Prevod vlastníctva družstevného (obecného) bytu a daňové povinnosti

Dobrý deň, máme záujem o vaše poradenstvo. Potrebovali by sme radu ohľadom predaja bytu. Vlastníme od roku 2002 družstevný byt, v ktorom máme zriadenú kanceláriu. Teraz ho chceme predať, ale realitný maklér nám odporučil ho odkúpiť do vlastníctva s ohľadom na lepšiu možnosť jeho prípadného ďalšieho predaja. Chceli by sme vedieť, či budeme musieť platiť daň z predaja nehnuteľnosti alebo nie.

Svetozár K., konateľ obchodnej spoločnosti s.r.o., Bratislava 

Občianskoprávny režim a režim daňový

Predmetná otázka súvisí v prvom rade s právnym stavom danej nehnuteľnosti a jej zákonným režimom, a na strane druhej s daňovými povinnosťami pri prevode vlastníctva nehnuteľnosti. V zmysle § 8 ods. 1 písm. b) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, zdaňovaným príjmom je aj príjem z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti. 

Pokiaľ ide o právny stav vami uvádzanej nehnuteľnosti a jej právny režim, treba vychádzať z povahy jej vlastníka, ktorým je v tomto prípade bytové družstvo. Na prevod vami obývaného bytu sa vzťahuje najmä zákon č. 182/1993 Z. z. o prevode vlastníctva bytov a nebytových priestorov, ďalej je to Občiansky zákonník  pri otázkach nájmu družstevného bytu a samozrejme prechodu vášho členského podielu. Bytové družstvo je v zmysle ust. § 221 a 222 Obchodného zákonníka spoločenstvom neuzavretého počtu osôb založeným za účelom podnikania alebo zabezpečovania hospodárskych, sociálnych alebo iných potrieb svojich členov a právnickou osobou

Oslobodenie od platenia dane z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti 

Povinnosť platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti vzniká pri predaji nehnuteľnosti, a to  v prípade, že ste jej vlastníkom boli kratšie než 5 rokov pred predajom. Tento stav vám však nesvedčí, nakoľko vlastníkom je družstvo. Túto skutočnosť musím zdôrazniť, nakoľko vo formulácii vašej otázky používate spojenie vlastním od roku 1999 družstevný byt“. Daný byt nevlastníte vzhľadom na už uvedené skutočnosti, avšak tento len užívate z titulu vášho členstva v družstve a z titulu vám prislúchajúceho členského podielu v družstve.

Povinnosť platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti nevzniká, ak subjekt vlastní nehnuteľnosť 
alebo inú nehnuteľnosť viac ako päť rokov, čo v danom prípade je jednoznačné. Zákon o dani z príjmov ustanovuje situácie, kedy vlastníci nie sú povinný platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti. Od dane z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti je oslobodená osoba, ktorá:

1.        získala nehnuteľnosť do vlastníctva pred 1.januárom 2011 (najneskôr do 31.12.2010)

2.       a ktorá mala súčasne v nehnuteľnosti prihlásený trvalý pobyt najmenej 2 roky pred predajom nehnuteľnosti

3.       získala nehnuteľnosť v rámci konania o dedičstve, teda dedením v priamom rade od poručiteľa, ak uplynulo 5 rokov od  nadobudnutia tejto nehnuteľnosť do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa

4.       je právnickou osobou (obchodná spoločnosť) a daná nehnuteľnosť bola vyradená z jej obchodného majetku, kde samozrejme podmienkou je, aby nehnuteľnosť bola vôbec predtým zahrnutá do obchodného majetku spoločnosti.

Do pozornosti dávam fakt, že povinnosť platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti aj vtedy, ak kúpna zmluva (zmluva o prevode vlastníctva nehnuteľnosti) by bola síce uzatvorená až po uplynutí piatich rokoch od  nadobudnutia prevádzanej nehnuteľnosti či jej vyradenia z obchodného majetku), ak došlo pred uzavretím kúpnej zmluvy k podpísaniu zmluvy o budúcej zmluve uzavretej pred uplynutím lehoty 5 rokov.

Prevod vlastníctva družstevného alebo obecného bytu - čisté riešenie

Otázky, ktoré by ste mali položiť bytovému družstvu, ktorého ste členom: aké sú  podmienky prevodu družstevného bytu do vášho vlastníctva a aká je výška nesplatenej časti anuity. Ako členovi družstva vám patrí právo požiadať bytové družstvo o prevod bytu a bytové družstvo je povinné vyhovieť vašej žiadosti, a to v lehote dvoch rokov.

