Zanedbať otázku bezpečnosti sa neoplatí

Dom alebo byt predstavuje pre väčšinu bežných ľudí investíciu buď celoživotných úspor, alebo ich veľkej väčšiny. Bezpečnosť je teda z tohto pohľadu otázkou, zanedbanie ktorej by nebolo ani rozumné, ani pochopiteľné; intenzívne sa jej venujeme nielen pri stavbe a zariaďovaní svojej nehnuteľnosti, ale i pri každom odchode na dovolenku či na dlhšiu návštevu. Nájsť svoje obydlie „vybielené“ nepredstavuje vôbec príjemný návrat a zvlášť pre túto situáciu platí, že je omnoho lepšie zmieriť sa zo začiatku s vyššou investíciou, ktorú kvalitné zabezpečenie obnáša, ako potom „plakať nad rozliatym mliekom“ a zratúvať, o koľko nás napokon vyšla drahšie nevolaná návšteva .

 

Metódy zlodejov

Iste nikoho neprekvapí konštatovanie, že zlodeji sú čoraz odvážnejší a vynaliezavejší. Ich „rajom“ je síce najmä obdobie dovoleniek, v ostražitosti však netreba poľaviť ani po návrate z nich. Základné pravidlá bezpečnosti sú známe každému - pri odchode na dlhší čas nie je pre zlodeja nič lákavejšie ako zatiahnuté rolety signalizujúce dlhšiu neprítomnosť majiteľa, plná poštová schránka a neosvetlený vchod, ideálne so stromami, aby mohol nerušene „pracovať“. Pravdou je i to, že je čoraz ťažšie byť o krok vpred a neustále sa oboznamovať s novinkami v tejto oblasti. Je však niekoľko základných bodov, na ktoré by sme mali upriamiť pozornosť a vyvarovať sa tak nepríjemnému prekvapeniu.

Bezpečnostné dvere ako základ

Pri tejto téme väčšine ľudí zrejme napadnú ako prvé. Kedysi to bol nadštandard, dnes sa dá povedať, že tvoria bežnú súčasť nielen luxusných, ale aj obyčajných domov či bytov. Rozhodnutie v súčasnosti zjednodušuje skutočnosť, že zväčša je možné osadiť ich aj do pôvodnej oceľovej zárubne, a teda nie je potrebné nič búrať. Montáž takisto netrvá dlho, ak netreba sekať zárubňu; ak áno, treba rátať aspoň s dvoma dňami, aby stihol zatvrdnúť betón, ktorým sa nové vejare zalejú. Ak si však majiteľ „potrpí“ na staré dvere, je možné ich repasovať, teda „vybaviť“ ich vnútornú stranu pancierom z oceľového plechu, čo sa väčšinou spája s montážou výsuvných prvkov, teda s bodovým zabezpečením.

Stupeň ochrany dverí sa hodnotí podľa bezpečnostných tried, pričom platí, že kvalita bezpečnosti úmerne stúpa s číslom. Tu treba spomenúť, že je možné zaobstarať si i také bezpečnostné dvere, ktoré sú zároveň i protipožiarne, čím sa spoja dva dôležité faktory. Riešenie je jednoduchšie v prípade, ak si ich klient dá vyrobiť na objednávku - môže si sám zvoliť nielen stupeň ochrany, ale aj materiál a dizajn. Tu sa uplatňuje nielen estetická stránka a „doladenie“ s interiérom bytu, ale i praktické otázky, ako je odhlučnenie či zabránenie úniku tepla.

Zárubne

Možno povedať, že bez kvalitných zárubní strácajú bezpečnostné dvere význam; pevnosť zabezpečujú najmä istiace body, ktoré zabránia tomu, aby bolo možné dvere vyraziť. Tu platí jednoduché pravidlo: aj najkvalitnejšie bezpečnostné dvere nám budú nanič, ak zlodej roztiahne či vypáči zárubňu. Je tu i pomerne rozšírený názor, že najpevnejšie budú istiace body vtedy, ak ich umiestnime do podlahy, a teda je potrebné dať ich tam čo najviac. Na jednej strane je to pravda, avšak treba pamätať i na náročnosť údržby takéhoto riešenia, t.j. na zanášanie nečistotami, čo je zvlášť nepríjemné v chladnejších ročných obdobiach, keď nevchádzame do bytu práve s najčistejšími topánkami. Takisto netreba zabúdať na kvalitný prah a na to, aby k nemu krídlo dverí dobre priliehalo.

