Tá obnáša samotné objednanie materiálov potrebných na výrobu panelov a výstavbu domov. Firma, ktorá vám zabezpečuje výrobu vášho montovaného príbytku,; by mala mať dobre prispôsobené priestory na uskladnenie materiálu, z ktorého začne výrobu základných panelov pre váš dom. Ďalej nasleduje narezanie dreva podľa výrobnej dokumentácie. Po tejto príprave materiálu nasleduje práca, ktorá pripomína výrobu kociek ktoré budú slúžiť na skladanie domčeka ako z detských čias. Narezaný materiál sa zošrubuje do drevenej konštrukcie a oplášti fermacelom.

Čo dáva konštrukcii silu

Fermacel je súčasne stavebnou i protipožiarnou doskou a doskou do vlhkých miestností. To zjednodušuje plánovanie a logistiku u zákazníka a prináša ďalšie výhody z hľadiska času a nákladov. Vysoká miera protipožiarnej ochrany a zvukovej izolácie farmacelových konštrukcií a vysoké mechanické nároky, ktoré na nich možno klásť, dávajú potrebnú istotu stability. Sádrovláknité dosky fermacel môžu byť upevňované sponkami alebo skrutkami až približne 1 cm od hrany bez toho, aby sa odlomili. Vysoká pevnosť sa prejavuje ako prednosť fermacelu u stien, zaťažených rôznymi bremenami. Závesné skrinky, police atď. je možné pevne uchytiť i bez spojenia so spodnou nosnou konštrukciou. Jedna skrutka s dutinovou hmoždinkou v doske fermacel o hrúbke 12,5 mm unesie zaťaženie 50 kg.

Po opláštení konštrukcie následuje obrátenie panelu mostovým žeriavom. Aby bol stavebný panel kompletne pripravený, musí sa doňho vložiť tepelná izolácia v hrúbke 140 mm a elektroinštalácia. Tu už sme pomaly pri nakladaní panelov na kamión, ktorý ich odvezie na miesto kde bude váš rodinný dom stáť.

Montáž domu

Stavebná partia, ktorá vám bude samotný montovaný dom skladať, by mala mať v prvom rade za sebou školenie týkajúce sa samotnej montáže, veď predsa ide o stavbu ktorá by mala vydržať minimálne 60 rokov a nie o víkendový záhradný domček. V tejto fáze je pre vás dobré, aby firma ktorá zabezpečuje stavbu prebrala od vás stavenisko zápisom do stavebného denníka a následne ho odovzdala stavebnej partii. Pred samotným zahájením stavby si stavebná partia na základovú dosku pre lepšiu orientáciu urobí pomocné čiary, kde budú stáť panely a podľa týchto pomôcok ich bude ukladsť. Panely sa takto ukladajú podľa technického postupu výstavby domu. Nespornou výhodou pre vás bude to, že vaša základná úloha bude spočívať len v samotnom sledovaní práce z dostatočnej vzdialenosti, ako žeriav z kamióna vyzdvihne panel a ten sa prenesie nad základovú dosku, kde ho ďalší pracovníci uchytia a presne umiestnia. Takto budú pokračovať s každým panelom vašej stavby. Panely je potom nutné zuhlovať, osadiť do vodováhy a ukotviť k základovej doske kotviacimi prvkami. Samotné panely sa spájajú vrutmi podľa technickej dokumentácie. Keď už panely stoja na svojom mieste, partia stavebníkov následne pokračuje v stavbe podľa technickej dokumentácie a na rad prichádza strecha, izolácie podlahy atď. Počas celej výstavby, ktorá trvá cca 3 týždne by ste mali mať zabezpečenú kontrolu, stavebný dozor a viesť stavebný denník.

Montovaný či murovaný dom

Keďže už máte základnú predstavu o tom ako vzniká montovaný rodinný dom, jeho základnou odlišnosťou oproti klasickému murovanému domu je, že jeho stavba prebieha suchou cestou bez použitia chemických spojov, akými sú malta a iné stavebné materiály či zlúčeniny používané pri murovaných stavbách, ktoré musia určitú dobu schnúť. Z tohoto dôvodu dokončovacie práce pri klasickom rodinnom dome trvajú aj dvakrát dlhšie ako hrubá stavba. Hrubú stavbu treba navyše nechať prezimovať pre sadanie stavby, ktoré je po zime najvýraznejšie. Zvýšená vlhkosť v miestnostiach po ukončení prác sťažuje dýchanie a prirodzené odparovanie. V neposlednom rade treba do čerstvo vymurovaných stien sekať drážky a otvory na elektroinštalácie, kúrenie a zdravotnú techniku.

Nuž ten základný výber pri rozhodovaní, ktorý dom je pre vás najvýhondelší zohľadňuje ekonomické hľadisko a ale aj lokalitu. Tam má svoju výhodu montovaný rodinný dom. Ak sa pozrieme na výber materiálu z hľadiska klimatických podmienok, tak napr. drevo ako častý základ montovaných domov je dobrý v izolačných vlastnostiach, ale nemá takmer nijakú schopnosť akumulovať teplo. Takže stavbu montovaného domu by sme si napr. v podhorských oblastiach mali dvakrát romyslieť.

Výhody a nevýhody montovaného domu v kocke

Výhody montovaného rodinného domu by sme mohli zhrnúť do štyroch základných pojmov. Tým prvým je úspora času. Pokiaľ pri klasickej “mokrej” stavbe sa len vyčkáva, kedy nám čo vyschne, montovaný dom máme hotový za už spomenuté 3 týždne. V druhom rade je to úspora energií, keďže steny montovaných domov sú od klasických murovaných výrazne tenšie z čoho vyplýva priepustnosť tepla. Táto výhoda však neplatí v chladnejších okresoch Slovenska, kde sa naopak stáva skôr nevýhodou. V neposlednom rade ako výhodu spomenieme už prezentovanú úsporu financií za celkovú stavbu a samotný postup výroby.

