Rôzne cesty tepla do našich domovov

 

Máte pocit, že aj napriek dostatku tepla u vás doma tomu niečo chýba? Chceli by ste za vykurovanie viac ušetriť, pozerať sa do praskajúceho ohňa, prípadne sa večer prejsť po teplej dlážkebosými nohami? Možno práve nasledujúce riadky vám poradia, ako na to.


Klimatizácia

Pravdepodobne nikoho pre nikoho nebude novinkou, že existuje systém, ktorý v lete chladí a v zime vzduch v miestnosti otepľuje. Nazýva sa klimatizácia a jej ďalšou výhodou je, že po celý rok šetrí vaše peniažky. V lete, najmä ak vonkajšia teplota prekročí 30°C, je aktuálna požiadavka zníženia teploty v interiéri. Pri chladení priestorov však treba dbať na to, aby teplota vnútorného prostredia nebola oproti vonkajšej teplote nižšia o viac ako 5 - 6°C. Väčší rozdiel už organizmus vníma ako nepríjemný, začínajú fungovať kompenzačné mechanizmy a aj v najhorúcejšom lete môžete ochorieť z podchladenia (nádcha, zápal dýchacích ciest, stuhnutie chrbtice).

Jestvuje množstvo zdravotných problémov, ktoré môžu vzniknúť pri nesprávnom prúdení vzduchu v miestnostiach, prehrievaní interiéru. Asi najjednoduchším spôsobom, ako zabrániť prehrievaniu interiéru je zatienenie okien, pričom najúčinnejšie sú vonkajšie žalúzie, ktoré zabránia dopadu slnečného žiarenia na okenné sklo a do miestnosti. Môžete použiť aj ventilátory. Znižujú teplotu vzduchu a zvyšujú účinnosť potenia zvýšeným prúdením vzduchu. To isté prúdenie však môže viesť k podráždeniu očných spojiviek a horných dýchacích ciest, ba až k ich zápalu. Nebezpečné môže byť aj lokálne schladenie tých častí tela, na ktoré je ventilátor nasmerovaný - najmä oblasť krčnej chrbtice môže zareagovať bolestivým stuhnutím (tzv. úsad).

Týmto malým úvodom vám chceme predstaviť systém, ktorý so sto percentnou účinnosťou rieši tieto problémy. Klimatizácia, čiže komplexné vzduchotechnické zariadenie môže vytvárať mikroklimatické podmienky podľa nášho želania - udržiavať teplotu, vlhkosť i prúdenie vzduchu požadovaných parametrov a tým minimalizovať riziko nachladenia, ale dokáže aj za krátky čas zohriať vzduch v miestnosti na požadovanú teplotu. Tento komplexný systém má aj svoje negatíva. Jedným z nich je jej hlučnosť prevádzky, ktorá sa však postupným vývojom darí celkom úspešne odstraňovať, resp. znížiť. Kondenzácia vodných pár z vyústenia do vonkajšieho prostredia môže pri nesprávnom umiestnení spôsobiť vlhnutie okolitých stien, s čím pri dlhodobejšom ignorovaní problému sú späté aj plesne a hniloba. Filtre a nakoniec celé vzduchotechnické zariadenie treba udržiavať neustále v čistote, inak sa v teplovodnom systéme môžu rozmnožiť mikroorganizmy - legionely - ktoré vyvolávajú závažné ochorenia. A nakoniec je overené, že asi 30 percent populácie z rôznych príčin klimatizované prostredie neznáša, necíti sa v ňom príjemne. Ide najmä o citlivé skupiny, ako sú malé deti, alergici a osoby s ochoreniami dýchacej sústavy. U všetkých týchto rizikových skupín sa môžu prejaviť zdravotné problémy.

Systémy stenového a podlahového vykurovania

Podlaha z kameňa a dlaždíc má niečo do seba, ale nelahodí našim bosým nohám. Ľahko sa umýva, nemusíte sa báť, že vylejete polievku pri sobotňajšom obede pred televízorom. Ako radi by sme sa ale, niekedy prešli po teplej dlážke v obývačke, alebo večer pozerali vysielanie bez troch párov ponožiek na nohách. Nie je to nič ťažké. Stačí vybaviť svoj domček jednoduchým podlahovým kúrením a bude vám vďačná celá rodina. Je efektívnou a úspornou alternatívou vykurovania rodinných domov, kancelárií, obchodov a rôznych objektov, jednoducho všade kde je potrebné príjemné teplo.

