Právo manželov k družstevnému bytu - kto z koho?

V máji 1990 som uzavrela manželstvo. Krátko na to moji rodičia požiadali bytové družstvo o prepis ich členského podielu na moju osobu, rodičia mi teda byt darovali. Bola uzavretá dohoda o prevode členských práv, v rámci ktorej však bol uvedený aj môj muž, s ktorým sa v súčasnosti súdim o byt. Aj v samotnej dohode o odovzdaní a prevzatí bytu z decembra 1990 som uvedená ako osoba, ktorej bol byt pridelený len ja. Od roku 2005 spolu s mužom nežijeme v domácnosti. Byt bol medzičasom od družstva odkúpený do osobného vlastníctva na základe mnou podanej žiadosti o odkúpenie. Od januára 2007 sme rozvedení. Som presvedčená, že môj muž nemá na byt nárok v rámci súdneho vysporiadania manželov. Ďakujem za odpoveď.

Jana Š., Nitra

Prevod členských práv a povinností

Keďže ste uzavreli manželstvo, je bezpredmetné, či vaši rodičia požiadali bytové družstvo o prevod členských práv a povinností na vašu osobu. Uzavretím inštitútu manželstva dochádza k závažným zmenám v živote oboch partnerov. Jednou z takých zmien je aj tá, že majetok sa stáva spoločným a obaja manželia majú vo vzťahu k spoločnému majetku (i k právam ako nehmotnému majetku) rovnaké postavenie. V súvislosti s družstevným bytom vzniká medzi manželmi spoločný nájom bytu a z právnych úkonov týkajúcich sa spoločného nájmu ste tak boli obaja manželia spoločne a nerozdielne. V čase kedy ste uzavreli manželstvo, existoval medzi bytovým družstvom a vašimi rodičmi vzájomný vzťah k družstevnému bytu. Prevodom členských práva a povinností ste vstúpili do právneho vzťahu s družstvom a vzniklo vám právo užívania bytu po rodičoch ako bývalých členoch družstva. Aj v materiáloch, ktoré ste mi poslali, je jednoznačné uvedené meno vášho manžela - konkrétne mám na mysli Dohodu o prevode členských práva a povinností ako aj Dohodu o odovzdaní a prevzatí bytu z decembra 1990. Družstvo by pochybilo, ak by vášho manžela opomenulo v tejto listine.

Vznik spoločného užívania bytu a zánik spoločného žitia manželov

Podľa Občianskeho zákonníka účinného od 01.05.1990 do 31.03.1991, ak za trvania manželstva manželia alebo jeden z nich nadobudnú právo užívať byt, vznikne právo spoločného užívania bytu manželmi. Ak vznikne len jednému z manželov za trvania manželstva právo na pridelenie družstevného bytu, vznikne s právom spoločného užívania i spoločné členstvo manželov v družstve, pričom z tohto členstva sú obaja manželia oprávnení a povinní spoločne a nerozdielne. To neplatí, ak manželia spolu trvale nežijú. O trvalom spolužití manželov nemožno hovoriť vtedy, kedy manželstvo síce formálne trvá, avšak je natoľko rozvrátené, že stratilo svoje spoločenské opodstatnenie. Spoločné užívanie bytu manželmi nevznikne, ak jednému z nich vzniklo právo na pridelenie bytu za trvania manželstva, ale dohodu o odovzdaní a prevzatí bytu uzavrel s družstvom až po skončení manželstva alebo v dobe, keď už manželia spolu trvale nežili. V súčasnosti je inštitút užívacieho práva nahradený inštitútom nájomného práva, nájom bytu je tak v porovnaní s právom osobného užívania bytu odlišným právnym inštitútom.

Podľa § 176 Občianskeho zákonníka účinného v čase uzavretia vášho manželstva, k nadobudol právo užívať byt niektorý z manželov pred uzavretím manželstva, vznikne obom manželom právo spoločného užívania tohto bytu uzavretím manželstva. To isté platilo, ak vzniklo pred uzavretím manželstva niektorému z manželov právo na pridelenie družstevného bytu.

Právo spoločného užívania družstevného bytu manželmi, nie však súčasne spoločné členstvo, vzniká podľa ust. § 176 ods. 2 (teraz § 704 ods. 2 Občianskeho zákonníka) aj vtedy, ak jeden z manželov nadobudol právo užívať družstevný byt (uzavrel dohodu o odovzdaní a prevzatí bytu) pred uzavretím manželstva, a teda, ak jeden z manželov nadobudol právo na pridelenie bytu (zaplatil členský podiel) pred uzavretím manželstva. V prvom prípade spoločné užívanie družstevného bytu vzniká uzavretím manželstva, v druhom prípade uzavretím dohody o odovzdaní a prevzatí bytu.

