Na krásu záhradného jazierka musíte myslieť už v zime

Umelo vybudované záhradné jazierko v blízkosti domu na záhrade môže byť pre vás  skvelým miestom na odpočinok nielen v horúcom letnom dni. Aj teraz počas jesene si ešte môžete pri tejto nádhernej malej vodnej ploche užiť veľa radosti a pokoja. Už o pár dní tu ale máme zimu a chlad, pred ktorými treba ochrániť nielen naše príbytky, ale aj tento vysnívaný kúsok raja. Ak to podceníte, potešenie s privítania jari nemusí byť tak príjemné.

Ktoré kroky treba pre splnenie tohto cieľa podniknúť?

Vyčistite dno

Aby ste sa mohli tešiť na jar z krásneho záhradného jazierka, musíte ho poriadne vyčistiť. Pomôžu vám v tom kvalitné filtre do jazierka, no občas budete musieť použiť aj ruky. A začať by ste mali od samého dna. V opačnom prípade bude usadené bahno na jar „dokonalým“ zdrojom hnilobných procesov a jedovatých plynov, ktoré zničia všetky živé organizmy jazierka.

Ako sme spomínali, takéto čistenie je možné vykonávať viacerými spôsobmi, najlepšie ručne alebo pomocou špeciálneho vodného vysávača. Ak sa na to podujmete sami, potom musíte starostlivo odstrániť odpad bez poškodenia celého biotopu celej vodnej plochy. 

Použite mriežku alebo fóliu

Ešte pred príchodom chladného počasia, odstránením lístia a veľkých zelených rias z jazierka, zakryte jeho hladinu sieťkou alebo špeciálnou fóliou. Ak to podceníte a necháte vodnú plochu napospas osudu, aj lístie a konáre zo stromov môžu začať na spomínanom dne jazierka veľmi rýchlo hniť, čo si odnesú nielen ryby, ale aj všetky menej odolné druhy rastlín, bez ktorých je vodná plocha ako maliarske plátno bez farby.

Postarajte sa o všetok dôležitý hardvér jazierka

Akékoľvek fontány, čerpadlá, spomínané filtre a ďalšie doplnkové vybavenie jazierka potrebujú počas zimy a mrazov ochranu tiež. Pred nástupom chladného počasia je preto nevyhnutné vykonať niekoľko nasledovných prác :

·         Letné vybavenie na toto obdobie by sa malo odstrániť, vstrekovacie čerpadlá by sa mali vypnúť a odpojiť od filtrov. Začať môžete už pri teplote vzduchu 5 °C.

·         Filtre a UV bloky musia byť starostlivo vysušené a zabalené, aby sa zabránilo vniknutiu vlhkosti.

·         Filtračné médiá (môžu to byť kefy, absorbenty alebo hubovité médiá) musia byť opláchnuté jemným soľným roztokom.

·         Čerpadlo by malo byť vyčistené a uložené vo vedre s vodou v miestnosti bez mrazu.

·         Zariadenia, ako sú hadice, podvodné svetlá alebo trysky fontán, musia byť dôkladne vyčistené nielen od nečistôt, ale aj od vodného kameňa, vysušené a pripravené na zimný odpočinok.

Dajte pozor na silné mrazy

Ak máte na svojej záhrade umelé jazierko z plastu, sklolaminátu alebo betónu, musíte sa o jeho ochranu pred mrazom postarať ešte pred prvými mrazmi, inak ho môže zamrznutá voda jednoducho „roztrhať“. Ako na to?

Jazierko na záhrade

Vezmite niekoľko plastových fliaš a naplňte ich pieskom. Tieto fľaše pojmú všetok tlak a štruktúre jazierka nebude hroziť žiadne nepríjemné narušenie. Dokonca na to môžete využiť gumené loptičky alebo pár polienok dreva. Veľa času vám to nezaberie.

Ak na nič z nášho zoznamu nezabudnete, vaše jazierko bude na jar pripravené na novú sezónu, počas ktorej vám svojou krásou spôsobí radosť a vyčarí úsmev na tvári.

Zdroj obrázka: Ann Simonsson/Shutterstock.com

Späť

Realitná kancelária alebo radšej na vlastnú päsť? Realitná kancelária alebo radšej na vlastnú päsť?

