Spoločný nájom bytu manželmi a jeho užívanie

Obraciam sa na Vás s touto otázkou: dňa 20.6.1995 som sa stal výlučným užívateľom družstevného bytu v Košiciach, teda bola so mnou spísaná zmluva o nájme bytu. V auguste 1996 som uzavrel manželstvo. Nedávno sme boli právoplatne rozvedení. Bývalá manželka sa z bytu odsťahovala a dňa 20.3.2010 som požiadal príslušnú mestskú časť o zrušenie trvalého pobytu pre bývalú manželku. Dostal som odpoveď, že bývalej manželke nezaniklo užívacie právo k bytu a mojej žiadosti bude vyhovené po predložení právoplatného súdneho rozhodnutia o majetkovo-právnom vyporiadaní. Domnievam sa, že stanovisko je nesprávne, lebo manželke nikdy nezaniklo právo užívať byt, lebo s ňou nebola uzavretá nájomná zmluva s družstvom, to len som jej dal súhlas na prihlásenie sa k trvalému pobytu a s užívaním bytu. V súčasnosti v byte bývam s novou manželkou. Je stanovisko mestskej časti oprávnené? Ďakujem za odpoveď.

Vladimír L., Košice

Vznik spoločného nájmu - členstvo aspoň jedného z manželov v družstve

Vaša domnienka vychádzajúca z toho, že zmluva o nájme družstevného bytu bola uzavretá pred uzavretím vášho prvého manželstva medzi vami a družstvom, nie je správna, nakoľko uzavretím manželstva vzniká medzi manželmi osobitný právny režim práv a povinností, medzi inými bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Občiansky zákonník upravuje v § 705 a nasl. otázku tzv. spoločného nájmu bytu manželmi. Pokiaľ sa niektorý z manželov za trvania manželstva stane nájomcom bytu, uzavretím manželstva vzniká manželom spoločný nájom bytu. Keďže predmetom nájmu je družstevný byt a vám pred uzavretím manželstva vzniklo právo na uzavretie zmluvy o nájme družstevného bytu, platí to isté. Jedná sa o jeden zo spôsobov vzniku nájomného vzťahu, v tomto prípade nájomný vzťah vzniká zo zákona, resp. v dôsledku právneho úkonu - uzavretím manželstva. Vzhľadom na uvedené je irelevantné, či ste nájomnú zmluvu s družstvom uzavreli výlučne vy a vaša bývalá manželka v nej ako zmluvná strana absentovala. De iure, vaša bývalá manželka sa stala popri vás nájomcom predmetného družstevného bytu.

Družstevným bytom sa od účinnosti novely Občianskeho zákonníka 1.1.1992 rozumie byt, ktorý je vo vlastníctve bytového družstva, a ku ktorému má právo nájmu člen družstva, alebo byt ktorý je v spoločnom nájme manželov, z ktorých aspoň jeden je členom družstva. Tak doslovne uvádza Najvyšší súd SR vo svojom rozsudku, spis. zn. 5 C do 107/2000.

Podľa § 705 Občianskeho zákonníka, ak nadobudol právo na uzavretie zmluvy o nájme družstevného bytu jeden z rozvedených manželov pred uzavretím manželstva, právo spoločného nájmu bytu zanikne  rozvodom. Právo užívať byt zostáva tomu z manželov, ktorý nadobudol právo na nájom bytu pred uzavretím manželstva. O ostatných prípadoch spoločného nájmu - ak napr. ak jednému z manželov vzniklo právo na uzavretie nájomnej zmluvy k družstevnému bytu počas trvania manželstva alebo ak manželom vzniklo toto právo spoločne - ako členom družstva - je príslušný rozhodnúť súd na návrh jedného z nich o zrušení tohto práva. Aj to však len vtedy, ak sa rozvedení manželia nedohodnú. Súd pri zániku spoločného nájmu družstevného bytu, kedy manželia boli členmi družstva, rozhoduje súčasne aj o tom, kto z rozvedených manželov bude ako člen družstva ďalej nájomcom bytu.

Povinnosť bývalého nájomcu opustiť byt - až po zabezpečení bytovej náhrady

V danej súvislosti vám uvádzam výňatok z judikatúry slovenských súdov, a to rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky z 30. mája 2001, sp. zn. 5 C do 37/01: „Ten, komu bola uložená povinnosť z bytu sa vysťahovať v určenej lehote po zabezpečení bytovej náhrady, má až do splnenia tejto podmienky právo v byte bývať (právo bývania), ak nedôjde k zániku tohto práva už skôr v dôsledku iných okolností.“ Právo bývania tejto osoby, pokiaľ je ňou bývalý manžel (manželka), ktorému bola právoplatným rozsudkom o zrušení práva spoločného nájmu družstevného bytu uložená povinnosť z bytu sa vysťahovať v určenej lehote od zabezpečenia náhradného bytu, nie je dotknuté ani prevodom členských práv a povinností a následným zánikom nájomného práva doterajšieho nájomcu. Aj prípadní nadobúdatelia členských práv a povinností, ak by ste na nich previedli svoje členské práva a povinnosti, a títo uzavrú s bytovým družstvom nájomnú zmluvu o nájme družstevného bytu, sú povinní trpieť výkon práva bývania tejto osoby. Prevodom členských práv nezaniká právo bývania pôvodného nájomcu, pokiaľ by nebola splnená povinnosť uložená právoplatným am vykonateľným rozhodnutím súdu - pokiaľ mu nebolo poskytnuté náhradné bývanie.

