Podielové spoluvlastníctvo

Chcel by som vás poprosiť o radu. V mojom susedstve je starý dom so záhradou, ktorej vlastníkmi je niekoľko rodinných príslušníkov. Jeden zo spolumajiteľov, ktorému patrí časť záhrady - cca. 120m2, mi sľúbil, že mi odpredá svoju časť. Chcem sa vás opýtať, či je možné práve od jedného zo spolumajiteľov odkúpiť iba časť záhrady, ktorá patrí práve jej a nie cely komplex aj s domom a či na ten odpredaj potrebuje súhlas ostatných spolumajiteľov? Alebo je nejaký spôsob ako možno odkúpiť od jedného, ktorý má najväčšiu časť pozemku práve tú časť záhrady, ktorá je v mojom susedstve?  Treba podotknúť, že majiteľov celého komplexu je 18 a každý zo spolumajiteľov má buď menšiu alebo väčšiu časť pozemku. Za odpoveď moc ďakujem.
 
 Jaroslav S. Podbiel

     V danom prípade ide o podielové spoluvlastníctvo nehnuteľnosti, čo znamená, že každý zo spoluvlastníkov má vo vzťahu k nehnuteľnej veci určitý podiel. Tento podiel vyjadruje mieru, akou sa spoluvlastníci podieľajú na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva spoločnej veci. Ideálnym stavom by bolo, ak by podiely všetkých spoluvlastníkov boli rovnaké. Tento predpoklad platí len ak nie je právnym predpisom ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté inak.

     Spoluvlastníci sú voči tretím osobám z právnych úkonov týkajúcich sa spoločnej veci sú oprávnení a povinní spoločne a nerozdielne. Občiansky zákonník v súvislosti rovnosťou práv i povinností každého spoluvlastníka ustanovil solidárny princíp. Podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu z 15.04.1966, 4 Cz 22/68 R 61/1966: Súhlas spoluvlastníka s prevodom spoluvlastníckeho podielu môže byť daný aj ústne, je však potrebné, aby tento súhlas bol daný takým spôsobom, aby nevzbudzoval pochybnosti o tom, že došlo skutočne k prejavu vôle spoluvlastníka, čím bol vyjadrený súhlas s prevodom spoluvlastníckeho podielu. Číselné vyjadrenie výšky spoluvlastníckeho podielu vôbec neznamená, že by bol spoluvlastník výlučne vlastníkom určitej hmotné časti spoločnej veci, hoci by svojou veľkosťou zodpovedala výške jeho spoluvlastníckeho podielu.

     O hospodárení so spoločnou vecou, teda aj o možnosti odpredania hoci len časti spoločnej veci, rozhodujú spoluvlastníci na základe majorizačného princípu - teda na základe väčšiny počítanej podľa veľkosti podielov. Ak ide o dôležitú zmenu spoločnej veci, môžu prehlasovaní spoluvlastníci žiadať, aby o zmene rozhodol súd. Zákonodarca pri formulácii pravidiel o hospodárení so spoločnou vecou predpokladal dosiahnutie dohody medzi spoluvlastníkmi. Napriek tomu však je spoluvlastníkom umožnené obrátiť sa na súd, a to v nasledujúcich prípadoch:

  • rovnosť hlasov,
  • nedosiahla sa väčšina hlasov alebo dohoda,
  • rozhodla väčšina, ale ide o dôležitú zmenu veci, s ktorou prehlasovaní spoluvlastníci nesúhlasia.


     V prvom rade treba spoluvlastníkovi, s ktorým máte ústnu dohodu o predaji jeho podielu na pozemku, predložiť písomne svoj návrh. Spoluvlastník môže následne tlmočiť váš návrh ostatným spoluvlastníkom, ktorí budú o vašom návrhu hlasovať. V prípade, že by sa dosiahol súhlas ostatných spoluvlastníkov, môžete so spoluvlastníkmi spísať zmluvu o budúcej zmluve, ktorou by ste dosiahli zaviazanie všetkých účastníkov - na strane spoluvlastníkov a seba nevynímajúc - k uzavretiu kúpnej zmluvy o predaji časti pozemku a súhlas ostatných spoluvlastníkov. V prípade, že by sa niektorí spoluvlastníci dodatočne po hlasovaní odklonili od svojho súhlasu, zmluva o budúcej zmluve by vám mohla slúžiť ako dôkazný materiál v potenciálnom súdnom spore.


     Podľa § 140 Občianskeho zákonníka, ak sa prevádza spoluvlastnícky podiel, spoluvlastníci majú predkupné právo. Toto obmedzenie neplatí, ak by išlo o prevod blízkej osobe. Blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel. Iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu. Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov. Ak by však nemali záujem ani na vykúpení daného podielu, nič nebráni tomu, aby ste časť záhrady získali vy.

