Návrh na vklad do katastra nehnuteľností

Bývame v bloku, ktorý predstavuje vyše 200 bytov. Čiastočné odkúpenie bytov prebehlo už pred viac ako 6-timi rokmi avšak odpredaj pozemku na ktorom blok leží začal až teraz. Spoločnosť, ktorá organizuje prevod pozemkov od každého bytu okrem sumy za časť pozemku naviac vyžaduje platbu za zápis do registra - niektoré sú už odkúpené, avšak niektoré nie. Len pre odkúpený byt spoločnosť žiada ešte úhradu za náklady vybavovania prevodu. Máme pocit, že spoločnosť sa na náš úkor obohacuje v snahe dosiahnuť svoj zisk. Aké sú náležitosti návrhu na vklad do katastra? Sme povinní platiť spoločnosti, ktorá sprostredkúva odpredaj, alebo je možné nájsť iné riešenie?


Gabriel B, Košice

Práva k nehnuteľnostiam zo zmlúv (napr. zmluva o prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnosti, zmluva o zriadení záložného práva, zmluva o vecnom bremene, sa zapisujú do katastra vkladom, pričom právne účinky vkladu vznikajú na základe právoplatného rozhodnutia správy katastra o jeho povolení. Rozdiel je však v prípade, že ide o o majetok štátu. Právne účinky vkladu pri prevode majetku štátu na iné osoby vznikajú na základe právoplatného rozhodnutia o jeho povolení ku dňu určenému v návrhu na vklad. Taký návrh na vklad sa musí podať najneskôr v deň, ktorý je určený v návrhu ako deň vzniku vlastníctva.

V prípade odpredaja bytov vo vašom bytovom dome išlo o prevod na základe zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov. Tieto právne účinky vkladu zo zmluvy o prevode bytu a nebytového priestoru do vlastníctva nájomcu vznikajú na základe právoplatného rozhodnutia o jeho povolení ku dňu doručenia návrhu na vklad. Konanie o povolení vkladu sa začína na návrh účastníka konania a správa katastra je návrhom účastníka konania viazaná. O návrhu na vklad vlastníckeho práva k nehnuteľnosti rozhoduje príslušná správa katastra.

Zápis do katastra sa tak uskutočňuje vo forme vkladu, záznamu alebo poznámky. Zápis vo forme vkladu má konštitutívny charakter, lebo zakladá, mení alebo spôsobuje zánik právnych vzťahov k nehnuteľnostiam.

Návrh na vklad, ktorý sa podáva písomne, musí obsahovať tieto náležitosti:
  • meno (obchodné meno, názov) a miesto trvalého pobytu (sídlo) účastníka konania,
  • označenie správy katastra, ktorej je návrh adresovaný,
  • označenie právneho úkonu, na základe ktorého má vzniknúť, zmeniť sa alebo zaniknúť právo k nehnuteľnosti (môže sa stať, že predmetom návrhu na vklad sú viaceré právne vzťahy z viacerých právnych úkonov, čo je aj váš prípad. Musia sa tak označiť všetky právne úkony.)
  • číslo listu vlastníctva a názov katastrálneho územia, ak je právo k nehnuteľnosti, ktoré má byť vkladom dotknuté, zapísané v katastri,
  • určenie dňa, ku ktorému majú vzniknúť právne účinky vkladu pri prevode majetku štátu na iné osoby
K návrhu na vklad sa pripájajú aj prílohy, ktorými sú najmä:
  • zmluva, na ktorej základe má byť zapísané právo k nehnuteľnosti do katastra (v počte vyhotovení podľa počtu účastníkov konania a jej tri ďalšie vyhotovenia)
  • verejná listina alebo iná listina, ktorá potvrdzuje právo k nehnuteľnosti, ak toto právo k nehnuteľnosti nie je vpísané na liste vlastníctva,
  • identifikácia parciel, ak vlastnícke právo k nehnuteľnosti nie je vpísané na liste vlastníctva,
  • geometrický plán,
  • ocenenie nehnuteľností,
  • výpis z obchodného registra alebo z iného registra, ak je účastníkom konania právnická osoba (teda obchodná spoločnosť a pod.)
  • dohoda o splnomocnení (Len ak je účastník konania zastúpený splnomocnencom. Podpis splnomocniteľa musí byť úradne osvedčený podľa osobitných predpisov. Osvedčenie tak môže vykonať obvodný úrad alebo notár.
  • potvrdenie o zaplatení odvodu, ak nadobúdateľ má povinnosť zaplatiť odvod podľa osobitného predpisu (Len pokiaľ ide o poľnohospodárske alebo lesné pozemky, ohľadne ktorých súd vydal rozhodnutie o vyporiadaní spoluvlastníctva alebo rozhodnutie o dedičstve - rozdelenie pozemkov)
Otázkou zostáva, prečo vlastníctvo k časti bytov bola na pôvodných nájomcov prevedená a časť nie. K tejto časti sa nemôžem vyjadriť, nakoľko vo svojom dotaze neuvádzate bližšie okolnosti. V každom smere, doterajší nájomca, ktorý si riadne plnil svoje poplatkové povinnosti spojené s užívaním bytu, má právo na odkúpenie bytu. Výnimkou by boli byty, resp. budovy, ktoré boli predmetom reštitúcie, na túto otázku nám tu však nezostáva priestor.

