Chystáte sa stavať dom? Dobre zvážte, ako budete vykurovať vašu domácnosť

radiatory

Vykurovanie domu patrí medzi kľúčové prvky domácnosti. Už pri výstavbe sa radí medzi tie drahšie položky a na nesprávne zvolený spôsob vykurovania budete doplácať po celý čas užívania domu. Preto treba všetko dobre zvážiť a nedať sa odradiť predsudkami alebo výškou počiatočnej investície.

 

Dnes máme takmer neobmedzené možnosti ako vykurovať dom. Poďme si ich jednu po druhej rozobrať.

Kúrenie plynom

Ide o klasický spôsob vykurovania domácnosti. V ideálnom prípade poskytuje lacné a bezproblémové teplo. Stačí mať prípojku, kvalitný kotol s vysokou účinnosťou a na dlhé roky sa zvyčajne nemusíte starať. Aspoň taká je teória.

 

Pokiaľ však nemáte privedenú plynovú prípojku až k hranici pozemku, môžu sa prvotné investície do vykurovania plynom výrazne navýšiť. Často ide až o tisíce eur. Okrem privedenia plynu do technickej miestnosti je potrebné ešte vyriešiť rozvod tepla v domácnosti. To môže byť vedené radiátormi alebo teplovodným podlahovým kúrením.

 

V posledných mesiacoch sa zároveň ukazuje, že kúrenie plynom nemusí byť to pravé orechové. Cena tejto nerastnej suroviny je nestabilná a zároveň sa stupňujú tlaky nato, aby sa plynové kotle prestali vo všeobecnosti používať.

Kotol na drevo a biomasu

Kúrenie drevom a biomasou v moderných domácnostiach je dnes skôr raritou. Ide síce o relatívne lacný zdroj tepla, no zároveň veľmi pracný. Drevo treba nakúpiť, uskladniť, nechať sušiť niekoľko rokov a až potom je možné s ním kúriť. Mimo horských a podhorských oblastí býva zároveň pomerne predražené. A v neposlednom rade je to potreba manuálneho prikladania dreva počas vykurovacej sezóny.

 

Na kúrenie drevom alebo biomasou sa najviac hodí akumulačná pec. Tá má vysokú účinnosť a vyžaruje sálavé teplo do interiéru aj 24 hodín. Stačí teda zapáliť oheň raz za deň. Podobne je na tom aj splyňovací kotol, ktorý má až 90% účinnosť.

kúrenie

Elektrické kúrenie

Elektrina sa ako zdroj energie na výrobu tepla väčšinou používa všade tam, kde nie je plyn. Pri tomto médiu sú možnosti vykurovania podstatne širšie. Prvou možnosťou je klasický kotol, ktorý zohrieva vodu. Tá je následne distribuovaná po domácnosti buď do radiátorov alebo do podlahového kúrenia.

 

Renesanciu zažívajú aj akumulačné elektrické kotle. Tie využívajú nočný prúd, ktorý je lacnejší. Počas toho, ako vy spíte si vyrobia teplo, ktoré sa uchová v médiu s výbornými termoakumulačnými vlastnosťami. Môže ísť napríklad o šamotové tehly, voda v elektroakumulačnom kotli alebo akumulačná vrstva v podlahe či stenách domu. Teplo je potom rovnako distribuované po dome, ako v predchádzajúcom prípade.

Lokálne vykurovanie s využitím elektrickej energie

Ďalšou možnosťou je lokálne elektrické vykurovanie. Ide napríklad o sálavé vykurovacie panely. Tie sa umiestňujú v jednotlivých miestnostiach buď na strop alebo stenu. Sálavé teplo ohrieva iba predmety a ľudí, nie vzduch. V miestnosti tak teplomer môže ukazovať 15°C, ale vy budete sedieť v obývačke v tričku. Benefitom takéhoto druhu kúrenia je úspora elektrickej energie a teda aj financií.

 

Medzi populárne riešenia patrí aj elektrické podlahové kúrenie. My môžeme odporučiť podlahové kúrenie od Renova Install. Jeho výhodou je priama premena elektriny na teplo. Tým je zaručená vysoká účinnosť celého systému. V závislosti od zvoleného systému môže byť inštalácia tohto typu kúrenia výrazne lacnejšia ako je to v prípade elektrického alebo plynového kotla.

Fotovoltaika vám pomôže znížiť náklady na vykurovanie

Pokiaľ plánujete využívať ako zdroj tepla vo vašej domácnosti elektrickú energiu, skúste zvážiť aj inštaláciu fotovoltaiky. Áno, ide o ďalšie navýšenie investícií. Na druhej starne vám však pokryje spotrebu elektriny v domácnosti a vďaka tzv. virtuálnej batérii si môžete prebytok energie “odkladať”. Táto služba tak dokáže podstatne skrátiť návratnosť investície do fotovoltaickej elektrárne.

kúrenie

Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo patrí k moderným a veľmi efektívnym spôsobom vykurovania domácnosti. Jeho hlavnou nevýhodou je vysoká obstarávacia cena. Treba však dodať, že pokiaľ musíte nanovo vybudovať prípojku na plyn, vyjdú vás obe riešenia zhruba rovnako.

V následnom používaní však tepelné čerpadlo víťazí na plnej čiare. Jeho účinnosť sa pohybuje na úrovni 300 - 500%. Z 1 kWh elektrickej energie teda vyrobí 3 až 5 kWh tepla. Prevádzkové náklady tak budú veľmi nízke.

