Svojpomoc namiesto štátnej moci

Pred rokom som privolila môjmu známemu, aby sa ku mne nasťahoval. Dohodli sme sa, že budeme spolu bývať, pričom obaja sme mali prispievať na „spoločnú domácnosť“. Súhlasila som, nakoľko išlo o rodinného priateľa, ktorému boli moji rodičia z minulosti zaviazaní. Po čase nastali však rozpory, prišiel o zamestnanie, začal byť agresívny - slovné útoky, negativizmus. Na domácnosť prestal prispievať, prácu si nehľadal, čo bolo pre mňa už neudržateľné. Som zúfalá, lebo vo svojom vlastnom byte nemám pokoj, dotyčný sa mi smeje do očí a vyhráža sa mi súdmi, žalobami. Poraďte mi prosím, viac nevládzem

Adriana K., Bratislava

Právne vzťahy či už medzi občanmi alebo medzi inými subjektmi vznikajú z právnych úkonov alebo z iných skutočností, s ktorými zákon vznik týchto vzťahov spája. V prvom rade je preto potrebné skúmať, či existuje určitý právny úkon alebo iná skutočnosť, ktorá konkrétny vzťah zakladá. V prípade, že ste si ozrejmili svoje spolubývanie písomne, napr. nájomnou zmluvou, vychádzajte z nej. V nájomnej zmluve máte nepochybne uvedené, na akú dobu sa nájomný vzťah uzatvára - môže byť uzatvorený na určitú dobu, alebo na neurčitú dobu. Ak je v zmluve uvedený termín trvania nájmu, nájomný vzťah sa končí uplynutím daného termínu.

Ak nájomná zmluva bola uzatvorená na neurčito, nájomný vzťah môže zaniknúť buď písomnou dohodou oboch strán alebo na základe písomnej výpovede, ktorá musí byť druhej strane riadne daná na vedomie, napr. doporučenou poštovou zásielkou. Počas výpovednej lehoty však nájomný vzťah trvá. Ak nájomca po uplynutí výpovednej lehoty v byte zotrváva, je namieste uplatniť inštitút svojpomoci.

Svojpomoc - ochrana vlastníckych práv

„ Ak hrozí neoprávnený zásah do práva bezprostredne, môže ten, kto je takto ohrozený, primeraným spôsobom zásah sám odvrátiť“.

Občan sa ochrany svojho práva môže domáhať pred súdom, prípadne za určitých okolností na orgáne obce. Faktom však je, že vymožiteľnosť práva v Slovenskej republike je žalostná a zdĺhavá. Občan, ktorého právo je ohrozené alebo porušené, môže na svoj ochranu zasiahnuť sám len za určitých zákonom ustanovených podmienok. Nakoľko štátna moc v zastúpení justície je často pomalá a neefektívna, namieste je tzv. svojpomoc. Jedná sa o právny inštitút, ktorý predpokladá Občiansky zákonník v nenápadnom a stručne štylizovanom šiestom paragrafe. Účelom svojpomoci je zabezpečiť ochranu práva občana bez aktívnej účasti štátneho či iného orgánu.

Predpokladom na uplatnenie svojpomoci je, že v danej situácii, ktorá sa vyznačuje naliehavosťou z dôvodu závažnosti hroziacej ujmy, musí hroziť protiprávny zásah bezprostredne, teda nemôže ísť o dlhodobo trvajúci protiprávny stav. Svojpomoc pri odvracaní protiprávneho zásahu musí byť primeraná intenzite, nebezpečenstvu a spôsobu protiprávneho zásahu a jej uplatnením nesmie vzniknúť druhej strane škoda. Pokiaľ by ste napríklad vypratávanému subjektu spôsobili na jej veciach škodu, vzniknutú škodu by si druhá strana tento mohla voči vám uplatňovať cestou súdu. To isté sa týka aj pre prípadnú fyzickú ujmu. To neplatí, ak by z vašej strany, resp. zo strany tých, ktorých ste vyprataním splnomocnili, išlo o nutnú obranu - ak by vypratávaný subjekt bol agresívny a hrozil by vám z jeho strany fyzický útok.

Ak medzi vami a „spolubývajúcim“ neexistuje platná nájomná zmluva, domnievam sa, že je namieste uplatniť inštitút svojpomoci, nakoľko druhý subjekt sa vo vašom byte zdržiava proti vašej vôli, a hlavne - bez právneho titulu. Uvedený inštitút je o to viac odôvodnený, že situácia začína byť vyhrotená ako sama uvádzate, vzhľadom na správanie druhého subjektu, ktorý sa vám bezdôvodne vyhráža a vo vlastnom byte pociťujete napätie, obavy.

Výzva na vypratanie - právo vlastníka stojí vyššie

Subjekt, ktorý sa vo vašom byte zdržiava proti vašej vôli, bez existencie právneho titulu - napr. nájomná zmluva, je povinný byt opustiť a vypratať z neho svoje veci. Vaše právo vlastníka stojí vyššie, nad právnym postavením vypratávaného subjektu. Mali by ste ho písomne vyzvať - ak viazne osobná komunikácia, najlepšie doporučenou zásielkou - aby vo vami poskytnutej lehote dobrovoľne opustil byt a vypratal z neho svoje veci. Súčasne treba uviesť, že pokiaľ tak neučiní dobrovoľne, bude tak vykonané prostredníctvom iného subjektu (napr. SBS a pod.). Kde nie je nájomná zmluva, nie je ani povinnosť poskytnúť vypratávanému subjektu náhradné ubytovanie, príp. zabezpečiť mu uskladnenie jeho vecí. Tieto záležitosti si subjekt musí obstarať vo svojej réžii.

