Zastúpenie fyzických osôb pri spravovaní ich nehnuteľného majetku

Pri právnych úkonoch súvisiacich s nehnuteľnosťami je možné dať sa zastúpiť inou fyzickou osobou, príp. právnickou osobou. Občiansky zákonník v danej súvislosti diferencuje medzi zákonným zastúpením a zastúpením na základe tzv. dohody o plnomocenstve.

Zákonné zastúpenie

Zákonné zastúpenie vzniká na základe zákona alebo rozhodnutia štátneho orgánu. Typickým príkladom zákonného zastúpenia je zastúpenie maloletého dieťaťa. Kto je jeho zákonným zástupcom, ustanovuje zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine. Uvedené zastúpenie maloletého vyplýva z jeho nedostatočného veku a rozumovej i vôľovej spôsobilosti. Maloletí síce sú spôsobilí na právne úkony, ale len tie, ktoré sú svojou povahou primerané ich rozumovej a vôľovej vyspelosti zodpovedajúcej ich veku. Pokiaľ by napr. išlo o právne úkony súvisiace so spravovaním ich majetku, najmä nehnuteľného, samostatne s ním nakladať nemôžu. Pokiaľ maloletý žije v usporiadanej rodine, sú jeho zákonnými zástupcami obaja jeho rodičia. Ak nie, je ním ten s rodičov, ktorému bol maloletý zverený do osobnej starostlivosti. V takom prípade je zákonný zástupca povinný spravovať  majetok maloletého a ak nejde pri tejto správe o bežnú vec (bežnou vecou nie je napr. scudzenie nehnuteľnosti, založenie nehnuteľnosti a pod.), zákon vyžaduje na také nakladanie s majetkom schválenie súdu. V danej veci je možné nás kontaktovať na nižšie uvedenom elektronickom kontakte ako i v prípade vypracovania náležitého plnomocenstva. Zvláštnou formou zastúpenia je opatrovník, ktorý sa ustanovuje osobám, ktoré boli rozhodnutím súdu buď  úplne pozbavené spôsobilosti na právne úkony, alebo ich spôsobilosť na právne úkony bola obmedzená. Opatrovník sa ustanovuje aj osobám, ktorých pobyt nie je známy a jeho ustanovenie si vyžaduje ochrana ich záujmov alebo verejný záujem, prípadne iný vážny dôvod.

Zastúpenie na základe dohody o plnomocenstve  

Dohoda o plnomocenstve je listina, v ktorej splnomocniteľ oprávňuje splnomocnenca robiť v mene splnomocniteľa právny úkon, príp. viaceré právne úkony. Je nevyhnutné, aby v dohode bol uvedený rozsah splnomocnencovho oprávnenia. Splnomocnencom môže byť ak fyzická tak i právnická osoba. Ak je plnomocenstvo udelené právnickej osobe, právne úkony v mene splnomocniteľa robí buď jej štatutárny orgán alebo osoba poverená štatutárnym orgánom. Zákon umožňuje, aby jednu osobu zastupovali aj viacerí splnomocnenci, pritom ak v plnomocenstve nie je uvedené inak, konajú títo spoločne.  Splnomocnenec je oprávnený na všetky právne úkony vymedzené v plnomocenstve, a z týchto úkonov vznikajú práva a povinnosti priamo zastúpenému - teda splnomocniteľovi.  Pokiaľ by však splnomocniteľ dal splnomocnencovi pokyny mimo plnomocenstva, tieto nemajú vplyv na právne účinky voči osobám, vo vzťahu ku ktorým splnomocnenec konal. To však neplatí, ak týmto osobám boli tieto pokyny známe. Pokiaľ ide o otázku právnej formy dohody o plnomocenstve ohľadne nehnuteľností, na uvedené odpovedá Občiansky zákonník v § 31 ods. 4, ako aj platná judikatúra, rozsudok R 26/1956: „Prejav, ktorým sa dáva zmocnenie na právne úkony o právach k nehnuteľnostiam, musí byť urobený práve tak, ako právne úkony samy, v písomnej forme (§ 40 OZ). Nedostatok v predpísanej forme nemožno nahradzovať neformálnym, prípadne konkludentným prejavom vôle.“

 

Prekročenie oprávnenia z plnomocenstva a otázka jeho schválenia  

Ak splnomocnenec prekročil svoje oprávnenie, splnomocniteľ je jeho konaním viazaný, len ak jeho konanie schválil. Splnomocniteľ je však povinný oznámiť osobe, s ktorom splnomocnenec konal, svoj nesúhlas bez zbytočného odkladu po tom, ako sa o prekročení oprávnenia dozvedel. Inak platí, že prekročenie bolo schválené. Môže nastať aj situácia, kedy niekto buď prekročí svoje oprávnenie alebo koná za niekoho bez plnomocenstva. V takom prípade platí, že z takého konania je zaviazaná konajúca osoba, ibaže osoba, za ktorú sa konalo, právny úkon dodatočne bez zbytočného konania schválila. V opačnom prípade sa konajúci vystavuje nebezpečenstvu, že osoba, s ktorou konal bez plnomocenstva, bude od neho požadovať buď splnenie záväzku alebo náhradu takto spôsobenej škody.

