Kúpna zmluva a jej náležitosti

Spolu s manželom máme záujem o kúpu pozemku od môjho starého otca. Pozemkom budeme súčasne ručiť banke, od ktorej máme sľúbený hypoúver. Nepoznám však presný obsah kúpnej zmluvy. Známy mi povedali, že si musíme zaplatiť znalca. Kto musí platiť daň, poplatky za vklad? Môže kataster odmietnuť náš návrh? Ďakujeme vám za vašu pomoc. 
Ivana a Peter Z., okres Nitra


     Právnu úpravu kúpnej zmluvy obsahuje Občiansky zákonník §§ 588 a nasl. a v §§ 409 a nasl. Obchodného zákonníka. V prípade, ak jednou zo zmluvných strán je fyzická osoba, vychádza sa z príslušných ustanovení  Občianskeho zákonníka. Kúpna zmluva vzniká na základe zhodného prejavu zmluvných strán. Predávajúcemu v rámci tohto zmluvného vzťahu vzniká právo na zaplatenie kúpnej ceny a povinnosť odovzdať predmet kúpy kupujúcemu. Kupujúcemu vzniká právo na vydanie predmetu kúpy a povinnosť zaplatiť zaň predávajúcemu dohodnutú kúpnu cenu.

Predmet kúpy a cena

 

     Medzi podstatné náležitosti kúpnej zmluvy patrí predmet kúpy a kúpna cena. Predmetom kúpy môže byť akákoľvek jednotlivo, druhovo, úhrnne alebo hromadne určená vec spôsobilá byť predmetom právnych vzťahov, samozrejme tiež byt alebo nebytový priestor. Podmienkou platného uzatvorenia kúpnej zmluvy je existencia samotnej veci, ktorá je predmetom kúpy. Vec musí fyzicky existovať v čase vstupu do zmluvného vzťahu. Odlišná situácia by nastala, ak by predmetom zmluvného vzťahu bola ešte neexistujúca vec - vec, ktorá vznikne až v budúcnosti. Taký vzťah by sa spravoval napr. zmluvou o uzavretí budúcej zmluvy, príp. by išlo o tzv. kúpu nádeje. Keďže ide o nehnuteľnosť, táto musí byť v zmluve presne označená - číslo listu vlastníctva, druh a výmera pozemku, označenie katastrálneho územia, v ktorom sa nehnuteľnosť nachádza a označenie príslušnej správy katastra. Pokiaľ ide o cenu - tak ako bolo uvedené už v minulých číslach KTN, kúpna cena musí byť dojednaná v súlade s cenovými predpismi. V opačnom prípade by bola kúpna zmluva neplatná, a to v rozsahu, v akom by odporovala cenovým predpisom. Kúpna cena musí byť v kúpnej zmluve presne vyjadrená v peniazoch alebo musí byť určený aspoň spôsob akým je možné cenu dostatočne určiť.

Označenie a vyjadrenie zmluvných strán

 