Ešte prijateľnejšou alternatívou je komplexný vykurovací systém. Presnejšie nízkoteplotné systémy stenového a podlahového vykurovania. Tieto sú všeobecne považované za najprogresívnejšiu a zatiaľ najzdravšiu formu vykurovania. V globále ide o chladenie či vykurovanie miestností pomocou stien. V systéme rúrok zabudovaných v stene, sa rozvádza studená alebo teplá voda, ktorá ochladzuje a otepľuje najprv steny a od nich sa zmení aj teplota vzduchu miestnosti. Takáto forma chladenia vylúči prievan a zabezpečí rovnomernú teplotu v celej miestnosti.

Chladenie pomocou systému stenového vykurovania pozitívne ovplyvňuje zdravie človeka, pretože sa teplota v miestnostiach nezmení náhle, zmena je bližšia človeku, približuje sa tomu, čo je pre ľudský organizmus normálne a ideálne. Zásada „teplé nohy a studená hlava“ tu platí doslova a je pre človeka veľmi príjemná. Systém zabraňuje víreniu vzduchu a teda aj prachu, čo ocenia hlavne alergici, nevysušuje vzduch a tým uľahčuje dýchanie, a nehrozí ani prechladnutie detí, ktoré sa hrajú na vykurovanej podlahe. V zime sa takýto systém vykurovania dokonca aj finančne veľmi oplatí. Horúca voda ohrieva steny, ktoré sa menia na veľkú vykurovaciu plochu a odovzdávajú do priestoru teplo rovnomerným sálaním.. Teplota vykurovacej vody prúdiacej rúrkami v podlahe je nižšia ako 50°C, čo znamená významnú úsporu energie pri prevádzke, systém s nízkou teplotou vratnej vody podporuje aj hospodárnosť kondenzačných kotlov.

Takéto vykurovanie a chladenie nezasahuje do architektúry interiéru a hodí sa do všetkých typov miestností, treba však vopred zvážiť rozmiestnenie nábytku. Osem milimetrov hrubá rúrka stenového vykurovania umožňuje malú hrúbku omietky a nízke náklady na omietanie.

Najlepšie a najúspornejšie váš dom vykúri kombinácia podlahového a stenového vykurovania. Podlahové vykurovanie je zdrojom sálavého tepla s veľkou akumulačnou schopnosťou, stenové vykurovanie rýchlo a pohotovo reaguje na požiadavky regulácie. Výsledkom skombinovania predností oboch systémov je rýchle a energeticky nenáročné dosiahnutie požadovanej teploty.



O čo je lepšie ako radiátor?

Podlahové kúrenie umožňuje znížiť teplotu v miestnosti o 2 až 3 °C pri zachovaní príjemného pocitu tepla v porovnaní s inými druhmi kúrenia. Systém zaistí teplú, rovnomerne sálajúcu celú podlahu - ostatné ponecháva na prírodné zákony.

Tradičné vykurovacie telesá sálajú horúci vzduch, ktorý zostáva pod stropom, kým sa neochladí, potom klesá dole a spôsobuje prievan pri podlahe. Tak vzniká chladná podlaha. Teplota v miestnosti sa zdá byť nízka a účet za kúrenie sa zvyšuje.

Povrch podlahy so zabudovaným podlahovým vykurovaním má mať v priestoroch, kde sa dlhodobo zdržiavame, napríklad v obývacej izbe, teplotu asi 22 - 27°C. Vtedy pociťujeme aj príjemnú tepelnú pohodu v miestnosti. Vyššiu maximálnu teplotu povrchu podlahy - 35° C - si môžeme zvoliť v priestoroch, kde sa zdržiavame kratší čas, napríklad v kúpeľni.

V súvislosti s konštrukčným riešením podlahového vykurovania ako aj s fyzikálnou podstatou odovzdávania tepla z vykurovacej plochy je reálne možné ušetriť približne 15 - 20 % energie. S reálnymi úsporami oproti klasickému vykurovaniu 20 - 25 % sa stáva podlahové vykurovanie progresívnym vykurovaním s reálnou cenovou návratnosťou.

Krby

Takmer každého upokojuje tiché praskanie ohňa a pohľad do rozihraných plameňov. Aby sme si mohli dopriať príjemné večerné chvíľky v rodinnom kruhu, chytili sme oheň do klietky, do krbu. Bezprostredne po zrealizovaní tejto odvážnej myšlienky sa stal krb vyhľadávanou atrakciou pre vlastníkov rodinných domov, nielen pre už spomínanú neopakovateľnú atmosféru, ale preto, že sa tento krásny dojem dá skĺbiť s praktickým využitím. S teplom. Krb dokáže poskytnúť veľkú časť tepla na vykurovanie izby, poprípade sa dá prepojiť s celkovými rozvodmi domáceho kúrenia a tým ušetriť značnú sumu peňazí za vykurovanie obývaných priestorov.


