Rozmiestnenie a nastavenie internetu v domácnosti + výber routera

Akonáhle máte vybratý ten správny internet(viac informácii ako si vybrať tú najlepšiu možnosť nájdete v minulom článku), môžete si začať vyberať internetové vybavenie pre váš domov. Nie vždy je totiž tá najlacnejšia alebo najpredávanejšia voľba tou najlepšou.

Rozdiel medzi Ethernetom a Wi-Fi

Rozdiel medzi týmito dvoma je veľmi jednoduchý, a v dnešnej dobe často zanedbávaný. Pracujete pri stolovom počítači, či notebooku? Využívate ten istý notebook doma aj v práci? Alebo si prácu na počítači nechávate len v zamestnaní a doma preferujete mobil či tablet?

Ethernet

Ethernet je pre tých, čo pracujú na stolovom počítači hlavne doma. Zjednodušene sa dá vysvetliť ako internet cez kábel, ktorý ide z vášho routera(o routeroch sa dozviete viac neskôr v tomto článku) rovno do vášho počítača. Využitie preň nájdu najmä tí, čo potrebujú stabilný a rýchly internet. Ak napríklad často pracujete s dokumentami online, ktoré v žiadnom prípade nemôžu ostať neuložené, stabilný Ethernet vás nesklame. Nahrávate na internet veľké súbory? S Ethernetom sa rýchlosť nahrávania môže zvýšiť kľudne aj 3-krát. Ak si plánujete rekonštrukciu bytu/domu alebo stavbu nového bývania, je dobrý nápad nechať si nainštalovať internetové rozvody spolu s tými elektrickými. Pomôže vám to pri dosiahnutí optimálneho prístupu k internetu.

Pre zhrnutie, Ethernet je na rozdiel od Wi-Fi vedený káblom, ak sa nejaká maličkosť na routeri pokazí, Ethernet väčšinou funguje ďalej, a rýchlosť vášho internetu bude v porovnaní s Wi-Fi vyššia.

Wi-Fi

Dobre známe a v dnešnej dobe veľmi rozšírené riešenie ako zaviesť internet aj do toho najposlednejšieho rohu budovy. Ak chcete využiť výhody Wi-Fi naplno, budete potrebovať kvalitný Wi-Fi router ktorý vám zabezpečí dobrý signál v celej domácnosti. Wi-Fi routre majú nespočet funkcií a vlastností, preto vám tu spomenieme tie najdôležitejšie a pomôžeme vám vybrať. Najprv ale musíte vedieť, v akom priestore idete routre umiestniť. Pre veľké domy/byty a priestory s veľa stenami budete potrebovať minimálne 2 routre alebo AP(Access point – zariadenie, ktoré  len rozširuje dosah internetu, nie je možné sa naň pripojiť káblom). Pre menšie priestory vám stačí jeden s dobrým signálom.

Rozloha, počet miestností a hrúbka stien

Áno, všetky tieto faktory ovplyvňujú silu signálu a teda aj výber routra do vašej domácnosti. Ak chcete počuť nejaké približné čísla, jeden router/AP vie pokryť približne 150m2 priestoru v tvare štvorca. Taktiež je dobré, ak router umiestnite niekde, kde bude mať okolo seba priestor, a nebude v zovretí troch stien. No toto pokrytie nepočíta so stenami či poschodiami. Preto je dobre riadiť sa týmito základnými bodmi:

·         Ak sú steny z iného materiálu než zo sadrokartónu, budú vám silne narúšať Wi-Fi signál

·         Ak plánujete pokryť 3 alebo viac poschodí, budete potrebovať minimálne 2 routre/AP

·         Ak plánujete pokryť viac ako štyri menšie miestnosti, budete potrebovať minimálne 2 routre/AP

Výber routera pre vašu domácnosť

Pre veľký dom/byt (5+ miestností)

Potrebujete 2 a viac routerov a zároveň mať prístup k Ethernetu.

Drahšia voľba: Ubiquiti je jednou z najkvalitnejších značiek na trhu. Sú známi svojou jednoduchou inštaláciou a výborným pokrytím.

Ubiquiti AmpliFi HD Home Wi-Fi Router(ako základný router)

Ubiquiti UniFi UAP-AC-PRO(ako rozširujúci AP)

alebo set

Ubiquiti AmpliFi HD Home Wi-Fi Router + 2× Mesh Point

Lacnejšia voľba: TP-Link je v oblasti sieťových riešení stabilnou značkou s dobrým pomerom cena/kvalita.

TP-Link Archer C6(pri kúpe dvoch využiť jeden ako základný router a druhý ako rozširujúci AP)

Xiaomi Router 4A Gigabit(pri kúpe dvoch využiť jeden ako základný router a druhý ako rozširujúci AP)

Pre menší dom/byt

Mal by vám pohodlnne stačiť 1 router

Drahšia voľba: Xiaomi sa v posledných rokoch vyšvihlo na prvú priečku produktov, od ktorých očakávate výborný výkon za prijateľnú cenu.

