Vznik spoločenstva vlastníkov bytov


ZMLUVA O SPOLOČENSTVE
KOMPETENCIE SPOLOČENSTVA
NÁVRH NA ZÁPIS SPOLOČENSTVA DO REGISTRA


Časté otázky našich čitateľov sa týkajú výkonu správy domov. Konkrétne ide o otázku, ktorá z foriem výkonu správy je výhodnejšia - či správa uskutočňovaná priamo vlastníkmi bytov a nebytových priestorov alebo správa uskutočňovaná správcom, teda bytovým družstvom, správcovskou spoločnosťou či inou právnickou osobou, prípadne, aké sú kompetencie spoločenstva alebo správcov. Nakoľko ide o širokú tému, odpoveď na túto otázku sa Vám pokúsim podať v tomto, ako aj v nasledujúcich číslach nášho dvojtýždenníka. Samozrejme, že rozhodnutie o tom, ktorú formu správy si zvoliť, však závisí od konkrétnych podmienok, okolností a potrieb súvisiacich s Vašimi bytovými domami.


Zákon č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov definuje, ako bolo už vyššie načrtnuté, dva druhy výkonu správy, a to správu: I. vykonávanú vlastníkmi bytov a nebytových priestorov (spoločenstvo) alebo II. vykonávanú správcom. Pritom za účelom správy domu možno dohodnúť len jednu z foriem správy.


ZMLUVA O SPOLOČENSTVE




Spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov (ďalej len „spoločenstvo“) je právnická osoba, ktorá sa zriaďuje na základe zmluvy o spoločenstve v prípade, ak vlastníci bytov a nebytových priestorov neuzavrú zmluvu o výkone správy s inou právnickou osobou alebo fyzickou osobou, pričom zákon kladie dôraz najmä na bytové družstvo.

Zmluvu o spoločenstve, ktorá musí mať písomnú formu, uzatvára vlastník domu s novým vlastníkom bytu alebo nebytového priestoru v dome pri prevode vlastníctva bytu alebo nebytového priestoru, ak so zriadením spoločenstva vyslovila súhlas nadpolovičná väčšina vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Zmluvu o spoločenstve nemožno vypovedať.

Každý nový vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome je povinný pristúpiť k zmluve o spoločenstve. Nadobúdateľ bytu je povinný napr. v zmluve o prevode nehnuteľnosti vyhlásiť, že pristupuje k zmluve o spoločenstve, príp. o výkone správy. Inak by príslušná správa katastra odmietla vykonať zápis jeho vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností.

Prevodom alebo prechodom bytu alebo nebytového priestoru na nového vlastníka odstupuje doterajší vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome od zmluvy o spoločenstve, avšak záväzky vyplývajúce z tejto zmluvy zanikajú až ich usporiadaním.

Medzi náležitosti zmluvy o spoločenstve patria:

a) názov a sídlo spoločenstva,

b) orgány spoločenstva a ich právomoc,

c) spôsob správy spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, spoločných nebytových priestorov,

d) príslušenstva a pozemku,

e) úprava práv a povinností vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome,

f) úprava majetkových pomerov spoločenstva,

g) spôsob a oprávnenie hospodárenia s prostriedkami fondu prevádzky, údržby a opráv.

Spoločenstvo môže vydať stanovy, ktoré upravia vnútornú organizáciu spoločenstva a podrobnejšie upravia niektoré veci obsiahnuté v zmluve o spoločenstve.

Ak dôjde k zriadeniu spoločenstva, doterajší vlastník domu je povinný bezodkladne spoločenstvu alebo správcovi odovzdať technickú dokumentáciu domu. Pokiaľ by doterajší vlastník domu odmietol túto dokumentáciu odovzdať, dopustil by sa tak protiprávneho konania.

Osobitný režim sa uplatňuje pri družstevných bytoch. Inak povedané, spoločenstvo možno zriadiť len vtedy, ak bolo pri prevode vlastníctva bytu alebo nebytového priestoru z vlastníctva bytového družstva do vlastníctva členov družstva prevedených viac ako nadpolovičná väčšina bytov a nebytových priestorov v dome a so zriadením spoločenstva vyslovila súhlas nadpolovičná väčšina vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Tieto dve podmienky musia byť splnené súčasne. Inak by k zriadeniu spoločenstva dôjsť nemohlo.


KOMPETENCIE SPOLOČENSTVA




Do kompetencie spoločenstva patrí:

  • správa spoločných častí domu,
  • správa spoločných zariadení domu,
  • správa nebytových priestorov, ktoré sú v spoluvlastníctve vlastníkov bytov a nebytových priestorov,
  • správa príslušenstva domu,
  • správa priľahlého pozemku,
  • ich údržba a obnova.

Spoločenstvo ďalej zabezpečuje plnenia spojené s užívaním bytov a nebytových priestorov v dome. Na vznik spoločenstva sa vyžaduje zápis do registra spoločenstiev, ktorý je vedený krajským úradom príslušným podľa sídla spoločenstva.