Niektoré modely tepelných čerpadiel zároveň dokážu chladiť resp. ohrievať teplú úžitkovú vodu. Nemusíte tak inštalovať ešte aj klimatizáciu a kotol na ohrev teplej vody.

 



Späť

Apartmány pri mori Apartmány pri mori

 „Počas letných prázdnin, ale aj pár mesiacov pred nimi značné množstvo realitných kancelárií dáva do pozornosti nie len klasickú kúpu nehnuteľnosti, ale do popredia sa dostáva pre Slovákov ponuka kúpy apartmánov v zahraničí. A tak veľa našincov už svoje letné dovolenky neplánuje cez cestovné kancelárie, ale rovno rozmýšľajú nad kúpou vlastnej nehnuteľnosti pri mori. Medzi najobľúbenejšie krajiny pre letný domov sa tak pre mnoho Slovákov stávajú destinácie v Chorvátsku či Bulharsku.“Čo na tom apartmáne jeAk si mnohí vybavia more a piesočnú..

Strecha - aký typ si vybrať

Strecha patrí asi medzi najpoužívanejšie slová pre vyjadrenie symbolu domova a rodiny. Dalo by sa povedať, že je akousi pomyselnou korunou každého rodinného domu. Jej funkcia je oveľa dôležitejšia ako by ste si mohli myslieť. Nedodáva domu len vizuálny charakter, ale má veľa základných funkcií pri ochrane vášho príbytku pred dažďom, únikom tepla či hlukom z okolia.Pri stavbe rodinného domu je dôležité myslieť na každý detail. Obzvlášť to platí pri plánovaní a následnej stavbe strechy. Takže ak sa už rozhodnete pre rovnú alebo šikmú strechu, myslite..

Vlastníctvo bytov a nebytových priestorov 1. časť

Existuje niekoľko práv a povinností, ktoré vyplývajú z toho, že ste vlastníkom bytu. Ovplyvňuje ich Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Tento zákon upravuje spôsob a podmienky nadobudnutia vlastníctva bytov a nebytových priestorov v bytovom dome, práva a povinnosti vlastníkov týchto bytových domov, práva a povinnosti vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ich vzájomné vzťahy a práva k pozemku. V prvej časti článku sa budeme venovať všetkým základným informáciám, týkajúcich sa bytu, nebytového priestoru, ich súčastí a možností ich nadobúdania...

Vznik nároku na províziu za sprostredkovanie predaja nehnutelnosti

Kedy vzniká realitnej kancelárii ako sprostredkovateľovi nárok na províziu za predaj nehnutelnosti? Podstata sprostredkovateľskej zmluvy spočíva v tom, že sprostredkovateľ obstará pre záujemcu uzavretie určitej zmluvy za odplatu. Pokiaľ ide konkrétne o sprostredkovanie predaja nehnutelnosti, zmluva, ktorej uzavretie sprostredkovateľ pre záujemcu obstaráva, je kúpnou zmluvou o prevode nehnutelnosti. Zákonné znenie podľa Občianskeho zákonníkaV zmysle ustanovenia § 774 Občianskeho zákonníka platí, že odmena (v praxi skôr označovaná..

Prevod nehnuteľnosti na základe dedenia

V súvislosti s problematikou prechodu a prevodu nehnuteľností, najmä na základe dedenia, je nutné ozrejmiť teoretické pojmy niektorých základných ustanovení Občianskeho zákonníka, s ktorými sa v konkrétnych prípadoch každodenného života stretávame. V zásade sa dedičstvo nadobúda okamihom smrti poručiteľa § 406. Odvtedy môžu dedičia s dedičstvom zásadne nakladať. V tejto dispozičnej voľnosti sú však obmedzení tým, že na každé nakladanie z dedičstvom, ktoré presahuje rámec obvyklého hospodárenia, potrebujú súhlas súdu, a to až do skončenia..

Úroky z omeškania pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov

 Súd v konaní o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov nemôže zároveň s uložením povinnosti zaplatiť vyčíslenú sumu na vyrovnanie podielu, uložiť z tejto sumy aj povinnosť zaplatiť úroky z omeškania; bráni tomu chýbajúci predpoklad pre vznik takéhoto nároku - omeškanie dlžníka s plnením peňažného dlhu. (Rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky zo 14. októbra 1999, sp. zn. 5 Cdo 117/99)Rozvod - v rozvodovom konaní sa rozhoduje aj o rodičovských právach a povinnostiach, ako aj o rozdelení spoločného majetku, ktorý manželia nadobudli..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...

Poistenie domácnosti a zodpovednost Poistenie domácnosti a zodpovednost

Pýtali ste sa niekedy sami seba, prečo by ste si mali vybavovať niečo ako poistenie domácnosti, alebo poistenie zodpovednosti keď už aj tak platíte za poistenie nehnuteľnosti a nechcete utrácať ďalších pár eur za mesiac, ktoré by ste si mohli ušetriť na krásny nový gauč, alebo na nový koberec ktorý ste videli v obchode? Treba si ozrejmiť predovšetkým, čo všetko zahŕňa poistenie nehnuteľnosti. Predstavte si, že Váš domov by niekto vzal, otočil ho strechou dolu, a začal by s ním triasť. Vaše veci, nábytok, oblečenie, knihy.... začali..

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.