Konanie v rozpore s dobrými mravmi


Obraciam sa na vás s prosbou o radu. Pred 30 rokmi svokrovci vybudovali dom u rodičov na pozemku. Dostali 8 árov. Ale vchodovú bránu postavili na vedľajšej parcele, ktorá patrila rodičom môjho svokra. Po smrti svokrovcov a ich rodičov, brat môjho svokra si dal všetko prepísať na seba takže aj tu parcelu kde bola brána. Chceli sme tu parcelu odkúpiť, ale nám to nepredal. Predal to úplne cudzím ľuďom aj s rodičovským domom cca 27 árov. A vtedy nastal problém podľa nového výmeru hranica pozemku je 1,5 m od nášho domu. Takže nemáme vchodovú bránu a ani miesto nato aby sme si ju postavili. Chceli sme sa dohodnúť s novým majiteľom, aby pozemok vymerali o 2 metre širšiu a o toľko kratšiu, aby vyšlo tých 8 árov. Ale s tým nesúhlasil a teraz to chcú oplotiť. Takže s autom sa nedostanem na svoj pozemok ani do garáže. Preto vás prosím o radu či existuje na môj problém riešenie. Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

    Jozef F., Košice

 

Vo všeobecnosti sa v rámci verejných ale aj súkromnoprávnych vzťahoch uplatňuje zásada - všetko čo nie je zakázané, je dovolené a moje právo, sloboda je obmedzená právom a slobodou druhého.
 

Za iných okolností by riešením bolo uzatvorenie dohody o tzv. predkupnom práve. Uzavretím takejto dohody by vám v prípade, ak by svokrov brat chcel predať daný pozemok, vzniklo predkupné právo. To znamená, že ako prvému by bol povinný ponúknuť daný pozemok na predaj vám. Ak by ste nemali záujem alebo by nedošlo ku konsenzu ohľadne kúpnej ceny, mohol by pozemok predať inej osobe.
 

Nakoľko ide o susediace pozemky bezprostredne sa dotýkajúce, treba uplatniť všeobecnú právnu úpravu tzv. susedských práv. Susedské právo predstavuje súhrn právnych noriem, ktoré upravujú susedské vzťahy vznikajúce najmä z vlastníctva susediacich nehnuteľností. V rámci susedských práv sa premieta zásada vzájomnosti. Tá spočíva v tom, že každý má rovnaké práva i povinnosti a súčasne každý požíva rovnaký stupeň ochrany - jednoducho, ochrana poskytnutá jednému z vlastníkov nesmie byť v nepomere k spravodlivej ochrane druhého vlastníka.
 

Skutočnosť, že váš rodinný príslušník vám odmietol predať nehnuteľnosť susediacu s vaším pozemkom, vyplýva z jeho vlastníctva danej veci - teda dispozične je oprávnený s pozemkom naložiť ľubovoľne podľa svojho uváženia. Svokrov brat vo svojej dispozičnej slobode k pozemku je však limitovaný zákonom, a tiež vašimi právami ako vlastníka susednej nehnuteľnosti. V rámci slovenskej spoločnosti sa v súčasnosti a vo zvýšenej miere nedôvodne zasahuje do práv iných subjektov, či už z pozície sily, arogancie, či z dôvodu intolerancie, resp. nevedomosti (ľudskej hlúposti). Bez ohľadu na to, ak ide o neoprávnený zásah spočívajúci v obmedzení práv druhého - vám bolo znemožnené nakladať so svojím pozemkom a odňatá možnosť prístupu naň - zákon stojí na vašej strane. Nový vlastník susednej nehnuteľnosti je povinný zdržať sa všetkého, čím by vás nad mieru primeranú pomerom obťažoval, alebo čím by vážne ohrozoval výkon vašich práv.
 

Svokrov brat, ako aj nový vlastník susediaceho pozemku postupovali contra bonos mores, teda v rozpore s dobrými mravmi. Občiansky zákonník ustanovuje, že výkon práv a povinností vyplývajúcich z občianskoprávnych vzťahov nesmie bez právneho dôvodu zasahovať do práv a oprávnených záujmov iných a nesmie byť v rozpore s dobrými mravmi.
 

Ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu, môžete sa domáhať ochrany na obci. Obec vám môže poskytnúť právnu pomoc tým, že narušiteľovi zakáže zasahovať do pokojného stavu, alebo mu uloží odstrániť závadný stav - napr. oplotenie. Ide však o dočasné riešenie, lebo na vyriešenie spornej veci medzi vami je príslušný súd, ktorý nie je viazaný rozhodnutím orgánu štátnej správy alebo územnej samosprávy. Obráťte sa preto na súd žalobou, v ktorej sa budete domáhať, aby súd narušiteľovi uložil povinnosť umožniť vám prístup na váš pozemok. Pokiaľ ide o bezprostredný a trvajúci zásah do vašich práv (ak už susedný pozemok je oplotený a vy nemáte fyzicky prístup k svojmu domu, podajte spolu so žalobou na súd aj návrh na vydanie predbežného opatrenia. Inštitút predbežného opatrenia spočíva v poskytnutí dočasnej právnej ochrany. Predbežné opatrenie nariadi súd len na návrh. Návrh má obsahovať označenie účastníkov - teda vás, a súčasného vlastníka susednej nehnuteľnosti, ďalej opísanie rozhodujúcich skutočností odôvodňujúcich vydanie predbežného opatrenia, uvedenie podmienok dôvodnosti nároku, ktorému sa má poskytnúť predbežná ochrana, a odôvodnenie nebezpečenstva bezprostredne hroziacej ujmy. Z návrhu musí byť zrejmé, čoho sa mienite domáhať návrhom vo veci samej. Rozumným riešením by bolo odstúpenie časti spornej časti susedného pozemku za náhradu, resp. zriadenie vecného bremena.