Vami uvádzaná spoločnosť zabezpečuje odpredaj bytov, ako aj správu vášho bytového domu. Samozrejme, že v zmysle zákona č. 182/1993 Z. z., sa vy ako vlastníci bytov a nebytových priestorov sa môžete rozhodnúť, že správu vášho domu si budete vykonávať sami. Za tým účelom treba vypovedať zmluvu s doterajšou správcovskou spoločnosťou a založiť spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Toto spoločenstvo ako právnická osoba bude subjektom, ktorého účelom okrem iného bude obhajovať záujmy vlastníkov bytov, teda by bolo účastníkom prípadného konania o povolenie vkladu do katastra. Členom spoločenstva môže byť každý vlastník bytu v rámci vášho bytového domu. Bolo by preto vhodné, aby došlo k odpredaju všetkých bytov a tak by vaše spoločenstvo mohlo zastupovať všetkých vlastníkov. Následne by ste mohli podať návrh na vklad do katastra, pričom bez ohľadu nato či sa jedná o už odpredané byty alebo o doteraz neodpredané byty - súčasťou návrhu na vklad by boli aj vzťahy týkajúce sa vami uvádzaného pozemku. Je nevyhnutné, aby bolo zriadené spoločenstvo vlastníkov, jeho riadna registrácia, jednoznačné vzťahy ohľadne štatutárneho zástupcu spoločenstva - predsedu a ďalších príslušných orgánov spoločenstva. V záujme právnej istoty vám odporúčam obrátiť sa na právnika.

 

Späť

Kúpiť, či nekúpiť? Nehnuteľnosť s ťarchou na dožitie

Kúpiť, či nekúpiť? Nehnuteľnosť s ťarchou na dožitie S touto situáciou sa stretol každý záujemca o kúpu nehnuteľnosti, ktorý sa výberu seriózne venoval dlhší čas: jedna ponuka je omnoho výhodnejšia, ako ostatné, a keď potenciálny kupec nadobudne pocit, že nebude všetko s kostolným poriadkom, začne skúmať malé písmenká a natrafí na nenápadný riadok znejúci „ťarcha na dožitie“. Nie je ťažké pochopiť, čo to znamená; v predmetnej nehnuteľnosti má bez ohľadu na jej predaj či prenájom právo na doživotné bývanie osoba, v ktorej prospech je táto..