Zánik plnomocenstva

K zániku plnomocenstva dochádza na základe viacerých skutočností, a to vykonaním úkonu, na ktorý bolo plnomocenstvo obmedzené, výpoveďou plnomocenstva splnomocnencom, odvolaním plnomocenstva splnomocniteľom a smrťou splnomocnenca. Pokiaľ by došlo k smrti splnomocniteľa, k zániku plnomocenstva

 

 

dochádza, len ak jeho práva a záväzky neprešli na jeho právneho nástupcu. V súvislosti so zánikom plnomocenstva jeho odvolaním platí fikcia trvania právnych následkov úkonov urobených splnomocnencom, a to do doby, kedy sa splnomocniteľ o zániku plnomocenstva dozvedel.  Uvedené je však vylúčené, ak konajúci o zániku plnomocenstva vedel alebo musel vedieť. Splnomocnenec je povinný pri úmrtí splnomocniteľa alebo pri vypovedaní plnomocenstva urobiť ešte všetky úkony, ktoré neznesú odklad, aby splnomocniteľ neutrpel ujmu na svojich právach. I tu platí fikcia zachovania účinkov úkonov vykonaných splnomocnencom - za podmienky, že tieto úkony neodporujú tomu, čo zariadil splnomocniteľ alebo jeho právny nástupca.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk


Autor: Mgr. Ján Lasák
KTN: 13/11

Späť

Konferencia týždenníka TREND o realitách a developmente

Konferencia týždenníka TREND o realitách a developmente sa tento rok venuje oblastiam, ktorým dodala aktuálnosť ekonomická kríza. Otočila trh z hlavy na nohy, pánom sa na ňom stal zákazník. Namiesto silného dopytu, ktorý developeri nestíhali zasýtiť bytmi, víkendovými apartmánmi, kanceláriami, nákupnými centrami, hotelmi a skladovými halami je tu previs ponuky and dopytom takmer vo všetkých segmentoch. Záujem o kúpu a prenájom nehnuteľností sa však nezastavil. Po niekoľkomesačnom hlbokom nádychu sa opäť oživuje.Je to len krátkodobé oživenie alebo..

Nepodceňujte význam ergonomického sedenia v kancelárii - investícia do pohodlia a produktivity Nepodceňujte význam ergonomického sedenia v kancelárii - investícia do pohodlia a produktivity

Kancelárska práca so sebou často prináša nutnosť presedenia dlhých hodín na nie vždy pohodlných stoličkách. To však môže priniesť nepríjemné zdravotné problémy a aj zhoršenú pracovnú výkonnosť. Naše telo nebolo pri svojej evolúcii pripravené na tak dlhé hodiny strávené v sede. Tobôž nie na nevhodnom type sedenia. Kancelárske zamestnania, kde sme nútení v tejto polohe zotrvávať často značnú časť pracovného dňa, preto môžu predstavovať problém. Pomôžte organizmu, ale aj vašim pracovným výsledkom využitím ergonomickej kancelárskej..

Ružová alebo šedá budúcnosť hypoték?

Ak by sme položili anketovú otázku, ako by ste si vedeli zabezpečiť vlastné bývanie, väčšina by po krátkom rozmýšľaní vydala zo seba slovné spojenie hypotekárny úver. Veď len málokto si môže dovoliť kúpiť nehnuteľnosť za celú hotovosť. Nuž poviete si, že získať hypotéku, keď máte nebodaj aj niečo našetrené, by nemal byť problém. Nuž ale z Bruselu k nám prichádzajú nie príliš lichotivé správy z tejto oblasti. A tieto „novinky“ by mohli mať neblahé dôsledky nielen na vývoj cien starých bytov ale hlavne na vývoj cien novostavieb, ako i..

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Dobrý deň. Rád by som sa spýtal na možné riešenie nasledovného problému. Moja manželka je spoluvlastníkom domu. Ona vlastní 2/10 z domu a ďalej je tam viacej vlastníkov, pričom jeden z nich, ktorý má 1/10 z domu, ju dal pred niekoľkými rokmi založiť a spadla na to exekúcia ktorú on nie je schopný splácať dlhé roky. Ešte k tomu je na tú 1/10 domu viacej exekúcií, čo sme sa nedávno dozvedeli. Radi by sme to začali riešiť, len nevieme ako. Chceli by sme tú 1/10 vyplatiť alebo postupne splatiť, ak sa to dá, lebo musíme opraviť určité časti domu a nakoľko..

Zima sa už blíži: Kto je zodpovedný za sneh padajúci z balkónov? Zima sa už blíži: Kto je zodpovedný za sneh padajúci z balkónov?

Ani sa nenazdáme a o pár mesiacov tu máme zimu, ktorá je charakteristická nielen nízkymi teplotami, ale aj snehom a ľadom, ktoré sa môžu v nevhodnej chvíli premeniť na život ohrozujúcu situáciu s vážnymi následkami. Zranenie človeka padajúcim snehom alebo tvrdým ľadom zo strechy budovy, balkóna alebo markízy môže byť vážne a vám, ako majiteľovi takejto stavby alebo nehnuteľnosti spôsobiť nemalé problémy. Mnohí však ani netušia, že ako majitelia sú za sneh a cencúle padajúce z ich balkónov alebo modernej markízy vôbec zodpovední a hrozí im..

Sporné nároky a určenie vlastníckeho práva

Môj otec mi v roku 2003 daroval pozemok, ktorý naša rodina užívala a obhospodarovala od dvadsiatych rokov minulého storočia. Malá časť priliehajúca k môjmu pozemku pôvodne pripadajúca k bývalej vodnej hrádzi bola prebudovaná na verejnú komunikáciu a časť bola prevedená do vlastníctva jednej obchodnej spoločnosti. Dozvedel som sa to pred jeden a pol rokom a myslím si, že pozemok bol prevedený do vlastníctva od štátnej inštitúcie, ktorá nebola skutočným vlastníkom. Nový „vlastník“ si vzal na spornú časť pozemku hypotéku. V tejto časti sa nachádza..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.