Prístup na nehnuteľnosti v rámci výkonu exekúcie

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť či je exekútor oprávnený vstúpiť na pozemok (rodinný dom), ktorý už 3 roky nie je v našom vlastníctve ale figuruje tam ešte trvalý pobyt, nakoľko sa nemám kam prehlásiť. Exekútor chce z tohto domu vziať všetok nehnuteľný majetok. Terajší majiteľ je povinný ho vpustiť do domu? Ďakujem Vám vopred za radu.

Karin T., Prešov

Vstup exekútora na nehnuteľnosť pri súpise hnuteľných vecí

Súdny exekútor je oprávnený, pri výkone exekučnej činnosti, vstupovať na pozemky, do bytov, či iných priestorov, avšak za podmienok uvedených v zákone č. 233/1995 Z. z., Exekučný poriadok (ďalej len „EP“). Hlavným predpokladom pre vstup exekútora na nehnuteľnosť je ten, že nehnuteľnosť buď patrí povinnému - osobe, ktorá je dlhuje určitú sumu a s jej plnením je v omeškaní - alebo že sú v rámci nehnuteľnosti uložené veci patriace povinnému, ktoré môže byť pri výkone exekúcie postihnuté za účelom uspokojenia pohľadávky oprávneného. Súdny exekútor je oprávnený vstupovať na nehnuteľnosti, a to ako pri výkone exekúcie predajom hnuteľných vecí tak i pri výkone exekúcie predajom nehnuteľností.

Toto oprávnenie exekútora vyplýva z ustanovení § 119 a § 138 EP. Podľa § 119 ods. 1 EP, ak to vyžaduje účel exekúcie, exekútor je oprávnený urobiť osobnú prehliadku povinného a prehliadku bytu a iných priestorov, kde má povinný svoj majetok. Na ten účel je oprávnený vymôcť si do bytu povinného alebo do iných priestorov, kde má povinný svoj majetok, prístup. K danému úkonu exekútor priberá na veci nezúčastnenú osobu, spravidla príslušníka policajného zboru alebo zástupcu obce - starostu, poslanca miestneho zastupiteľstva a pod. V súvislosti s osobnou prehliadkou treba zdôrazniť, že ju musí vykonať vždy osoba rovnakého pohlavia. Oprávnený môže priamo v návrhu na vykonanie exekúcie určiť veci, ktoré sa majú predať alebo uviesť, kde sú také veci uložené. Exekúciou nemožno postihnúť veci, ktorých predaj je podľa osobitných predpisov zakázaný alebo ktoré podľa osobitných predpisov exekúcii nepodliehajú.

Prehliadku bytu či iných miestností uskutočňuje exekútor bez predchádzajúceho upovedomenia povinného o termíne prehliadky, teda ak povinný nie je prítomný v čase prehliadky, možno ju vykonať aj v jeho neprítomnosti. Právo vstupu napr. do bytu patrí exekútorovi, jeho zamestnancom, ním určenej zúčastnenej osobe, príslušníkom PZ SR ako aj oprávnenému. Exekútorovi však nevyplýva povinnosť oznamovať oprávnenému termín konania prehliadky, preto je namieste, aby oprávnený sám písomne požiadal o umožnenie jeho účasti na tomto úkone.

Vstup exekútora na nehnuteľnosť v súvislosti s predajom nehnuteľnosti

Ďalšou situáciou, kedy exekútor môže vstúpiť na nehnuteľnosť povinného alebo tretej osoby, je vykonanie obhliadky nehnuteľnosti, ktorá má byť predaná v rámci výkonu exekúcie v dražbe - účelom vstupu exekútora je zabezpečenie ocenenia nehnuteľnosti, teda vyhotovenie znaleckého posudku ohľadne ceny nehnuteľnosti. Exekúciu predajom nehnuteľnosti možno vykonať len vtedy, ak oprávnený s exekúciou predajom nehnuteľnosti povinného súhlasí a ak je preukázané, že nehnuteľnosť je vo vlastníctve povinného. Exekúcia predajom nehnuteľnosti sa vykoná dražbou, ktorú vykoná exekútor. Exekútor po vydaní exekučného príkazu na vykonanie exekúcie predajom nehnuteľnosti exekútor zaobstará znalecký posudok na cenu nehnuteľnosti, pričom exekútor na žiadosť znalca je povinný poskytnúť mu súčinnosť potrebnú na vypracovanie posudku. Exekútor v daných súvislostiach má povinnosť upovedomiť oprávneného, povinného, spoluvlastníkov nehnuteľnosti, ako aj osoby, pre ktoré viaznu na nehnuteľnosti iné závady, a obvodný úrad, v ktorého obvode sa nehnuteľnosť nachádza čase a mieste oceňovania nehnuteľnosti.

Z § 138 EP vyplýva povinnosť povinného umožniť exekútorovi alebo jeho zamestnancovi a znalcovi prístup na oceňovanú nehnuteľnosť. Exekútor je oprávnený za účelom vypracovania znaleckého posudku vymôcť si na oceňovanú nehnuteľnosť prístup. Z uvedeného vyplýva, že akékoľvek bránenie exekútorovi alebo jeho zamestnancovi v prístupe na dotknutú nehnuteľnosť znamená porušenie zákona - Exekučného poriadku - a zakladá aj možnú trestnoprávnu dohru, nakoľko exekútor pôsobí pri výkone svojej činnosti ako verejný činiteľ a bránenie mu v prístupe na nehnuteľnosť v závislosti od okolností prípadu môže byť klasifikované ako trestný čin útoku verejného činiteľa podľa § 323 a nasl. Trestného zákona zákon č. 300/2005 Z. z.).

