Ste nespokojní so správcom domu? Rokujte alebo ho zmeňte!

 Chcel by som sa spýtať v súvislosti s výkonom správy domu podľa platnej zmluvy, ako najefektívnejšie postupovať pri kontrole správcu. Máme totiž uzavretú zmluvu o výkone správy domu so správcom (správcovská spoločnosť je s.r.o.), ktorého podozrievame z nekalej činnosti a postupom voči nám tým, že nedodržuje dohodnuté odsúhlasovanie dodávateľov prác a ich cenníky, nepostupuje hospodárne a efektívne voči nám (dodávateľské práce bývajú riadne predražené), rôzne vratky a poplatky, ktoré sú nám zasielané a na ktoré máme nárok, zdržuje na svojom účte, prehľad výdajov a príjmov, ktoré nám zasiela mesačne, je neprehľadný, nezrozumiteľný, peniaze z nášho účtu fondu opráv použil dočasne na iný dom a po mesiaci vrátil, a pod. Pri našich reklamáciách nám správca uvádzal, že všetko je v poriadku a podľa zákona, ničoho sa nedopúšťa, zúčtovania vraj dlhšie trvajú a pod. Keďže však nie je nikto z nás znalý v účtovníctve, nevieme oponovať a sme vlastne laici. Chceli by sme nejakú inštitúciu požiadať o vykonanie účtovnej kontroly našich účtov a postupu správcu, no nevieme, na koho sa obrátiť. Viacero ľudí nám radilo, že máme požiadať o audit nejakú audítorskú firmu, no úhrada takého auditu by nás finančne zruinovala. Na koho sa môžeme obrátiť? Môže v takomto prípade konať na náš podnet aj cez SOI, alebo sa obrátiť na políciu? Ďakujem.

 

Julián Ch., Bratislava

SOI nemá kompetenciu vo správcovstve bytového fondu

Žiaľ, Slovenská obchodná inšpekcia nemá na činnosť správcovských spoločností či už v zmysle zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ani podľa zákona č. 128/2002 Z. z., žiadny dosah. Základnou úlohou SOI je kontrola predaja výrobkov a poskytovania služieb spotrebiteľom na vnútornom trhu.

Správcom vášho domu je, ako uvádzate, právnická osoba, ktorá by mala mať v predmete podnikania alebo v predmete činnosti správu a údržbu bytového fondu. Túto činnosť správcu môže vykonávať len podľa tohto zákona č. 182/1993 Z. z. V súvislosti s vami uvádzanými závažnými domnienkami o netransparentnom a neprehľadnom vedení financií na účte vášho domu, príp. fondu údržby a opráv, uvádzam, že správca je povinný viesť samostatné analytické účty za váš a každý iný dom, ktorý spravuje, osobitne. Pritom prostriedky získané z úhrad za plnenia od vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome a prostriedky fondu prevádzky, údržby a opráv - teda v zmysle predmetného zákona majetok vlastníkov - musí správca viesť oddelene od účtov správcu v banke, a to osobitne pre každý spravovaný dom.
Finančné prostriedky patria vlastníkom bytov
Dôležité pre vás ako vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ktorí platíte správcovi za poskytované služby, je uvedomiť si jednu dôležitú skutočnosť - majiteľom účtu domu zriadeného správcom v banke ste vy - vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome, a správca vášho domu je príslušný disponovať s finančnými prostriedkami na tomto účte a vykonávať k tomuto účtu práva a povinnosti vkladateľa podľa osobitného zákona o ochrane vkladov. Ide o zákon č. 118/1996 Z. z. o ochrane vkladov. Podľa zákona o ochrane vkladov je chránený aj vklad, ak vkladateľom je spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov, alebo správca bytového domu za vklady na účtoch bytových domov zriadených správcom bytového domu.
Žaloba, trestné oznámenie alebo rokovanie so správcom za účasti právnika
Majetok vlastníkov nie je súčasťou majetku správcu a správca tento majetok nesmie použiť na krytie alebo úhradu záväzkov, ktoré bezprostredne nesúvisia s činnosťou spojenou so správou vášho domu.Tak vyplýva z § 8 ods. 3  zákona č. 182/1993 Z. z. Správca nesmie využiť majetok vlastníkov ani vo vlastný prospech alebo v prospech tretích osôb. Podľa vami uvádzaných informácií však správca vášho domu použil vaše finančné prostriedky - teda peniaze z účtu vášho domu -  na iný účel, ktorý nesúvisel so správou vášho domu. Tu sa možno vyjadriť, že daný postup je v rozpore so zákonom a možno sa domáhať nápravy. Z hľadiska trestného práva môže ísť o dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu sprenevery, príp. trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku  podľa § 237 Trestného zákona. Predmetná vec by však bola už v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní, na ktorých zisťovacej činnosti by spočívalo, či sa trestnosť činu preukáže alebo nie. Dovolím si vyjadriť neúplnosť zákona č. 182/1993 Z. z., nakoľko mu chýbajú ustanovenia upravujúce kontrolné mechanizmy, príp. sankcie v prípade porušenia zákona zo strany správcovských subjektov. Jedinou možnosťou je súdna cesta, teda podanie žaloby napr. z dôvodu bezdôvodného obohatenia, príp. o náhradu škody, ktorá by vám činnosťou správcu vznikla. Žaloba bude tzv. hromadná, t.j. že ju podáte všetci vlastníci bytov a nebytových priestorov a v žalobe uvedené skutočnosti však musíte preukázať. Za tým účelom máte právo nahliadať do účtovných a iných dokladov súvisiacich so správou vášho domu a požadovať vyhotovenie odpisov a kópií.
Záverom posledná rada, ak ste nespokojní s kvalitou poskytovaných služieb, príp. s formou správy, môžete buď zmeniť správcu za iného alebo zriadiť spoločenstvo vlastníkov. Skúmajte tiež zmluvu o výkone správy, snáď v jej ustanoveniach je klauzula o prípadných postupoch riešenia sporov alebo sankcie. Komunikujte so správcom preukázateľným spôsobom, teda buď mailom alebo treba zápisnice z osobných rokovaní, príp. si na rokovania prizvite právneho zástupcu.
Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.skWWW.DEFENSA.SK 