     Predmet kúpy možno kúpiť od jej vlastníka, prípadne od tretej osoby, ktorá uzatvára kúpnu zmluvu v mene a na účet vlastníka (napr. stavebná spoločnosť, realitná kancelária ai.). V tomto prípade je nevyhnutné žiadať od osoby, ktorá s vami zmluvu uzatvára, preukázanie oprávnenia konať za vlastníka, ktoré tvorí neoddeliteľnú súčasť kúpnej zmluvy. Obe zmluvné strany je nevyhnutné presne v zmluve definovať, a to presným označením strán, uvedením mien, priezvisk, adresy bydliska, dátumu narodenia, čísla občianskeho preukazu, uvedením údaju o štátnom občianstve, prípadne údaju o rodinnom stave - v prípade, že niektorá zo zmluvných strán sú manželia. Kúpna zmluva vzniká na základe zhodného prejavu zmluvných strán. Kúpna zmluva musí obsahovať vyjadrenie predávajúceho, že je oprávnený s predmetom kúpy nakladať ako aj vyhlásenie obidvoch zmluvných strán, že ich zmluvná voľnosť nie je obmedzená. Vlastníctvo nehnuteľnosti nadobudnete vkladom vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností, o ktorom rozhodne miestne príslušná správa katastra. V súvislosti s prevodom nehnuteľnosti môže kúpna zmluva obsahovať aj dohodu zmluvných strán o podieľaní sa na nákladoch prevodu. Keďže uvádzate, že na nehnuteľnosť bude zriadené záložné právo, k zmluve treba pripojiť aj znalecký posudok, v ktorom sa vyjadrí hodnota kupovanej nehnuteľnosti. Znalcovi patrí za vypracovanie posudku odmena, ktorej výšku upravuje vyhláška Ministerstva spravodlivosti SR č. 491/2004 Z. z. o odmenách, náhradách výdavkov a náhradách za stratu času pre znalcov, tlmočníkov a prekladateľov. Znalcovi prislúcha tzv. podielová odmena, ktorá sa určí, ak predmetom znaleckého úkonu je ohodnocovanie nehnuteľností a stavieb alebo ak určenie východiskovej hodnoty nehnuteľností a stavieb súvisí s vykonaním znaleckého úkonu alebo je predpokladom na vykonanie znaleckého úkonu. Podielová odmena sa určuje podľa stanovenej výšky východiskovej hodnoty pozemku, ktorá je 500 Sk/m2. Minimálna výška podielovej odmeny je 800 Sk.
Nie je vylúčené, že znalca potrebovať nebudete, nakoľko banky poskytujúce hypotekárne úvery zabezpečujú vypracúvanie znaleckých posudkov samostatne. Daňová povinnosť sa na vášho starého otca vzťahuje, ak pozemok vlastní menej ako 5 rokov pred uzavretím kúpnej zmluvy. Podľa § 9 ods. 1 zákona o dani z príjmov (zákon č. 595/2003 Z.z.), od dane je oslobodený príjem z predaja nehnuteľnosti, na ktorú sa nevzťahuje oslobodenie v súvislosti s predajom bytu alebo obytného domu, a to po uplynutí piatich rokov odo dňa jej nadobudnutia, tiež príjem z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov okrem bytu alebo bytového domu, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa. Správa katastra môže návrh na vklad zamietnuť, ak nie sú splnené podmienky na vklad. Správa katastra je povinná skúmať skutkové a právne skutočnosti, ktoré by mohli mať vplyv na povolenie vkladu.

Späť

Predaj nehnuteľnosti, ako predať byt a dom za výhodnú cenu v 10 krokoch. Predaj nehnuteľnosti, ako predať byt a dom za výhodnú cenu v 10 krokoch.

Nepredajte svoju nehnuteľnosti za nižšiu cenu ako je hodnota. S týmito 10 krokmi sa môžete pripraviť na úspešný predaj za naozaj dobrú cenu.   1. Zistite si hodnotu svojej nehnuteľnosti Ak chcete predať svoju nehnuteľnosť za dobrú cenu, musíte vedieť, aká je jej trhová hodnota. Môžete to urobiť prostredníctvom bezplatného online ohodnotenia bytu či domu alebo si zavolať odborníka na hodnotenie nehnuteľností. Jednoduchým riešením je vyhľadať si priemernú cenu 1m2 obytnej plochy napríklad na trh.sk a vynásobiť si ju rozlohou vašej nehnuteľnosti...

Rozmiestnenie a nastavenie internetu v domácnosti + výber routera

Akonáhle máte vybratý ten správny internet(viac informácii ako si vybrať tú najlepšiu možnosť nájdete v minulom článku), môžete si začať vyberať internetové vybavenie pre váš domov. Nie vždy je totiž tá najlacnejšia alebo najpredávanejšia voľba tou najlepšou. Rozdiel medzi Ethernetom a Wi-Fi Rozdiel medzi týmito dvoma je veľmi jednoduchý, a v dnešnej dobe často zanedbávaný. Pracujete pri stolovom počítači, či notebooku? Využívate ten istý notebook doma aj v práci? Alebo si prácu na počítači nechávate len v zamestnaní a doma..

