Prevod spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti

Sme dvaja súrodenci a po rodičoch sme zdedili na polovicu stavebný pozemok v Bratislave. Moja sestra svoju časť predala, o čom som sa dozvedel až po tom, ako mi to nový vlastník oznámil. Ja som sa chystal na tomto pozemku postaviť dom, ale v tejto situácii neviem, či sa mám do stavby naozaj pustiť. Ako mám ďalej postupovať?
 

 J. N., Bratislava


 

Pre riešenie Vášho problému je rozhodujúce, kto je nadobúdateľom spoluvlastníckeho podielu Vašej sestry na predmetnom pozemku. Ak ním totiž bola blízka osoba Vašej sestry, to znamená v zmysle Občianskeho zákonníka napríklad jej dieťa, predkupné právo na spoluvlastnícky podiel Vašej sestry ste nemali a ak neboli porušené žiadne ustanovenia právnych predpisov týkajúce sa prevodu spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti, spoluvlastnícke právo takéhoto nadobúdateľa nie je možné spochybniť.
 

Iná situácia by však nastala, keby nadobúdateľom spoluvlastníckeho podielu Vašej sestry nebola tzv. blízka osoba. V tomto prípade totiž bola Vaša sestra povinná rešpektovať Vaše predkupné právo. To znamená, že najskôr Vám ako spoluvlastníkovi mala ponúknuť svoj spoluvlastnícky podiel a tým Vám umožniť, aby ste ho mohli prednostne nadobudnúť. Len v prípade, že by ste toto svoje zákonné oprávnenie v poskytnutej primeranej lehote nevyužili, mohla Vaša sestra bez ďalšieho rizika previesť svoj spoluvlastnícky podiel na inú osobu. Ak teda s uvedeným prevodom zásadne nesúhlasíte, ste oprávnený namietať jeho neplatnosť. Podľa Občianskeho zákonníka ide o relatívne neplatný právny úkon, čo znamená, že napriek jeho vade spočívajúcej v nerešpektovaní Vášho zákonného predkupného práva sa považuje za platný za podmienky, že sa jeho neplatnosti nedovoláte. Na základe uvedeného Vám odporúčam, aby ste písomne oznámili Vašej sestre a nadobúdateľovi jej spoluvlastníckeho podielu, že považujete daný právny úkon za neplatný. Ak by Vaša sestra a nadobúdateľ napriek tomu trvali na platnosti kúpnej zmluvy, je nevyhnutné obrátiť sa na súd s návrhom na určenie neplatnosti právneho úkonu. Rozhodujúcou podmienkou úspešnosti v tomto konaní však môže byť moment jeho podania. Keďže v tomto prípade je premlčacia lehota na uplatnenie Vášho nároku trojročná a začína plynúť odo dňa platnosti právneho úkonu, v tejto lehote je potrebné podať uvedený návrh na súde. V prípade, že by bol totiž tento návrh podaný oneskorene a protistrana by v konaní namietala márne uplynutie spomínanej lehoty, neboli by ste v spore úspešný.
 

Váš ďalší postup v tomto prípade však závisí od mnohých faktorov. Domáhať sa, aby súd určil neplatnosť kúpnej zmluvy, nebude mať zmysel v prípade, že sa s nadobúdateľom pozemku budete schopný dohodnúť o jeho využití, a teda aj o stavbe domu. Ak by totiž v otázke stavby domu na predmetnom pozemku nevznikol medzi vami žiadny problém, nebudete mať zrejme dôvod napadnúť platnosť kúpnej zmluvy. Ak by ste však mali v úmysle kúpiť spoluvlastnícky podiel druhého spoluvlastníka, pričom jeho nadobúdateľ by nebol ochotný Vám ho predať, bolo by odôvodnené snažiť sa o určenie neplatnosti kúpnej zmluvy a následne spoluvlastnícky podiel Vašej sestry kúpiť.
 

Ako vyplýva z uvedeného, Vašu situáciu je možné riešiť viacerými spôsobmi, pričom voľba pre Vás najlepšieho závisí najmä od podrobného oboznámenia sa s celou situáciou, odporúčam, aby ste sa obrátili na právnika zaoberajúceho sa problematikou nehnuteľností. Iste tým predídete mnohým problémom a s nimi súvisiacou zbytočnou stratou času a peňazí.


Späť

Na čo myslieť pri zariaďovaní spálne Na čo myslieť pri zariaďovaní spálne

Spálňa býva častokrát jednou z miestností, ktoré sa v novom byte či dome zariaďujú ako prvé. Práve táto miestnosť je totiž oázou pokoja a oddychu, kde máte svoje súkromie. Na čo teda pri jej zariaďovaní nezabudnúť?   Je jasné, že hlavnou dominantou každej spálne je veľká a pohodlná posteľ, na ktorej dokážete skvelo relaxovať a budete sa na ňu tešiť každý večer po náročnom dni. Dobrou správou je, že takéto pohodlné postele dnes môžete kúpiť vo viacerých obchodoch s nábytkom, a to aj z pohodlia svojho domova. Ešte pred samotnou kúpou..