NÁVRH NA ZÁPIS SPOLOČENSTVA DO REGISTRA




Návrh na zápis spoločenstva do registra je povinný podať vlastník domu do jedného mesiaca po podaní návrhu na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností, prípadne splnomocnený zástupca vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome pri zmene správy domu. Súčasťou návrhu na zápis do registra je zmluva o spoločenstve v dvoch vyhotoveniach, doklad o bezúhonnosti predsedu spoločenstva a stanovy spoločenstva, ak to zmluva o spoločenstve určuje, zápisnica a prezenčná listina zo schôdze vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, výpis z listu vlastníctva a príslušný správny poplatok. Spoločenstvo môžu založiť aj vlastníci bytov a nebytových priestorov viacerých domov. Do registra sa zapisuje názov a sídlo spoločenstva, identifikačné číslo, orgány spoločenstva, meno, priezvisko a adresa trvalého pobytu štatutárneho orgánu.


Späť

Požiarna ochrana

Množstvo požiarov aj napriek zväčšujúcej sa populačnej uvedomelosti a novodobým protipožiarnym systémom neustále stagnuje, nedarí sa znížiť ich počet. Ohňa sa odpradávna ľudia báli, nieto ešte v spojení s príbytkom. Od zaklínania domov pred týmto nemilým hosťom sme prešli prudkým technologickým pokrokom. Protipožiarne budovy Na bezpečnosť a ochranu proti požiarom sa musí dbať nielen pri využívaní už hotových stavieb. Zhodný podiel zodpovednosti majú aj projektanti a stavebníci. Stavba sa už v počiatkoch jej realizácie z hľadiska požiarnej..

Voľné novostavby - byty Košice a v Košickom kraji

Byty, Novostavby, voľné byty v Košiciach. Prehľad novostavieb bytov, voľné a predané.Posledné týždne sme mapovali situáciu na trhu s nehnuteľnosťami v Košickom kraji a postupne na Východnom Slovensku celokm. Zisťovali sme dostupnosť bytov v novostavbách.Prieskumom sme zistili, že drvivá vačšina pár-ročných novostavieb bytov, je už vypredaná.Čo sa týka novostavieb bytov v Košiciach, situácia tam je podobná. Staršie novostavby ako Panoráma, Zelené Grunty, Herberia či park Anička majú byty vypredané. Z novších projektov disponujú voľnými bytmi..

Kuchyňa - miesto nielen pre gazdiné Kuchyňa - miesto nielen pre gazdiné

Možno si ešte spomínate na kuchyňu vašej starej mamy na dedine, chalupe. Absolútne bez akýchkoľvek spotrebičov, pomocníkov ako chladnička, umývačka riadu, mixér a mikrovlnka, ale s neopakovateľným čarom starorodičovskej pohody. Dávno to všetko odišlo a na podobnú kuchyňu sa môžeme už iba ísť pozrieť do niektorých slovenských obcí, kde neplánovane zastal čas.Snaží sa ale dopracovať k výhode týchto kuchýň, ktorú si všimli už naša staré mamy. A tou bola ich priestrannosť a pritom útulnosť spôsobená teplom zo starej pece a nezabudnuteľnou atmosférou...

Nájom a podnájom nebytových priestorov ako odplatný vzťah a výpoveď z nájmu

Právna úprava nebytového nájmu   Občiansky zákonník zaraďuje nájom a podnájom nebytových priestorov medzi osobitné  prípady nájmu (§  720 Občianskeho zákonníka, ďalej v texte ako „OZ“), jeho vlastná úprava je však obsiahnutá v osobitnom zákone, na ktorý odkazuje ustanovenie § 720 OZ. Ide o zákon č. 116/1990 Zb. Medzi Občianskym zákonníkom a zákonom č. 116/1990 Zb. je vzťah lex specialis k lex generalis, čo znamená, že ustanovenia zákona č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení..

Kúpa bytu a náležitosti kúpnej zmluvy

„Nedodržanie zákonom ustanovenej formy právneho úkonu spôsobuje jeho absolútnu neplatnosť. Absolútna neplatnosť právneho úkonu nastáva priamo zo zákona (ex lege) a pôsobí od začiatku (ex tunc) voči každému. Právne úkony postihnuté absolútnou neplatnosťou nemajú za následok vznik, zmenu ani zánik práv a povinností. Súd musí na túto neplatnosť prihliadať a musí z nej vyvodzovať dôsledky aj bez návrhu z úradnej povinnosti (ex officio).“ (Rozsudok Krajského súdu v Košiciach z 18.03.1999, sp. zn. 5 S 8/98) Podstatné náležitosti kúpnej zmluvy Podstatné..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami, ktoré sa týkali správy..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti

Poistenie nehnuteľnosti – nie luxus, ale nevyhnutnosť

Domov je pre každého človeka miestom, ktoré preň predstavuje nielen súkromie a pohodlie, ale najmä bezpečie. To je dôvod, prečo si doň inštalujeme napríklad alarmy - snažíme sa ho urobiť čo najbezpečnejším miestom pre seba a svoju rodinu. Zároveň však tak, ako všetky tieto náležitosti chránia nás, tiež chceme, aby bol nejakým spôsobom chránený aj náš domov; akiste zaváži aj fakt, že sme do jeho budovania vložili nemalú námahu, čas aj finančné prostriedky. Aby teda nehrozila situácia, ktorá by nás o náš domov nejakým spôsobom pripravila bez možnosti..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.