Zámka

Tá je takisto zraniteľným bodom; veľmi sa síce o tejto možnosti nehovorí, ale na skopírovanie klasického kľúča údajne postačí aj jeho fotografia. Oplatí sa investovať do originálov, t.j. neskopírovateľných kľúčov - nie sú síce najlacnejšie, ale v porovnaní s investíciou do bezpečnostných dverí nepredstavujú významnú položku. Takúto zámku je vhodné doplniť bezpečnostným krytom, ktorý znemožní manipuláciu zvonka, a takisto je dôležitá aj kvalitná vložka. Riešenie predstavuje aj vchod na čip alebo kartu - tiež tam treba rátať s vyššou počiatočnou investíciou, ale keďže sa inštalujú najmä na vchody bytových domov, zmierni sa rozrátaním na všetkých obyvateľov. Takto riešené zámky sú najmä u novostavieb samozrejmosťou.

Okná

Tie sú z pohľadu možnosti vniknutia do obydlia jedným z najcitlivejších miest; ak sú vchodové dvere dobre zabezpečené, pre zlodeja je jednoduchšie zvoliť si túto cestu. Zvýšené riziko je tu vtedy, ak sa pod nimi nachádza terasa a platí tu aj priama úmera - čím nižšie, tým horšie. Vypáčiť okno nie je nič ťažké, dá sa to urobiť rýchlo a potichu a zlodej ani nemusí čakať na čas, keď obyvatelia nebudú doma. Ak chceme toto riziko odstrániť, je potrebné vybaviť okná kovaním s bezpečnostnými čapmi, čo sa zväčša dopĺňa kľučkou s bezpečnostným tlačidlom. Platí tu to isté, čo pri bezpečnostných dverách: čím viac čapov, tým vyššia bezpečnosť. Treba však venovať zvýšenú pozornosť ich umiestneniu, presnejšie rozloženiu po obvode dverí či okna. Ak sú veľmi blízko pri sebe, bezpečnosť sa automaticky znižuje, preto treba dať na ich rozmiestnenie pozor. Tiež treba spomenúť bezpečnostné fólie a ak bývate na prízemí, je vhodné zvážiť mreže aj napriek tomu, že k estetickému vzhľadu veľmi neprispejú.

Alarm

Tvorí podstatnú súčasť ochrany obydlia, treba však hneď na úvod poznamenať, že takisto nepredstavuje neprekonateľnú prekážku - je tu riziko, že sa s ním šikovný zlodej dokáže „dohodnúť“, preto presne tak, ako aj pri predchádzajúcich bodoch, treba mať na mysli skutočnosť, že záleží najmä na tom, aby pokus o jeho vyradenie zabral prípadnému páchateľovi čo najviac času. Ten býva rozhodujúci najmä vo fáze rozhodovania sa zlodeja, či sa do krádeže pustí alebo nepustí, avšak aj počas nej ho môže ešte odradiť. Elektronický poplašný systém funguje na jednoduchom princípe - ohlasuje narušenie chráneného priestoru, ktoré zachytil senzor. Zvyčajne je prepojená na SBS, resp. hlási narušenie majiteľovi domu. Taktiež je možné rozhodnúť sa pre kamerový systém, čo je však vhodnejším riešením pre väčšie a frekventovanejšie objekty.

Môžeme si zabezpečiť detektory pohybu, rozbitia skla, ale i dymu - rovnako, ako pri dverách, aj pri alarmoch nejde len o ochranu pred útokom či vykradnutím, ale aj pred nebezpečenstvom požiaru. Mnoho sa ich odohrá práve v bytových domoch kvôli nepozornosti či fajčeniu, preto je namieste zabezpečiť sa aj z tejto stránky. Takisto je možné namontovať si po dome či byte tlačidlá, ktorými možno oznámiť prítomnosť zlodeja - na to by malo myslieť najmä nežnejšie pohlavie.

Je tu i možnosť objednať si strážnu službu - toto riešenie býva samozrejmosťou pri luxusnejších novostavbách, kde recepcia a strážnik tvoria súčasť nadštandardného vybavenia. V posledných rokoch to však nebýva až takou zriedkavosťou ani pri obyčajnejších komplexoch, kde sa obyvatelia, napríklad pod vplyvom nejakej negatívnej skúsenosti, rozhodnú chrániť sa takýmto spôsobom aj za cenu vyššej investície.

