Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“

Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanie

Na začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená pôžičku na prefinancovanie kúpy alebo výstavby nehnuteľnosti, je to úver, ktorý je zaručený nehnuteľnosťou. V súčasnosti ho na Slovensku poskytuje niekoľko bankových subjektov. Každý z nich sa vyznačuje vlastnou stratégiou. To znamená aj skutočnosť, že poplatky, ktoré si jednotlivé banky za poskytovanie služieb účtujú a výška úrokových sadzieb sa vo väčšej či menšej miere líšia. Najskôr musíte mať samozrejme vybratú nehnuteľnosť, respektíve musíte mať hotový plán na rekonštrukciu. To znamená, že by ste mali presne vedieť akú nehnuteľnosť budete kupovať, aká bude kúpna cena a pod., t.j. účel úveru. Následne odporúčame preveriť si list vlastníctva k nehnuteľnosti, ktorou bude hypoúver zabezpečený (môže to byť aj kupovaná nehnuteľnosť), a to najmä informácie o vlastníkoch, nehnuteľnostiach a ťarchách, resp. iných obmedzeniach, či sú napríklad na liste vlastníctva zapísané všetky stavby, ktoré sa na pozemku nachádzajú a podobne.

Potom si pripravíte podklady a dokumentácie, ktoré je potrebné priložiť k žiadosti o požadovaný hypoúver a môžete ju skompletizovanú podať v príslušnej banke. Prílohou ku žiadosti sú spomínané doklady preukazujúce schopnosť platiť požadovaný hypoúver, dokumentácia o nehnuteľnosti, ktorá bude predmetom financovania a predmetom záložného práva.

Poslednými krokmi sú schválenie žiadosti a podpísanie zmluvnej dokumentácie. Nakoniec musíte podať návrh na vklad záložného práva spolu so Zmluvou o zriadení záložného práva na katastri nehnuteľností, za účelom vyznačenia záložného práva v prospech banky. Zriadenie vinkulácie poistenia nehnuteľnosti, prípadne aj vinkulácie životného poistenia. Splnenie všetkých ostatných zmluvne dohodnutých podmienok.

Cieľová skupina pre banky

Majoritne sú to príslušníci mladšej a strednej generácie, ktorých prioritou je vyriešiť vlastnú otázku bývania, čo pre väčšinu z nich znamená aj postaviť sa na vlastné nohy. Najčastejší je záujem o prefinancovanie rekonštrukcie bytu alebo rodinného domu. Príslušníci staršej generácie sú percentuálne minimálne zastúpení v celkovom koláči žiadateľov o hypotekárny úver.

Hypotekárny úver môže banka poskytnúť fyzickým osobám len na účel:

a) nadobudnutie tuzemskej nehnuteľnosti alebo jej časti, (kúpa, vysporiadanie dedičských podielov, vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov, nadobudnutie vlastníctva k bytu podľa osobitných predpisov z bytového družstva, od obce);

b) výstavbu alebo zmenu dokončených stavieb;

c) údržbu tuzemských nehnuteľností; alebo

d) splatenie poskytnutého úveru použitého na účely podľa bodov a) až c), ktorý nie je hypotekárny úver.

Podmienky získania hypoúveru

Pre všetky subjekty platí, že musíte preukázať schopnosť splácať vašu pôžičku. Nečudujte sa, ak si vás banka podrobne preverí, oni to volajú dôkladná analýza vašej finančnej situácie. Ručiť budete môcť aj vhodnou nehnuteľnosťou nachádzajúcou sa na území nášho štátu, aj rozostavanou. Ďalej budete musieť preukázať účel úveru, takže banka bude pozorne sledovať, čo sa s jej peniazmi deje. Samozrejme, že nevyhnutnosťou je preukázanie vašej totožnosti ako aj vášho trvalého pobytu, respektíve sídla na území Slovenskej republiky.

Nevyhnutné je aj poistenie nehnuteľnosti pre prípady poškodenia alebo zničenia a vinkuláciou poistného plnenia v prospech banky a v špecifických prípadoch dodatočné zabezpečenie úveru, ako napríklad životné poistenie, ručiteľ a podobne.

Ešte v nedávnej dobe niektoré banky boli ochotné poskytovať hypotekárny úver aj do výšky 100 % založenej nehnuteľnosti. Samozrejme že šlo o kombináciu hypotekárneho úveru so spotrebiteľským úverom. V súčasnosti pre svetovú finančnú krízu od toho kroku dočasne ustúpili aj slovenské banky a maximálna výška poskytnutie hypotekárneho úveru sa pohybuje medzi 70 až 90 % založenej nehnuteľnosti. V prípade VÚB banky je súčasná maximálna výška úveru pri byte 95% z ceny nehnuteľnosti. V súčasnosti je to na trhu najvyššia ponuka na poskytnutie hypotekárneho úveru. Takže ak niekto nemá pre riešenie bývania našporenú nejakú tú korunu, tak v súčasnosti je preňho hypotekárny úver nepriechodnou cestou k zabezpečeniu vlastného bývania.

