Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.

Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa povedzme mesiac či dva nepodarí nájsť nového nájomníka.


Graf č.1 - Analýzu cien prenajímaných bytov som robila na ponuke 14.013 bytov v období od januára 2005 do konca januára 2006. Dá sa povedať, že väčšina ponúkaných bytov na prenájom je v Starom Meste, naviac táto ponuka je v podstate cenovo vyrovnaná. Je vidieť, že majitelia bytov v centre veľmi často využívajú tento spôsob investície. Naproti tomu byty v Petržalke skôr slúžia na bývanie ako na podnikanie. V druhom a štvrtom okrese je stav vyrovnaný, v oboch okresoch sa vo veľkom stavia. Predposlednú priečku obsadil tretí okres, je to aj preto, že v lokalitách ako Koliba, Rača či Vajnory sú skôr rodinné domy ako byty.


Graf č.2 - Veľkosť metráže je tiež závislá od lokalít, vo všeobecnosti platí, že byty s najväčšími metrážami sú v Starom Meste, avšak veľmi rýchlo ich doháňajú novostavby, napríklad 6- izbová mezonetová novostavba na Vajnorskej ulici, so 4 terasami a 2 kúpeľňami s celkovou metrážou 200 m2. Ale takýchto výnimiek je veľmi málo.
 

Graf č.3 - Priemerná cena za m2 podľa izbovitosti v jednotlivých častiach mesta závisí hlavne od dostatku jednotlivých bytov na trhu v danej lokalite. Keď ceny prenájmu porovnávame podľa okresov, významne to skresľuje skutočnosť, lebo jednotlivé okresy sú rozľahlé a v rámci nich sú veľké cenové rozdiely medzi jednotlivými lokalitami, jednotlivými štvrťami mesta. Napríklad v treťom okrese prenájom bytu v Novom Meste stojí viac než v Rači. Rovnako je to však aj v druhom okrese - Nivy a Ružinov sú v cenovom rebríčku vysoko, ale Dolné hony a Pod.Biskupice naopak na chvoste - pritom patria spolu do druhého okresu. Najviac vyrovnané je preto Staré Mesto. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že garsónky sa hýbu v rozpätí 277 Sk/m2 v BA V po 454 Sk/m2 v BA I, 1- izbové byty majú interval 370 Sk/m2 - BA I vs. 243 Sk/m2 - BA V; 2- izbové byty sú v rozpätí 382 Sk/m2 - BA I vs. 253 Sk/m2 - BA IV; 3-, 3,5- a 4- izbové byty majú v BA I až zarážajúco rovnakú cenu cca 373 - 376 Sk/m2.
 

Graf č.4 - Ukážka toho, aký byt a za koľko si v priemere vieme prenajať. Tiež je ale potrebné mať na pamäti, že údaje sa nevzťahujú na rôzne novostavby a luxusne zariadené byty.


Graf č.5, Graf č.6 - Okrem iného som pri analýze vývoja cien prenájmov v Bratislave podľa jednotlivých lokalít jasne zistila súvislosť ceny s novostavbami: tam, kde sa práve dokončili nové výstavby, vyhnali cenu prenájmu hore. Tento stav však nikdy netrvá veľmi dlho, pretože tieto byty sa väčšinou veľmi rýchlo prenajmú. V Starom Meste sa byty nestavajú a ceny sa tu veľmi nemenia, naviac je tu veľmi veľká ponuka, ktorá nepustí cenu vyššie. Cenový rozdiel medzi jednotlivými lokalitami mesta je vidieť nielen pri predaji, ale aj pri prenájme. Na prvom mieste s najdrahším nájomným je samozrejme BA I, na druhom mieste sa v rebríčku stretávajú druhý a tretí bratislavský okres.


Graf č.7 - Vývoj cien v druhom okrese, tak ako som už spomínala vyššie, odzrkadľuje fakt, že Nivy a Ružinov sú v cenovom rebríčku vyššie, ako Pod.Biskupice a Vrakuňa. Napriek tomu, že Pod.Biskupice a Vrakuňa sú si cenovo veľmi blízke, väčšia ponuka bytov vo Vrakuňa na začiatku roku 2005 znížila cenu v danej oblasti, a naopak po ponuke novostavieb na Kazanskej v Pod.Biskupice ku koncu roka vytiahol cenu vyššie ako v ostatných lokalitách BA II. Avšak tiež sa tu prejavil jav, že sa tieto ponuky novostavieb veľmi rýchlo prenajmú a ponuka zase spadne na pôvodnú úroveň. Ceny na Nivách sú najstabilnejšie, hýbu sa v rozpätí od 280 do 320 Sk/m2. Oproti tomu Ružinov je viac ovplyvňovaný kolaudáciami novostavieb.
 

Graf č. 8 - Nájom na Kramároch sa vyhupol na prelome roka na základe ponuky novostavby na Klenovej, inak Kramáre mali najstabilnejší vývoj z tretieho bratislavského okresu. V ponuke Nového Mesta sa na jeseň objavilo množstvo luxusne zariadených a rekonštruovaných ponúk, ktoré sa však veľmi rýchlo prenajali. Vývoj cien na Kolibe je veľmi diskutabilný. Je to hlavne veľkým nedostatkom bytov v tejto lokalite. Veľkú časť tu predstavujú prenájmy častí rodinných domov, ktoré skresľujú cenu, avšak nedajú sa zo súboru vylúčiť, pretože fungujú ako samostatné poschodia jednotlivých rodinných domov. Keď sa takýchto častí rodinných domov nahromadí, tak ako to bolo pred Vianocami, veľmi to zahýbe s cenou.
 

