Prečo a ako zatepľovať?

 Ak sme už použili na opis tepelnej izolácie „športovú terminológiu“, tak aj samotné „termo oblečenie“ má viacero druhov. Veď aj samotný športovec nepoužíva ten istý materiál na ochranu hlavy a trupu. Presne to isté sa týka aj nehnuteľností pri výbere materiálu pre izoláciu rôznych častí domu. Iná forma izolácie je vhodná napr. pre izoláciu základov, stien, či strechy. Základným zmyslom zatepľovania domov, je zníženie nákladov na vykurovanie. Teda ak si zvolíte dobrý materiál a kvalitnú firmu, ktorá realizáciu zatepľovania správne realizuje, tak vaše náklady na kúrenie sa môžu znížiť aj o 50%. Takže poďme si predstaviť vhodnosť základných izolačných materiálov, ktoré sa v súčasnosti najviac preferujú na stavebnom trhu. Vybrali sme pre vás dva najpoužívanejšie materiály, a to polystyrén a minerálnu vlnu. Základným rozdielom týchto dvoch materiálov je to, že polystyrén sa používa ako forma zatepľovania pre nižšie budovy, napr. rodinné domy. Minerálna vata je zasa vhodnejšia pre vyššie budovy.

Polystyrén

Medzi klasické izolačné materiály patrí polystyrén, ktorý sa na našich stavbách začal objavovať koncom sedemdesiatych rokov. Jeho použitie je vhodné najmä na izoláciu plochej strechy bez dutiny, či zateplenie železobetónového venca. Taktiež sa osvedčil pri kontakte tepelnej izolácie s vlhkosťou. Medzi jeho výhody patrí aj ľahká dostupnosť, jednoduchá aplikácia, nízka nasiakavosť, či nízka hmotnosť. Tak ako každý materiál, aj polystyrén má svoje nevýhody. Pri jeho presnom rezaní musíte použiť kvôli presnosti a drobeniu elektrickú rezačku. Táto nevýhoda by sa dala ešte ako tak odpustiť. Čo by ste však pri polystyréne nemali akceptovať, sú jeho zlé izolačné vlastnosti v prípade akustiky a najmä nízka priepustnosť vodných pár. Práve preto je v súčasnej dobe viac ako zarážajúce, že sa často používa aj ako súčasť zatepľovania panelových domov, kde po čase ich majitelia práve kvôli tomuto problému majú už o pár týždňov po zateplení pekné obrazy plesní vo svojich izbách.

Polystyrén sa vyrába z ropy a prísad a následne sa polymerizuje. Okrem základného polystyrénu sa na zatepľovanie používajú tzv. XPS a ESP polystyrén. Pri používaní XPS polystyrénu treba dbať najmä na to, aby sa aplikovali len druhy vyrábané bez škodlivých plynov. Ide totiž o silný extrudovaný polystyrén. Jeho súčasťou je derasný kameň. Je teda vhodný skôr na izoláciu základov stavby. Ak by ste predsa len chceli použiť polystyrén ako izoláciu na fasádu, tak použite EPS polystyrén. Určite ho však neaplikujte do vnútorných priestorov, keďže z neho môžu unikať stopy organických zlúčenín. Popredné firmy v oblasti zateplenia uviedli prednedávnom na trh nový výrobok a to perforovaný polystyrén. Podľa niektorých komentárov v oblasti stavebníctva sa môže svojou paropriepustnosťou vyrovnať aj minerálnej vlne.

 Minerálna vlna

Ako sme už spomenuli, tak medzi progresívne izolačné systémy nehnuteľností patrí minerálna vlna. Medzi jej popredné výhody patrí požiarna odolnosť. Pri izolácii panelových domov sa totiž často používajú materiály, ktoré hlavne z požiarno - bezpečnostného hľadiska nespĺňajú požadované kritériá a musia sa povinne od výšky 22,5 m kombinovať s minerálnou vlnou. Vyspelé krajiny sú v tomto smere ďalej. Francúzsko a Nemecko predpisujú použitie vlny už od tretieho nadzemného poschodia. Všeobecne existujú dva základné druhy minerálnej vlny. Sklená minerálna vlna sa využíva pri izolácii šikmých striech. Vyspelí výrobcovia ju vyrábajú z recyklovaného skla, ktoré sa špeciálnou technológiou roztaví na koberec sklených vlákien. Tento druh izolácie typicky spoznáte bola balenia v tvare valca. Na fasády sa používa tzv. kamenná minerálna vlna, vyrábaná vo forme tvrdých dosiek. Technologický postup pri výrobe je rovnaký, rozdiel je však v základnom materiály. Fasádne izolačné dosky sa vyrábajú z čadiča.