Xiaomi Router 4A Gigabit

TP-LINK Archer C7 AC1750 Dual Band

Lacnejšia voľba:

TP-LINK TL-WR940N

TRH.sk

Späť

Realitné kancelárie na Slovensku Realitné kancelárie na Slovensku

Založenie realitnej kancelárie Výber realitnej kancelárie Serióznosť realitných maklérovNa čo si dať pozorRozhodli ste sa predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, ale neviete ako na to? Nemáte skúsenosti a ani prehľad na trhu s nehnuteľnosťami? Neostáva vám teda nič iné iba sa spoľahnúť na realitnú kanceláriu, ktorá vám určite ochotne poradí a pomôže s predajom vašej nehnuteľnosti. Samozrejme, musíte počítať s tým, že táto pomoc vás bude niečo aj stáť. Realitné kancelárie majú viac skúseností s predajom a súvisiacou administratívou ako bežný človek,..

Čo je apartmán a čo byt - reality prakticky

Čo raz viac a viac sa do našej bežnej reči dostávajú cudzie slová, ktorých význam býva často nejednoznačný. Poviete si, je tam toho. Nuž, v niektorých prípadoch by ste snáď mohli mávnuť rukou. Toto mávnutie by sa vám ale vždy nemuselo vyplatiť. Tobôž v oblasti realít, kde sa v posledných rokoch často len tak benevolentne dávajú do ponuky novostavieb hneď vedľa seba ponuky na byty, apartmány. A že v týchto slovách je naozaj veľký rozdiel, tak to si vysvetlíme v nasledujúcich riadkoch.V oblasti realít sa často používajú cudzie pojmy, o ktorých si veľa..

Kancelárske priestory

Kancelárske priestory sú pre väčšinu z nás miestom, kde trávime podstatnú časť dňa. Za dlhé roky prešli kancelárie a ich vybavenie značným vývojom. Od staručkých zastrčených miestností s písacím strojom a zatuchnutým popolníkom, až po moderný open space s klimatizáciou a mierne hučiacimi monitormi z počítačov. Aké sú hlavné trendy v tejto oblasti, si povieme v nasledujúcich riadkoch. Od parkiet až po open space Už dávno sú preč časy, keď kanceláriám na Slovensku dominovali dve veci, po prvé to boli elektrické rýchlovariče na kávu a praskajúce..

Základné požiadavky na vnútorné prostredie bytových a nebytových budov z hľadiska tepelno-vlhkostnej mikroklímy - byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia

V oblasti práva sociálneho zabezpečenia vydalo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR) dňa 18.06.2008 vyhlášku č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia. Predmetná právna úprava vychádza zo zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, konkrétne z jeho ustanovenia § 62 ods. 1 písm. f), ktoré splnomocnilo MZ SR vydať predmetnú vyhlášku. Táto obsahuje právnu úpravu a podrobnosti týkajúce sa nehnuteľností..

Rodinné spory o byt - bývanie bez právneho dôvodu

 Moji rodičia žijú spolu s mojou staršou sestrou a jej dieťaťom v jednom byte, ktorého vlastníkmi sú rodičia. Keďže nájomné a ostatné poplatky sú pre nich privysoké, rozhodli sa byt vymeniť za iný, kde by boli poplatky nižšie. Moja sestra je tam však prihlásená na trvalý pobyt, avšak neprispieva na domácnosť a vznikli nedoplatky. Sú moji rodičia povinný sestre a jej dieťaťu poskytnúť náhradné ubytovanie? Ďakujem za odpoveď.Izabela R., Prešov Predmetný byt sa nepochybne nachádza v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, teda vašich rodičov. Predpokladám,..

Rekonštrukcia domu a bytové náhrady

 Bývam v bytovom dome, ktorý v súčasnosti prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Stavebná firma, s ktorou vlastníci bytov v našom dome uzavreli zmluvu o vstavbe bytov v podkrovných priestoroch domu, odstránila strešnú krytinu. Nepochybne z dôvodu nedostatočného zaistenia strechy pred vplyvmi počasia došlo k zatopeniu nášho bytu dažďovou vodou. Voda zatopila náš byt na niekoľkých miestach, steny začali dokonca pukať a a na stenách izieb sa objavila pleseň. V danej situácii je nemožné v byte ďalej bývať -bojíme sa o naše zdravie a život. Prosím Vás o radu...

Hypotekárne úvery = pomocná ruka?

 Čo by ste mali vedieť o hypotekárnych úverochCieľová skupina pre bankyPostup pri vybavovaní hypotekárneho úveruTakže ako to prebieha?Podmienky, za akých môžete požiadať o hypoúverS akými poplatkami musíte počítať?Aká môže byť úroková sadzba? Môže ju klient nejakým spôsobom ovplyvniť?Spôsoby ručenia pri výstavbe nového domu   Hypotekárny úver znamená pôžičku na prefinancovanie kúpy alebo výstavby nehnuteľnosti, je to úver, ktorý je zaručený nehnuteľnosťou. V súčasnosti ho na Slovensku poskytuje osem bankových subjektov. Každá..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..

Výhody a nevýhody stavebného sporenia

 Pri dnešných finančných pomeroch v spoločnosti je v tejto problematike jasné, že nasporiť na byty pre dve alebo tri deti je v priemernej rodine vecou nie ťažkou, ale nemožnou; na druhej strane by však všetci rodičia veľmi radi zabezpečili svojich potomkov najmä po tejto stránke, aby mali pri štarte do samostatného života vlastnú strechu nad hlavou. Keďže však "odkladaním pod vankúš" nemajú šancu tento problém vyriešiť, mnohí siahajú po produkte vyvinutom presne na tento účel - stavebnému sporeniu. Je už takmer samozrejmosťou, že sa takýto..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.