Výhody a nevýhody zatepľovania


  Zatepľovanie je vymoženosť, ktorej zmysel je definovaný ako výrazná úspora na kúrení so zachovaním tepelného efektu; je preto atraktívne prakticky pre kohokoľvek. Má však, ako všetky ostatné zmeny, svoje pre a proti - stavebné firmy ju horlivo propagujú a lekári zasa varovne dvíhajú prst poukazujúc na riziko vzniku alergií, ktoré jej nesprávna realizácia údajne so sebou prináša. Jednoznačnú pravdu tu ťažko zistiť, rizikám však treba pripísať najväčšiu vážnosť a podľa toho si aj voliť. Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, čo všetko tento problém zahŕňa a ako by sme mali pri prípadnom zatepľovaní postupovať.

 

 Čo spôsobilo atraktivitu zatepľovania

Odpoveď na túto otázku je jednoznačná: možnosť regulácie tepla pri vyhrievaní radiátormi. Pred niekoľkými desaťročiami bol tento systém nastavený inak: účty za kúrenie (čo sa týka bytových domov) sa automaticky rozrátali na všetkých odberateľov podľa podlahovej plochy ich bytov, a teda nikto nemal motiváciu kúrenie „škrtiť“. V súčasnosti však platí takáto rovnica: účet za kúrenie, ktorý domácnosť dostáva, tvorí z väčšej časti (60-70 %) jej vlastná spotreba (regulovateľná časť) a zvyšok časť strát, medzi ktoré patrí aj únik tepla a vykurovanie spoločných priestorov (pozri článok v čísle 26/2010). Pri takomto nastavení už ľudí zaujíma nielen otázka, ako by si mohli sami znížiť svoju vlastnú regulovateľnú spotrebu, ale i to, akým spôsobom by sa dal minimalizovať únik tepla a náklady na vykurovanie chodieb a pivníc. Tieto problémy teoreticky rieši všetky naraz práve spomínané zatepľovanie. Ako však všetky riešenia, i toto má svoje úskalia a komplikácie.

Možný problém dohody obyvateľov bytového domu

V bytových domoch sa s týmto problémom borí každý potenciálny spoločný úkon. „Osadenstvo“ sa skladá z rôznych typov ľudí a ich názory sa pohybujú na širokej škále. Rozdiely tu ešte zvyšuje fakt, že bytové fondy často zívajú prázdnotou a keďže také zateplenie nie je lacný špás, často je jediným východiskom zobrať si naň úver. Na druhej strane však možno povedať, že modernizácia kvôli šetreniu býva väčšinou vítaná, najmä ak v bytovom dome žijú prevažne mladé rodiny, ktoré nemajú zo zmien strach. V takomto prípade odsúhlasenie tohto úkonu nezvykne predstavovať problém.

Zdravotné riziká vyplývajúce z nesprávne vykonaného zateplenia

Tento bod predstavuje z celej problematiky ten najdiskutovanejší; rôznia sa tu nielen názory odborníkov, ale aj širokej verejnosti. Kameňom úrazu je rosný bod, ktorý vzniká medzi výplňou a panelom - tomu sa budeme venovať osobitne. Pravdou však zostáva, že ak celý proces zateplenia prebieha napríklad za nepriaznivého počasia, spolu s predpokladaným efektom spôsobí i neodškriepiteľné škody na ľudskom zdraví.

Ak prší, sklenená vata alebo polystyrén, ktorými sa zvyčajne robí výplň, sa namočia a tým, že sa výsledok potom celý „zabalí“, vzniká ideálne prostredie pre vznik plesní. Tie sú jednak do istého času voľným okom nespozorovateľné a jednak sa „rozvíjajú“ na mieste, kde jednoducho nedovidíme. Panely však v sebe majú kvôli vetraniu špáry a cez ne sa rozbujnená pleseň časom dostane aj na vnútornú stranu stien. To, čo nasleduje, bude mnohým dôverne známe - okamih pravdy, ak z nejakej príčiny odtiahneme nábytok. V tomto štádiu je akákoľvek snaha o zmenu stavu veľmi ťažká, keďže dostať sa na miesto, kde vzniká príčina, nie je možné.