Okná Okná

DrevoPlastové okenné rámové vlysyOceľové okenné rámové vlysyHliníkové rámové vlysyKombinovanéPLASTOVÉ OKNÁ - z čoho si vybrať?Výhody plastových okien oproti ostatným rámomKoľko také okno vydrží?Údržba plastových okienPridanie ďalšieho sklaNáhrada jednoduchého zasklenia izolačnými dvojsklamiMontáž plastových okienNalepenie priehľadnej izolačnej fólie priamo na sklo okna Z funkčného hľadiska majú okná dve základné poslania. Ich úlohou je zaistiť prirodzené vetranie miestnosti a jej prirodzené osvetlenie. Presne na takýto účel sa používali od..

Prevod vlastníctva bytu a poplatková povinnosť

 V roku 2003 sme sa s manželom rozhodli odkúpiť do osobného vlastníctva obecný byt, v ktorom sme ako nájomníci bývali od roku 1974. Odpredaj bytu sa uskutočnil medzi nami a mestskou časťou prostredníctvom správcovskej spoločnosti, ktorá od nás požadovala peňažné úhrady v súvislosti s poplatkami spojenými s vkladom nášho vlastníctva do katastra nehnuteľností, ďalej manipulačný poplatok za vyhotovenie zmluvy a ešte i poplatok za zmluvu o výkone správy, išlo o sumu vo výške cca 7.000 Sk. Neskôr som sa od známej dozvedela, že časť týchto poplatkov sme..

Pojem a charakteristika nájomnej zmluvy

Nájomná zmluva predstavuje dvojstranný konsenzuálny právny úkon, na základe ktorého vzniká nájomný vzťah medzi prenajímateľom a nájomcom. Nájomná zmluva ako právny úkon musí spĺňať všeobecné náležitosti právnych úkonov (§ 34 a nasl. Občianskeho zákonníka). Predmetnou právnou skutočnosťou akou je nájomná zmluva kreuje sa nájomný vzťah medzi zúčastnenými zmluvnými stranami - prenajímateľom a nájomcom - ktoré si upravujú medzi sebou svoje vzájomné práva a povinnosti. Na báze nájomnej zmluvy jedna strana (prenajímateľ) prenecháva druhej..

Nekvalitné zateplenie fasády

 Spoluvlastníci prerábame fasádu na dome, na čo sme si objednali stavebnú firmu. Máme s ňou uzatvorenú zmluvu o diele, kde sa uvádza deň, kedy mali začať a kedy odovzdať hotovú robotu. Aj hodnotu a zloženú zálohu. Práca mala byť hotová už pred dvoma týždňami, my však máme dom len oblepený polystyrénom a problém, aby sem robotníci vôbec prišli. Telefonujem im každý deň a oni vždy hovoria, že prídu, čo sa stane len zriedka. Spolumajiteľ firmy, ktorý nám mal dodať plastové okná sa do toho zapojil tiež, bol zhrozený, že v akom stave to máme spravené...

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Poistenie nehnuteľnosti – nie luxus, ale nevyhnutnosť

Domov je pre každého človeka miestom, ktoré preň predstavuje nielen súkromie a pohodlie, ale najmä bezpečie. To je dôvod, prečo si doň inštalujeme napríklad alarmy - snažíme sa ho urobiť čo najbezpečnejším miestom pre seba a svoju rodinu. Zároveň však tak, ako všetky tieto náležitosti chránia nás, tiež chceme, aby bol nejakým spôsobom chránený aj náš domov; akiste zaváži aj fakt, že sme do jeho budovania vložili nemalú námahu, čas aj finančné prostriedky. Aby teda nehrozila situácia, ktorá by nás o náš domov nejakým spôsobom pripravila bez možnosti..

Vývoj cien bytov v Bratislave v roku 2008

Skoro každého, ktorý či už má byt alebo si ho ešte len plánuje obstarať, zaujíma vývoj cien bytov a hlavne prognóza do budúcnosti. Prvé sa dá ukázať na základe zozbieraných údajov, druhé sa dá v súčasnosti len veľmi obtiažne predpovedať.Pozrime sa teda, čo sa na trhu s bratislavskými bytmi dialo od januára 2008 po čiastočnom cca mesačnom (vianočnom) útlme, ktorý nastal po zatiaľ najväčšom realitnom boome na Slovensku v jeseni 2007, kedy boli ceny za meter štvorcový starých bytov v hlavnom meste drahšie ako ceny za meter štvorcový v novostavbách.Realitný..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.