Obkladové panely do kuchyne

Klasické keramické obklady sú dnes stále viac nahradzované obkladovými panelmi či doskami. Prečo je to tak? V čom spočívajú ich výhody a aké sú ich špecifiká? Tomu všetkému sa pozrieme na zúbok.

 

Obkladové panely vynikajú svojou jednoduchou montážou a mizivým množstvom škár. Vďaka týmto a ďalším vlastnostiam tak nachádzajú v kuchyni čoraz väčšie uplatnenie. Obkladové panely bývajú často prevedené aj v dekore klasických keramických obkladov, takže na prvý pohľad takmer nespoznáte rozdiel. Samozrejme záleží na kvalite prevedeného dekoru, ktorý sa prirodzene odvíja od ceny panelu.

 

obklad do kuchyne

 

Materiálové varianty

 

Na trhu existuje veľká paleta možných vzorov obkladových panelov. Dekory imitujú bežne používané materiály od dreva, cez kamenné obklady, až po omietku či najbežnejšie keramické obkladačky a mozaiky. Zároveň sa tiež líši materiálové prevedenie samotných dosiek, ktoré môže byť napríklad na báze dreva, kovu alebo plastu.

 

obklad do kuchyne

obklad do kuchyne

V súčasnej dobe sú vôbec najobľúbenejším variantom obkladových panelov/dosiek obklady sklenené. Jedná sa o špeciálny typ obkladových dosiek, ktorý postráda výhodu v podobe jednoduchej inštalácie, ktorú je potrebné nechať v rukách odborníkov. Napriek tomu však v kuchynských priestoroch majú svoje nezastupiteľné miesto vďaka ich výbornej údržbe a vysokým estetickým kvalitám. Na sklenených obkladoch sa výborne vyníma jedna z hlavných výhod obkladov panelového/doskového typu, a to absolútne minimum či takmer žiadne škáry. Vďaka tomu vám poskytujú bezproblémovú údržbu a elegantný čistý dizajn.

 

Okrem sklenených obkladov sa na trhu objavili aj obkladové akrylátové panely. Ich vlastnosti sú veľmi podobné a na prvý pohľad sú od sklenených obkladov prakticky na nerozoznanie. Ich výrobca uvádza, že majú vyššiu pevnosť a jednoduchšiu spracovateľnosť.

 obklad do kuchyne

Ďalším obľúbeným typom sú obkladové panely na báze dreva. Obvykle sa jedná o drevovláknité dosky, ktoré sú laminované alebo potiahnuté fóliou. Ako už bolo spomenuté, ich povrch je v predaji v mnohých rozličných dekoroch od dreva až po imitáciu keramických obkladov. Výhodou týchto panelov je predovšetkým ich obstarávacia cena. Treba však mať na pamäti, že tie najlacnejšie varianty nemusia mať vždy dokonalú farebnú stálosť a časom vám môžu vyblednúť.


 obklad do kuchyne

TIP: Ak nie ste priaznivcom imitácií, siahnite radšej po jednoduchej a elegantnej variante v podobe jednofarebnej laminovanej dosky. Budete mať na výber z nepreberného množstva farieb, ktoré určite skvele doplnia vašu kuchynskú linku.

 

Skúsenosti ľudí dokazujú, že nie je potrebné sa báť životnosti a údržby panelových/doskových obkladov. Jediné riziko hrozí priestorom, ktoré sú v kontakte s varnou plochou. Rovnako ako pri sklenených obkladoch totiž nie je vhodné panely kombinovať s plynovým sporákom, ktorý by mohol poškodiť ich povrch.

Obkladové panely môžu byť taktiež vykonané na báze plastu, konkrétne sa obvykle jedná o panely z tvrdého PVC. Rovnako ako drevené panely disponujú širokou škálou rôznych dekorov od keramických obkladačiek až po motívy dreva. V drvivej väčšine sú tieto panely vytvorené so systémom pero - drážka, ktorý vám zaistí minimálne škáry a tým ľahko udržiavateľný povrch. Ich výrobcovia tiež uvádzajú, že sú vyrobené zo zdravotne nezávadného PVC, ktoré neobsahuje žiadne škodlivé látky a navyše sú recyklovateľné. Ich najväčšou výhodou je príjemná obstarávacia cena.

 

TIP: Zatiaľ menej známe sú samolepiace obkladové panely z hliníka. Ich funkcia je predovšetkým ochrana iných obkladov pred negatívnymi účinkami pri varení. Ich výrobca deklaruje, že sa dajú použiť aj v kombinácii s plynovým sporákom.

 

Špecifiká obkladových panelov/dosiek

 

Hlavným rysom panelových/doskových typov obkladov sú ich rozmery. Obvykle sa totiž vyrábajú ako veľkoformátové panely s dĺžkou strán od jedného metra vyššie. Nezriedka dosahujú rozmery cez dva metre a jeden kus tak môže zrazu pokryť celú výšku miestnosti. Z tejto vlastnosti v podstate vyplýva ich najväčšia výhoda, a totiž jednoduchá inštalácia, ktorá je často ešte podporená profilovaním jednotlivých panelov tak, že do seba presne zapadajú (ich boky sú prevedené systémom pero – drážka). Pokiaľ teda plánujete montáž obkladu vlastnými silami, nevyžadujú od vás obkladové panely takú zručnosť, ako klasická pokládka obkladov keramických. Okrem toho sa dajú obvykle lepiť na starý obklad, takže vámetria veľa práce s jeho odstránením.

