Prenájom nehnuteľnosti a registračná povinnosť prenajímateľov

So začiatkom nového školského roka vyvstala pre mnohých študentov, prípadne pracujúcich, ktorí dochádzajú za prácou mimo svojho obvyklého bydliska, opäť otázka zabezpečenia svojho ubytovania. Mnohí z nich riešia uvedený problém, nakoľko kapacita internátov a ubytovní nemusí vždy pokryť ich vysoký dopyt, nájmom nehnuteľnosti - prevažne bytu alebo časti bytu. Mnohí občania sa na rubriku „Právnik radí“ obrátili s otázkami, či a kedy sú povinní sa registrovať na daňovom úrade a aký postup majú zvoliť pri prenájme nehnuteľnosti alebo jej časti, aby nedochádzalo k porušovaniu zákona, a následne k ukladaniu prípadných sankcií zo strany štátu. V nasledujúcom článku je Vám poskytnutá náležitá odpoveď.

Príslušná legislatíva: zákon č. 40/1964 Zb., zákon č. 511/1992 Zb., zákon č. 595/2003 Z. z.

Nájom a jeho vznik

Nájom ako právny vzťah je upravený v základnom občianskoprávnom kódexe, ktorým je Občiansky zákonník (zákon č. 40/1964 Zb.). Nájom je právnym vzťahom, ktorý vzniká na základe nájomnej zmluvy upravenej v ust. §§ 663 a nasl. Občianskeho zákonníka.

Nájom, ktorý bol dojednaný na určitú dobu, sa skončí uplynutím tejto doby. To neplatí, ak medzi prenajímateľ a nájomcom dôjde k inej dohode. Na zreteľ treba brať hlavne plynutie času (okamih skončenia nájmu), pretože ak by prenajímateľ po skončení nájmu nemal viac záujem na prenajímaní nehnuteľnosti a neoznámi danú skutočnosť nájomcovi, obnovuje sa nájomná zmluva za tých istých podmienok, za akých bola dojednaná pôvodne. Nájom dojednaný na dobu dlhšiu ako rok sa obnovuje vždy na rok, nájom dojednaný na kratšiu dobu sa obnovuje na túto dobu. Uvedené však neplatí, ak prenajímateľ po skončení nájmu voči nájomcovi nehnuteľnosti nepodá návrh na vydanie veci alebo na vypratanie nehnuteľnosti na súde do 30 dní.

Registrácia a lehota na registráciu

Registračná povinnosť sa netýka občanov, ktorí prenajímajú pozemky alebo ktorí poskytujú bývanie len v časti nehnuteľnosti, pričom tá nemá samostatný vchod. Napríklad jednu miestnosť študentom. V danej súvislosti uvádzam definíciu bytu podľa § 35b ods. 4 Stavebného zákona, podľa ktorého b yt je obytná miestnosť alebo súbor obytných miestností s príslušenstvom usporiadaný do funkčného celku s vlastným uzavretím, určený na trvalé bývanie.

 Podľa § 31 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov, každá fyzická osoba, ktorá nie je registrovaná u príslušného správcu dane, je povinná do 30 dní po uplynutí mesiaca, v ktorom na území Slovenskej republiky začala vykonávať inú samostatnú zárobkovú činnosť alebo v ktorom na území Slovenskej republiky prenajala byt alebo nebytový priestor, alebo nehnuteľnosť okrem pozemku, požiadať miestne príslušného správcu dane o registráciu. To isté sa vzťahuje aj na osoby, ktoré sú už u príslušného správcu dane registrované.

 Do pozornosti dávam samozrejme zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, ktorý upravuje daň z príjmov fyzickej osoby alebo právnickej osoby a spôsob platenia a vyberania dane. Predmetný zákon ustanovuje v § 6 ods. 3 a 4 že príjmami z prenájmu sú príjmy z prenájmu nehnuteľností ako aj príjmy z prenájmu hnuteľných vecí, ktoré sa prenajímajú ako príslušenstvo nehnuteľnosti. Príjem z prenájmu nehnuteľností tak podlieha zdaneniu.

Oslobodenie od dane

Občanov určite zaujíma otázka oslobodenia od platenia dane. Tá je v súvislosti s prenájmom nehnuteľností upravená § 9 ods. 1 písm. h), podľa ktorého je od dane oslobodený príjem podľa § 6 ods. 3 za podmienky, že nejde o príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou, že úhrn týchto príjmov nepresiahne v zdaňovacom období päťnásobok sumy životného minima platného k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia. Pre rok 2009 výšku nezdaniteľného príjmu z prenájmu nehnuteľností predstavuje suma 925,95 Eur (27.895,16 slovenských korún). V prípade, ak by prenajímateľ dosahoval v príslušnom zdaňovacom období príjmy vyššie než je uvedená suma, vznikla by mu zo zákona povinnosť odviesť daň, a to zo sumy prevyšujúcej sumu 925,95 Eur. Rovnakým pomerom sa zisťujú aj výdavky k príjmom zahrnovaným do základu dane, teda ako je pomer príjmov zahrnovaných do základu dane k celkovým príjmom (napr. príjem z prenájmu nehnuteľnosti by za zdaňovacie obdobie dosiahol výšku 1.700 EUR, prenajímateľova daňová povinnosť by sa týkala rozdielu medzi sumou 925,95 EUR a 1.700 EUR, teda sumy 774,05 EUR). Súčasne dodávam, že daňovník by mal upraviť svoje preukázateľne vynaložené výdavky na predmetný príjem z prenájmu nehnuteľnosti, a to z dôvodu, že na základ dane nemôžu mať vplyv výdavky prislúchajúce k príjmom oslobodeným od dane.