 

Späť

Farby a ich vplyv na nás Farby a ich vplyv na nás

 Samotné bývanie a vôbec zútulnenie prostredia kde žijeme nie je len otázkou vhodnosti architektúry, materiálov, či občianskej vybavenosti okolia. Celkový komplex dobrého dojmu z bývania dotvára prostredie v ktorom žijeme a najmä vhodnosť farieb, ktoré použijeme nielen v interiéry svojho bytu, ale aj pri vonkajšom vzhľade budov. Možno si poviete, že presné kombinovanie farieb nie je až tak dôležité. Nuž, ak by ste na tejto vete stále trvali, tak vedzte, že váš názor nemusí byť práve tým najlepším, čo vám okolo témy bývania napadlo.Úloha použitia..

Beauty kútik v spálni? Poradíme, ako naň Beauty kútik v spálni? Poradíme, ako naň

Zabudnite na líčenie pri jedálenskom stole alebo v kúpeľni s nedostatočným osvetlením. Nastal čas, aby ste si zariadili vlastný kozmetický kútik. Vaša ranná i večerná rutina sa razom premení na rituál, ktorý si budete užívať zakaždým, keď zasadnete k zrkadlu. Ako si taký beauty kútik zariadiť?  Kozmetický kútik je presne to, čo potrebujete, aby ste si v pokoji užili svoju rannú aj večernú rutinu. Je to miesto, kde sa nalíčite bez toho, aby vás niekto vyháňal, a kde budete mať všetko potrebné pre dokonalý vzhľad. Vybudujte si ho v spálni..

Ako si spálňu zariadiš, tak budeš spať

Prvoradou úlohou spálne je, aby sme sa v nej cítili dobre. Má nám spolu s posteľou poskytnúť oddych a regeneráciu. V žiadnom prípade by nemala slúžiť ako sklad, či odkladací priestor pre nadbytočné veci a pôsobiť pri tom preplneným dojmom. Výstavba panelových domov nám však zanechala množstvo bytov s malou obytnou plochou, takže ich obyvatelia spálňu často umiestňujú do najmenšej izby. Dvôvod je jednoduchý: Veď tam trávime málo času! Ak bývate v panelovom byte, potom dobre viete, že rozhodnutie, kam dať spálňu je asi to najľahšie. Väčšinou toto..

Timesharing - atypická forma nájmu nehnuteľností

Iste sa už mnohí z vás, vážení čitatelia, stretli s novinkou na našom trhu, a to s dovolenkovými pobytmi, ktoré si záujemcovia tak povediac predplatili aj na obdobie niekoľkých rokov. Ide o timesharing, o právny inštitút pôvodne pochádzajúci spoza Atlantického oceánu, ktorého základy u nás sú dané najmä právom Európskej únie. Timesharing v práve EÚ a SRPrávnym rámcom pre oblasť nájmu práva na tzv. sezónne, alebo, aby sme sa vyjadrovali v súlade so znením právnych textov, práva užívať budovu alebo jej časť v časovo vymedzených úsekoch, je..

Budúca zmluva na kúpu pozemku

Realitná kancelária sa na nás obrátila s ponukou na uzatvorenie budúcej zmluvy na kúpu pozemku. Je bezpečné takúto zmluvu podpisovať? Čo to je vlastne za zmluvu?Jozef Ž., Stupava Realitná kancelária sa na Vás obrátila s požiadavkou na uzatvorenie zmluvy o budúcej zmluve (označovaná niekedy ako predbežná zmluva). Obsahom takejto zmluvy je záväzok oboch alebo len jednej zo strán uzatvoriť do dohodnutej doby určitú zmluvu. Podstatné náležitosti takejto zmluvy musia byť uvedené už zmluve o budúcej zmluve. Pokiaľ ide o podstatné náležitosti samotnej kúpnej zmluvy,..

Podielové spoluvlastníctvo

Chcel by som vás poprosiť o radu. V mojom susedstve je starý dom so záhradou, ktorej vlastníkmi je niekoľko rodinných príslušníkov. Jeden zo spolumajiteľov, ktorému patrí časť záhrady - cca. 120m2, mi sľúbil, že mi odpredá svoju časť. Chcem sa vás opýtať, či je možné práve od jedného zo spolumajiteľov odkúpiť iba časť záhrady, ktorá patrí práve jej a nie cely komplex aj s domom a či na ten odpredaj potrebuje súhlas ostatných spolumajiteľov? Alebo je nejaký spôsob ako možno odkúpiť od jedného, ktorý má najväčšiu časť pozemku práve tú časť..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..

Ceny nehnuteľností

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.