Právo manželov k družstevnému bytu - kto z koho?

V máji 1990 som uzavrela manželstvo. Krátko na to moji rodičia požiadali bytové družstvo o prepis ich členského podielu na moju osobu, rodičia mi teda byt darovali. Bola uzavretá dohoda o prevode členských práv, v rámci ktorej však bol uvedený aj môj muž, s ktorým sa v súčasnosti súdim o byt. Aj v samotnej dohode o odovzdaní a prevzatí bytu z decembra 1990 som uvedená ako osoba, ktorej bol byt pridelený len ja. Od roku 2005 spolu s mužom nežijeme v domácnosti. Byt bol medzičasom od družstva odkúpený do osobného vlastníctva na základe mnou podanej žiadosti o odkúpenie. Od januára 2007 sme rozvedení. Som presvedčená, že môj muž nemá na byt nárok v rámci súdneho vysporiadania manželov. Ďakujem za odpoveď.

Jana Š., Nitra

Prevod členských práv a povinností

Keďže ste uzavreli manželstvo, je bezpredmetné, či vaši rodičia požiadali bytové družstvo o prevod členských práv a povinností na vašu osobu. Uzavretím inštitútu manželstva dochádza k závažným zmenám v živote oboch partnerov. Jednou z takých zmien je aj tá, že majetok sa stáva spoločným a obaja manželia majú vo vzťahu k spoločnému majetku (i k právam ako nehmotnému majetku) rovnaké postavenie. V súvislosti s družstevným bytom vzniká medzi manželmi spoločný nájom bytu a z právnych úkonov týkajúcich sa spoločného nájmu ste tak boli obaja manželia spoločne a nerozdielne. V čase kedy ste uzavreli manželstvo, existoval medzi bytovým družstvom a vašimi rodičmi vzájomný vzťah k družstevnému bytu. Prevodom členských práva a povinností ste vstúpili do právneho vzťahu s družstvom a vzniklo vám právo užívania bytu po rodičoch ako bývalých členoch družstva. Aj v materiáloch, ktoré ste mi poslali, je jednoznačné uvedené meno vášho manžela - konkrétne mám na mysli Dohodu o prevode členských práva a povinností ako aj Dohodu o odovzdaní a prevzatí bytu z decembra 1990. Družstvo by pochybilo, ak by vášho manžela opomenulo v tejto listine.

Vznik spoločného užívania bytu a zánik spoločného žitia manželov

Podľa Občianskeho zákonníka účinného od 01.05.1990 do 31.03.1991, ak za trvania manželstva manželia alebo jeden z nich nadobudnú právo užívať byt, vznikne právo spoločného užívania bytu manželmi. Ak vznikne len jednému z manželov za trvania manželstva právo na pridelenie družstevného bytu, vznikne s právom spoločného užívania i spoločné členstvo manželov v družstve, pričom z tohto členstva sú obaja manželia oprávnení a povinní spoločne a nerozdielne. To neplatí, ak manželia spolu trvale nežijú. O trvalom spolužití manželov nemožno hovoriť vtedy, kedy manželstvo síce formálne trvá, avšak je natoľko rozvrátené, že stratilo svoje spoločenské opodstatnenie. Spoločné užívanie bytu manželmi nevznikne, ak jednému z nich vzniklo právo na pridelenie bytu za trvania manželstva, ale dohodu o odovzdaní a prevzatí bytu uzavrel s družstvom až po skončení manželstva alebo v dobe, keď už manželia spolu trvale nežili. V súčasnosti je inštitút užívacieho práva nahradený inštitútom nájomného práva, nájom bytu je tak v porovnaní s právom osobného užívania bytu odlišným právnym inštitútom.

Podľa § 176 Občianskeho zákonníka účinného v čase uzavretia vášho manželstva, k nadobudol právo užívať byt niektorý z manželov pred uzavretím manželstva, vznikne obom manželom právo spoločného užívania tohto bytu uzavretím manželstva. To isté platilo, ak vzniklo pred uzavretím manželstva niektorému z manželov právo na pridelenie družstevného bytu.

Právo spoločného užívania družstevného bytu manželmi, nie však súčasne spoločné členstvo, vzniká podľa ust. § 176 ods. 2 (teraz § 704 ods. 2 Občianskeho zákonníka) aj vtedy, ak jeden z manželov nadobudol právo užívať družstevný byt (uzavrel dohodu o odovzdaní a prevzatí bytu) pred uzavretím manželstva, a teda, ak jeden z manželov nadobudol právo na pridelenie bytu (zaplatil členský podiel) pred uzavretím manželstva. V prvom prípade spoločné užívanie družstevného bytu vzniká uzavretím manželstva, v druhom prípade uzavretím dohody o odovzdaní a prevzatí bytu.

Podľa vašich vyjadrení je mi jasné, že pred súdom chcete argumentovať tvrdením, že váš muž trvalo nežije v spoločnej domácnosti a že právo k bytu by tak malo prislúchať výlučne vám. Toto tvrdenie by obstálo, ak by váš manžel s vami trvale nežil už v čase, kedy byt patril družstvu a trvalo vaše užívacie právo k bytu. V súčasnosti sa predmetný byt nachádza v bezpodielovom spoluvlastníctve vás oboch, nakoľko ste byt od družstva odkúpili počas trvania manželstva podľa zákona č. 182/1993 Z. z. Teraz záleží buď na vašej dohode s bývalým manželom, resp. na právoplatnom rozhodnutí súdu o vyporiadaní BSM. Súd by mal samozrejme prihliadnuť na okolnosti, na mieru pričinenia každého z manželov, akou ste nadobudli bytu. V tomto smere sa možno viac prikloniť na vašu stranu.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Stavebné uzávery v mestách

Stavebná úzávera ako správne konanieStavebné uzávery a kúpa pozemkuPrípad SlatinkaStavebné uzávery v hlavnom mestePrípad Karlova VesSúčasť strategického vývoja mesta či obce alebo len hra mestských poslancov? Aj takéto otázky sa môžu niekomu vynoriť pri pojme stavebná uzávera. V každom prípade, ide o závažný krok v histórii rozvoja každého mesta a obce, ktorý si vyžaduje dokonalé naplánovanie a preskúmanie celej situácie. A čo je vlastne stavebná uzávera? Rozhodnutie stavebného úradu, že sa na nejakom konkrétnom území nesmie robiť určitý druh činnosti...