Časový úsek, počas ktorého sa mohla pleseň na stenách domu vyvíjať, kým sa dostala do tohto štádia, ťažko odhadnúť; isté však je, že ju obyvatelia po celý čas vdychovali a že to nezostane bez následkov na zdraví, najmä ak medzi nich patria malé deti. Okrem poškodeného zdravia sa tu dá polemizovať aj o nemalých nákladoch na liečenie, pri ktorých sa stráca úspora, ktorá vznikla vďaka zatepleniu, nehovoriac o tom, že alergie a astmu nemožno merať finančnou hodnotou.

Ako možno popísanému stavu predísť

Jediné, čo v tejto oblasti pomôže, je dôsledná prevencia: ako prvý krok je potrebné dobre prekontrolovať a očistiť povrch, ktorý ideme zatepľovať. Pri otázke povrchu tiež nepanuje rovnaký názor: ide konkrétne o fakt, či je lepší rovný, alebo s inou povrchovou úpravou - týmto spôsobom sa stavali paneláky pred pár desaťročiami a vonkajšia strana domu tvorila niečo ako skladačku. Takto nebolo možné pokryť zatepľujúcou vrstvou celú plochu vonkajšej steny, iba jej vystupujúce časti. Toto mnohé autority z tejto oblasti považujú za ideálny stav; všetky domy sú, ako sme si povedali, úmyselne vetrané špárami a ak sa to spojí s nie úplne pokrytou vonkajšou stenou, zabezpečí sa tým postačujúca miera priedušnosti celého domu.

V zateplených priestoroch je celkovo dobré pravidelne vetrať - keďže sa naň v istom zmysle dá pozerať ako na „zakonzervovanie“, treba myslieť na to, že pre ľudský organizmus to nie je ani prirodzené, ani zdravé. Zateplenie bude pre zdravie obyvateľov nezávadné len vtedy, ak sa medzi udržiavaním tepla a vetraním nájde zdravá rovnováha.

Rosný bod

Tento bod je zdrojom vlhkosti a všetkých problémov s ňou súvisiacich; murivo ako také má slabý tepelný odpor, a tak sa jeho teplota logicky počas zimy kvôli vonkajšiemu chladu prostredia znižuje. Následne dochádza k stretu s vodnou parou zvnútra domu, ktorá tým, že má vyššiu teplotu, skondenzuje na vodu a následkom sú plesnivé „mapy“, ktoré môžeme pozorovať vo vnútorných kútoch. Keďže problémom, ktorý túto situáciu spôsobuje, je práve slabý tepelný odpor múra, zateplenie ho zvykne vyriešiť. Práve podľa výpočtu rosného bodu sa určuje hrúbka zateplenia tak, aby bola dostačujúca, keďže všetky múry nie sú rovnako hrubé ani z rovnakého materiálu. Tu treba poznamenať, že výkyvy v rámci tejto hrúbky nepredstavujú veľký finančný rozdiel - najviac klient zaplatí okrem lešenia a práce za sieťku, lepidlo a omietku. Mnoho odborníkov však varuje pred prílišnou hrúbkou zateplenia z dôvodu, že dom sa nemusí dobre odvetrať.

