Rekonštrukcia domu a bytové náhrady

 
Bývam v bytovom dome, ktorý v súčasnosti prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Stavebná firma, s ktorou vlastníci bytov v našom dome uzavreli zmluvu o vstavbe bytov v podkrovných priestoroch domu, odstránila strešnú krytinu. Nepochybne z dôvodu nedostatočného zaistenia strechy pred vplyvmi počasia došlo k zatopeniu nášho bytu dažďovou vodou. Voda zatopila náš byt na niekoľkých miestach, steny začali dokonca pukať a a na stenách izieb sa objavila pleseň. V danej situácii je nemožné v byte ďalej bývať -bojíme sa o naše zdravie a život. Prosím Vás o radu. Počula som o nejakých bytových náhradách. O čo ide, ako by sme mohli vyriešiť daný stav?
 
Katarína S., Nitra
 
 

 

Stavebník, ktorý vykonáva rekonštrukciu Vášho domu, je povinný počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na majetku ostatných vlastníkov bytov a nebytových priestorov. V liste uvádzate, že ste so stavebníkom uzavreli zmluvu o výstavbe bytov. Z Vášho listu však nevyplýva, či stavebník je vlastníkom stavby alebo ide o iný subjekt. V tejto súvislosti zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (Stavebný zákon) ustanovuje v § 86, že vlastník stavby je v súlade s dokumentáciou overenou stavebným úradom a s rozhodnutím stavebného úradu (stavebné povolenie, kolaudačné rozhodnutie) povinný udržiavať stavbu v dobrom stave tak, aby nevznikalo nebezpečenstvo požiarnych a hygienických závad, aby nedochádzalo k jej znehodnoteniu alebo ohrozeniu jej vzhľadu a aby sa čo najviac predĺžila jej užívateľnosť. V predmetnej zmluve musia byť upravené jednotlivé práva a povinnosti oboch zmluvných strán - vás a ostatných vlastníkov bytov a stavebníka. Predpokladám, ak je zmluva kvalitne vypracovaná a myslelo sa v nej na všetky okolnosti, ku ktorým môže v súvislosti s vykonávanými stavebnými prácami dôjsť, v zmluve musí byť upravená aj zodpovednosť stavebníka za prípadnú škodu ním spôsobenú. Stavebník je vždy povinný zabezpečiť stavbu pred prípadnými poveternostnými vplyvmi, a v prípade ak túto svoju povinnosť zanedbá, stavebník tak nesie plnú zodpovednosť, a to bez ohľadu, či škodu - vo Vašom prípade k popraskaniu múrov a zatopeniu interiéru dažďovou vodou - spôsobil priamo stavebník alebo firma, ktoré pre neho stavbu vykonáva.


Mali by ste sa obrátiť priamo na stavebníka a vyzvať ho na riešenie vzniknutej situácie. Stavebník by Vám mal nahradiť spôsobenú škodu - k čomu sa určite zaviazal v zmluve - a to buď uvedením Vášho bytu do pôvodného stavu (tzv. restitutio in integrum), alebo poskytnutím peňažnej sumy zodpovedajúcej vzniknutej škode. V obdobných prípadoch je vhodné, aby si stavebník pred uzavretím zmluvy o výstavbe či inej zmluvy prehliadol stav bytov ostatných vlastníkov bytov v dome, prípadne, aby si vlastníci vyhotovili aspoň drobnú fotodokumentáciu. Tá by mohla slúžiť ako dôkazný prostriedok v prípade, ak by došlo k súdnemu sporu. V zmysle § 94 Stavebného zákona, ak stavba svojim stavom ohrozuje život alebo zdravie osôb, prípadne značné majetkové alebo kultúrne hodnoty, a ak nie je nevyhnutné stavbu ihneď odstrániť, nariadi stavebný úrad vykonať neodkladné zabezpečovacie práce vlastníkovi stavby.


Pokiaľ sa preukáže, že stavba (Váš byt) je v takom stave, že bezprostredne ohrozuje život alebo zdravie osôb, nariadi stavebný úrad užívateľom stavby jej vypratanie; odvolanie proti rozhodnutiu nemá odkladný účinok. Ak ide o stavbu obsahujúcu byty, stavebný úrad upovedomí vlastníka stavby, aby užívateľom ohrozenej stavby zabezpečil bytovú náhradu, a ak nedôjde dobrovoľnému vyprataniu, aby zabezpečil vykonanie rozhodnutia. Rozhodnutie stavebného úradu o vyprataní stavby možno oznámiť ústne, pričom písomné vyhotovenie tohto rozhodnutia sa musí bezodkladne doručiť.

Stavebník by Vám mal zabezpečiť dočasné náhradné priestory na ubytovanie. Išlo by o dočasné riešenie, kým by nedošlo k odstráneniu nedostatkov na Vašom byte. Otázkou je, či byt máte odkúpený v osobnom vlastníctve alebo či ste len jeho nájomcami. Ak by ste boli nájomcami bytu a byt patrí napr. mestskej časti, stavebník by Vám mal - hlavne v súčinnosti s mestskou časťou poskytnúť náhradný byt. Takáto náhrada by sa mohla dať prirovnať tzv. bytovým náhradám, ktoré upravuje Občiansky zákonník v § 712.

 

Občiansky zákonník definuje tri druhy bytových náhrad, a to: I. náhradný byt, II. náhradné ubytovanie a III. prístrešie.

