Byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia - ich preslnenie, minimálne požiadavky na ich plochu, vybavenie a súčasti

Dnešné pokračovanie týkajúce sa bytov nižšieho štandradu a ubytovacích zariadení sa zameriava na uvedené nehnuteľnosti, vrátane zákonných požiadaviek na ich preslnenie v zmysle vyhlášky MZ SR č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia.

Minimálne požiadavky na byty nižšieho štandardu

Byt nižšieho štandardu je byt, ktorého obytná plocha nie je nižšia ako 12 m2 na užívateľa a 6 m2 na každú ďalšiu osobu, ktorá s užívateľom žije v domácnosti. Pojem domácnosť upravuje Občiansky zákonník v § 116. Pokiaľ ide o úžitkovú plochu bytu nižšieho štandardu, tá je predmetnou vyhláškou limitovaná na 15 m2, pričom ide o spodnú hranicu, prekročenie ktorej má za následok, že daná nehnuteľnosť nespĺňa ani len minimálne štandardy na byty nižšieho štandardu a nemôže byť považovaná za trvalo obývateľnú nehnuteľnosť. 

Vyhláška medzi minimálne požiadavky na vybavenie bytu nižšieho štandardu zaraďuje napojenie na prívod pitnej vody, ktoré musí byť spôsobilé - mať technickú možnosť inštalovania zariadenia na varenie, prípravu teplej vody, ako aj možnosť inštalovania zariadenia na osobnú hygienu. Ďalej sem patrí odvod odpadových vôd s technickou možnosťou inštalovania splachovacieho záchoda, ako aj možnosť inštalovania vykurovacích telies na lokálne vykurovanie obytných miestností. Vyhláška ustanovuje v § 9 ods. 3 aj súčasti domového vybavenia budov s bytmi nižšieho štandardu a samotných bytov nižšieho štandardu, ktoré sú lokálne vykurované tuhým palivom, pričom týmito súčasťami sú priestory na uskladnenie paliva. Uvedené môže vyznieť ako neuveriteľný jav, avšak i napriek skutočnosti, že sa píše 21. storočie, vykurovanie bytov tuhým palivom je stále reálne a vzhľadom na sociálnu situáciu slovenského obyvateľstva aj čoraz častejšie.

Požiadavky na ubytovacie zariadenia

Základnou podmienkou pre ubytovacie zariadenia (napr. vysokoškolské internáty, ubytovne, domovy dôchodcov a i.) je napojenie na prívod studenej pitnej vody a teplej vody. Vyhláška č. 259/2008 Z. z. v súvislosti s plochou ubytovacích zariadení, so svetlou výškou izby, počtom izieb v ubytovacích bunkách, počtom ubytovaných a základným vybavením odkazuje na tabuľku č. 8 v prílohe č. 5 vyhlášky. Ubytovacie zariadenie musí mať osobitnú miestnosť na vypranie osobnej bielizne a odevov, priestory na sušenie a žehlenie osobnej bielizne a odevov, sklad inventára a miestnosť na ukladanie pracovných pomôcok na upratovanie, s možnosťou vetrania.

Štandardom podľa § 11 vyhlášky, a teda samozrejmosťou v ubytovacích zariadeniach, sú zariadenia na osobnú hygienu, teda umyvárne a záchody so samostatným vchodom z predsiene ubytovacej bunky alebo spoločné umyvárne a spoločné záchody pre viac ubytovacích miestností, oddelené pre mužov a ženy. Stavebné riešenie vchodu do spoločných záchodov a spoločných umyvární musí zabraňovať priamemu pohľadu do týchto priestorov. Vyhláška ustanovuje povinné každodenné upratovanie, umývanie a dezinfekciu priestorov ubytovacieho zariadenia, ako aj minimálne štvrťročné upratovanie spojené s umytím okien, dverí, svietidiel, vykurovacích telies a s vyprášením matracov a prikrývok. Otáznym je tak skutočný stav ubytovacích zariadení, nie ten, ktorý predpokladá a požaduje vyhláška. Posteľná bielizeň musí byť vymieňaná v minimálnej periodicite 14 dní, v prípade zmeny ubytovanej osoby vždy. Nakoľko zdravie človeka by malo byť vždy na prvom mieste, vyhláška MZ SR č. 259/2008 Z. z. ukladá prevádzkovateľovi ubytovacieho zariadenia povinnosť zabezpečiť lekárničku prvej pomoci, ktorá musí byť umiestnená  na vhodnom a dostupnom mieste.

Preslnenie

Umiestnenie budovy, v ktorej sa nachádzajú byty nižšieho štandardu alebo umiestnenie ubytovacieho zariadenia, musí byť realizované tak, aby zabezpečovalo preslnenie bytov, obytných miestností v detských domovoch, v domovoch dôchodcov a podobných zariadeniach slúžiacich na dlhodobý pobyt a tiež miestností určených na denný pobyt detí v predškolských zariadeniach. Preslnenie bytov sa určuje podľa osobitného predpisu, ktorým v súčasnosti je vyhláška Ministerstva životného prostredia SR č. 532/2002 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. Požadovaný čas preslnenia sa musí zabezpečovať od 10.00 do 15.00 hod.

