Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developer
Poradenstvo v banke
Hypotéka v skratke

Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.
Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná situácia nastáva vtedy, keď byt v novostavbe kupuje záujemca nie od firmy, ale už priamo od majiteľa bytu.
 

Podmienky určuje developer



Developerské spoločnosti zvyčajne vyžadujú už na začiatku výstavby zloženie zálohy. Spravidla ide o sumu vo výške 30 až 40 percent z obstarávacej ceny bytu. Zvyšok je možné dofinancovať pomocou úverov z bánk. Problémom však môže byť zabezpečenie nehnuteľnosťou. Na list vlastníctva totiž možno zapísať len stavbu, ktorá už má dokončené obvodové múry a hotovú strešnú konštrukciu. A záložné právo zase možno uplatniť len na nehnuteľnosť, ktorá je už zapísaná na liste vlastníctva. Vyplýva to z podmienok viacerých bánk. V takomto prípade je možné založiť inú nehnuteľnosť a záložné právo preniesť počas výstavby na rozostavaný byt.

V niektorých prípadoch je možné zabezpečiť úver aj bytom, ktorý sa zatiaľ nachádza len v projekte. Ide však skôr o výnimočnú a vonkoncom nie bežnú záležitosť. Zvyčajne musí ísť o byt v dome, na ktorého výstavbe sa banka spolupodieľa - teda poskytla developerovi úver na jeho výstavbu. Klientovi v takomto prípade môžu napríklad postačovať na vybavenie úveru osobné doklady a potvrdenie o príjme, ktorým preukáže svoju dostatočnú bonitu. Niektoré banky zase prefinancujú celú kúpu poskytnutím takzvanej americkej hypotéky. V takomto prípade tiež klient nemusí mať na začiatku žiadnu hotovosť. Americká hypotéka predstavuje bezúčelový úver, ktorý je zabezpečený nehnuteľnosťou. Banky ho zvyčajne ponúkajú s tým, že pri americkej hypotéke sú pomerne nízke úroky a dlhšie obdobie splatnosti.
 

Poradenstvo v banke



Ak sa klient rozhodne pre hypotekárny úver, mal by počítať s tým, že nie každá banka poskytne úver až do výšky 100 percent z obstarávacej ceny nehnuteľnosti. Kto potrebuje viac ako je hodnota založenej nehnuteľnosti, môže skombinovať hypotéku so spotrebným úverom. Požičať si však do výšky 70 percent z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti nie je zvyčajne problém. Najlepšie je pri žiadosti o hypotekárny úver poradiť sa priamo v banke, od ktorej si chce záujemca o kúpu bytu požičať. V súčasnosti už všetky banky ponúkajú poradenstvo v tomto smere. A klienti, ktorí si myslia, že banka im bude odporúčať len svoje produkty, môžu využiť napríklad služby Hypocentra, ktoré je nebankovou inštitúciou.

Kvalifikovaní pracovníci by klientovi mali vedieť poradiť v každej súvislosti- vysvetliť presne akú úrokovú sadzbu a prečo ten ktorý konkrétny klient dostane, informovať o tom, či musí klient uzavrieť v danej banke aj životné poistenie, vysvetliť všetko o poistení úveru, informovať či je možné zabezpečiť hypotéku viazaním životného poistenia alebo termínovaného vkladu. Dôležitý je aj čas, za aký je banka schopná hypotéku schváliť a peniaze previesť či už na účet klienta alebo predajcu bytu. Takisto musí hypotekárny poradca informovať o tom, za aký dlhý čas od poskytnutia úveru klient musí čerpať peniaze.

Hypotéka v skratke



Hypotéku možno zabezpečiť viacerými spôsobmi. Banky poskytujú hypotekárny úver klientom, ktorí preukážu dostatočnú bonitu a banka môže zriadiť záložné právo. Záložné právo banka zriaďuje na kupovanú nehnuteľnosť prostredníctvom hypotéky, môže však vziať ako zábezpeku aj nehnuteľnosť, ktorá nepatrí priamo žiadateľovi o úver. Najčastejšie v takýchto prípadoch sa uplatňuje záložné právo na rodičovský dom. Úroková sadzba: banky ponúkajú viacero možností. Najčastejšie si možno vybrať medzi fixovanou sadzbou na 1 až 10 rokov a pohyblivou sadzbou. Dĺžka splatnosti je zvyčajne od 4 do 30 rokov a úver sa poskytuje od výšky 2 000 Eur. Maximálna hranica závisí od schopnosti klienta splácať úver, inak banky výšku hornej hranice neobmedzujú.