Medzi hlavné prednosti minerálnej vlny patrí aj to, že je to materiál, ktorý má schopnosť „dýchať“. Táto vlastnosť prispieva k lepšej výmene vzduchu. V interiéri tak udržiava vlhkosť miestností na rozumnej úrovni. Čo sa týka samotného “dýchania domu”, mali by ste si uvedomiť, že očakávať zlepšenie len na základe dobrého výberu minerálnej vlny je utópiou. Dom dýcha predovšetkým dobrým vetraním a minerálna vlna mu len “trochu” pomáha.

Každopádne s minerálnou vlnou nebudete mať problémy pri jej manipulácii a prekvapí vás aj jej mechanická pevnosť. Medzi jej nevýhody však patrí problematické presné rezanie, najmä pri šikmých plochách. Sklená minerálna vlna sa prepravuje v stlačenej forme v baloch, preto jej po rozbalení treba dopriať chvíľu času, aby sa vrátila do pôvodnej hrúbky. Ak to zhrnieme, tepelnoizolačné vlastnosti tohto druhu izolácie sú každopádne lepšie ako u ďalších bežných materiálov. Popri kvalitne odvedenej práci, ktorú by mala realizovať skúsená, certifikovaná firma rozhoduje o „fungovaní“ zateplenia hrúbka materiálu. Všeobecne platí, že šetriť na materiáli a jeho hrúbke sa absolútne neoplatí. Náklady naň tvoria približne 30% z ceny zateplenia (napr. pri investícii 5.000 EUR ide o 1.500 EUR), avšak nevhodným výberom lacnejšej a tenšej izolácie sa pripravíte o tisíce EUR na energiách počas celej živnosti.

Postaviť si dom z kvalitných ekologických materiálov dnes nie je problém. Okrem exotických stavebnín existujú ekologické verzie klasických stavebných materiálov, ako spomínaná minerálna vlna. Dopyt po eko stavebných materiáloch však jednoznačne stúpa. V Európe v minulom roku stúpol predaj ekologických stavebnín o 10%. Pritom pri stavebninách neplatí, že za tieto stavebniny sa dopláca. Prírodné materiály sú v Európe štandardom s rovnakou cenou ako bežné stavebniny.

Samozrejme, že existuje ešte celý rad rôznych izolačných materiálov, ktoré môžete objaviť na trhu so stavebninami. My sme si predstavili tie najpoužívanejšie a povedali sme si niečo o ich výhodách a nevýhodách. Každopádne majte na pamäti, že každá časť vášho príbytku si vyžaduje iný typ izolácie. A ešte niečo, keď už sa rozhodnete pre zatepľovanie, tak zháňajte informácie zo všetkých strán a hlavne porovnávajte.

 

Späť

Ako využiť úložný priestor Ako využiť úložný priestor

Výber nábytku Ak sa rozhodnete pre jednu alebo druhú možnosť, musíte toto rozhodnutie brať ako stav na niekoľko rokov. Do úvahy by ste mali brať aj fakt, či svoje úložné priestory riešite v byte, v ktorom chcete stráviť zvyšok svojho života, alebo ho beriete ako „prestupnú stanicu“ pokiaľ sa vám nerozrastie rodina. Ak by ste totiž uvažovali, že v budúcnosti chcete svoj štartovací byt predať, tak by vám mohli skôr vyhovovať sektorové skrine, ktorých sa môžete kedykoľvek zbaviť a pri sťahovaní do nového bytu vám nebude ľúto vyhodených peňazí za..

Skvelé tipy, ako si zrekonštruovať byt bez zbytočných starostí a práce Skvelé tipy, ako si zrekonštruovať byt bez zbytočných starostí a práce

Dlhodobý stereotyp v našom živote je zdrojom mnohých nepríjemných situácií. Zmena je naopak dobrý a jednoduchý spôsob, ako sa aj po rokoch cítiť vždy príjemne a kráčať životom bez problémov a starostí. Už malé zmeny môžu mať hlboký vplyv na vnímanie nášho okolia, čo sa týka aj zariadenia dnes veľmi dôležitých obytných priestorov, v ktorých sme boli nútení v poslednom čase tráviť všetky voľné chvíle. Ktoré kroky sa pod takouto jednoduchou rekonštrukciou bytov rozumejú a môžu vám pomôcť cítiť sa aj na ploche len niekoľko metrov štvorcových..