Poistenie

Samozrejme, treba myslieť aj na vhodnosť jednotlivých možností zabezpečenia podľa typu nehnuteľnosti - inak treba zabezpečiť dom a inak banku. Je tu však aj iná otázka: väčšina ľudí si dnes svoj majetok, teda i svoju nehnuteľnosť poistí, netreba však zabúdať na podmienky, ktoré si poisťovne kladú. Majiteľ nehnuteľnosti musí splniť isté štandardy, bez ktorých je táto myšlienka zbytočná; na to treba myslieť napríklad i pri kúpe už spomínaných bezpečnostných dverí. Vyskytli sa totiž i prípady, keď sa ako bezpečnostné predávali dvere, na ktoré bol doslova v garáži primontovaný kus plechu. Preto je dobré nakupovať tieto veci u firiem, ktoré majú patričné certifikáty, aby sme vedeli, komu vkladáme do rúk nielen nemalý finančný obnos, ale najmä svoju bezpečnosť. Podozrenie by mala vzbudiť aj príliš nízka cena, ktorá môže automaticky avizovať nižšiu kvalitu.

Na čo ešte netreba zabudnúť

Ak si teda zhrnieme všetky tieto body, na záver možno dodať azda ešte otázku úpravy priestoru pred domom: veľa ľudí má záľubu v stromoch a kríkoch, čo je síce estetické, ale z pohľadu bezpečnosti to môže priniesť problém. Vo všeobecnosti platí, že čím lepšia viditeľnosť, tým vyššia bezpečnosť, preto je dôležité najmä dobré osvetlenie. Taktiež treba hodnotiť ako veľmi užitočné aj dobré vzťahy so susedmi – nezriedka sa stáva, že práve nezáujem a anonymita uľahčujú zlodejom prácu. Preto pamätajme na to, že technické zabezpečenie je síce dôležité, ale dobré vzťahy so susedmi „poslúžia“ v oblasti bezpečnosti minimálne rovnakým dielom.

Mgr. Katarína Macková

 

 

Späť

4 rady ako si vytapetovať interiér 4 rady ako si vytapetovať interiér

Chceli by ste oživiť interiér a zmodernizovať ho? Premýšľate nad tapetovaním? Tapety na stenu sú fantastický pomocník pre upgrade celého interiéru. Pripravili sme si pre vás užitočné rady, ktoré pri tapetovaní oceníte a triky, ktoré vám uľahčia prácu. Vyskúšajte tapetovanie podľa nasledujúceho praktického návodu a sami uvidíte ako obyčajná tapeta na stenu dokáže pretvoriť celý priestor na neobyčajný interiér. Atraktívny interiér podľa najnovších trendov Kúpili ste novú nehnuteľnosť a radi by ste novému interiéru vdýchli pôvab a osobité..

Realitná kancelária alebo radšej na vlastnú päsť? Realitná kancelária alebo radšej na vlastnú päsť?

S podpisom kúpnej zmluvy sa neponáhľajte, nechajte si dostatok času na rozmyslenieV čom vám pomôže realitná kanceláriaPozor na zmluvuNa čo si dať pozor pri výbere realitnej kanceláriePrečo sa oplatí využiť služby realitných kancelárií S podpisom kúpnej zmluvy sa neponáhľajte, nechajte si dostatok času na rozmyslenie Orientovať sa na trhu s nehnuteľnosťami nie je jednoduché. Podvody pri predaji bytov sa v posledných rokoch na Slovensku čoraz viac rozmáhajú. V policajných štatistikách figuruje stále viac prípadov, keď ľudia bez skúseností v oblasti realít,..

Ako na čistý vzduch v domácnosti? Bojujte s astmou počas leta efektívne Ako na čistý vzduch v domácnosti? Bojujte s astmou počas leta efektívne

Astma je nepríjemným ochorením, ktoré značne znepríjemňuje život. Horúci vzduch spôsobuje ešte väčšie problémy s dýchaním, vrátane kašľa a dusenia sa. Astmatici si preto musia dávať ešte väčší pozor. Popri liekoch a inhalátoroch existuje ešte niekoľko dobre mienených rád, ktoré môžete začať praktizovať počas leta, aby sa vám lepšie dýchalo.   Počuli ste už o domácich radách na astmu? Môžeme hovoriť o tzv. “radách starých mám”. Patríte medzi astmatikov alebo sa vám počas leta horšie dýcha? V jednom či v druhom prípade,..