Aký krb si vybrať?

V prvom rade je potrebné si jasne určiť, na aký účel bude náš krb slúžiť. Či sa chcete iba príjemne cítiť, alebo mať z krbu aj úžitok v podobe tepla. Vyberať je z čoho. Staršie typy krbov majú otvorené ohnisko, kde neregulovane prúdi teplo do miestnosti. Výhodou však je neopakovateľná atmosféra, pretože medzi ohňom a vami nie je žiadna prekážka v podobe skla. Stáva sa však, že nechcený zápach dymu pri nesprávnom odvetraní prenikne aj do miestnosti, čo je neželaný faktor. Využiť teplo v maximálnej možnej miere nám umožní krbová vložka, ktorá nám umožní odvádzané množstvo tepla regulovať a vyhriať viacero miestností.

Na výrobu krbových vložiek sa používa liatina alebo oceľ, rozoznávame jednoplášťové alebo dvojplášťové konštrukcie. Oba varianty ponúkajú porovnateľnú účinnosť a životnosť, rozdielny je spôsob odovzdávania tepla, a teda spôsob použitia. Miesto kúrenia liatinových vložiek má vyššiu teplotu, využíva prevažne akumuláciu tepla, ktoré je odovzdávané okolitému prostrediu sálaním, v menšej miere konvekciou. Oceľové krbové vložky využívajú z väčšej časti systém ohrevu prúdiaceho vzduchu - s menším podielom akumulácie a nižšou prevádzkovou teplotou. Na vykúrenie iba jedinej izby je vhodnejšia jednoplášťová krbová vložka, dvojplášťová sa používa ak chceme odviesť teplo do viacerých miestností. Je logické, že je aj drahšia, pretože na jej výrobu sa spotrebuje viac materiálu, patrí medzi luxusnejšiu výbavu, regulovanie teploty nám umožňuje vyšší komfort. Dosahuje sa pomocou systému regulovania tepelného výkonu. Tento je zvyčajne pri štandardných vložkách v podobe mechanického tiahla alebo termostatu. Ak máme takýto systém, môžeme kontrolovať teplotu, docieľujeme plynulejšie spaľovanie a tým aj znižujeme spotrebu paliva. Treba si dať pozor, či vaša krbová vložka dobre tesní. Nedokonale tesniaca vložka totiž značne znižuje účinnosť krbu. Obvykle sa na utesnenie používa vlepená šnúra zo skleneného vlákna. Jej životnosť je niekoľko rokov, potom sa musí vymeniť. Niektoré krbové vložky sú vybavené nerezovým tesnením, ktoré sa neopotrebuje a slúži bez obmedzenia.

Ako krb postaviť?

Pred stavbou vami vybratého krbu, si treba uvedomiť niekoľko závažných informácií. V prvom rade zvážte, či sa chcete iba tešiť z prítomnosti ohňa vo vašej obývačke, alebo využijete vznikajúce teplo na kúrenie. Budete riešiť aj otázku, či dáte prednosť úspornému krbu, alebo krbu s maximálnym tepelným výkonom- nie je to iba o peniazoch. Zvoľte si tiež akumuláciu tepla alebo teplovzdušný rozvod. A na záver vyriešte ešte vzhľad, teda aké bude obloženie krbu, napr. rustikálne, moderné atď. Krb svojím celkovým vzhľadom by mal zapadať do prostredia, miestnosti kde bude vystavený. Zo skúseností vieme, že najlepšie sa v miestnostiach vyníma tzv. rohový krb, môžete si však samozrejme určiť sami, kde by mal ten váš stáť. Nesmiete zabudnúť skontrolovať parametre vášho komína. Ak je všetko ako má byť, v prospektoch alebo na internete vyhľadajte výrobky s atestom o technickej spôsobilosti a nájdite dodávateľa so zodpovedajúcou odbornosťou.


Elektrická vložka

Ak nemáte komín a predsa by ste chceli mať doma krb, aj pre vás existuje alternatíva. Môžete si zvoliť krb elektrický. Musíte použiť elektrovložku, ktorá sa obmurováva presne tak ako klasická krbová vložka. Funguje však na elektrický prúd. Nie je dôvod obávať sa vysokej spotreby elektrického prúdu, elektrický krb má výkon iba okolo dva kilowatty. Podobne ako pri normálnych krboch si musíme uvedomiť, na aký účel bude spotrebič slúžiť. Takisto sa môže používať ako doplnkové vykurovacie teleso mimo vykurovacej sezóny. Ak sa rozhodnete pre jeho inštaláciu, nie je potrebné stavebné povolenie.

