Energetická hospodárnosť budov - nové povinnosti vlastníkov budov

V mnohých vyspelých krajinách sveta je moderným trendom znižovanie nákladov na výrobu a spotrebu energie, účelom čoho je okrem iného aj dodržanie tzv. „environmental friendly“ prístupu k životnému prostrediu, a teda zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja.

Právo EÚ a vnútroštátna právna úprava

Európska únia v danej súvislosti prijala dňa 16. decembra 2002 smernicu 91/2002/ES, ktorá nadobudlo účinnosť 04.01.2003. Členské štáty EÚ boli zaviazané predmetnú smernicu implementovať do svojich právnych poriadkov, pričom Slovenská republika tak vykonala prijatím zákona č. 555/2005 Z. z. o energetickej hospodárnosti budov (ďalej len „zákon o EHB“). Účelom zákona o EHB, ktorý nadobudol účinnosť 15.01.2007, je zlepšenie energetickej hospodárnosti budov s cieľom optimalizovať vnútorné prostredie v budovách a znížiť emisie oxidu uhličitého (CO2) z prevádzky budov. Zlepšenie energetickej hospodárnosti budov sa má realizovať prostredníctvom postupov a opatrení, ktorými sú jednotná metodika výpočtu energetickej hospodárnosti budovy,
určenie minimálnych požiadaviek na energetickú hospodárnosť nových budov a významne obnovovaných budov a povinné vydávanie certifikátov o energetickej hospodárnosti budov.

Určenie energetickej hospodárnosti

Na určenie energetickej hospodárnosti budov sa používa výpočet, ktorý sa vyjadruje v číselných ukazovateľoch celkovej potreby energie a tvorby emisií oxidu uhličitého. Pri výpočte sa zohľadňujú také faktory ako tepelno-technické vlastnosti obvodového a strešného plášťa a otvorových konštrukcií a tepelné straty spôsobené stavebnou konštrukciou a spôsobom jej užívania, poloha a orientácia budovy, vplyv vonkajších klimatických podmienok na vnútorné prostredie, najmä vplyv teploty vzduchu, vetra a slnečného žiarenia, energetické vybavenie a pod.

Zákon o EHB definuje niekoľko druhov budov - novú budovu, existujúcu budovu a veľkú budovu. Novou budovou je budova, ktorej energetická hospodárnosť sa ovplyvňuje v projekte stavby alebo počas výstavby. Existujúcou budovou je užívaná budova, ktorej energetická hospodárnosť sa dá vypočítať z údajov, ktoré sú známe alebo sa dajú zistiť prehliadkou a meraním. Veľkou budovou je budova, ktorej celková úžitková plocha je väčšia ako 1000 m2. Budovy sú ďalej začlenené do deviatich kategórií, ktoré sa zatrieďujú podľa energetickej hospodárnosti a emisií oxidu uhličitého do energetických tried A až G. Každá z energetických tried je vyjadrená číselným rozpätím a je súčtom číselných ukazovateľov z jednotlivých miest a spôsobov spotreby energie v budove vyjadrených čiastkovými energetickými triedami.

Minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť nových budov

Nová budova musí spĺňať minimálne požidavky na energetickú hospodárnosť nových budov určené technickými normami, napr. zákon č. 264/1999 Z. z. o technických požiadavkách na výrobky a o posudzovaní zhody. Minimálne požiadavky musia byť zahrnuté do dokumentácie na stavebné povolenie alebo na povolenie zmeny stavby. Výsledok energetického posudku musí byť uvedený v technickej správe projektovej dokumentácie.

Kedy je povinná certifikácia, platnosť certifikátu a povinnosti vlastníka budovy

Energetická certifikácia je povinná pri predaji budovy, pri prenájme budovy, pri dokončení novej budovy alebo významnej obnovy existujúcej budovy, v ostatných prípadoch je dobrovoľná. Povinnosť energetickej certifikácie sa vzťahuje na novú budovu a na významne obnovovanú existujúcu budovu, ktorých kolaudačné konanie sa začalo po 1. januári 2008 a na budovu predávanú alebo prenajímanú po 1. januári 2008. Energetický certifikát (http://www.build.gov.sk/), na základe ktorého sa budova zatrieďuje do energetickej triedy, vystaví spôsobilý subjekt - osoba, ktorá kto preukáže, že má vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa stavebného zamerania alebo v oblasti architektúry, stavebného, energetického alebo strojárskeho zamerania, elektrotechnického zamerania. Osoba vykonávajúca energetickú certifikáciu sa musí preukázať tiež živnostenským listom, nakoľko táto činnosť je podľa zákona živnosťou. Energetický certifikát je platný 10 rokov, pokiaľ nedôjde na príslušnej budove k realizácii stavebných úprav, ktoré môžu ovplyvniť jej energetickú hospodárnosť.

Vlastník, správca budovy, spoločenstvo vlastníkov bytov či bytové družstvo sú povinní uchovávať energetický certifikát po celý čas jeho platnosti a pri predaji budovy odovzdať platný energetický certifikát novému vlastníkovi. V prípade prenájmu budovy sú povinní odovzdať osvedčenú kópiu platného energetického certifikátu jej nájomcovi. Pri existujúcej budove je to ďalej povinnosť zabezpečiť po významnej obnove budovy reguláciu zásobovania teplom, zabezpečiť hydraulické vyváženie vykurovacej sústavy budovy po každom zásahu do tepelnej ochrany alebo do energetického vybavenia a umiestniť energetický štítok v priestore budovy na mieste prístupnom všetkým užívateľom.

