Prevod spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti

Sme dvaja súrodenci a po rodičoch sme zdedili na polovicu stavebný pozemok v Bratislave. Moja sestra svoju časť predala, o čom som sa dozvedel až po tom, ako mi to nový vlastník oznámil. Ja som sa chystal na tomto pozemku postaviť dom, ale v tejto situácii neviem, či sa mám do stavby naozaj pustiť. Ako mám ďalej postupovať?
 

 J. N., Bratislava


 

Pre riešenie Vášho problému je rozhodujúce, kto je nadobúdateľom spoluvlastníckeho podielu Vašej sestry na predmetnom pozemku. Ak ním totiž bola blízka osoba Vašej sestry, to znamená v zmysle Občianskeho zákonníka napríklad jej dieťa, predkupné právo na spoluvlastnícky podiel Vašej sestry ste nemali a ak neboli porušené žiadne ustanovenia právnych predpisov týkajúce sa prevodu spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti, spoluvlastnícke právo takéhoto nadobúdateľa nie je možné spochybniť.
 

Iná situácia by však nastala, keby nadobúdateľom spoluvlastníckeho podielu Vašej sestry nebola tzv. blízka osoba. V tomto prípade totiž bola Vaša sestra povinná rešpektovať Vaše predkupné právo. To znamená, že najskôr Vám ako spoluvlastníkovi mala ponúknuť svoj spoluvlastnícky podiel a tým Vám umožniť, aby ste ho mohli prednostne nadobudnúť. Len v prípade, že by ste toto svoje zákonné oprávnenie v poskytnutej primeranej lehote nevyužili, mohla Vaša sestra bez ďalšieho rizika previesť svoj spoluvlastnícky podiel na inú osobu. Ak teda s uvedeným prevodom zásadne nesúhlasíte, ste oprávnený namietať jeho neplatnosť. Podľa Občianskeho zákonníka ide o relatívne neplatný právny úkon, čo znamená, že napriek jeho vade spočívajúcej v nerešpektovaní Vášho zákonného predkupného práva sa považuje za platný za podmienky, že sa jeho neplatnosti nedovoláte. Na základe uvedeného Vám odporúčam, aby ste písomne oznámili Vašej sestre a nadobúdateľovi jej spoluvlastníckeho podielu, že považujete daný právny úkon za neplatný. Ak by Vaša sestra a nadobúdateľ napriek tomu trvali na platnosti kúpnej zmluvy, je nevyhnutné obrátiť sa na súd s návrhom na určenie neplatnosti právneho úkonu. Rozhodujúcou podmienkou úspešnosti v tomto konaní však môže byť moment jeho podania. Keďže v tomto prípade je premlčacia lehota na uplatnenie Vášho nároku trojročná a začína plynúť odo dňa platnosti právneho úkonu, v tejto lehote je potrebné podať uvedený návrh na súde. V prípade, že by bol totiž tento návrh podaný oneskorene a protistrana by v konaní namietala márne uplynutie spomínanej lehoty, neboli by ste v spore úspešný.
 

Váš ďalší postup v tomto prípade však závisí od mnohých faktorov. Domáhať sa, aby súd určil neplatnosť kúpnej zmluvy, nebude mať zmysel v prípade, že sa s nadobúdateľom pozemku budete schopný dohodnúť o jeho využití, a teda aj o stavbe domu. Ak by totiž v otázke stavby domu na predmetnom pozemku nevznikol medzi vami žiadny problém, nebudete mať zrejme dôvod napadnúť platnosť kúpnej zmluvy. Ak by ste však mali v úmysle kúpiť spoluvlastnícky podiel druhého spoluvlastníka, pričom jeho nadobúdateľ by nebol ochotný Vám ho predať, bolo by odôvodnené snažiť sa o určenie neplatnosti kúpnej zmluvy a následne spoluvlastnícky podiel Vašej sestry kúpiť.
 

Ako vyplýva z uvedeného, Vašu situáciu je možné riešiť viacerými spôsobmi, pričom voľba pre Vás najlepšieho závisí najmä od podrobného oboznámenia sa s celou situáciou, odporúčam, aby ste sa obrátili na právnika zaoberajúceho sa problematikou nehnuteľností. Iste tým predídete mnohým problémom a s nimi súvisiacou zbytočnou stratou času a peňazí.