Žiaľ, často dochádza k realizácii nových stavieb, v dôsledku ktorých je spôsobené zatienenie už stojacich stavieb v okolí. Zatienenie by v zmysle vyhlášky č. 259/2008 Z. z. nemalo znižovať veľkosť preslnenej vonkajšej plochy predškolského zariadenia určenej na pobyt detí na menej ako 50 % jej celkovej rozlohy. Ak súčasná veľkosť preslnenej plochy je menšia ako 50 %, novými stavbami sa nesmie ďalej znižovať.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk


Autor: Mgr. Ján Lasák
KTN: 14-15/11

Späť

4 rady ako si vytapetovať interiér 4 rady ako si vytapetovať interiér

Chceli by ste oživiť interiér a zmodernizovať ho? Premýšľate nad tapetovaním? Tapety na stenu sú fantastický pomocník pre upgrade celého interiéru. Pripravili sme si pre vás užitočné rady, ktoré pri tapetovaní oceníte a triky, ktoré vám uľahčia prácu. Vyskúšajte tapetovanie podľa nasledujúceho praktického návodu a sami uvidíte ako obyčajná tapeta na stenu dokáže pretvoriť celý priestor na neobyčajný interiér. Atraktívny interiér podľa najnovších trendov Kúpili ste novú nehnuteľnosť a radi by ste novému interiéru vdýchli pôvab a osobité..

Ako navrhovať zmenu vo svojej nehnuteľnosti

 Časom každá nehnuteľnosť stratí na svojom pôvabe a vyžaduje si rekonštrukciu a zmeny, ktoré sa odvíjajú od konkrétnych požiadaviek obyvateľov. Umakartové jadro v panelákovom byte, či pôvodné okná na dvadsať ročnom rodinnom dome potrebujú po niekoľkých rokoch rekonštrukciu, ak nie aj celkovú výmenu. V mnohých prípadoch je však motívom rekonštrukcie nielen skvalitnenie obytných priestorov, ale aj snaha uplatniť si vlastné pokusy o originalitu či tvorivosť.Čas na prestavbuObyvatelia panelákových domov vedia, že po čase sú v byte určité stavebné úpravy..

Zvláštny duch podkrovia

 Ako vystaviť podkrovie?Od čoho závisí konečná podoba?Typy striechPodlaha v podkrovíZaizolujte dôkladneVykurovanie a teplá vodaMateriály na výstavbuHrajte sa so svetlomSvetlo prenikajúce cez štítyHra s tieňom, farbami a drevom Kto už v podkroví býval, pozná ten neopísateľný pocit slobody, nekonvenčnosti a tajomna, plný svetla a priestoru. Akoby tam zastal čas a človek tam nepatril ani do neba, ani na zem. Podkrovie vonkoncom nemusí a ani neslúži výhradne na bývanie. Jeho definícia môže byť niekedy odlišná či celkom výnimočná. Niekto si tam suší vypraté..

Novela právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov II

Vážení čitatelia. V predchádzajúcom čísle Kompletného trhu nehnuteľností sme sa venovali novele právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov upravenej zákonom č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorá bola prijatá a vyšla v Zbierke zákonov ako zákon č. 70/2010 Z. z. Okrem eliminácie nejednoznačnosti a nezrovnalostí týkajúcich sa úloh správcu bytového domu, vzťahov medzi vlastníkmi bytov a nebytových priestorov a správcom, príp. orgánmi spoločenstva vlastníkov bytov ako aj úpravy zakladania spoločenstiev..

Neplatnosť závetu a účastníci konania o dedičstve

Takmer jeden rok som býval so svojou manželkou a dieťaťom v dome u môjho kamaráta, ktorý bol vlastníkom domu z ½. Kamarát, inak rozvedený a aspoň pokiaľ viem i bezdetný, pred dvoma mesiacmi žiaľ zomrel. Po jeho smrti som sa dozvedel, že po sebe zanechal závet, podľa ktorého mi odkázal svoj podiel na dome. Kontaktoval som jeho vzdialenú rodinu, ktorá však odmietla prispieť na pohreb, ten som teda uhradil ja. Pohreb platiť nie, ale zato sa ozvala nejaká kamarátová teta z Nemecka, že vraj ona je jeho príbuzná a teda by vraj mala dediť. Kto je účastníkom dedičského..

Rodinný spor o dedičstvo - kto dedí a kto nie

Rád by som sa spýtal na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom staršom bratovi, ktorý pred nedávnom zomrel. Jedná sa o rodinný dom s pozemkom. Malý podiel pozemku nadobudol môj starší brat dedením od našej tety ešte predtým, ako sa oženil. Manželstvo bolo bezdetné a v úradných listinách je brat vedený ako jediný majiteľ. Vysporiadanie medzi mnou a mojou sestrou je možné len predajom nehnuteľnosti, na čom sme sa aj dohodli. V prípade, ak by túto nehnuteľnosť dedila aj vdovy po bratovi, predaj nehnuteľnosti by sa skomplikoval..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.