Podľa vašich vyjadrení je mi jasné, že pred súdom chcete argumentovať tvrdením, že váš muž trvalo nežije v spoločnej domácnosti a že právo k bytu by tak malo prislúchať výlučne vám. Toto tvrdenie by obstálo, ak by váš manžel s vami trvale nežil už v čase, kedy byt patril družstvu a trvalo vaše užívacie právo k bytu. V súčasnosti sa predmetný byt nachádza v bezpodielovom spoluvlastníctve vás oboch, nakoľko ste byt od družstva odkúpili počas trvania manželstva podľa zákona č. 182/1993 Z. z. Teraz záleží buď na vašej dohode s bývalým manželom, resp. na právoplatnom rozhodnutí súdu o vyporiadaní BSM. Súd by mal samozrejme prihliadnuť na okolnosti, na mieru pričinenia každého z manželov, akou ste nadobudli bytu. V tomto smere sa možno viac prikloniť na vašu stranu.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Prístupová cesta k nehnutelnosti - predchádzanie problémom ohľadom nehnuteľnosti

Kúpa pozemku je úkon, ktorý si vyžaduje pozornosť a obozretnosť oboch zainteresovaných strán; je pomerne ľahké dopustiť sa chýb, ktoré sa spätne nedajú napraviť a ak prehliadneme isté skutočnosti, je možné nielen to, že vzniknú okolnosti, ktoré výrazne znížia cenu predmetného pozemku, ale i to, že vznikne patová situácia, výsledkom ktorej bude jeho nevyužiteľnosť, ktorá vyústi do následnej nepredajnosti. Bratislava ale aj iné mestá sú toho príkladom. Opäť teda platí, že je nutné zodpovedne preveriť nielen každý detail kúpnopredajnej zmluvy,..

Jednoduchý praktický skleník, ktorý môžete „oprieť o stenu“ Jednoduchý praktický skleník, ktorý môžete „oprieť o stenu“

Skleník je pre vášnivého záhradkára nevyhnutnosťou – je ideálny na siatie semien, pestovanie delikátnych rastlín a plodín a prezimovanie chúlostivých rastlín. Pokiaľ ide o výber skleníka, existuje obrovská škála možností a ceny sa môžu pohybovať od niekoľkých stoviek až po mnoho tisíc eur. Skleník, ktorý si nakoniec vyberiete, závisí od dvoch hlavných faktorov – plochy, ktorú máte k dispozícii a vášho rozpočtu.   Ak jediným dôvodom, prečo ešte nemáte skleník je, že si myslíte, že naň nemáte dostatok priestoru, zbystrite pozornosť,..

Komín a jeho praktické využite

 „Ak sa aj v dnešných časoch prejdete podvečer po malebnej dedinke, chatovej oblasti, či vo štvrti rodinných domov v ktoromkoľvek meste v chladných mesiacoch, ako jedna z mála vecí ktorá vám udrie do nosa bude určite jemný zápach po hnedom uhlí, ktoré sa stále vo veľkej miere používa ako základné palivo pri zabezpečení si tepla v rodinnom dome. Preto aj v dnešnej dobe patrí k základnej výbave rodinného domu pri zabezpečení si spoľahlivého vykurovania dobrý a hlavne fungujúci komín.“ Ak by sme mali porovnať rodinný dom či rekreačnú chatu k..

Zrušenie spoluvlastníctva v kontexte násilného správania podielového spoluvlastníka

Dobrý deň, prosím o Váš právny názor v tejto záležitosti. Spolu so sestrou sme zdedili 2 izbový byt po našom otcovi. Každý vlastníme 1/2 podiel. Sestra v uvedenom byte bývala ešte za života nášho otca a po jeho smrti tam chce ďalej bývať. Ja s tým nesúhlasím a žiadam ju, aby byt opustila. Môže byt užívať a bývať v ňom bez súhlasu mňa ako polovičného spoluvlastníka tejto nehnuteľnosti? Aké sú právne kroky, ak by byt nechcela opustiť? Ďakujem za odpoveď. Emanuel J., Bratislava Áno, Vaša sestra môže v predmetnom byte bývať a nepotrebuje za tým..

Výmena a zámena bytov

Dobrý deň. V apríli 2005 som nadobudol kúpou v dražbe 2-izbový prízemný byt. Suseda mojich známych, ktorá býva v 3-izbovom byte, by sa rada presťahovala do bytu menšieho a prízemného, keďže nevládze chodiť na 4. poschodie. Môj byt by jej plne vyhovoval, ale natrafili sme na problém ako to papierovo zrealizovať. Pri predaji nehnuteľnosti by som musel asi zaplatiť 19% daň z predaja, čo je pre mňa samozrejme dosť nevyhovujúce. Bolo by možné byty vzájomne odpredať za symbolickú 1,-Sk, príp. darovať a takto znížiť výdavky na daň? Prosím, poraďte nám. Ďakujem.Andrej..

Rekonštrukcia domu a bytové náhrady

 Bývam v bytovom dome, ktorý v súčasnosti prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Stavebná firma, s ktorou vlastníci bytov v našom dome uzavreli zmluvu o vstavbe bytov v podkrovných priestoroch domu, odstránila strešnú krytinu. Nepochybne z dôvodu nedostatočného zaistenia strechy pred vplyvmi počasia došlo k zatopeniu nášho bytu dažďovou vodou. Voda zatopila náš byt na niekoľkých miestach, steny začali dokonca pukať a a na stenách izieb sa objavila pleseň. V danej situácii je nemožné v byte ďalej bývať -bojíme sa o naše zdravie a život. Prosím Vás o radu...

Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku od roku 2005 do roku 2010

V slovenských pomeroch sa zvykne dosť často používať fráza ktorá tvrdí, že: „Z grafov sa ešte nikto nenajedol“. Nuž možno je na tom čosi pravdy, ale autor tohto výroku asi nepochopil ich zmysel. Grafy majú v prvom rade informovať o určitom vývoji, či trende v tom či onom segmente. Zároveň by mali upozorniť na určité anomálie, či nezdravý vývoj ktorý sa mohol prejaviť v sledovanom období.Aj z tohto dôvodu sme sa v redakcii Kompletného TRH-u Nehnuteľností rozhodli priniesť základný trend vývoja cien nehnuteľností na Slovensku. Často krát sa v dnešnej..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.