Otázka platnosti nájomnej zmluvy dovolenie ako mimoriadny opravný prostriedok

Otázku platnosti nájomnej zmluvy môže súd v konaní o vypratanie nebytových priestorov riešiť ako otázku predbežnú; nedostatok samostatného návrhu na určenie neplatnosti nájomnej zmluvy nie je dôvodom prípustnosti dovolania podľa § 237 písm. e) OSP.(Uznesenie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky z 30. septembra 2002, sp. zn. 2 Cdo 105/02) Okresný súd v P. vydal dňa 26.03.2001 rozsudok, č. k. 15 C 94/00-29, ktorým žalovanému uložil povinnosť vypratať nebytové priestory nachádzajúce sa na prvom poschodí v Divadle J. Z. v P. Predmetným nebytovým priestorom..

Timesharing - atypická forma nájmu nehnuteľností

Iste sa už mnohí z vás, vážení čitatelia, stretli s novinkou na našom trhu, a to s dovolenkovými pobytmi, ktoré si záujemcovia tak povediac predplatili aj na obdobie niekoľkých rokov. Ide o timesharing, o právny inštitút pôvodne pochádzajúci spoza Atlantického oceánu, ktorého základy u nás sú dané najmä právom Európskej únie. Timesharing v práve EÚ a SRPrávnym rámcom pre oblasť nájmu práva na tzv. sezónne, alebo, aby sme sa vyjadrovali v súlade so znením právnych textov, práva užívať budovu alebo jej časť v časovo vymedzených úsekoch, je..

Práva a povinnosti k spoločnému bytu

Pred asi pol rokom som sa oženil a teraz nám bol s manželkou pridelený obecný byt. Aké sú naše práva a povinnosti k spoločnému bytu? Čo sa stane v prípade, že sa rozvedieme, komu byt zostane? Môžeme byt od obce kúpiť?R.E. Kráľ, Bratislava Z otázky vyplýva, že Vám a Vašej manželke vznikol (podpisom nájomnej zmluvy s obcou) spoločný nájom obecného bytu. Podľa Občianskeho zákonníka budete mať k bytu rovnaké práva a povinnosti, najmä budete mať právo byt spoločne užívať a povinnosť podieľať sa spoločne na nákladoch spojených s užívaním bytu. Bežné..

Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?ZačiatkyOdlišnosti od ostatných lízingových foriemAko to funguje v praxi.Výhoda pre firmyPrečo sa oplatí lízing nehnuteľnostíČo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?Produkty slovenských lízingových spoločnostíFinančný a operatívny lízingZhrnutie Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne..

Vývoj cien bytov v Bratislave v roku 2008

Skoro každého, ktorý či už má byt alebo si ho ešte len plánuje obstarať, zaujíma vývoj cien bytov a hlavne prognóza do budúcnosti. Prvé sa dá ukázať na základe zozbieraných údajov, druhé sa dá v súčasnosti len veľmi obtiažne predpovedať.Pozrime sa teda, čo sa na trhu s bratislavskými bytmi dialo od januára 2008 po čiastočnom cca mesačnom (vianočnom) útlme, ktorý nastal po zatiaľ najväčšom realitnom boome na Slovensku v jeseni 2007, kedy boli ceny za meter štvorcový starých bytov v hlavnom meste drahšie ako ceny za meter štvorcový v novostavbách.Realitný..

Poistenie nehnuteľnosti – nie luxus, ale nevyhnutnosť

Domov je pre každého človeka miestom, ktoré preň predstavuje nielen súkromie a pohodlie, ale najmä bezpečie. To je dôvod, prečo si doň inštalujeme napríklad alarmy - snažíme sa ho urobiť čo najbezpečnejším miestom pre seba a svoju rodinu. Zároveň však tak, ako všetky tieto náležitosti chránia nás, tiež chceme, aby bol nejakým spôsobom chránený aj náš domov; akiste zaváži aj fakt, že sme do jeho budovania vložili nemalú námahu, čas aj finančné prostriedky. Aby teda nehrozila situácia, ktorá by nás o náš domov nejakým spôsobom pripravila bez možnosti..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.