Prenájom bytu sa stále oplatí

Kde je trh najrozvinutejší
Prenajať alebo nie?
Ceny za prenájom
Čo zvyšuje cenu za prenájom
Za koľko sa prenajímajú byty
Prenájom nehnuteľností z právneho hľadiska
Čo musí obsahovať nájomná zmluva


Ceny za prenájom nehnuteľností klesajú alebo stúpajú v závislosti od lokality a typu nehnuteľnosti. Pred vstupom Slovenska do Európskej únie v máji minulého roka ľudia vo všeobecnosti očakávali, že zarobia viac peňazí na predaji a prenájme nehnuteľností ako dovtedy. Majitelia nehnuteľností sa však netešia vysokým ziskom z predaja a prenájmu ani po tomto dátume.

Konštatovať možno, že trh s prenájmom nehnuteľností sa odvtedy výrazne nezmenil. Nenaplnili sa najmä očakávania mnohých majiteľov bytov, domov ako aj iných typov nehnuteľností, že prijatí Slovenska do európskeho spoločenstva sa sem začnú vo zvýšenej miere presúvať cudzinci a začnú si vo veľkom prenajímať naše byty alebo domy.

Kde je trh najrozvinutejší




Aj keď záujem cudzincov o slovenské nehnuteľnosti nesplnil očakávania mnohých ich vlastníkov, prenajímanie bytov sa na Slovensku stále oplatí. Prenajímať nehnuteľnosť je podľa názoru pracovníkov realitných kancelárií stále pomerne výhodné, aj keď ponuka v mnohých lokalitách prevyšuje dopyt. Sumu, ktorú na predaji zarobíte však ovplyvňuje viacero faktorov. V konečnom dôsledku je to predovšetkým typ nehnuteľnosti, ktorú dávate do prenájmu, mesto, kde sa nachádza ako aj atraktívnosť lokality v danom meste.

Najviac peňazí na prenájme samozrejme zarobia majitelia domov alebo bytov v Bratislave alebo v Košiaciach. Práve v týchto mestách je trh s nehnuteľnosťami najrozvinutejší. V Bratislave stále bude existovať skupina ľudí, ktorá si bude potrebovať prenajať byt.

Prenájom v ostatných krajských mestách ako aj v menších mestách na Slovensku však už nie je natoľko výnosný. V niektorých mestách je pomerne náročné vôbec nájsť byt na prenájom. Typické je to napríklad pre Prešovský kraj, ktorý patrí medzi ekonomicky najslabšie regióny. Do popredia sa však stále výraznejšie dostávajú mestá Žilina a Trnava. Teda mestá, kde priniesli svoje investície automobilky Hundyai a Pegueot ai ch ekonomická sila stále rastie.

Prenajať alebo nie?




Prenájom bytov možno považovať za výhodnú investíciu aj kvôli tomu, že ide v podstate o spôsob podnikania, ktorý so sebou za splnenia určitých podmienok neprináša žiadne riziká. Financie získané z prenájmu bytu sú zaujímavý zdroj príjmov a pokiaľ nie je majiteľ byt z rôznych dôvodov nútení ho predať, mal by s predajom počkať a nepripravovať sa o peniaze z prenájmu. Uložiť zisk z predaja nehnuteľnosti v niektorej finančnej inštitúcii je v súčasnosti kvôli pomerne nízkym úrokom nie veľmi zaujímavé. Na prenájme zarobí vlastník nehnuteľnosti viac.

Ceny za prenájom




Ceny za prenájom bytov sa v niektorých lokalitách už dlhší čas držia na rovnakej úrovni, v niektorých dokonca mierne klesli. Výsledná suma za prenájom je však výsledkom pôsobenia viacerých okolností. Ceny za prenájom určite nestúpajú v lokalitách, kde ponuka prevyšuje dopyt, čo je problém napríklad bratislavského sídliska Petržalka. Toto spôsobuje najmú neochota ľudí z viacerých dôvodov predávať nehnuteľnosti. Záujem o prenájom bytov klesá aj medzi klientmi. Dostupnosť hypoték pre širšiu vrstvu obyvateľstva spôsobuje, že ľudia radšej investujú do splácania hypotéky ako do neustáleho splácania prenájmu cudzieho bytu a teda do vynakladania peňazí, ktoré sa im nikdy nevrátia.

Očakávať, že vlastník bytu zarobí veľké množstvo peňazí na prenájme bytu v Žiline alebo Trnave je však takisto prehnané. Prenajímať byt si tu nebudú len solventní manažéri, ale najmú slovenskí zamestnanci. Čiže pýtať si nadhodnotené sumy za prenájom bude nereálne.

