Vývoj cien bytov V Bratislave v roku 2007

Analýza cien bytov v Bratislave sa robila z plnohodnotných 13.410 údajov za obdobie od januára do decembra 2007. Priemerná cena m2 bytu v Sk sa vypočítavala bez výrazných odchýliek narúšajúcich trend. Oddelene sa vypočítavali ceny novostavieb od cien starých bytov, aby sa odhalil ich vplyv na rast cien starých bytov.

Graf č.1: Tento graf poukazuje na to, že 34% z celkovej ponuky bytov pripadalo na ponuku novostavieb. Toto malo zákonitý vplyv na vývoj celkovej výslednej ceny, ktorú novostavby ťahali nahor.

Graf č.2: Tento graf ukazuje, že najväčší podiel na množstve ponúkaných nových bytov mal štvrtý a následne druhý bratislavský okres, čo bolo spôsobené najmä tým, že v poslednom štvrťroku sa uvoľnilo do ponuky viacero nových projektov s veľkou kapacitou bytov.

Graf č.3: Tento graf ukazuje, že v prípade starých bytov sa hlavne v prvých dvoch tretinách roka udržiavali pomery ponúkaných bytov na rovnakej úrovni. Poslednú tretinu roka, približne od konca septembra sa na veľkosti ponuky začal odzrkadľovať tlak developerov na verejnosť vyhláseniami o očakávanom rapídnom náraste cien, čo malo za následok špekulatívne dočasné držanie bytov a následne zvýšenie voľných bytov k predaju.

Graf č.4 a 5: Grafy štruktúry ponúkaných bytov ukazujú, že staré byty v Bratislave možno bez problémov zohnať maximálne do 4 izieb. Ponuka viac ako 4-izbových starých bytov je vzácna. Pri novostavbách naopak, developeri rátajú s ľahším predajom dvoj a viac izbových bytov.

Graf č.6: Tento graf ukazuje priemernú veľkosť bytov ponúkaných v jednotlivých bratislavských okresoch, kde do štvorizbových bytov majú stále najväčšiu metráž byty v Starom Meste. Väčšie metráže ako v Starom Meste sú len vo veľkometrážnych bytoch novostavieb.

 

Graf č.7 ukazuje vývoj cien všetkých bytov

Graf č. 8 vývoj cien novostavieb

Graf č. 9 vývoj ceny starých bytov, odzrkadľuje skutočný pomer medzi jednotlivých lokalitami. Na tomto grafe je zaujímavý vývoj v druhom okrese na konci roka, kde cenu starých bytov ovplyvnili tlaky spomínané pri grafe č.3, kedy sa napríklad predávali garsónky o výmere 24 až 28 m2 za 2,3 až 2,6 mil. Sk.

 

Graf č.10 - 14: V týchto grafoch sú zobrazené vývoje priemerných cien ponúk nových, starých ako aj všetkých bytov v jednotlivých okresoch Bratislavy. Vo všetkých týchto grafoch vidieť stúpajúcu tendenciu vývoja. V prvom, treťom okrese sú novostavby najdrahšie. Najplynulejšia krivka je v štvrtom bratislavskom okrese, kde za posledných štvrťrok developeri pustili do predaja najväčších počet bytov, hlavne v oblasti Karlovej Vsi.

Záverom si dovoľujem skonštatovať neúmerný rast cien starých bytov hnaný mohutnou výstavbou v hlavnom meste. Je však predpoklad, že takýto rast cien starých bytov nie je dlhodobo udržateľný a môže nastať výrazný pokles cien starých bytov.