     Namiesto doterajšieho spoluvlastníka, ktorý by vám predal svoj podiel na pozemku, stali by ste sa novým spoluvlastníkom. Spoluvlastníctvo zaväzuje všetkých spoločne a nerozdielne, a môže byť náročné dosiahnuť konsenzus. Ak by ste nadobudli časť záhrady a stali sa podielovým spoluvlastníkom, vaše dispozičné právo by bolo obmedzené právom ostatných spoluvlastníkov.

 

Späť

Predaj nehnuteľnosti, ako predať byt a dom za výhodnú cenu v 10 krokoch. Predaj nehnuteľnosti, ako predať byt a dom za výhodnú cenu v 10 krokoch.

Nepredajte svoju nehnuteľnosti za nižšiu cenu ako je hodnota. S týmito 10 krokmi sa môžete pripraviť na úspešný predaj za naozaj dobrú cenu.   1. Zistite si hodnotu svojej nehnuteľnosti Ak chcete predať svoju nehnuteľnosť za dobrú cenu, musíte vedieť, aká je jej trhová hodnota. Môžete to urobiť prostredníctvom bezplatného online ohodnotenia bytu či domu alebo si zavolať odborníka na hodnotenie nehnuteľností. Jednoduchým riešením je vyhľadať si priemernú cenu 1m2 obytnej plochy napríklad na trh.sk a vynásobiť si ju rozlohou vašej nehnuteľnosti...

Stavebné uzávery v mestách

Stavebná úzávera ako správne konanieStavebné uzávery a kúpa pozemkuPrípad SlatinkaStavebné uzávery v hlavnom mestePrípad Karlova VesSúčasť strategického vývoja mesta či obce alebo len hra mestských poslancov? Aj takéto otázky sa môžu niekomu vynoriť pri pojme stavebná uzávera. V každom prípade, ide o závažný krok v histórii rozvoja každého mesta a obce, ktorý si vyžaduje dokonalé naplánovanie a preskúmanie celej situácie. A čo je vlastne stavebná uzávera? Rozhodnutie stavebného úradu, že sa na nejakom konkrétnom území nesmie robiť určitý druh činnosti...

Ako navrhovať zmenu vo svojej nehnuteľnosti

 Časom každá nehnuteľnosť stratí na svojom pôvabe a vyžaduje si rekonštrukciu a zmeny, ktoré sa odvíjajú od konkrétnych požiadaviek obyvateľov. Umakartové jadro v panelákovom byte, či pôvodné okná na dvadsať ročnom rodinnom dome potrebujú po niekoľkých rokoch rekonštrukciu, ak nie aj celkovú výmenu. V mnohých prípadoch je však motívom rekonštrukcie nielen skvalitnenie obytných priestorov, ale aj snaha uplatniť si vlastné pokusy o originalitu či tvorivosť.Čas na prestavbuObyvatelia panelákových domov vedia, že po čase sú v byte určité stavebné úpravy..

K právnej úprave nájmu nebytových priestorov a zánik nájmu

Ustanovenia zákona č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení neskorších predpisov sú vo vzťahu k všeobecným ustanoveniam § 663 a nasl. Občianskeho zákonníka špeciálne. Na vzťahy vyplývajúce zo zmluvy o nájme a podnájme nebytových priestorov možno všeobecnú úpravu použiť len v prípade, ak ich neupravuje osobitný zákon. (rozsudok Najvyššieho súdu SR č. k. Cdo 3/1997) Skutkový stav prípadu Prenajímateľ a nájomca v roku 1992 uzavreli zmluvu o nájme nebytových priestorov na dobu piatich rokov s tým, že si dojednali vzájomné..

Spor o výpoveď z nájmu bytu

Prosím vás o radu. S mojou manželkou sme prenajali náš byt mladému manželskému páru. Nájomcovia spočiatku platili nájomné riadne a včas. Manžel - nájomca mal po čase problémy s políciou, užívanie drog a pod. Nájomcovia uhrádzali nájomné mimo splatnosť, niekedy aj s dvojmesačným omeškaním. Naposledy zaplatili nájomné pred 6 mesiacmi. Snažil som sa vec riešiť dohovorom, avšak situácia sa natoľko zhoršila, že nájomca na mňa raz v byte zaútočil a poškodil časť zariadenia. Nájomcom sme oznámili, že nájom s nimi vypovedáme a žiadame byt vypratať...

Nekvalitné zateplenie fasády

 Spoluvlastníci prerábame fasádu na dome, na čo sme si objednali stavebnú firmu. Máme s ňou uzatvorenú zmluvu o diele, kde sa uvádza deň, kedy mali začať a kedy odovzdať hotovú robotu. Aj hodnotu a zloženú zálohu. Práca mala byť hotová už pred dvoma týždňami, my však máme dom len oblepený polystyrénom a problém, aby sem robotníci vôbec prišli. Telefonujem im každý deň a oni vždy hovoria, že prídu, čo sa stane len zriedka. Spolumajiteľ firmy, ktorý nám mal dodať plastové okná sa do toho zapojil tiež, bol zhrozený, že v akom stave to máme spravené...

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.