Výber internetu do domácnosti Výber internetu do domácnosti

Pri vybavovaní domácnosti je dôležité myslieť na rôzne veci. A v dnešnej modernej dobe je internetové pripojenie jednou z tých dôležitejších. Stiahnutie si filmu na večerné pozeranie alebo sledovanie vášho obľúbeného seriálu v super-vysokom rozlíšení je závislé práve na rýchlosti vášho pripojenia. Preto vám dnes poskytneme informácie potrebné k správnemu výberu internetu práve pre vašu domácnosť. Výber internetových riešení pre domácnosť Internet ponúkajú najmä mobilní operátori, no i rôzni samostatní poskytovatelia...

Byty - Novostavby, aktuálny vývoj v Západoslovenskom kraji a Bratislave Byty - Novostavby, aktuálny vývoj v Západoslovenskom kraji a Bratislave

Byty, Novostavby, voľné byty v Bratislave a byty v Košiciach. Prehľad novostavieb bytov, voľné a predané. Posledné týždne sme mapovali situáciu na trhu s nehnuteľnosťami v celom Západoslovenskom kraji. Zisťovali sme dostupnosť bytov v novostavbách. Prieskumom sme zistili, že drvivá väčšina pár-ročných novostavieb bytov, je už vypredaná. Týka sa to novostavieb bytov v Bratislave ako sú Meander, Novanta v Ružinove a novostavba - Byty Laurinská. Novostavba Guthaus disponuje aktuálne ešte deviatimi voľnými bytmi, RNDZ 50 a Moruše má 14 voľných..

Komunikácia medzi správcom a vlastníkmi bytov - otázka efektivity

„Minulý rok došlo v našom dome ku zmene správy, ktorú pôvodne vykonávalo spoločenstvo vlastníkov. Toto spoločenstvo však stále je registrované ako existujúce. To je pomimo, avšak podstatným problémom je komunikácia so správcovskou spoločnosťou, ktorá spravuje náš dom. V dome, ktorý má dva vchody – predný a zadný - sú vytrhané mnohé svetelné spínače, svetlo možno zapnúť len na niektorých z dvoch poschodí, príp. na prízemí, čo značne komplikuje najmä v tomto zimnom období pohyb po schodoch v dome, navyše mnoho z obyvateľov je vo vyššom veku,..

Predaj domu v exekúcii - nadobudnutie spoluvlastníckeho podielu

 Pred tromi rokmi som začal podnikať ako živnostník, no nedarilo sa mi. Z mojej činnosti mi zostali len dlhy, a čo čert nechcel, došla mi exekúcia. Keďže som nemal iný majetok, exekútor založil náš rodinný dom. Dom vlastnia dovedna štyri osoby, ja v jednej štvrtine. V rámci domu ešte má prenajaté priestory jedna firma, s ktorou máme nájomnú zmluvu. Obávam sa, že prídeme o dom ako aj o príjem za prenájom. Dá sa predísť predaju domu, môže nás žalovať firma, ktorej prenajímame priestor?Cyprián H., HlohovecPredpoklady na predaj nehnuteľnostiV prvom rade by..

Nekvalitné zateplenie fasády

 Spoluvlastníci prerábame fasádu na dome, na čo sme si objednali stavebnú firmu. Máme s ňou uzatvorenú zmluvu o diele, kde sa uvádza deň, kedy mali začať a kedy odovzdať hotovú robotu. Aj hodnotu a zloženú zálohu. Práca mala byť hotová už pred dvoma týždňami, my však máme dom len oblepený polystyrénom a problém, aby sem robotníci vôbec prišli. Telefonujem im každý deň a oni vždy hovoria, že prídu, čo sa stane len zriedka. Spolumajiteľ firmy, ktorý nám mal dodať plastové okná sa do toho zapojil tiež, bol zhrozený, že v akom stave to máme spravené...

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..

Nehnuteľnosti sa viažu ...

Úrokové sadzby pri hypotekárnom úvere

O možnosti ako si zadovážiť bývanie pomocou hypotekárneho úveru (HÚ), sa toho popísalo už veľa. Pri jeho vybavovaní zaujíma klientov tej či onej banky  jedna zo základných veličín výška úrokovej sadzby. Podľa nastavenia jej výšky, môžete na svojom (HÚ) riadne ušetriť, ale pri troche neuváženosti a letmom prebehnutí čísel v letáku propagujúcom hypotekárny produkt aj svoje bývanie riadne preplatiť. Tak či onak, úroková sadzba tvorí základ splácania vášho dlhu, takže jej optimálne nastavenie je pre vás ako klientov obzvlášť dôležité.Tvorba..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.