Svoje čitateľské otázky v prípade záujmu o bližšie právne informácie (napr. o sumách životného minima, zmluvných otázkach nájmu vymeriavacích základoch ai.), zasielajte na adresu: lasak@defensa.sk

 

Späť

Vykupovanie pozemkov developermi

Ste vlastníkom ornej pôdy a plánujete na nej začať výstavbu? V tom prípade, by ste mali zmenu ornej pôdy na stavebný pozemok stihnúť od konca júna. Koncom minulého mesiaca bola schválená novela zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy. Účinnosť nadobúda 1. júla 2008. To znamená, že ak si po tomto dátume budete chcieť urobiť zmenu poľnohospodárskej pôdy na stavebný pozemok, zaplatíte za to podľa toho, v ktorej oblasti sa vaša pôda nachádza a do ktorej z deviatich skupín spadá. Ako na zmenu pôdy dnesSúčasná legislatíva v oblasti premeny..

Daňová povinnosť pri prenajímaní nehnuteľností

Povinnosť registrácieVýnimky oznamovacej povinnostiRegistrácia na daňovom úradeBytová politikaPráva a povinnostiPovinnosti voči stavebnému bytovému družstvu     Prenajímanie nehnuteľností každého druhu sa môže za určitých podmienok stať výhodným biznisom. Najmä ak ide o ľudí, ktorý prenajímajú už nadobudnutú nehnuteľnosť, a nie sú zaťažení splácaním hypotéky alebo iných dlhov. V poslednej dobe sa objavil trend rýchleho nákupu nehnuteľnosti a jej  následného prenajímaniu a to najmä v prípade bytov.      Takýto spôsob môže byť pre niektorých..

Výhody a nevýhody zatepľovania Výhody a nevýhody zatepľovania

  Zatepľovanie je vymoženosť, ktorej zmysel je definovaný ako výrazná úspora na kúrení so zachovaním tepelného efektu; je preto atraktívne prakticky pre kohokoľvek. Má však, ako všetky ostatné zmeny, svoje pre a proti - stavebné firmy ju horlivo propagujú a lekári zasa varovne dvíhajú prst poukazujúc na riziko vzniku alergií, ktoré jej nesprávna realizácia údajne so sebou prináša. Jednoznačnú pravdu tu ťažko zistiť, rizikám však treba pripísať najväčšiu vážnosť a podľa toho si aj voliť. Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, čo všetko..

Reality - Stavebné povolenie Reality - Stavebné povolenie

Pri riešení vlastného domova dá niekto prednosť kúpe domu na kľúč, niekto výhodnej kúpe a následnej rekonštrukcii a niekto radšej kúpi pozemok a ide stavať. Všetky tieto možnosti majú svoje výhody aj nevýhody a tú poslednú si väčšinou volia ľudia, ktorí chcú mať každý detail svojho nového domova podľa svojich predstáv. Ak sa však rozhodneme pre výstavbu nového domu, nevyhneme sa istým „procedúram“. Jednou z nich je aj stavebné povolenie.   Kam treba ísť žiadať o stavebné povolenie S touto žiadosťou..

Vznik nároku na províziu za sprostredkovanie predaja nehnutelnosti

Kedy vzniká realitnej kancelárii ako sprostredkovateľovi nárok na províziu za predaj nehnutelnosti? Podstata sprostredkovateľskej zmluvy spočíva v tom, že sprostredkovateľ obstará pre záujemcu uzavretie určitej zmluvy za odplatu. Pokiaľ ide konkrétne o sprostredkovanie predaja nehnutelnosti, zmluva, ktorej uzavretie sprostredkovateľ pre záujemcu obstaráva, je kúpnou zmluvou o prevode nehnutelnosti. Zákonné znenie podľa Občianskeho zákonníkaV zmysle ustanovenia § 774 Občianskeho zákonníka platí, že odmena (v praxi skôr označovaná..

Rodinné spory o byt - bývanie bez právneho dôvodu

 Moji rodičia žijú spolu s mojou staršou sestrou a jej dieťaťom v jednom byte, ktorého vlastníkmi sú rodičia. Keďže nájomné a ostatné poplatky sú pre nich privysoké, rozhodli sa byt vymeniť za iný, kde by boli poplatky nižšie. Moja sestra je tam však prihlásená na trvalý pobyt, avšak neprispieva na domácnosť a vznikli nedoplatky. Sú moji rodičia povinný sestre a jej dieťaťu poskytnúť náhradné ubytovanie? Ďakujem za odpoveď.Izabela R., Prešov Predmetný byt sa nepochybne nachádza v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, teda vašich rodičov. Predpokladám,..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...

Úrokové sadzby pri hypotekárnom úvere

O možnosti ako si zadovážiť bývanie pomocou hypotekárneho úveru (HÚ), sa toho popísalo už veľa. Pri jeho vybavovaní zaujíma klientov tej či onej banky  jedna zo základných veličín výška úrokovej sadzby. Podľa nastavenia jej výšky, môžete na svojom (HÚ) riadne ušetriť, ale pri troche neuváženosti a letmom prebehnutí čísel v letáku propagujúcom hypotekárny produkt aj svoje bývanie riadne preplatiť. Tak či onak, úroková sadzba tvorí základ splácania vášho dlhu, takže jej optimálne nastavenie je pre vás ako klientov obzvlášť dôležité.Tvorba..

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.