 

 

Späť

Ako efektívne riešiť otázku kúrenia

Problém tepla je vzhľadom na každoročné mrazy nielen stále aktuálnym, ale i mimoriadne pálčivým vzhľadom na vysoké ceny energií. Najčastejšia súvisiaca voľba, pred ktorou stojí množstvo rodín, je, či vraziť nemalú sumu peňazí do vlastného kotla a mať tak svoju spotrebu pod kontrolou, alebo naďalej využívať služby verejného pripojenia, ktoré síce počiatočnú investíciu v takej výške nevyžaduje, avšak v konečnom dôsledku stojí omnoho viac. Poďme sa teda pozrieť na výhody aj nevýhody oboch variantov a na kritéria, podľa ktorých by sme sa mali rozhodovať...

Dvere ako vstupná brána

 „Dvere sú pre každý byt či rodinný dom symbolom ochrany pre vonkajším svetom a dávajú nám pocit súkromia a bezpečia. Nie len že cez ne vchádzame a vychádzame, pozývame dnu našich hostí, ale pri ich prekročení vznikajú prvé dojmy a prezrádzajú nám mnohé o obyvateľoch domu. Žiadny iný element fasády nemá takú možnosť ovplyvniť vzhľad stavby, ako práve vstupné dvere. Ich hlavným účelom a úlohou je absolútna spoľahlivosť a najvyšší stupeň bezpečnosti.“Okná i dvere v byte by sa mali vhodne dopĺňať a pôsobiť harmonicky ako jeden celok. Preto..

Jednoduchý spôsob, ako zvýrazniť krásu a skryť nedostatky interiéru Jednoduchý spôsob, ako zvýrazniť krásu a skryť nedostatky interiéru

Zariadenie domova pomocou širokého množstva dostupných materiálov dnes nie je žiadny problém. Ten môže spôsobiť iba cena a horšia dostupnosť rôzneho druhu sortimentu, pre ktorý ste sa rozhodli. Existuje však jeden typ materiálu, vďaka ktorému by mohlo byť vaše rozhodovanie a aplikácia do praxe pomerne jednoduchá. Poďte sa spolu s nami a najdôležitejšími výhodami takéhoto riešenia o tom presvedčiť a zariadite si  s nami krásny dom či byt. Kvalitné dekoračné látky v metráži Textil v interiéri udáva tón, oživuje miestnosť, vnáša farby..

Náhrada škody pri zmluve o budúcej zmluve

Pred štvrťrokom som uzavrel zmluvu o budúcej zmluve, predmetom ktorej bola kúpa pozemku. Dojednali sme sa, že pred uzavretím kúpnej zmluvy zložím predávajúcemu zábezpeku 350.000,- Sk, čo som aj urobil a tiež sme si dohodli zmluvnú pokutu pre prípad porušenia zmluvy. Ja som medzičasom uzavrel s mojimi klientmi ďalšie zmluvy o budúcej zmluve, na základe ktorých som sa zaviazal následne predať im predmetný pozemok, ktorého vlastníkom som sa mal stať. Potenciálny predávajúci od zmluvy odstúpil a pozemok predal inému záujemcovi. Odmieta so mnou komunikovať. Prišiel..

Pripravované zmeny v právnych úpravách - novela katastrálneho zákon a zákonov o notároch a advokácii

V súvislosti s pripravovanými zákonmi, ktorými sa majú zmeniť a doplniť katastrálny zákona, zákon o notároch a zákon o advokácii, nastanú mnohé legislatívne zmeny. Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal dňa 13.07.2009 okrem iného aj novelu zákona o notároch, ktorá bola schválená 24.6.2009 na 39. schôdzi NR SR. Po podpise by zákonné zmeny mali byť účinné od 1.9.2009. Cieľom navrhovaných právnych úprav je zvýšiť zvýšenie právnu a faktickú istoty zmluvných strán pri prevodoch nehnuteľností, definovať jednoznačného pôvodcu zmluvy o prevode..

Založenie spoločenstva vlastníkov

Pán Lasák. Dovoľujeme si vás touto cestou požiadať o poskytnutie informácie k založeniu bytového spoločenstva. Náš bytový dom je spravovaný správcom na základe zmluvy, ktorú sme s ním uzatvorili po odkúpení bytov do osobného vlastníctva v roku 1999. Zanikne správcovstvo vznikom spoločenstva automaticky alebo je nutná výpoveď vlastníkov bytov a nebytových priestorov? Ak je nutná výpoveď, čo všetko musí táto obsahovať? Za vlastníkov bytov ..

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.