Späť

Výhody a nevýhody zatepľovania Výhody a nevýhody zatepľovania

  Zatepľovanie je vymoženosť, ktorej zmysel je definovaný ako výrazná úspora na kúrení so zachovaním tepelného efektu; je preto atraktívne prakticky pre kohokoľvek. Má však, ako všetky ostatné zmeny, svoje pre a proti - stavebné firmy ju horlivo propagujú a lekári zasa varovne dvíhajú prst poukazujúc na riziko vzniku alergií, ktoré jej nesprávna realizácia údajne so sebou prináša. Jednoznačnú pravdu tu ťažko zistiť, rizikám však treba pripísať najväčšiu vážnosť a podľa toho si aj voliť. Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, čo všetko..

Novinky v prenájme nehnuteľností

Prenájom nehnuteľností je pre mnohých vlastníkov bytov či rodinných domov celkom slušným vedľajším príjmom do rodinného rozpočtu. Nie je žiadnym tajomstvom, že Slováci sú v tomto ohľadne celkom podnikavým národom. A keďže tam, kde sa dajú zarobiť celkom slušné peniaze, ide akosi ruka v ruke aj časté neplnenie si daňovej povinnosti. Aj kvôli tomuto nešváru pripravilo Daňové riaditeľstvo Slovenskej republiky (DR SR) novinky, ktoré by mali platiť od budúceho roka 2010. Daňová povinnosť Daňová povinnosť je slovné spojenie, pri ktorom spozornie snáď..

Keď sneh nie je len radosť ale aj starosť

Čistenie chodníkov v slovenských mestáchSankcie za nedodržiavanie povinnostíÚrazy na zľadovatených chodníkochPrvé snehové vločky prinášajú so sebou nielen radosť z nastávajúcej zimy, ale mnoho krát aj starosti s odstraňovaním veľkého množstva snehovej prikrývky. Tá vie najmä na cestách a chodníkoch pre chodcov narobiť najväčšiu šarapatu. Svedčia o tom aj zvýšené výjazdy záchranárov k starším ľuďom a väčšie množstvo fraktúr v chirurgických ambulanciách počas zimných mesiacov. Predchádzať sa dá tomu dôslednou zimnou údržbou nielen miestnych..

Pojem a charakteristika nájomnej zmluvy

Nájomná zmluva predstavuje dvojstranný konsenzuálny právny úkon, na základe ktorého vzniká nájomný vzťah medzi prenajímateľom a nájomcom. Nájomná zmluva ako právny úkon musí spĺňať všeobecné náležitosti právnych úkonov (§ 34 a nasl. Občianskeho zákonníka). Predmetnou právnou skutočnosťou akou je nájomná zmluva kreuje sa nájomný vzťah medzi zúčastnenými zmluvnými stranami - prenajímateľom a nájomcom - ktoré si upravujú medzi sebou svoje vzájomné práva a povinnosti. Na báze nájomnej zmluvy jedna strana (prenajímateľ) prenecháva druhej..

Kúpa bytu a náležitosti kúpnej zmluvy

„Nedodržanie zákonom ustanovenej formy právneho úkonu spôsobuje jeho absolútnu neplatnosť. Absolútna neplatnosť právneho úkonu nastáva priamo zo zákona (ex lege) a pôsobí od začiatku (ex tunc) voči každému. Právne úkony postihnuté absolútnou neplatnosťou nemajú za následok vznik, zmenu ani zánik práv a povinností. Súd musí na túto neplatnosť prihliadať a musí z nej vyvodzovať dôsledky aj bez návrhu z úradnej povinnosti (ex officio).“ (Rozsudok Krajského súdu v Košiciach z 18.03.1999, sp. zn. 5 S 8/98) Podstatné náležitosti kúpnej zmluvy Podstatné..

Náhrada škody pri zmluve o budúcej zmluve

Pred štvrťrokom som uzavrel zmluvu o budúcej zmluve, predmetom ktorej bola kúpa pozemku. Dojednali sme sa, že pred uzavretím kúpnej zmluvy zložím predávajúcemu zábezpeku 350.000,- Sk, čo som aj urobil a tiež sme si dohodli zmluvnú pokutu pre prípad porušenia zmluvy. Ja som medzičasom uzavrel s mojimi klientmi ďalšie zmluvy o budúcej zmluve, na základe ktorých som sa zaviazal následne predať im predmetný pozemok, ktorého vlastníkom som sa mal stať. Potenciálny predávajúci od zmluvy odstúpil a pozemok predal inému záujemcovi. Odmieta so mnou komunikovať. Prišiel..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Hypotekárne úvery = pomocná ruka?

 Čo by ste mali vedieť o hypotekárnych úverochCieľová skupina pre bankyPostup pri vybavovaní hypotekárneho úveruTakže ako to prebieha?Podmienky, za akých môžete požiadať o hypoúverS akými poplatkami musíte počítať?Aká môže byť úroková sadzba? Môže ju klient nejakým spôsobom ovplyvniť?Spôsoby ručenia pri výstavbe nového domu   Hypotekárny úver znamená pôžičku na prefinancovanie kúpy alebo výstavby nehnuteľnosti, je to úver, ktorý je zaručený nehnuteľnosťou. V súčasnosti ho na Slovensku poskytuje osem bankových subjektov. Každá..

Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developerPoradenstvo v bankeHypotéka v skratke Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.