Feng šuej

Placebo efekt alebo pravda?ExteriérOrientácia podľa svetových stránInteriérVchod a chodbaSpálňaVaša kanceláriaKuchyňaObývačkaJedáleňKúpeľňa Čínska kultúra sa snaží v každom smere dodržiavať predovšetkým rovnováhu. O prvkoch Jing a Jang počul už asi každý z nás. Sú vzájomne prepojené, jeden potrebuje druhý na dosiahnutie cieľa. Približne pred dvetisíc rokmi vznikla, ako už iste tušíte, v Číne filozofia Tao, ktorá učí, že na svete nie je nič stále, všetko sa mení a všetko so všetkým súvisí. Zakladateľ taoizmu, staročínsky filozof Lao,..

Kúpna zmluva a jej náležitosti

Spolu s manželom máme záujem o kúpu pozemku od môjho starého otca. Pozemkom budeme súčasne ručiť banke, od ktorej máme sľúbený hypoúver. Nepoznám však presný obsah kúpnej zmluvy. Známy mi povedali, že si musíme zaplatiť znalca. Kto musí platiť daň, poplatky za vklad? Môže kataster odmietnuť náš návrh? Ďakujeme vám za vašu pomoc. Ivana a Peter Z., okres Nitra     Právnu úpravu kúpnej zmluvy obsahuje Občiansky zákonník §§ 588 a nasl. a v §§ 409 a nasl. Obchodného zákonníka. V prípade, ak jednou zo zmluvných strán je fyzická osoba, vychádza..

Základné povinnosti prenajímateľov - všeobecná právna úprava

Povinnosť prenechať prenajatú vec nájomcovi v stave spôsobilom na dohodnuté užívanie alebo obvyklé užívanie Uvedená povinnosť prenajímateľa je upravená v § 664 OZ. K odovzdaniu predmetu nájmu nájomcovi by malo dôjsť v jeho celistvosti, teda naraz a s príslušenstvom veci. V súvislosti s nájmom bytov je osobitná právna úprava obsiahnutá v § 687 ods. 1 OZ. Pokiaľ by nedošlo k odovzdaniu predmetu nájmu, mnohí si myslia, že tým sa stáva nájomná zmluva neplatnou. Opak je však pravdou - neodovzdanie veci nespôsobuje neplatnosť nájomnej zmluvy. Ak nájomná..

Podielové spoluvlastníctvo

Chcel by som vás poprosiť o radu. V mojom susedstve je starý dom so záhradou, ktorej vlastníkmi je niekoľko rodinných príslušníkov. Jeden zo spolumajiteľov, ktorému patrí časť záhrady - cca. 120m2, mi sľúbil, že mi odpredá svoju časť. Chcem sa vás opýtať, či je možné práve od jedného zo spolumajiteľov odkúpiť iba časť záhrady, ktorá patrí práve jej a nie cely komplex aj s domom a či na ten odpredaj potrebuje súhlas ostatných spolumajiteľov? Alebo je nejaký spôsob ako možno odkúpiť od jedného, ktorý má najväčšiu časť pozemku práve tú časť..

Úrokové sadzby pri hypotekárnom úvere

O možnosti ako si zadovážiť bývanie pomocou hypotekárneho úveru (HÚ), sa toho popísalo už veľa. Pri jeho vybavovaní zaujíma klientov tej či onej banky  jedna zo základných veličín výška úrokovej sadzby. Podľa nastavenia jej výšky, môžete na svojom (HÚ) riadne ušetriť, ale pri troche neuváženosti a letmom prebehnutí čísel v letáku propagujúcom hypotekárny produkt aj svoje bývanie riadne preplatiť. Tak či onak, úroková sadzba tvorí základ splácania vášho dlhu, takže jej optimálne nastavenie je pre vás ako klientov obzvlášť dôležité.Tvorba..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Vývoj cien bytov V Bratislave v roku 2007

Analýza cien bytov v Bratislave sa robila z plnohodnotných 13.410 údajov za obdobie od januára do decembra 2007. Priemerná cena m2 bytu v Sk sa vypočítavala bez výrazných odchýliek narúšajúcich trend. Oddelene sa vypočítavali ceny novostavieb od cien starých bytov, aby sa odhalil ich vplyv na rast cien starých bytov. Graf č.1: Tento graf poukazuje na to, že 34% z celkovej ponuky bytov pripadalo na ponuku novostavieb. Toto malo zákonitý vplyv na vývoj celkovej výslednej ceny, ktorú novostavby ťahali nahor.Graf č.2: Tento graf ukazuje, že najväčší podiel na množstve..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.