Zateplenie nehnuteľnosti

Väčšina rodinných domov či bytov v panelovej zástavbe potrebuje na Slovensku prejsť dôkladnou rekonštrukciou. Asi tou najznámejšou cestou v súčasnosti je klasické zatepľovanie, ktoré po vizuálnej stránke mení naše sídliská na rôznofarebné sústavy kociek. Ak ste majiteľom rodinného domu, tak pri správnom zateplení máte postarané o príjemné bývanie nielen v zime, ale aj v lete, keď zateplenie bráni prehrievaniu izieb a v dome je príjemne aj bez drahej klimatizácie. Ak by sme si akýkoľvek typ nehnuteľnosti..

Úložné priestory

Rodina se dusí! Povedala manželka svojej polovičke pred sťahovaním sa vo filme Kulový blesk. Aby táto veta nebola na dennom poriadku aj v tej vašej rodine a pritom nemáte v záujme sťahovať sa do väčšieho príbytku, povieme si pár rád ako riešiť efektivitu úložných priestorov. Veď komu by sa pre pár vecí, ktoré nemáte momentálne kde uložiť, chcelo predávať svoju nehnuteľnosť a zháňať si väčšiu? Aby ste si s týmto problémom poradili čo najefektívnejšie, tak kľúčovým slovom celého priestorového problému je skriňa. Dnes máme celý rad možností..

Zabezpečovací prevod práva k nehnuteľnosti

V slovenskej spoločnosti dlhodobo rezonovala otázka rozporuplného konania nebankových subjektov, ktoré poskytli občanom pôžičky na základe zmluvy o pôžičke, pričom občania za splnenie svojich záväzkov vrátiť požičanú sumu spolu s príslušným úrokom „ručili“ svojimi nehnuteľnosťami. Súčasťou týchto zmlúv bolo ustanovenie o tzv. zabezpečení záväzku prevodom práva k nehnuteľnosti. A tak v mnohých prípadoch došlo k uzavretiu zmlúv, z ktorých vyplývajúce záväzky občania neboli schopní, a to i pri vynaložení dobrej vôle, plniť. V konečnom..

Vznik spoločenstva vlastníkov bytov

ZMLUVA O SPOLOČENSTVEKOMPETENCIE SPOLOČENSTVANÁVRH NA ZÁPIS SPOLOČENSTVA DO REGISTRA Časté otázky našich čitateľov sa týkajú výkonu správy domov. Konkrétne ide o otázku, ktorá z foriem výkonu správy je výhodnejšia - či správa uskutočňovaná priamo vlastníkmi bytov a nebytových priestorov alebo správa uskutočňovaná správcom, teda bytovým družstvom, správcovskou spoločnosťou či inou právnickou osobou, prípadne, aké sú kompetencie spoločenstva alebo správcov. Nakoľko ide o širokú tému, odpoveď na túto otázku sa Vám pokúsim podať v tomto, ako aj..

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Podľa vami uvedených skutočností má dotknutý spoluvlastník viacero podlžností, a to počnúc od dlhu voči hypotekárnej banke až po vami bližšie nešpecifikovaný počet veriteľov, ktorí si svoje pohľadávky voči spoluvlastníkovi uplatnili v exekučnom konaní. Pokiaľ ide o záložné právo hypotekárnej banky na jemu prislúchajúci spoluvlastnícky podiel, záložné právo tu vzniklo priamo zo zmluvy o hypotekárnom úvere. Súčasťou takej zmluvy je samozrejme klauzula o zriadení záložného práva na nehnuteľnosť preukázateľne patriacu osobe, ktorej sa hypotekárny..

Poistenie domácnosti a zodpovednost Poistenie domácnosti a zodpovednost

Pýtali ste sa niekedy sami seba, prečo by ste si mali vybavovať niečo ako poistenie domácnosti, alebo poistenie zodpovednosti keď už aj tak platíte za poistenie nehnuteľnosti a nechcete utrácať ďalších pár eur za mesiac, ktoré by ste si mohli ušetriť na krásny nový gauč, alebo na nový koberec ktorý ste videli v obchode? Treba si ozrejmiť predovšetkým, čo všetko zahŕňa poistenie nehnuteľnosti. Predstavte si, že Váš domov by niekto vzal, otočil ho strechou dolu, a začal by s ním triasť. Vaše veci, nábytok, oblečenie, knihy.... začali..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti

Vývoj cien bytov v Bratislave v roku 2008

Skoro každého, ktorý či už má byt alebo si ho ešte len plánuje obstarať, zaujíma vývoj cien bytov a hlavne prognóza do budúcnosti. Prvé sa dá ukázať na základe zozbieraných údajov, druhé sa dá v súčasnosti len veľmi obtiažne predpovedať.Pozrime sa teda, čo sa na trhu s bratislavskými bytmi dialo od januára 2008 po čiastočnom cca mesačnom (vianočnom) útlme, ktorý nastal po zatiaľ najväčšom realitnom boome na Slovensku v jeseni 2007, kedy boli ceny za meter štvorcový starých bytov v hlavnom meste drahšie ako ceny za meter štvorcový v novostavbách.Realitný..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.