Svojpomoc je síce vnímaná ako výnimočný prostriedok ochrany práva, avšak v dôsledku rozsiahlych zmien v našej spoločnosti je jej uplatnenie namieste ako efektívne a rýchle zabezpečenie ochrany subjektívnych práv - ušetrí vám čas a s prihliadnutím na súdne poplatky - aj peniaze.

Čitateľské otázky adresujte na: advokaat@centrum.sk

Späť

Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať? Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať?

Dominanta celej domácnosti či srdce domova – aj takto by sa dala nazvať spálňa, ktorá patrí k hlavným miestnostiam v dome. Ak chcete, aby aj tá vaša vyzerala dobre a jednotlivé prvky v nej vytvárali príjemnú atmosféru, musíte si ju vedieť správne zariadiť. Inšpirujte sa najnovšími trendmi na rok 2022 a vytvorte si váš vysnívaný priestor na oddych.Atmosféru nastolíte posteľouNajvýraznejším kúskom celej spálne je posteľ. Každý si ju všimne hneď, ako do miestnosti vojde. Práve to je dôvod, prečo nesmie byť fádna. Využite jej dominantné postavenie a masívnosť..

Bývanie v meste a na dedine

Ako sa hovorí, život je otázka priorít. Túto vetu nepoznáme len ako slogan jednej reklamy, ale týka aj spôsobu nášho života v oblasti hodnôt, či praktického života, napr. bývania. Asi najviac sa však prejavuje vo výbere možnosti bývania v meste, alebo na vidieku. Zatiaľ čo v iných oblastiach bývania sa dá čitateľom presne poradiť, výber z týchto dvoch oblastí je skôr témou, kde samotné rozhodnutie je akousi zmesou vlastného presvedčenia a finančných možností, ktoré na splnenie svojej túžby máte. Aj keď Slovensko nepatrí k tým najvyspelejším krajinám..

Ako efektívne riešiť otázku kúrenia

Problém tepla je vzhľadom na každoročné mrazy nielen stále aktuálnym, ale i mimoriadne pálčivým vzhľadom na vysoké ceny energií. Najčastejšia súvisiaca voľba, pred ktorou stojí množstvo rodín, je, či vraziť nemalú sumu peňazí do vlastného kotla a mať tak svoju spotrebu pod kontrolou, alebo naďalej využívať služby verejného pripojenia, ktoré síce počiatočnú investíciu v takej výške nevyžaduje, avšak v konečnom dôsledku stojí omnoho viac. Poďme sa teda pozrieť na výhody aj nevýhody oboch variantov a na kritéria, podľa ktorých by sme sa mali rozhodovať...

Nedotknuteľnosť obydlia

Právo na ochranu obydlia a exekúciaNedotknuteľnosť obydliaZa akých podmienok je súdny exekútor oprávnený vstúpiť do cudzieho obydlia? Bolo mi povedané, že obydlie občana je nedotknuteľné, chránené zákonom. Môže exekútor, príp. niekto iný odňať pri výkone exekúcie povinnému byt a má povinný nejaký nárok na náhradné ubytovanie, či byt? Ďakujem vám za odpoveď a pomoc. Zora S., Bratislava  Právo na ochranu obydlia a exekúcia Garanciu práva na súkromie na európskej úrovni zabezpečuje najmä Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej..

Rodinné spory o byt - bývanie bez právneho dôvodu

 Moji rodičia žijú spolu s mojou staršou sestrou a jej dieťaťom v jednom byte, ktorého vlastníkmi sú rodičia. Keďže nájomné a ostatné poplatky sú pre nich privysoké, rozhodli sa byt vymeniť za iný, kde by boli poplatky nižšie. Moja sestra je tam však prihlásená na trvalý pobyt, avšak neprispieva na domácnosť a vznikli nedoplatky. Sú moji rodičia povinný sestre a jej dieťaťu poskytnúť náhradné ubytovanie? Ďakujem za odpoveď.Izabela R., Prešov Predmetný byt sa nepochybne nachádza v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, teda vašich rodičov. Predpokladám,..

Výstavba ihrísk pre deti - ako po novom?

Naša obec disponuje pozemkom, na ktorom by sme chceli obnoviť materskú škôlku, zriadiť detské ihrisko, ktoré by malo byť prístupné pre všetky deti. Ihrisko bude vybudované svojpomocne s pomocou našich obyvateľov, tiež financované zo zbierky. Dostala sa nám informácia, že ihriská musia spĺňať nejaké nové a prísne kritériá, v opačnom prípade by nebolo možné ihrisko pre deti - preliezačky, pieskovisko a pod. sprístupniť deťom. Musí by teda ihrisko vybudované podľa nejakých noriem (napr. kovové), vraj EÚ niečo uzákonila. Ktorý zákon upravuje spôsob výstavby..

Vývoj cien bytov v Bratislave v roku 2008

Skoro každého, ktorý či už má byt alebo si ho ešte len plánuje obstarať, zaujíma vývoj cien bytov a hlavne prognóza do budúcnosti. Prvé sa dá ukázať na základe zozbieraných údajov, druhé sa dá v súčasnosti len veľmi obtiažne predpovedať.Pozrime sa teda, čo sa na trhu s bratislavskými bytmi dialo od januára 2008 po čiastočnom cca mesačnom (vianočnom) útlme, ktorý nastal po zatiaľ najväčšom realitnom boome na Slovensku v jeseni 2007, kedy boli ceny za meter štvorcový starých bytov v hlavnom meste drahšie ako ceny za meter štvorcový v novostavbách.Realitný..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.