Akou mierou je potrebné vetrať zateplený dom

O priedušnosti stien, čo sa týka zateplenia, sme si už povedali; v tejto súvislosti sa ešte vynára otázka, či je možné priestor dostatočne vetrať tak, aby sa nestratila tepelná úspora, kvôli ktorej sa úprava vykonáva, a aby sa zároveň neohrozovalo zdravie obyvateľov zatepleného domu. Časť odborníkov zastáva názor, že na vetranie úplne stačia okná, časť má zasa opačné presvedčenie. Každopádne vetranie je jedna vec a permanentný únik tepla z nedbanlivosti zasa vec druhá - ak už ideme investovať do zateplenia, treba najprv vyriešiť kvalitu a priliehanie okien a takisto myslieť aj na povalu. Teplo totiž uniká hore a ak sa tam bude strácať, celý tento drahý úkon stratí predpokladaný efekt.

Vetranie je potrebné nielen z pohľadu zdravia, ale taktiež ako prevencia vlhkých, teda orosených stien a okien, čo je tiež na príčine plesní. Tento problém sa týka najmä kuchyne, keďže tam je para každodenným hosťom. Sčasti pomôže kvalitný digestor a otvorené dvere, táto miestnosť však z dlhodobého hľadiska vždy zostane rizikovou.

Bezpečnosť

Z tohto pohľadu je najvhodnejšia minerálna vlna, ktorá sa používa najmä na zateplenie vyšších budov. Táto stránka je čím ďalej, tým dôležitejšia, keďže bezpečnostné normy ohľadom požiarov sa neustále sprísňujú a od istých poschodí sa už minerálna vlna pridávať musí. Trend sprísňovania bude zrejme pokračovať, dá sa teda povedať, že ak zvolíme minerálnu vlnu, postaráme sa okrem zateplenia aj o časť protipožiarnej ochrany.

Zatepľovanie a novostavby

Dnešné novostavby sú už často robené tak, aby ich múry spĺňali vyšší tepelnoizolačný štandard. Dodatočné zateplenie by tak nepotrebovali, avšak práve kvôli neustále stúpajúcim cenám energií je to na zváženie ani nie natoľko kvôli súčasnému stavu, ale ako investícia do budúcnosti. Zároveň sa ozýva stále viac hlasov predpovedajúcich markantný rast energií vo svete, čo postupne zrejme urobí zo zatepľovania nevyhnutnosť. Nezateplená novostavba teda vyjde svojich budúcich obyvateľov v budúcnosti drahšie, ako by ich vyšla zateplená, aj keď pri kúpe treba rátať s vyššou cenou. Developéri tiež tvrdia, že tento úkon funguje u stavieb aj ako ochrana a v konečnom dôsledku sa zvýši životnosť budovy.

Ako nepohorieť pri výbere realizátora

Tento krok je zvlášť dôležitý a dôsledkom nesprávnej voľby vyjde námaha i spoločné financie navnivoč. Keďže tak, ako vo všetkých oblastiach, i v tejto sa pokúša zarobiť množstvo pochybných „odborníkov“, treba si najmä overiť, či sa údajný realizátor môže preukázať licenciou na zatepľovanie budov od Technického a skúšobného ústavu stavebného.

Potencionálne riziko neodborného prevedenia úkonu môžeme eliminovať, ak si o danom realizátorovi zoženieme dôveryhodné referencie, prípadne ak sa spoľahneme na firmu, ktorú nám odporučil niekto známy na základe vlastnej pozitívnej skúsenosti. Majme teda na pamäti, že pri zatepľovaní by ľahovážnosť nemala za následok len hazard s financiami, ale, čo je horšie, aj so zdravím.

 

 

Späť

Aké sú možnosti pri výbere podlahy Aké sú možnosti pri výbere podlahy

Každý, kto si zariaďuje svoj nový domov alebo renovuje starý, bude zaiste súhlasiť s tým, že jednou z kľúčových otázok pri jeho úprave je podlaha. Klasikou sú koberce, avšak nie každý je ich fanúšikom a je tu aj otázka alergií; dnes už nimi trpí pomerne vysoké percento populácie a roztoče v nich alergikovi zaiste dobrú službu neurobia. Za týchto okolností je namieste uvažovať o druhej forme klasiky - o parketách. Sú vkusné, praktické, ľahko sa udržiavajú čisté a zákazník si môže vybrať zo širokého spektra možností podľa svojich predstáv. Zrejme..