Späť

Používané stavebné materiály

 Vybrať si svoj byt či rodinný dom, ktorý by zohľadňoval všetky naše požiadavky býva často veľmi ťažkou úlohou. Pri kúpe nehnuteľnosti myslíme na celý rad faktorov ako sú cena, lokalita, či ide o staršiu stavbu alebo novostavbu, ale málo kedy sa zamyslíme nad úlohou materiálu z ktorého bol ten náš vyhliadnutý byt či rodinný dom postavený. Má preto zmysel sa nad takto postavenou otázkou pozastaviť? Verte že určite áno. Keď sa v päťdesiatych rokoch na Slovensku pomaly začala rozbiehať výstavba pre širšie skupiny obyvateľstva, môžeme podľa..

Tipy, ako vniesť do detskej izby štýl, pohodlie i poriadok Tipy, ako vniesť do detskej izby štýl, pohodlie i poriadok

Ani vám sa nedarí zariadiť deťom ich oázu pokoja tak, ako to vidíte v obľúbených katalógoch o bývaní? Tento problém rieši obrovské množstvo rodičov. Avšak, pre maximálnu spokojnosť najmenších nemusíte mať nadanie ani vysokoškolský titul architekta. V mnohých prípadoch je to len o pocitoch a detailoch, na ktoré treba pri zariaďovaní interiéru detskej izby myslieť. A my vám o tom všetko dôležité v našom článku povieme. Prezradíme vám, ako rozumne vyberať a rozmiestňovať nábytok a ako správne použiť osvetlenie, aby miestnosť pôsobila štýlovo..

Novinky v prenájme nehnuteľností

Prenájom nehnuteľností je pre mnohých vlastníkov bytov či rodinných domov celkom slušným vedľajším príjmom do rodinného rozpočtu. Nie je žiadnym tajomstvom, že Slováci sú v tomto ohľadne celkom podnikavým národom. A keďže tam, kde sa dajú zarobiť celkom slušné peniaze, ide akosi ruka v ruke aj časté neplnenie si daňovej povinnosti. Aj kvôli tomuto nešváru pripravilo Daňové riaditeľstvo Slovenskej republiky (DR SR) novinky, ktoré by mali platiť od budúceho roka 2010. Daňová povinnosť Daňová povinnosť je slovné spojenie, pri ktorom spozornie snáď..

Rekonštrukcia domu a bytové náhrady

 Bývam v bytovom dome, ktorý v súčasnosti prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Stavebná firma, s ktorou vlastníci bytov v našom dome uzavreli zmluvu o vstavbe bytov v podkrovných priestoroch domu, odstránila strešnú krytinu. Nepochybne z dôvodu nedostatočného zaistenia strechy pred vplyvmi počasia došlo k zatopeniu nášho bytu dažďovou vodou. Voda zatopila náš byt na niekoľkých miestach, steny začali dokonca pukať a a na stenách izieb sa objavila pleseň. V danej situácii je nemožné v byte ďalej bývať -bojíme sa o naše zdravie a život. Prosím Vás o radu...

Základné povinnosti prenajímateľov - všeobecná právna úprava

Nájomné vzťahy bývajú v praxi značne komplikované, nakoľko účastníci zmluvného vzťahu nedostatočným spôsobom upravili svoje vzájomné vzťahy v súvislosti s nájmom - práva povinnosti. Často zo strany prenajímateľov dochádza k porušeniam zákona ohľadne nájmu, pričom nájomcovia vychádzajú v danom dôsledku skrátka. Vzhľadom na viaceré vaše otázky na danú problematiku, vážení čitatelia, vám poskytujeme náhľad do základných povinností prenajímateľov. Základnou právnou úpravou nájmu je Občiansky zákonník v ust...

Maloletí a darovanie nehnuteľnosti

Viacerí z vás, milí čitatelia, ste sa na nás obrátili s otázkou, či je možné darovať svojim deťom, vnukom, vnučkám nehnuteľnosť. Či je vôbec možné, aby dieťa - teda nedospelá osoba mohla vlastniť napríklad pozemok, dom. Vo všeobecnosti vládne domnienka, že nie. Avšak, opak je pravdou. O tejto skutočnosti ako aj o postupe, ako darovať v súlade so zákonom dieťaťu nehnuteľnosť, pojednáva nasledovný článok. Dieťa zastupujú rodičia Spôsobilosť fyzickej osoby mať práva a povinnosti vzniká narodením. Túto spôsobilosť má aj počaté dieťa, podmienkou..

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.