Autor: Mgr. Ján Lasák

KTN: 02/11

Späť

Ako si spálňu zariadiš, tak budeš spať

Prvoradou úlohou spálne je, aby sme sa v nej cítili dobre. Má nám spolu s posteľou poskytnúť oddych a regeneráciu. V žiadnom prípade by nemala slúžiť ako sklad, či odkladací priestor pre nadbytočné veci a pôsobiť pri tom preplneným dojmom. Výstavba panelových domov nám však zanechala množstvo bytov s malou obytnou plochou, takže ich obyvatelia spálňu často umiestňujú do najmenšej izby. Dvôvod je jednoduchý: Veď tam trávime málo času! Ak bývate v panelovom byte, potom dobre viete, že rozhodnutie, kam dať spálňu je asi to najľahšie. Väčšinou toto..

Znalecké ohodnotenie nehnuteľností

 „Koľko ľudí, toľko chutí,“ hovorí známe slovenské príslovie. O jeho pravdivosti sa mohli presvedčiť aj tí, ktorí sa v praxi stretli s znaleckým ohodnocovaním nehnuteľností. Práve u rčenie hodnoty pozemkov či nehnuteľností sa v mnohých rodinách stalo jablkom sváru. Dedičské či rozvodové konania a s tým spojená deľba majetku, sa tak môžu stať nepríjemnosťou pre viacerých rodinných príslušníkov. Je pravdou, že iný pohľad má na objekt predávajúci, ktorý chce v prvom rade zarobiť a dostať za svoj majetok čo najväčší obnos peňazí. No na..

Obnova bytových domov

Väčšina bytových domov na Slovensku má svoje najlepšie roky za sebou. Nevyhnutné opravy bytových domov sa denne hlásia o slovo. Keďže všetci majitelia bytov chcú bývať čo najlepšie a najlacnejšie, chcú platiť čo najmenej aj za energie. Ceny ktoré však platia, sú z roka na rok vyššie a vyššie. Základom tejto nelichotivej situácie, je často rokmi zanedbávaný bytový fond. Na riešenie tohto problému sa zameriava aj Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. (PSS) so svojimi produktami pre klientov. Ako už bolo spomenuté v úvode, čoraz naliehavejším problémom..

Smernica č. 2008/122/ES a náležitosti timesharingovej zmluvy

Minulým článkom sme započali miniseriál týkajúci sa otázok tzv. timesharingových vzťahov, teda vzťahov založených timesharingovými zmluvami. Ako už bolo povedané, timesharing je inštitút alebo obchodný produkt spojený s dovolenkovými pobytmi v hotelových a iných ubytovacích zariadeniach, ktoré si občan prenajíma na určité vymedzené časové obdobie počas kalendárneho roka, a to na obdobie niekoľkých rokov. Jedná sa o osobitný druh nájmu v kombinácii s kúpou. Smernica č. 2008/122/ES Smernica č. 2008/122/ES o ochrane spotrebiteľa vo vzťahu k niektorým..

Prístup na nehnuteľnosti v rámci výkonu exekúcie

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť či je exekútor oprávnený vstúpiť na pozemok (rodinný dom), ktorý už 3 roky nie je v našom vlastníctve ale figuruje tam ešte trvalý pobyt, nakoľko sa nemám kam prehlásiť. Exekútor chce z tohto domu vziať všetok nehnuteľný majetok. Terajší majiteľ je povinný ho vpustiť do domu? Ďakujem Vám vopred za radu. Karin T., Prešov Vstup exekútora na nehnuteľnosť pri súpise hnuteľných vecí Súdny exekútor je oprávnený, pri výkone exekučnej činnosti, vstupovať na pozemky, do bytov, či iných priestorov, avšak za podmienok uvedených..

Spoločný nájom bytu manželmi a jeho užívanie

Obraciam sa na Vás s touto otázkou: dňa 20.6.1995 som sa stal výlučným užívateľom družstevného bytu v Košiciach, teda bola so mnou spísaná zmluva o nájme bytu. V auguste 1996 som uzavrel manželstvo. Nedávno sme boli právoplatne rozvedení. Bývalá manželka sa z bytu odsťahovala a dňa 20.3.2010 som požiadal príslušnú mestskú časť o zrušenie trvalého pobytu pre bývalú manželku. Dostal som odpoveď, že bývalej manželke nezaniklo užívacie právo k bytu a mojej žiadosti bude vyhovené po predložení právoplatného súdneho rozhodnutia o majetkovo-právnom..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.