Exekútor o priebehu obhliadky nehnuteľnosti spisuje zápisnicu, v ktorej uvádza najmä zúčastnené osoby, ďalej či povinný dobrovoľne nehnuteľnosť sprístupnil, príp. či došlo k vynúteniu prístupu, akým spôsobom a uvedie celý priebeh obhliadky.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Ako efektívne riešiť otázku kúrenia

Problém tepla je vzhľadom na každoročné mrazy nielen stále aktuálnym, ale i mimoriadne pálčivým vzhľadom na vysoké ceny energií. Najčastejšia súvisiaca voľba, pred ktorou stojí množstvo rodín, je, či vraziť nemalú sumu peňazí do vlastného kotla a mať tak svoju spotrebu pod kontrolou, alebo naďalej využívať služby verejného pripojenia, ktoré síce počiatočnú investíciu v takej výške nevyžaduje, avšak v konečnom dôsledku stojí omnoho viac. Poďme sa teda pozrieť na výhody aj nevýhody oboch variantov a na kritéria, podľa ktorých by sme sa mali rozhodovať...

Voľné byty v novostavbách Bratislava a Bratislavský kraj

Byty, Novostavby, voľné byty v Bratislave. Prehľad novostavieb bytov, voľné a predané.Posledné týždne sme mapovali situáciu na trhu s nehnuteľnosťami v Bratislavskom kraji a postupne v celokm Západoslovenskom kraji. . Zisťovali sme dostupnosť bytov v novostavbách.Prieskumom sme zistili, že drvivá vačšina pár-ročných novostavieb bytov, je už vypredaná. Týka sa to novostavieb bytov v Bratislave ako sú Meander, Novanta v Ružinove a novostavba - Byty Laurinská. Novostavba Guthaus disponuje aktuálne ešte deviatimi voľnými bytmi, RNDZ 50 a Moruše..

Drevené domy a zruby

Drevené domy a zrubyPrečo práve drevený dom?Približné cenyPostup konkrétnej stavbyPoužívané materiályKde to viazne u nás?Podmienky sa zlepšujúTak, ako všetko, aj rodinný dom má svoju dlhú a pestrú históriu. Sídlo bývania rodiny prešlo od jaskynných skalných obydlí cez chatrče z dreva a koží, slamené stavby a hlinené a kamenné stavby až po súčasné tehlové, pórobetónové či montované domy. Je logické, že tento vývoj bol a je závislý na rozvoji stavebných technológií, vývoji a dostupnosti stavebných materiálov, na pokroku všeobecne. Podľa toho..

Exekúcia vyprataním nehnuteľnosti

V poslednom čísle Kompletného trhu nehnuteľností sme sa zaoberali otázkou nedotknuteľnosti obydlia, domovej slobody. Ako bolo už uvedené, nedotknuteľnosť obydlia nie je absolútna a jedným zo zákonom prípustných obmedzení tejto nedotknuteľnosti je napr. inštitút vypratania nehnuteľnosti. Mnohé médiá v súčasnosti prinášajú správy o tzv. deložovaní neplatičov, vyprataní bytov dlžníkov, ktorí neboli schopní zaplatiť svoje pôžičky včas a pod. V každom smere ide o závažný zásah ovplyvňujúci život občana. Exekúciu vykonáva exekútor, ktorý je..

Narúšanie pokojného bývania ako predpoklad pre zánik nájmu bytu

Rada by som sa informovala, či nás bytové družstvo môže kvôli dcére vysťahovať z bytu? Nemáme kam íst bývať a dá sa tomu vyhnúť, ak bytové družstvo zruší dcére trvalý pobyt a ona odíde preč? Vlastníkom bytu  je bytové družstvo a ja a manžel ako spoloční členovia družstva sme nájomníkmi. Máme dospelú dcéru, ktorá má totožný trvalý pobyt ako my a v čase našej neprítomnosti (manžel je dlhodobo mimo bytu a ja kvôli práci) býva dcéra v byte a susedia sa sťažujú, zatiaľ len ústne, na bytovom družstve, že za dcérou chodia všelijaké..

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Podľa vami uvedených skutočností má dotknutý spoluvlastník viacero podlžností, a to počnúc od dlhu voči hypotekárnej banke až po vami bližšie nešpecifikovaný počet veriteľov, ktorí si svoje pohľadávky voči spoluvlastníkovi uplatnili v exekučnom konaní. Pokiaľ ide o záložné právo hypotekárnej banky na jemu prislúchajúci spoluvlastnícky podiel, záložné právo tu vzniklo priamo zo zmluvy o hypotekárnom úvere. Súčasťou takej zmluvy je samozrejme klauzula o zriadení záložného práva na nehnuteľnosť preukázateľne patriacu osobe, ktorej sa hypotekárny..

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Poistenie nehnuteľností

Čo zahŕňa a na čo sa vzťahuje poistenie nehnuteľnostiAko sa určuje výška poistnej sumyAko sa stanovuje poistná sumaSpôsob platby poistnéhoPoistná zmluva a všetko čo sa jej týkaTakže čo si treba pri zmluve všímať?Poistenie domácnostiPripoistenieNa čo sa vaše poistenie nevzťahuje?Poistite si aj okolité budovyUplatnenie náhradyAko postupovaťVlastniť miesto, ktoré môžete nazvať domov je jedným z najzákladnejších prianí každého človeka. A pritom často nezáleží na tom, či ide o byt alebo o dom, človek jednoducho túži mať svoj vlastný kút, kam sa môže..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.