Vykurovacia sezóna sa blíži

Vykurovanie bytovVykurovanie domovInfračervené vykurovanieSpaľovanie biomasyGeotermálna energiaS pribúdajúcimi chladnými dňami si aj byty a domy vyžadujú vykurovanie. V bytoch, ktoré sú často krát napojené na centrálne vykurovanie, je situácia o niečo zložitejšia nakoľko začiatok vykurovacej sezóny môže byť veľmi pohyblivý, pretože je závislý od aktuálnych klimatických teplôt.      Mnoho krát sa stáva, že viacerí obyvatelia bytov sa sťažujú na chladné a nevykúrené miestnosti. Vykurovacie obdobie a podmienky, ktoré musia spĺňať poskytovatelia tepla..

Škodcovia a naša domácnosť Škodcovia a naša domácnosť

-->-->--> „Každý rodinný dom či byt by mal pre svojich majiteľov slúžiť predovšetkým ako oáza pokoja a bezpečia. Mnohí ľudia si pri naplnení týchto slov zabezpečia svoju nehnuteľnosť tými najmodernejšími systémami proti vlámaniu. Pritom tá ozajstná bezpečnosť nášho bývania spočíva aj v dostatočnej miere ochrany pred nepovolanými hosťami v našich príbytkoch, ako sú nepríjemný hmyz, či čoraz viac prefíkanejšie hlodavce, ktoré sú nočnou morou každého, kto už musel s týmto druhom návštevy neplánovane bojovať.“ Medzi návštevníkov..

Smrť prenajímateľa a preplatky na energiách

Pred rokom sme s priateľkou uzavreli nájomnú zmluvu s mojím strýkom, ktorej predmetom bol nájom bytu v Bratislave. Strýko nedávno zomrel a my naďalej užívame jeho byt. Poštou sme dostali oznam od elektrární a plynární, že máme na byte preplatky. Do situácie sa zaangažovala strýkova manželka, ktorá nikdy nechcela, aby sme v byte bývali a chce nás z bytu vyštvať. Je agresívna, vyhráža sa nám. Môžeme naďalej byt užívať alebo má strýková žena na to právo? Komu máme teraz platiť nájomné? Čo máme podniknúť s preplatkami, môžeme ich vybrať na pošte?..

Budúca zmluva na kúpu pozemku

Realitná kancelária sa na nás obrátila s ponukou na uzatvorenie budúcej zmluvy na kúpu pozemku. Je bezpečné takúto zmluvu podpisovať? Čo to je vlastne za zmluvu?Jozef Ž., Stupava Realitná kancelária sa na Vás obrátila s požiadavkou na uzatvorenie zmluvy o budúcej zmluve (označovaná niekedy ako predbežná zmluva). Obsahom takejto zmluvy je záväzok oboch alebo len jednej zo strán uzatvoriť do dohodnutej doby určitú zmluvu. Podstatné náležitosti takejto zmluvy musia byť uvedené už zmluve o budúcej zmluve. Pokiaľ ide o podstatné náležitosti samotnej kúpnej zmluvy,..

Založenie spoločenstva vlastníkov

Pán Lasák. Dovoľujeme si vás touto cestou požiadať o poskytnutie informácie k založeniu bytového spoločenstva. Náš bytový dom je spravovaný správcom na základe zmluvy, ktorú sme s ním uzatvorili po odkúpení bytov do osobného vlastníctva v roku 1999. Zanikne správcovstvo vznikom spoločenstva automaticky alebo je nutná výpoveď vlastníkov bytov a nebytových priestorov? Ak je nutná výpoveď, čo všetko musí táto obsahovať? Za vlastníkov bytov ..

Nehnuteľnosti sa viažu ...

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.