Medzi nevýhody montovaných domov patrí zasa dispozícia niektorých typových domov, ktoré nie je možné meniť podľa požiadaviek klienta. Niekedy sú aj samotné základy predimenzované, najmä keď hornú a spodnú stavbu nerealizuje rovnaký dodávateľ. V neposlednom rade niektoré typy ľahkých konštrukcií nemajú akumulačnú vrstvu, ktorá by zachytávala vzniknuté teplo., práve preto sa odporúča, aby niektoré časti domu sa mohli realizovať mokrým procesom. Nuž nakoniec je len na vašom zvážení ktorej alternative z rodinných domov date prednosť, alebo sa vzdáte svojho sna a dáte prednosť panelovému bytu.

Viac informácií sa dozviete v relácii REALITY na TA3

Späť

Situácia na trhu so stavebnými pozemkami

V súčasnosti ale aj  nedávnej minulosti sa už veľa hovorilo a písalo o tom, ako finančná kríza zahýbala realitným trhom v oblasti predaja a kúpy bytov či rodinných domov. No predtým, ako sa postaví nová budova pre bývanie či prácu, je dobré si zaobstarať dobrý a kvalitný pozemok. Zmapovanie situácie na trhu s pozemkami a následné vykreslenie možností na čo všetko by sme si mali dať pozor pri ich kúpe je rovnako dôležité, ako neskoršia stavba nehnuteľnosti na tom ktorom pozemku.Všeobecná sitácia na trhu s pozemkamiHneď na úvod by sa dalo povedať, že..

Konferencia týždenníka TREND o realitách a developmente

Konferencia týždenníka TREND o realitách a developmente sa tento rok venuje oblastiam, ktorým dodala aktuálnosť ekonomická kríza. Otočila trh z hlavy na nohy, pánom sa na ňom stal zákazník. Namiesto silného dopytu, ktorý developeri nestíhali zasýtiť bytmi, víkendovými apartmánmi, kanceláriami, nákupnými centrami, hotelmi a skladovými halami je tu previs ponuky and dopytom takmer vo všetkých segmentoch. Záujem o kúpu a prenájom nehnuteľností sa však nezastavil. Po niekoľkomesačnom hlbokom nádychu sa opäť oživuje.Je to len krátkodobé oživenie alebo..

Dochádzanie za štúdiom a prácou a realitný trh

Málokto pochybuje o tom, že čierny trh s nehnuteľnosťami je mimoriadne rozvetvený a úspešný. Netýka sa iba nejakej vyhranenej skupiny obyvateľstva; vo všeobecnosti však možno povedať, že „cieľovou skupinou“ tohto problému sú mladí ľudia, konkrétne tí, ktorí z rôznych dôvodov, väčšinou však za prácou, prichádzajú do veľkých miest. Byty sú tam drahé a na vybavenie hypotéky je potrebný pravidelný príjem v takej výške, aká sa dosahuje väčšinou po rokoch praxe. Niet sa teda čo diviť, že je medzi čiernymi nájomníkmi toľko mladých absolventov;..

Základné požiadavky na vnútorné prostredie bytových a nebytových budov z hľadiska tepelno-vlhkostnej mikroklímy - byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia

V oblasti práva sociálneho zabezpečenia vydalo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR) dňa 18.06.2008 vyhlášku č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia. Predmetná právna úprava vychádza zo zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, konkrétne z jeho ustanovenia § 62 ods. 1 písm. f), ktoré splnomocnilo MZ SR vydať predmetnú vyhlášku. Táto obsahuje právnu úpravu a podrobnosti týkajúce sa nehnuteľností..

Ako predísť podvodu pri podpise zmluvy o kúpe nehnutelnosti - prevencia rizika podvodu na nehnuteľnosti Ako predísť podvodu pri podpise zmluvy o kúpe nehnutelnosti - prevencia rizika podvodu na nehnuteľnosti

V rámci každodenného života si mnohí z nás ani neuvedomujú, koľko zmlúv uzavrú za jediný deň. Stačí pritom ísť na nákup, odviesť sa hromadným dopravným prostriedkom, či taxíkom a pod. Popri všetkých týchto činnostiach boli uzavreté zmluvy, avšak bez osobitnej písomnej formy. Písomná forma je nevyhnutná najmä pre tie zmluvy, ktoré si vyžadujú z pohľadu zmluvných strán vyššiu mieru právnej istoty. Navyše aj priamo zákon pre niektoré zmluvy vyžaduje povinne písomnú formu, pričom typickým príkladom môžu byť zmluvy o prevode..

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Dobrý deň. Rád by som sa spýtal na možné riešenie nasledovného problému. Moja manželka je spoluvlastníkom domu. Ona vlastní 2/10 z domu a ďalej je tam viacej vlastníkov, pričom jeden z nich, ktorý má 1/10 z domu, ju dal pred niekoľkými rokmi založiť a spadla na to exekúcia ktorú on nie je schopný splácať dlhé roky. Ešte k tomu je na tú 1/10 domu viacej exekúcií, čo sme sa nedávno dozvedeli. Radi by sme to začali riešiť, len nevieme ako. Chceli by sme tú 1/10 vyplatiť alebo postupne splatiť, ak sa to dá, lebo musíme opraviť určité časti domu a nakoľko..

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Ceny nehnuteľností

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.