Modelové situácie pre získanie hypoúveru

Aby sme čo najkonkrétnejšie zmapovali súčasnú ponuku hypotekárnych úverov pre klientov, zvolili sme si určité modelové situácie, pomocou ktorých sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií. Medzi oslovenými finančnými inštitúciami boli ČSOB, OTP banka, Tatra banka, VÚB banka a na porovnanie aj Prvá Stavebná sporiteľňa. Slovenská sporiteľňa nám poskytla nekompletné a neporovnateľné údaje. Zaujímali nás hypotekárne úvery pre 2, 3 a 4 izbové byty, ktoré patria medzi najvyhľadávanejšie nehnuteľnosti pri žiadosti o hypotekárny úver.

Ako modelové lokality pre tieto nehnuteľnosti sme si vybrali mestá Bratislava, Banská Bystrica a Košice, vzhľadom na rôzne ceny porovnateľných nehnuteľností. Každej nehnuteľnosti sme priradili približnú sumu, za ktorú by mala byť kúpená (vychádzali sme s priemerných cien v daných lokalitách), veľkosť nehnuteľnosti v m2 a stručný popis žiadateľov, ktorí sa budú o hypotekárny úver v tej ktorej lokalite uchádzať. Ako základný vzor pri popise situácie žiadateľov o hypotekárny úver sme použili tri varianty.

Prvým žiadateľom bol mladý pár po vysokej škole, vek 25 rokov, pol roka v práci, ktorý mal nasporených 500.000 Sk, resp. nemal vlastné prostriedky a hľadá si 2 izbový byt. Druhým vzorom žiadateľov o hypotekárny úver boli 30 roční manželia s jedným dieťaťom, pričom matka je v súčasnosti na materskej dovolenke a hľadajú si 3 izbový byt. Posledným modelovým variantom žiadateľov o hypotekárny úver boli 40 roční manželia s dvoma deťmi, ktorí si plánujú zabezpečiť 4 izbový byt.

Aby jednotlivé varianty boli pre každú situáciu spracované čo najprehľadnejšie, údaje ktoré nám jednotlivé finančné inštitúcie zaslali, sme spracovali do troch tabuliek rozdelených podľa požiadaviek pre 2, 3, a 4 izbové byty. Keďže údaje ktoré sme bankám pre poskytnutie údajov zaslali nemôžu plnohodnotne opísať konkrétneho žiadateľa o hypotekárny úver, uvedené čísla v tabuľkách majú len informačný charakter. Každá finančná inštitúcia pri posúdení vychádza z celého spektra údajov o žiadateľovi o hypotekárny úver. Pri hodnotení klienta sa banky komplexne zaujímajú o jeho finančnú situáciu, a to nie len o jeho príjmy ale aj o jeho výdavky.

Čo je výstupom modelových situácií

Finančné inštitúcie berú do úvahy aj sociodemografické údaje o klientovi, jeho majetkové pomery, jeho platobnú disciplínu pri splácaní existujúcich alebo už splatených úveroch. Takže každý potenciálny klient pri žiadosti o hypotekárny úver by tieto svoje možnosti mal brať vážne do úvahy. Spracované údaje v nami zostavených tabuľkách by mali predovšetkým slúžiť ako pomocný „ťahák“ pri úvahách klientov pri žiadosti o hypotekárny úver. Výstupom v jednotlivých tabuľkách pri každej finančnej inštitúcii je splátka za hypotekárny úver, ako aj celková hodnota hypotekárneho úveru za ktorý klient zaplatí.

Poskytnuté výstupové údaje z jednotlivých finančných inštitúcií pre čo najširšie zmapovanie informácií o hypotekárnych úveroch nevychádzali s rovnakých podmienok:

a) modelové údaje ktoré poskytla VÚB vychádzali s úrokovej sadzby 6,04 % a jednotlivé výšky splátok sú uvedené bez štátneho príspevku pre mladých;

b) modelové výstupy ČSOB banky vychádzali s úrokovej sadzby 5,29 % s fixáciou na 3 roky;

c) OTP banka pri poskytnutí svojich údajov vychádzala s úrokovej sadzby 6,24 %;

d) Tatra banka použila pri uvedených príkladoch úrokovú sadzbu 5,99 %;

e) Prvá stavebná sporiteľňa zasa vychádzala pri spracovaní svojich údajov z úrokovej sadzby 6,29 %.

Aj a na základe týchto uvedených údajov vyplýva, že jednotlivé ponuky finančných inštitúcií v jednotlivých tabuľkách nemôžu slúžiť na priamu komparáciu služieb pre klienta. Tú si totiž klient musí urobiť sám po návšteve niekoľkých bánk, aby mu tá jeho hypotéka počas niekoľkých rokov splácania slúžila ako pomoc pri splnení svojho sna o bývaní a nie ako jeho zaťažujúce bremeno.