Pokiaľ by vlastníkom bytu bola obec a medzi vami a obcou by jestvoval nájomný vzťah, obec by bola povinná s vami ako nájomcom bytu uzavrieť zmluvu o prevode vlastníctva bytu. Tuto povinnosť vyplývajúcu z ustanovenia § 29a zákona č. 182/1993 Z. z. by mala splniť do dvoch rokov odo dňa, keď nájomca požiada o prevod vlastníctva bytu podľa tohto zákona v dome, v ktorom požiada o prevod vlastníctva najmenej 50% nájomcov bytov. Negatívne vymedzenie je, že túto povinnosť obec nemá, ak nájomcom bytu je právnická osoba, ak ide o byt v rodinnom dome alebo ak ide o byt, na ktorý sa nevzťahovala povinnosť previesť vlastníctvo bytu podľa § 29 ods. 3 (služobné byty, byty štátnych rozpočtových alebo príspevkových organizácií a i.). 

V prípade právnych otázok sa na nás kedykoľvek obráťte, radi Vám pomôžeme.

Čitateľské otázky adresujte na: LASAK@DEFENSA.SK


Autor: Mgr. Ján Lasák
KTN: 21/11

Späť

Problémy pri napojení sa na inžinierske siete

Ak sa rozhodnete nad stavbou vlastného rodinného domu, poviete si, že základom je vybrať si dobrú lokalitu s dispozične riešeným stavebným pozemkom. Po tomto kroku by sa už nič vážne nemalo stať a jedinou starosťou by mala byť len samotná výstavba vášho domu. Lenže človek mieni a život mení. Problémy totiž môžu nastať už pri samotnom pripájaní sa na inžinierske siete. Nemusí ísť pritom o technický problém, ale vyslovene susedský. Aké konkrétne nepríjemné situácie vám môže priniesť realita, si povieme v nasledujúcich riadkoch. Predstavte si,..

Ako by mala vyzerať detská izba Ako by mala vyzerať detská izba

-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->--> Koniec leta využíva veľa rodín na rekonštruovanie svojich príbytkov v rámci vyčerpania dovoleniek. Medzi takto často upravované izby patrí hlavne detská izba. Niekto to robí z dôvodu očakávania milého prírastku do rodiny, či už svoje odrastené ratolesti pripravuje na ďalší školský rok. O tom, ako by takáto miestnosť mala vyzerať, kam je najlepšie umiestniť posteľ a ostatný nábytok alebo ako správne..

Dômyselná ochrana pred slnkom, vďaka ktorej nepotrebujete klimatizáciu Dômyselná ochrana pred slnkom, vďaka ktorej nepotrebujete klimatizáciu

Priemerné denné letné teploty sú čoraz vyššie, z čoho sa tešia najmä majitelia fotovoltických systémov. Na rozdiel od strechy je ale slnečné teplo v našom interiéri v tomto ročnom období skôr nežiaduce. Nehovoriac o interiéroch, ktoré sú vybavené modernými, no obrovskými oknami s veľkou sklenenou plochou. Klimatizácia sa ukazuje ako riešenie, ktoré však mnohým nevyhovuje nielen z finančného a časového, ale aj zdravotného hľadiska. Ako si teda užívať leto bez nepríjemných obmedzení? Ak chcete účinne blokovať slnko, je najlepšie použiť..

Smrť prenajímateľa a preplatky na energiách

Pred rokom sme s priateľkou uzavreli nájomnú zmluvu s mojím strýkom, ktorej predmetom bol nájom bytu v Bratislave. Strýko nedávno zomrel a my naďalej užívame jeho byt. Poštou sme dostali oznam od elektrární a plynární, že máme na byte preplatky. Do situácie sa zaangažovala strýkova manželka, ktorá nikdy nechcela, aby sme v byte bývali a chce nás z bytu vyštvať. Je agresívna, vyhráža sa nám. Môžeme naďalej byt užívať alebo má strýková žena na to právo? Komu máme teraz platiť nájomné? Čo máme podniknúť s preplatkami, môžeme ich vybrať na pošte?..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami,..

Ako predísť podvodu pri podpise zmluvy o kúpe nehnutelnosti - prevencia rizika podvodu na nehnuteľnosti Ako predísť podvodu pri podpise zmluvy o kúpe nehnutelnosti - prevencia rizika podvodu na nehnuteľnosti

V rámci každodenného života si mnohí z nás ani neuvedomujú, koľko zmlúv uzavrú za jediný deň. Stačí pritom ísť na nákup, odviesť sa hromadným dopravným prostriedkom, či taxíkom a pod. Popri všetkých týchto činnostiach boli uzavreté zmluvy, avšak bez osobitnej písomnej formy. Písomná forma je nevyhnutná najmä pre tie zmluvy, ktoré si vyžadujú z pohľadu zmluvných strán vyššiu mieru právnej istoty. Navyše aj priamo zákon pre niektoré zmluvy vyžaduje povinne písomnú formu, pričom typickým príkladom môžu byť zmluvy o prevode..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.