Dozor v danej oblasti vykonáva Štátna energetická inšpekcia. Vlastníkovi budovy môže byť uložená pokuta do 20.000,- Sk, ak neobstará energetický certifikát, hoci je na to podľa zákona o EHB povinný, ak neuschová energetický certifikát po celý čas jeho platnosti, neodovzdá platný energetický certifikát novému vlastníkovi pri predaji budovy alebo neodovzdá osvedčenú kópiu energetického certifikátu nájomcovi pri prenájme budovy.

Čitateľské otázky adresujte na: advokaat@centrum.sk

 

 

Späť

Ekologické bývanie – fikcia alebo realita? Je možné stavať úsporne, zdravo a šetrne k životnému prostrediu?

  Ekologické bývanie – fikcia alebo realita? Je možné stavať úsporne, zdravo a šetrne k životnému prostrediu? Pojem ekológia začína byť v posledných rokoch skloňovaný čoraz častejšie; devastovanie prírody človekom už prináša hmatateľné „ovocie“ a pomaly sa to odráža aj na zdraví ľudskej populácie. Tieto otázky sa začínajú skloňovať aj v oblasti bývania. Dom či byt je miestom, kde so svojou rodinou trávime väčšinu svojho života, spíme tam, vyrastajú tam naše deti. Snaha o vytvorenie zdravého prostredia je tu teda pochopiteľná najmä..

Dômyselná ochrana pred slnkom, vďaka ktorej nepotrebujete klimatizáciu Dômyselná ochrana pred slnkom, vďaka ktorej nepotrebujete klimatizáciu

Priemerné denné letné teploty sú čoraz vyššie, z čoho sa tešia najmä majitelia fotovoltických systémov. Na rozdiel od strechy je ale slnečné teplo v našom interiéri v tomto ročnom období skôr nežiaduce. Nehovoriac o interiéroch, ktoré sú vybavené modernými, no obrovskými oknami s veľkou sklenenou plochou. Klimatizácia sa ukazuje ako riešenie, ktoré však mnohým nevyhovuje nielen z finančného a časového, ale aj zdravotného hľadiska. Ako si teda užívať leto bez nepríjemných obmedzení? Ak chcete účinne blokovať slnko, je najlepšie použiť..

Bazény

Možno si poviete, že písať v čase krízy o bazénoch, či iných luxusných veciach nemá zmysel a zaoberať by sme sa mali len serióznymi témami. Nuž nebuďme na seba až takí prísni, lebo cez leto vás určite bude viac zaujímať to, ako svojim deťom vyplníte voľný čas. Určite veľa času s nimi strávite pri bazéne. Tak si radšej roztvorte slnečník a prečítajte si zopár rád, ako si dobre zadovážiť vlastný bazén, ako sa nervovať čítaním o zlom stave tej či onej ekonomiky.Ak bývate v rodinnom dome a ešte k tomu na dedine, skúste si dobre popremýšľať..

Stavebné konanie - uskutočňovanie stavieb a ich zákonné podmienky

Realizácia stavieb – nielen na základe stavebného povolenia   Stavby, zmeny stavieb alebo udržiavacie práce na stavbách sa môžu realizovať podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu.. Rozdiel medzi stavebným povolením a ohlásením spočíva v charaktere stavby, príp. prác, ktoré sa majú vykonávať. Stavebné povolenie je nevyhnutné pri stavbách každého druhu bez ohľadu na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania. Stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, a to najmä pri prístavbe,..

Sporné nároky a určenie vlastníckeho práva

Môj otec mi v roku 2003 daroval pozemok, ktorý naša rodina užívala a obhospodarovala od dvadsiatych rokov minulého storočia. Malá časť priliehajúca k môjmu pozemku pôvodne pripadajúca k bývalej vodnej hrádzi bola prebudovaná na verejnú komunikáciu a časť bola prevedená do vlastníctva jednej obchodnej spoločnosti. Dozvedel som sa to pred jeden a pol rokom a myslím si, že pozemok bol prevedený do vlastníctva od štátnej inštitúcie, ktorá nebola skutočným vlastníkom. Nový „vlastník“ si vzal na spornú časť pozemku hypotéku. V tejto časti sa nachádza..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami, ktoré sa týkali správy..

Nehnutelnosti ...

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..

Výhody a nevýhody stavebného sporenia

 Pri dnešných finančných pomeroch v spoločnosti je v tejto problematike jasné, že nasporiť na byty pre dve alebo tri deti je v priemernej rodine vecou nie ťažkou, ale nemožnou; na druhej strane by však všetci rodičia veľmi radi zabezpečili svojich potomkov najmä po tejto stránke, aby mali pri štarte do samostatného života vlastnú strechu nad hlavou. Keďže však "odkladaním pod vankúš" nemajú šancu tento problém vyriešiť, mnohí siahajú po produkte vyvinutom presne na tento účel - stavebnému sporeniu. Je už takmer samozrejmosťou, že sa takýto..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.