Viac informácií sa dozviete

v relácii TA3 REALITY


Späť

Poplašné systémy a zabezpečovacie zariadenia

 Uvažujme ako zlodejFaktory ovplyvňujúce rozhodnutie vlamačovTakže ako sa chrániť?DvereZámokOkná a zasklené plochyPoplašné systémyDelenie poplašných systémovMagnetické poplašné zariadenie Ľudskou prirodzenosťou je potreba chrániť seba, svojich najbližších a svoj majetok od nepamäti a na to využíva dodnes všetky svoje dostupné možnosti. V dnešných časoch je dôležitejšie krízovým situáciám predchádzať, ako ich riešiť a ľudia sa zaoberajú svojou ochranou o väčšej miere než v minulosti. Týka sa to aj bezpečnosti jednotlivcov a rodín a zabezpečenia..

Zanedbať otázku bezpečnosti sa neoplatí

Dom alebo byt predstavuje pre väčšinu bežných ľudí investíciu buď celoživotných úspor, alebo ich veľkej väčšiny. Bezpečnosť je teda z tohto pohľadu otázkou, zanedbanie ktorej by nebolo ani rozumné, ani pochopiteľné; intenzívne sa jej venujeme nielen pri stavbe a zariaďovaní svojej nehnuteľnosti, ale i pri každom odchode na dovolenku či na dlhšiu návštevu. Nájsť svoje obydlie „vybielené“ nepredstavuje vôbec príjemný návrat a zvlášť pre túto situáciu platí, že je omnoho lepšie zmieriť sa zo začiatku s vyššou investíciou, ktorú kvalitné zabezpečenie..

Strecha na váš dom

 „Už kedysi známy češký spevák Karel Gott spieval pieseň s názvom Mám rozprávkový dom. Základom dobrého domu, v ktorom by sa cítili ako v rozprávke, nestačí mať len pevné základy či steny z dobrého muriva. Veľmi dôležitým faktorom k spokojnosti patrí aj dobrá strecha. Pri širokej ponuke tvarou striech, plášťou a strešných krytín na trhu sa vynára otázka, ktorú z nich si vybrať, keďže rozhodujú záujmy majiteľa či veľkosť investície ktorú sme pre dobrú strechu ochotní obetovať.“ Kompletné strešné systémy sú v dnešnej dobe vyvinuté..

Nájomné vzťahy k nebytovým priestorom

 Zmluva o nájme a jeho trvaniePráva a povinnosti prenajímateľa a nájomcuSkončenie nájmu a jeho zánikVážení čitatelia. Mnohé z vašich otázok, ktoré ste nám adresovali, sa týkali nájomných vzťahov k nebytovým priestorom. Vzhľadom na túto skutočnosť, v snahe vyhovieť podľa možnosti čo najväčšiemu množstvu z vás, je pre vás určený nasledujúci článok. Nájomné vzťahy vznikajúce k nebytovým priestorom upravuje zákon č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov. Tento zákon predstavuje osobitnú právnu úpravu, ktorá nadväzuje a špecifikuje..

Exekučný predaj nehnuteľnosti v dražbe I.

S priateľom sme sa rozhodli kúpiť rodinný dom s tým, že polovica bude napísaná na neho a druhá polovica na mňa. Moja otázka znie, v prípade, že by priateľ ako živnostník skrachoval, môžem prísť v exekútorskej dražbe o svoju časť domu ? Ako to právne ošetriť a ako prebieha taký exekučný predaj? Ďakujem za odpoveď. Oľga M., Kremnica Partneri nie sú manželmi Je dôležité uvedomiť si, že partnerstvo resp. partnerské spolužitie nemá oporu v zákonných ustanoveniach zákona o rodine - nie je rovnocenné manželskému zväzku. Môžete síce viesť spoločnú..

Nárok na majetok pri dedení

 Moji rodičia sa rozviedli pred šiestimi rokmi. Otec je vlastníkom 4- izbového bytu v Piešťanoch a rodinného domu vo Veľkých Levároch. Pri našom poslednom rozhovore mi naznačil, že napísal závet, ktorým odkázal celý majetok svojej družke, s ktorou už asi dva roky žije v spomínanom byte v Piešťanoch. Mám nejaký nárok na otcov majetok aj v prípade, že ho chce celý odkázať svojej priateľke? Anna M., Veľké Leváre Vážená čitateľka, podľa ustanovení Občianskeho zákonníka máte ako potomok Vášho otca zaručený nárok na zákonný dedičský podiel,..

Ceny nehnuteľností

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..

Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky

Mnoho ľudí vie ako hypotéka funguje, ale pre prípadnú menšinu si zhrnieme základné informácie, ktoré by mohli byť pre každého zaujímavé a obohacujúce. Keď sa rozhodneme zainvestovať a kúpiť si konečne vlastné bývanie.... dom alebo byt, často a teda väčšinou nemáme dostatok financií na to, kúpiť si nehnuteľnosť za vlastné úspory. (Ak teda nesporíme už dvadsať rokov...) V takých chvíľach sa ponúka hypotéka. Tá ale uhrádza iba určité percento hodnoty domácnosti. V dnešných dňoch to je okolo osemdesiatich percent..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.