S podpisom kúpnej zmluvy sa neponáhľajte, nechajte si dostatok času na rozmyslenieV čom vám pomôže realitná kanceláriaPozor na zmluvuNa čo si dať pozor pri výbere realitnej kanceláriePrečo sa oplatí využiť služby realitných kancelárií S podpisom kúpnej zmluvy sa neponáhľajte, nechajte si dostatok času na rozmyslenie Orientovať sa na trhu s nehnuteľnosťami nie je jednoduché. Podvody pri predaji bytov sa v posledných rokoch na Slovensku čoraz viac rozmáhajú. V policajných štatistikách figuruje stále viac prípadov, keď ľudia bez skúseností v oblasti realít,..

Živnostník a hypotekárny úver

Úvery z bankových inštitúcií sú v dnešnej dobe jednou z najčastejších a najobľúbenejších foriem ako si prefinancovať vlastné bývanie. Stále stúpajúce ceny nehnuteľností majú za následok, že len málokto si môže nové bývanie financovať z vlastných zdrojov. Zo širokého spektra bankových služieb si už dnes  na Slovensku vyberie takmer každý. Spotrebné, bezúčelové, hypotekárne – výber úverov je skutočne široký, stačí si len správne vybrať. Nad akým úverom však môžu rozmýšľať živnostníci, na čo ho môžu použiť a čo je k jeho vybaveniu..

Ako si zariadiť interiér v štýle mestskej džungle? Ktoré prvky by v ňom nemali chýbať? Poradíme! Ako si zariadiť interiér v štýle mestskej džungle? Ktoré prvky by v ňom nemali chýbať? Poradíme!

Jasné farby, exotické vzory, organický nábytok a predovšetkým rastliny – veľa rastlín! Zoznám sa so štýlom mestskej džungle a zisti, ako ho zakomponovať do svojho interiéru pomocou výrobkov dostupných v obchodoch s nábytkom.   Odkiaľ prišla do interiérov móda džungle? Asi každý, kto žije v paneláku v meste, aspoň občas zatúži byť blízko prírody. Aby sme sa vyhli pohľadom na betónové steny a ruch mesta, zariaďujeme si interiéry v štýle mestskej džungle. Ide o usporiadanie, ktoré umožňuje každodenné dotýkanie sa prírody, a to aj napriek bývaniu..

Prevod vlastníctva bytu a poplatková povinnosť

 V roku 2003 sme sa s manželom rozhodli odkúpiť do osobného vlastníctva obecný byt, v ktorom sme ako nájomníci bývali od roku 1974. Odpredaj bytu sa uskutočnil medzi nami a mestskou časťou prostredníctvom správcovskej spoločnosti, ktorá od nás požadovala peňažné úhrady v súvislosti s poplatkami spojenými s vkladom nášho vlastníctva do katastra nehnuteľností, ďalej manipulačný poplatok za vyhotovenie zmluvy a ešte i poplatok za zmluvu o výkone správy, išlo o sumu vo výške cca 7.000 Sk. Neskôr som sa od známej dozvedela, že časť týchto poplatkov sme..

Zúženie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Mam problém ktorý by som potreboval nejako rozlúsknuť a vyriešiť. Som slepec, invalidný dôchodca a s manželkou nežijem v spoločnej domácnosti, predali sme dom a každý si ideme riešiť svoju bytovú otázku. S manželkou nebývame v spoločnej domácnosti, deti si ona dala napísať na seba čo už ľutujem. Potrebujem si riešiť bytovú otázku a mám byt, ktorý chcem kúpiť, lebo dom čo sme mali spolu, sme predali a jediný záznam o tom je jedine kúpno - predajná zmluva. A zvyšné veci medzi nami sú jedine v ústnej forme. Ide mi jedine o to ako ošetriť aby nemala nárok..

Dohoda o vysporiadaní vlastníckeho práva

Vlastnícke právo je právom absolútnym, pôsobí erga omnes (voči všetkým) a je nepremlčateľné. Právna úprava vlastníckeho práva je upravená nielen ústavou ale najmä zákonom č. 40/1964 Zb. Občianskym zákonníkom. Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním. Rovnaké práva a povinnosti majú všetky subjekty vlastníckeho práva, a to tak fyzické osoby, ako právnické osoby, ako aj štát, ak je účastníkom občianskoprávnych vzťahov. Rovnaké postavenie vlastníkov vyplýva..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..

Nehnutelnosti ...

Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developerPoradenstvo v bankeHypotéka v skratke Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.