Vonkajšie žalúzie pre tienenie a zníženie hluku v interiéri Vonkajšie žalúzie pre tienenie a zníženie hluku v interiéri

Tieniace prvky majú jasnú úlohu - zabrániť slnečným lúčom preniknúť do vášho príbytku. Lenže predokenné žalúzie majú viacero ďalších funkcií, ktoré zaručene oceníte nielen v lete, ale počas celého roka.   Vonkajšie tienenie okna dnes dokáže bez najmenších problémov nahradiť klimatizáciu, pretože s ich pomocou a v tej najvyššej kvalite môžu znížiť teplotu v interiéri až o 4 stupne. Tienenie podľa vašich potrieb Vnútorné aj vonkajšie žalúzie majú veľkú výhodu v tom, že umožňujú regulovať osvetlenie v miestnosti. Naklápanie..

Dlhodobý prenájom nehnuteľní Dlhodobý prenájom nehnuteľní

Prenájom bytovPrenájom nehnuteľností - slovenská legislatívaPovinnosti a právaPrenájom rodinných domovChaty a rekreačné apartmányKancelárske priestoryDevelovperstvo a jeho významNákupné centrá a skladové priestory Dlhodobý prenájom nehnuteľností je už v dnešnej dobe pomerne bežný pojem pre každého človeka. Prenajímajú sa byty, rodinné domy, chaty a chalupy, ale tiež kancelárie, obchodné a skladové priestory. Bez obmedzenia je možné prenajať každú nehnuteľnosť v osobnom vlastníctve. Rozdiel je v prenajímaní nehnuteľností vo vlastníctve družstva...

Regulované nájomné - v (ne)prospech občanov

Regulované nájomné môžeme označiť ako pozostatok čias minulých, z obdobia komunizmu. Napriek tomu, že od tzv. nežnej revolúcie uplynulo takmer devätnásť rokov, výšku nájomného vo vzťahu k niektorým nehnuteľnostiam určuje štát. Štát, ktorý sa navonok prezentuje ako právny a založený na princípoch slobody a demokracie. Ide o nehnuteľnosti, ktoré boli po roku 1989 vrátené v rámci reštitučných opatrení svojim pôvodným majiteľom, príp. ich právnym nástupcom. Jeden príklad za mnohé V roku 1955 bol zo strany miestneho národného výboru ako jedného..

Spôsobilosť na právne úkony kontra ich platnosť

Náš otec má 72 rokov. Má značné problémy s chápaním, jeho mentálny zdravotný stav sa v poslednom období rapídne zhoršil. Ja s otcom bývam v byte, ktorý patrí otcovi a súčasne sa o otca dlhé roky starám. Pred niekoľkými mesiacmi začal ku nám chodievať môj mladší brat, ktorý sa pred niekoľkými rokmi odmietol starať o otca a ktorý sa dlhé roky o rodinu ako takú ani nezaujímal. Teraz začal pobádať a manipulovať otca k tomu, aby byt previedol na neho, že sa o neho na oplátku postará. Cítim sa byť ukrivdený, bojím sa o strechu nad hlavou. Prosím vás o..

Občianske spolužitie - susedské vzťahy v praxi

Chcela by som sa spýtať na otázku spolunažívania vlastníkov bytov. Bývam na prvom poschodí a podo mnou prenajíma vlastníčka byt, v ktorom sú dvaja fajčiari, tí sa však rozhodli fajčiť v priestoroch WC čím sa rozširuje dymový smrad do môjho bytu/nakoľko dym stúpa hore a nie sú ochotní zapnúť ani ventilátor. Mám napáchnutú kúpeľňu, WC aj chodbu nakoľko sa tento dym ďalej nepohybuje a vetranie týchto priestorov je problematické a možné jedine tým, že otvorím vchodové dvere. Je možné niečo podniknúť v tejto veci napr. cez zákon o ochrane nefajčiarov?..

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..

Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?ZačiatkyOdlišnosti od ostatných lízingových foriemAko to funguje v praxi.Výhoda pre firmyPrečo sa oplatí lízing nehnuteľnostíČo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?Produkty slovenských lízingových spoločnostíFinančný a operatívny lízingZhrnutie Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.