Čo zvyšuje cenu za prenájom




Na cenu vplýva predovšetkým atraktívnosť lokality. tradične najdrahšie bývajú centrá miest, vedie centrum hlavného mesta, kde za prenájom bytu môže zaplatiť záujemca aj 60 tisíc korún mesačne. Záujem o prenájom bytu v takejto lokalite

majú predovšetkým zahraničné firmy.

Cenu zvyšuje aj typ nehnuteľnosti. Lepšie sa prenajímajú byty v slušných domoch s dobrou dopravnou dostupnosťou. Byty na periférii sa prenajímajú len s veľkými obtiažami. Byt by mal byť takisto v dobrom stave, vyžaduje sa aspoň čiastočná rekonštrukcia, pokiaľ chce vlastník aspoň čosi zarobiť a neprenajímať pod cenu. Stále dobre sa prenajímajú aj byty v novostavbách.

Najväčší záujem medzi klientmi je malometrážne jednoizbové až dvojizbové byty, najlepšie zariadené aspoň základným nábytkom a elektrospotrebičmi. Záujem majú o ne najmú mladí ľudia po skončení školy, ktorí sa ešte nechcú zaviazať k splácaniu.

Za koľko sa prenajímajú byty



Bratislava

garsónka: od 5.000 Sk

1- izbový: od 8.200Sk

2- izbový: od 9.000 Sk

3- izbový: od 11.000 Sk

4- izbový: od 13.000 Sk

Trnava

garsónka: od 7.000 Sk

1- izbový: od 7.800Sk

2- izbový: od 8.000 Sk

3- izbový: od 10.500 Sk

4- izbový: od 12.000 Sk

Nitra

garsónka: od 4.900Sk

1- izbový: od 5.000 Sk

2- izbový: od 7.000 Sk

3- izbový: od 7.500 Sk

4- izbový: od 9.000 Sk

Trenčín

garsónka: od 4.000 Sk

1- izbový: od 6.000 Sk

2- izbový: od 7.800Sk

3- izbový: od 9.000 Sk

4- izbový: od 11.500 Sk

Žilina

garsónka: od 7.000 Sk

1- izbový: od 8.500 Sk

2- izbový: od 9.000 Sk

3- izbový: od 11.000 Sk

4- izbový: od 13.000 Sk

Banská Bystrica

garsónka: od 3.000 Sk

1- izbový: od 4.000 Sk

2- izbový: od 6.000 Sk

3- izbový: od 7.000 Sk

4- izbový: od 10.000 Sk

Prešov

garsónka: od 2.500 Sk

1- izbový: od 3.000 Sk

2- izbový: od 3.500 Sk

3- izbový: od 4.000 Sk

4- izbový: od 5.000 Sk

Košice

garsónka: od 5.000 Sk

1- izbový: od 6.500 Sk

2- izbový: od 7.000 Sk

3- izbový: od 9.800 Sk

4- izbový: od 11.000 Sk

Zdroj: aktuálne ponuky realitných kancelárií, internet, inzeráty. Sumy sú orientačné

Prenájom nehnuteľností z právneho hľadiska




Otázky týkajúce sa prenájmu nehnuteľností upravuje Občiansky zákonník. Na nájom nehnuteľností sa vzťahujú najmä ustanovenia o nájomnej zmluve. Niektoré súčasti nájomného vzťahu upravuje aj zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, zákon o pôsobnosti obcí vo veciach nájmu a podnájmu nebytových priestorov. V súčasnosti je na trhu dostupných množstvo zbierok obsahujúcich vzory zmlúv, či už v knižnej alebo elektronickej podobe. Pri ich používaní však treba zohľadniť náležitosti konkrétneho právneho vzťahu.

Čo musí obsahovať nájomná zmluva




  • Zmluva by mala písomnú podobu. Písomná zmluva o prenájme je záväzná pre nájomcu aj prenajímateľa bytu. Písomnú zmluvu si nechajte notársky potvrdiť.
  • O zmluve uzavretej ústnou formou si nechajte spísať minimálne notársky potvrdenú zápisnicu.
  • Prenajímateľ si do zmluvy alebo do jej dodatku môže uviesť rôzne požiadavky - nájomca však musí s nimi súhlasiť.
  • V zmluve na dobu určitú nesmie v nej chýbať dátum začatia a dátum ukončenia nájmu. Zmluva na dobu neurčitú musí obsahovať dátum začatia nájmu. Presne treba zapracovať aj dĺžku výpovednej lehoty.
  • Chýbať v dokumentácii takisto nesmie presný popis bytu, vrátane súpisného čísla. V prípade zariadeného bytu sa spisuje inventárny zoznam.
  • Dôležité je nezabudnúť na výšku nájomného a úhrad spojených s užívaním bytu ako aj podmienky zvyšovania nájmu.
  • Ukončiť nájomnú zmluvu možno dvoma spôsobmi - dohodou medzi nájomcom a prenajímateľom alebo výpoveďou zo strany prenajímateľa.
  • V prípade, ak dostal nájomca výpoveď z bytu z dôvodu neplatenia nájmu a na súde preukáže, že je z objektívnych príčin v hmotnej núdzi, vzniká mu nárok na ochrannú šesťmesačnú lehotu, počas ktorej ho nemožno z bytu vysťahovať.