Graf č. 9 - Na čele sa drží Karlova Ves, v tesnom závese s Dlhé diely a kuchyňa ku koncu roka prekvapivo s Devínskou Novou Vsou. Byty v Dúbravka sú na nižšej úrovni, spolu s Lamačom a Záhorskou Bystricou. Tu je vidieť nárast cien len v prípade odovzdávania novostavieb na Studenohorskej a neskôr na Heyrovského ulici v Lamači.

Späť

Záleží vám na dobrom vzduchu? Otestovali sme TOP zvlhčovače vzduchu Záleží vám na dobrom vzduchu? Otestovali sme TOP zvlhčovače vzduchu

Všimli ste si niekedy, že vzduch začína byť počas zimných mesiacov suchší? Chladný vzduch totiž neobsahuje rovnaké množstvo vlhkosti ako teplý letný vzduch. K efektu suchého vzduchu prispieva aj skutočnosť, že prevádzka vášho vykurovacieho systému môže odstrániť ďalšiu vlhkosť zo vzduchu a vzduch vo vašom domove bude ešte suchší. To  vedie k suchej, svrbivej a popraskanej koži, ktorá je nepríjemná a potenciálne škodlivá pre vaše zdravie. Našťastie existuje nástroj, ktorý môže v tejto situácii pomôcť. Zvlhčovač. Terapia zvlhčovačom..

Obkladové panely do kuchyne Obkladové panely do kuchyne

Klasické keramické obklady sú dnes stále viac nahradzované obkladovými panelmi či doskami. Prečo je to tak? V čom spočívajú ich výhody a aké sú ich špecifiká? Tomu všetkému sa pozrieme na zúbok.   Obkladové panely vynikajú svojou jednoduchou montážou a mizivým množstvom škár. Vďaka týmto a ďalším vlastnostiam tak nachádzajú v kuchyni čoraz väčšie uplatnenie. Obkladové panely bývajú často prevedené aj v dekore klasických keramických obkladov, takže na prvý pohľad takmer nespoznáte rozdiel. Samozrejme záleží na kvalite prevedeného..

Ochrana súkromného vlastníctva

 Možno aj vy ste postrehli problémy, ktoré majú niektorí veľkofarmári, ale aj menší poľnohospodári s rozkrádaním ich majetku. V správach sa niekoľko ráz objavilo, ako zlodeji obrali farmy prakticky o úrodu a vlastníci, ktorí platia riadne dane za pozemok, za seba, za svoje príjmy, celý rok sa o pôdu starajú, musia dávať pozor, aby pri ich vyháňaní zo svojho pozemku zlodejom nejakým spôsobom neublížili, pretože hneď sa voči ním strhne vlna odporu. Štát, ktorý by sa mal postarať o to, aby sa nemusel každý o svoj majetok báť, namiesto toho obviní vlastníka..

Kúpa bytu a náležitosti kúpnej zmluvy

„Nedodržanie zákonom ustanovenej formy právneho úkonu spôsobuje jeho absolútnu neplatnosť. Absolútna neplatnosť právneho úkonu nastáva priamo zo zákona (ex lege) a pôsobí od začiatku (ex tunc) voči každému. Právne úkony postihnuté absolútnou neplatnosťou nemajú za následok vznik, zmenu ani zánik práv a povinností. Súd musí na túto neplatnosť prihliadať a musí z nej vyvodzovať dôsledky aj bez návrhu z úradnej povinnosti (ex officio).“ (Rozsudok Krajského súdu v Košiciach z 18.03.1999, sp. zn. 5 S 8/98) Podstatné náležitosti kúpnej zmluvy Podstatné..

Zabezpečovací prevod práva k nehnuteľnosti

V slovenskej spoločnosti dlhodobo rezonovala otázka rozporuplného konania nebankových subjektov, ktoré poskytli občanom pôžičky na základe zmluvy o pôžičke, pričom občania za splnenie svojich záväzkov vrátiť požičanú sumu spolu s príslušným úrokom „ručili“ svojimi nehnuteľnosťami. Súčasťou týchto zmlúv bolo ustanovenie o tzv. zabezpečení záväzku prevodom práva k nehnuteľnosti. A tak v mnohých prípadoch došlo k uzavretiu zmlúv, z ktorých vyplývajúce záväzky občania neboli schopní, a to i pri vynaložení dobrej vôle, plniť. V konečnom..

Ohováranie a otázka prostitúcie v susedských a nájomných vzťahoch - občianskoprávna a trestnoprávna zodpovednosť

V minulom čísle sme riešili právny problém dvoch študentiek - Jany K. a Zuzany T. - z Nitry, ktoré si spoločne prenajali byt a v dôsledku anonymnej správy (tzv. oznámenie o domovej schôdzi) rozšírenej v dome, kde sa nimi obývaný byt nachádza, boli obvinené z prostitúcie, predaja drog a zbraní v prenajatom byte. V danej príčinnej súvislosti sa značne zhoršil vzťah medzi študentkami - nájomcami a susedmi, ako aj vzťah medzi nájomcami a ich prenajímateľom, v dôsledku čoho im hrozí zo strany prenajímateľa, ktorého meno bolo dané do súvislosti s údajnou..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.