Viac informácií sa dozviete
v relácii REALITY
vysielanej 18.1.2008 o 20:45 na TA3

 

Späť

Realitné kancelárie na Slovensku Realitné kancelárie na Slovensku

Založenie realitnej kancelárie Výber realitnej kancelárie Serióznosť realitných maklérovNa čo si dať pozorRozhodli ste sa predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, ale neviete ako na to? Nemáte skúsenosti a ani prehľad na trhu s nehnuteľnosťami? Neostáva vám teda nič iné iba sa spoľahnúť na realitnú kanceláriu, ktorá vám určite ochotne poradí a pomôže s predajom vašej nehnuteľnosti. Samozrejme, musíte počítať s tým, že táto pomoc vás bude niečo aj stáť. Realitné kancelárie majú viac skúseností s predajom a súvisiacou administratívou ako bežný človek,..

Vlastníctvo bytov a nebytových priestorov 3. časť

 Práva a povinnosti vlastníkov bytov a nebytových priestorovPovinnostiPrávaSpoluvlastníctvoRozhodovanie v domeOsobitné ustanovenia o prevode vlastníctva bytu a nebytového priestoru v domeCena bytu a nebytového priestoru v dome a cena pozemkuCena bytu a ateliéruCena pozemkuVlastníctvo spoločných častí domu a spoločných zariadení domu a príslušenstva V predchádzajúcich dvoch častiach článku sme sa dozvedeli niečo viac o zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Zaoberali sme sa tým, čo to vlastne z právneho hľadiska byt a nebytový priestor je, ako..

Schodisko - spojivo podlaží

 Vonkajší vzhľadMateriály na obkladStavba schodov nie je jednoducháNechajte si poradiťNajčastejšie omylyTrend dobyÚprava povrchuZábradlie Ak máte rodinný dom či dvoj, prípadne viacpodlažný bytový apartmán, pravdepodobne máte doma schodisko. Vertikálne konštrukcie spájajúce jednotlivé poschodia budov – tak znie základná definícia schodov. Primárnou funkciou schodov je prepojiť jednotlivé podlažia medzi sebou a urobiť tak čo najpohodlnejšie a najbezpečnejšie pre ich užívateľa pri jeho zostupe a výstupe.Realizácia je spojená s niekoľkými základnými..

Rodinný spor o dedičstvo - kto dedí a kto nie

Rád by som sa spýtal na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom staršom bratovi, ktorý pred nedávnom zomrel. Jedná sa o rodinný dom s pozemkom. Malý podiel pozemku nadobudol môj starší brat dedením od našej tety ešte predtým, ako sa oženil. Manželstvo bolo bezdetné a v úradných listinách je brat vedený ako jediný majiteľ. Vysporiadanie medzi mnou a mojou sestrou je možné len predajom nehnuteľnosti, na čom sme sa aj dohodli. V prípade, ak by túto nehnuteľnosť dedila aj vdovy po bratovi, predaj nehnuteľnosti by sa skomplikoval..

Úroky z omeškania pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov

 Súd v konaní o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov nemôže zároveň s uložením povinnosti zaplatiť vyčíslenú sumu na vyrovnanie podielu, uložiť z tejto sumy aj povinnosť zaplatiť úroky z omeškania; bráni tomu chýbajúci predpoklad pre vznik takéhoto nároku - omeškanie dlžníka s plnením peňažného dlhu. (Rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky zo 14. októbra 1999, sp. zn. 5 Cdo 117/99)Rozvod - v rozvodovom konaní sa rozhoduje aj o rodičovských právach a povinnostiach, ako aj o rozdelení spoločného majetku, ktorý manželia nadobudli..

Prístup súdneho znalca do obydlia občana - áno či nie?

 Dobrý deň, v novembri 2008 som sa stala nájomníčkou družstevného bytu. Po roku bývania v ňom som dostala zásielku zo súdu, že byt musím sprístupniť znalcovi z odboru stavebníctva, ktorý má vypracovať znalecký posudok na stavebné práce, ktoré tam uskutočnil predchádzajúci nájomník. Ten tam býval do roku 2005 s manželkou, ktorá vtedy od neho definitívne odišla a rozviedli ich v januári 2007. Preto sa chcem opýtať, kto je vlastne v práve - to mám akože do svojho bytu pustiť znalca, ktorý si už môj byt nafotí!? Veď moje súkromie bude narušené...

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.