Postup mestskej časti vykonávajúcej pôsobnosť ohlasovne pobytu občanov je čiastočne správny vzhľadom na vyššie uvedené, keďže sa jednalo o vašu manželku a táto bola v registri vedená v danom osobnostnom stave. Ohlasovňa preto k odhlasovaciemu lístku oprávnene vyžadovala od vás právoplatné rozhodnutie súdu, z ktorého by bolo zrejmé, že došlo k zániku spoločného nájmu družstevného bytu manželmi. Jediným pochybením ohlasovne bolo, že mala od vás požadovať predloženie právoplatného rozhodnutia o rozvode manželstva, nie rozhodnutia súdu o vyporiadaní vášho bezpodielového spoluvlastníctva manželov, keďže členský podiel v stavebnom družstve nebol predmetom BSM a jeho vyporiadania na súde.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

Späť

Úskalia pri predaji rodinného domu

Faktory ovplyvňujúce cenu nehnuteľnostiOblasť, prostredieDopravná dostupnosť a inžinierske sieteAko môžu inžinierske siete ovplyvniť cenu?Prístup na pozemokStav vašej stavbyZapojiť do predaja realitnú kanceláriu? Ako postupovať?Na čo si treba dať najviac pozor? Ceny nehnuteľností u nás stagnujú. Podobne ako všade inde. Nie je to nič zarážajúce, aj keď sa po všetkých integračných procesoch, ktorými naša krajina za posledné roky prešla, predpokladal úplne opačný proces. Takže ako dom čo najvýhodnejšie predať? Kde sú výhody realitnej kancelárie? A ako..

Zelené a nízkoenergetické domy

Čo je zelený dom?Ako a kde stavať?Výstavba domuKde sme ušetriliSolárne domyPasívny solárny domAktívny solárny domIné ekologické materiály Nárast cien za energie, vyčerpateľnosť prírodných zdrojov či alarmujúci stav Zeme. Tieto a mnoho ďalších problémov núti spoločnosť hľadať nové technológie a ekologickejší materiál. S pojmom zelené a nízkoenergetické domy sa už stretol asi každý z vás, určite o nich aj niečo viete, ale bývať by ste v nich zatiaľ nechceli. Napriek nepopierateľným výhodám totiž ešte stále čelia tieto domy veľkej rade odmietavých..

Vlastníctvo bytov a nebytových priestorov 1. časť

Existuje niekoľko práv a povinností, ktoré vyplývajú z toho, že ste vlastníkom bytu. Ovplyvňuje ich Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Tento zákon upravuje spôsob a podmienky nadobudnutia vlastníctva bytov a nebytových priestorov v bytovom dome, práva a povinnosti vlastníkov týchto bytových domov, práva a povinnosti vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ich vzájomné vzťahy a práva k pozemku. V prvej časti článku sa budeme venovať všetkým základným informáciám, týkajúcich sa bytu, nebytového priestoru, ich súčastí a možností ich nadobúdania...

Neoprávnená a čierna stavba

Nielen v našom hlavnom meste Bratislave, ale aj na iných miestach Slovenska dochádza k porušovaniu stavebného zákona, k nelegálnym zásahom do vlastníckych práv občanov. Mnohí z vás sa na mňa obrátili s prosbou o riešenie protiprávne postavených, príp. tzv. čiernych stavieb. Vzhľadom na to, že ide o dva samostatné pojmy a teda dve odlišné právne situácie, pokúsim sa vám ich priblížiť a načrtnúť možné riešenia.Neoprávnená stavba, čierna stavba a stavebné povolenie Neoprávnenou stavbou je stavba, ktorá je zriadená na cudzom pozemku bez právneho titulu...

Regulované nájomné - v (ne)prospech občanov

Regulované nájomné môžeme označiť ako pozostatok čias minulých, z obdobia komunizmu. Napriek tomu, že od tzv. nežnej revolúcie uplynulo takmer devätnásť rokov, výšku nájomného vo vzťahu k niektorým nehnuteľnostiam určuje štát. Štát, ktorý sa navonok prezentuje ako právny a založený na princípoch slobody a demokracie. Ide o nehnuteľnosti, ktoré boli po roku 1989 vrátené v rámci reštitučných opatrení svojim pôvodným majiteľom, príp. ich právnym nástupcom. Jeden príklad za mnohé V roku 1955 bol zo strany miestneho národného výboru ako jedného..

Zima sa už blíži: Kto je zodpovedný za sneh padajúci z balkónov? Zima sa už blíži: Kto je zodpovedný za sneh padajúci z balkónov?

Ani sa nenazdáme a o pár mesiacov tu máme zimu, ktorá je charakteristická nielen nízkymi teplotami, ale aj snehom a ľadom, ktoré sa môžu v nevhodnej chvíli premeniť na život ohrozujúcu situáciu s vážnymi následkami. Zranenie človeka padajúcim snehom alebo tvrdým ľadom zo strechy budovy, balkóna alebo markízy môže byť vážne a vám, ako majiteľovi takejto stavby alebo nehnuteľnosti spôsobiť nemalé problémy. Mnohí však ani netušia, že ako majitelia sú za sneh a cencúle padajúce z ich balkónov alebo modernej markízy vôbec zodpovední a hrozí im..

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..

Nehnuteľnosti sa viažu ...

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.