Späť

Ako si spálňu zariadiš, tak budeš spať

Prvoradou úlohou spálne je, aby sme sa v nej cítili dobre. Má nám spolu s posteľou poskytnúť oddych a regeneráciu. V žiadnom prípade by nemala slúžiť ako sklad, či odkladací priestor pre nadbytočné veci a pôsobiť pri tom preplneným dojmom. Výstavba panelových domov nám však zanechala množstvo bytov s malou obytnou plochou, takže ich obyvatelia spálňu často umiestňujú do najmenšej izby. Dvôvod je jednoduchý: Veď tam trávime málo času! Ak bývate v panelovom byte, potom dobre viete, že rozhodnutie, kam dať spálňu je asi to najľahšie. Väčšinou toto..

Stavebné sporenie na nehnutelnosti

Stavebné sporenie je finančný produkt, ktorý má na Slovensku pomerne silné zastúpenie. Mnoho klientov sa k nemu obracia ako k nástroju na riešenie svojej otázky na poli samotného bývania, či jeho zveľadenia. Nuž, jeden chce prostredníctvom neho svoju nehnuteľnosť kúpiť, iný sa zasa chce pustiť do jeho väčšej, či menšej rekonštrukcie. Nuž, všetky tieto situácie, prečo ideme osloviť tú, či onú stavebnú sporiteľňu majú spoločný základ. Tým základom je nedostatok vlastných prostriedkov na naplnenie týchto cieľov.Takže poďme pekne poporiadku a predstavme..

Predaj nehnuteľnosti, ako zvýšiť hodnotu bytu pred predajom v 7 krokoch. Predaj nehnuteľnosti, ako zvýšiť hodnotu bytu pred predajom v 7 krokoch.

Predaj bytu je dôležitým rozhodnutím, preto je dôležité, aby bol byt v dobrej kondícii a mal čo najvyššiu hodnotu. Tu je 7 krokov, ako zvýšiť hodnotu vášho bytu pred predajom.   1. Vylepšenie vzhľadu a výber správnych farieb Prvým krokom je vylepšenie vzhľadu bytu. To môžete urobiť tým, že použijete svetlé a jasné farby na steny a vyberiete moderný nábytok. Tieto zmeny môžu zvýšiť atraktivitu bytu a pritiahnuť viac kupcov. Vzhľad bytu môže veľmi ovplyvniť to, ako sa v ňom cítite a ako sa bude páčiť potenciálnym nájomcom..

Ako predísť podvodu pri podpise zmluvy o kúpe nehnutelnosti - prevencia rizika podvodu na nehnuteľnosti Ako predísť podvodu pri podpise zmluvy o kúpe nehnutelnosti - prevencia rizika podvodu na nehnuteľnosti

V rámci každodenného života si mnohí z nás ani neuvedomujú, koľko zmlúv uzavrú za jediný deň. Stačí pritom ísť na nákup, odviesť sa hromadným dopravným prostriedkom, či taxíkom a pod. Popri všetkých týchto činnostiach boli uzavreté zmluvy, avšak bez osobitnej písomnej formy. Písomná forma je nevyhnutná najmä pre tie zmluvy, ktoré si vyžadujú z pohľadu zmluvných strán vyššiu mieru právnej istoty. Navyše aj priamo zákon pre niektoré zmluvy vyžaduje povinne písomnú formu, pričom typickým príkladom môžu byť zmluvy o prevode..

Náhrada škody spôsobenej stavebnou činnosťou

Na našej bytovke nadstavuje stavebná firma (s.r.o.), s ktorou vlastníci bytov uzavreli zmluvu o výstavbe, podkrovné byty. V podkrovnej časti sa nachádza 5 bytov doterajších vlastníkov vrátane môjho a jeden byt, ktorý ak dobre viem, patrí mestu. Stavebník sa v zmluve zaviazal uzatvoriť pred začatím stavebných prác zmluvu o poistení stavby. Poistenie sa má vzťahovať na vznik škôd pri výstavbe. Po odstránení strechy došlo začiatkom septembra k rozsiahlemu zatečeniu dažďovej vody do bytov, okrem toho popraskali aj steny. Stavebník tvrdí, že sme mu neposkytli súčinnosť..

Maloletí a ich spôsobilosť nadobúdať majetok - darovanie a vydržanie

Maloletí môžu nadobúdať majetok do svojho vlastníctva, avšak tento je spravovaný ich zákonnými zástupcami, predovšetkým rodičmi. Maloletí môžu nadobudnúť majetok nielen darovaním, ale aj vydržaním. V danej súvislosti poukazujeme na judikát - rozsudok Najvyššieho súdu SR, spis. zn. 4 Cdo 21/2004. Jedná sa o vec, v ktorej sa prejednávalo dedičstvo - nehnuteľnosti po poručiteľovi, pričom niektorí z oprávnených dedičov namietali darovanie nehnuteľností v tom čase maloletému dieťaťu. “Vydržaním môže nadobudnúť vlastníctvo aj maloletý, ktorý..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.