Späť

Zateplenie nehnuteľnosti

Väčšina rodinných domov či bytov v panelovej zástavbe potrebuje na Slovensku prejsť dôkladnou rekonštrukciou. Asi tou najznámejšou cestou v súčasnosti je klasické zatepľovanie, ktoré po vizuálnej stránke mení naše sídliská na rôznofarebné sústavy kociek. Ak ste majiteľom rodinného domu, tak pri správnom zateplení máte postarané o príjemné bývanie nielen v zime, ale aj v lete, keď zateplenie bráni prehrievaniu izieb a v dome je príjemne aj bez drahej klimatizácie. Ak by sme si akýkoľvek typ nehnuteľnosti..

Ceny dobre nacenených novostavieb už dole veľmi nepôjdu

    Realitná analytička Veronika Komorníková tvrdí, že cenové dno zachytí len málokto: Po poklese cien starších panelových domov, zleteli v Bratislave aj ceny niektorých novostavieb. Viete odhadnúť o koľko padnú ceny a kedy to naplno prepukne? VK: Treba podotknúť, že síce „zleteli“ ceny novostavieb, ale nie všetkých. Doslovne „luxusných a nadštandardných“, ktoré boli vysoko nad cenami iných novostavieb a to nielen v desiatkach, ale dokonca v stovkách percent. Tieto novostavby síce majú garantovaný vysoký štandard prevedenia, s ich predajom..

Laminátová podlaha vhodná do každého bývania Laminátová podlaha vhodná do každého bývania

Laminátové podlahy sú čoraz obľúbenejšou voľbou v domácnostiach, a to ako v domoch, tak aj v bytoch. Je to atraktívna, cenovo výhodná a odolná možnosť podlahy, ktorú možno použiť v ktorejkoľvek miestnosti. Vedeli ste, že laminátové podlahy sú vytvorené zo syntetického materiálu a sú skvelou náhradou drevených podláh? Výhody voči drevenej podlahe Hlavnou výhodou laminátovej podlahy je jej cenová dostupnosť. Je oveľa lacnejšia ako tvrdé drevo, čo z nej robí pre majiteľov domov oveľa atraktívnejšiu možnosť. Jej inštalácia je tiež..

Reality - Stavebné povolenie Reality - Stavebné povolenie

Pri riešení vlastného domova dá niekto prednosť kúpe domu na kľúč, niekto výhodnej kúpe a následnej rekonštrukcii a niekto radšej kúpi pozemok a ide stavať. Všetky tieto možnosti majú svoje výhody aj nevýhody a tú poslednú si väčšinou volia ľudia, ktorí chcú mať každý detail svojho nového domova podľa svojich predstáv. Ak sa však rozhodneme pre výstavbu nového domu, nevyhneme sa istým „procedúram“. Jednou z nich je aj stavebné povolenie.   Kam treba ísť žiadať o stavebné povolenie S touto žiadosťou..

Vyporiadanie podielového spoluvlastníctva

 Som jedným z dvoch spoluvlastníkov záhrady v Senci. Keďže v poslednom čase medzi nami vznikajú čoraz častejšie problémy ohľadom jej užívania, chcel by som sa jej zbaviť. Svoju polovicu som už viackrát ponúkol druhému spoluvlastníkovi, ale na moju ponuku nereagoval a už dlhší čas na ňu neviem nájsť kupujúceho. So spoluvlastníkom sa vzhľadom na naše zlé osobné vzťahy nedá vôbec komunikovať. Ako mám ďalej postupovať? Jozef Bednár, Bratislava Vážený pán Bednár, spôsob vyriešenia Vášho problému je určený ustanoveniami Občianskeho zákonníka. Ak..

Nájomné vzťahy k nebytovým priestorom

 Zmluva o nájme a jeho trvaniePráva a povinnosti prenajímateľa a nájomcuSkončenie nájmu a jeho zánikVážení čitatelia. Mnohé z vašich otázok, ktoré ste nám adresovali, sa týkali nájomných vzťahov k nebytovým priestorom. Vzhľadom na túto skutočnosť, v snahe vyhovieť podľa možnosti čo najväčšiemu množstvu z vás, je pre vás určený nasledujúci článok. Nájomné vzťahy vznikajúce k nebytovým priestorom upravuje zákon č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov. Tento zákon predstavuje osobitnú právnu úpravu, ktorá nadväzuje a špecifikuje..

Kúpte si pozemky v blízkosti ... (TRH Nehnutelnosti)

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.