Ad I. : Náhradným bytom je byt, ktorý svojou veľkosťou a vybavením zabezpečuje ľudsky dôstojné bývanie nájomcu a členov jeho domácnosti.

Ad II. : Náhradným ubytovaním je byt s jednou obytnou miestnosťou alebo obytná miestnosť v slobodárni, ubytovni alebo v iných zariadeniach určených na trvalé bývanie alebo podnájom v zariadenej alebo nezariadenej časti bytu u iného nájomcu. Byt alebo obytnú miestnosť môžu užívať viacerí nájomcovia.

Ad III.: Prístreším je prechodné ubytovanie, najmä v spoločnej nocľahárni alebo v iných zariadeniach na to určených, a priestor na uskladnenie bytového zariadenia a ostatných vecí domácej a osobnej potreby. S otázkou prístrešia súvisí § 754 Občianskeho zákonníka, ktorý upravuje zmluvu o ubytovaní.

Verím, že Vaša záležitosť bude vyriešená k Vašej plnej spokojnosti. Ak by však k riešeniu nedošlo, odporúčam Vám obrátiť sa na právnika a uplatniť si svoje práva súdnou cestou - samozrejme až v krajnom prípade.

 

Späť

Zateplenie nehnuteľnosti

Väčšina rodinných domov či bytov v panelovej zástavbe potrebuje na Slovensku prejsť dôkladnou rekonštrukciou. Asi tou najznámejšou cestou v súčasnosti je klasické zatepľovanie, ktoré po vizuálnej stránke mení naše sídliská na rôznofarebné sústavy kociek. Ak ste majiteľom rodinného domu, tak pri správnom zateplení máte postarané o príjemné bývanie nielen v zime, ale aj v lete, keď zateplenie bráni prehrievaniu izieb a v dome je príjemne aj bez drahej klimatizácie. Ak by sme si akýkoľvek typ nehnuteľnosti..

Vonkajšie žalúzie pre tienenie a zníženie hluku v interiéri Vonkajšie žalúzie pre tienenie a zníženie hluku v interiéri

Tieniace prvky majú jasnú úlohu - zabrániť slnečným lúčom preniknúť do vášho príbytku. Lenže predokenné žalúzie majú viacero ďalších funkcií, ktoré zaručene oceníte nielen v lete, ale počas celého roka.   Vonkajšie tienenie okna dnes dokáže bez najmenších problémov nahradiť klimatizáciu, pretože s ich pomocou a v tej najvyššej kvalite môžu znížiť teplotu v interiéri až o 4 stupne. Tienenie podľa vašich potrieb Vnútorné aj vonkajšie žalúzie majú veľkú výhodu v tom, že umožňujú regulovať osvetlenie v miestnosti. Naklápanie..

Flexibilné sedenie na sedacích vakoch pre deti aj dospelých Flexibilné sedenie na sedacích vakoch pre deti aj dospelých

Pohodlné bývanie je snom každého dospelého človeka. Žiť vo svojom vlastnom priestore, mať ho zariadený podľa svojich predstáv a cítiť sa ako doma. Zabezpečte to všetkým členom rodiny a o skvelú atmosféru budete mať postarané. Na to, aby sa všetci cítili doma pohodlne, musia mať svoje sedenie na trávenie voľného času, a to či už na sedačke, sedacom vaku, či v kresle. Práve sedacie vaky pre deti sú ideálne, pretože ich môžete pokojne presúvať po celej domácnosti.   Výhody pohodlných vakov Tieto vaky sú v posledných..

Nedotknuteľnosť obydlia

Právo na ochranu obydlia a exekúciaNedotknuteľnosť obydliaZa akých podmienok je súdny exekútor oprávnený vstúpiť do cudzieho obydlia? Bolo mi povedané, že obydlie občana je nedotknuteľné, chránené zákonom. Môže exekútor, príp. niekto iný odňať pri výkone exekúcie povinnému byt a má povinný nejaký nárok na náhradné ubytovanie, či byt? Ďakujem vám za odpoveď a pomoc. Zora S., Bratislava  Právo na ochranu obydlia a exekúcia Garanciu práva na súkromie na európskej úrovni zabezpečuje najmä Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej..

Prevod vlastníctva bytu a poplatková povinnosť

 V roku 2003 sme sa s manželom rozhodli odkúpiť do osobného vlastníctva obecný byt, v ktorom sme ako nájomníci bývali od roku 1974. Odpredaj bytu sa uskutočnil medzi nami a mestskou časťou prostredníctvom správcovskej spoločnosti, ktorá od nás požadovala peňažné úhrady v súvislosti s poplatkami spojenými s vkladom nášho vlastníctva do katastra nehnuteľností, ďalej manipulačný poplatok za vyhotovenie zmluvy a ešte i poplatok za zmluvu o výkone správy, išlo o sumu vo výške cca 7.000 Sk. Neskôr som sa od známej dozvedela, že časť týchto poplatkov sme..

Prístup na nehnuteľnosti v rámci výkonu exekúcie

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť či je exekútor oprávnený vstúpiť na pozemok (rodinný dom), ktorý už 3 roky nie je v našom vlastníctve ale figuruje tam ešte trvalý pobyt, nakoľko sa nemám kam prehlásiť. Exekútor chce z tohto domu vziať všetok nehnuteľný majetok. Terajší majiteľ je povinný ho vpustiť do domu? Ďakujem Vám vopred za radu. Karin T., Prešov Vstup exekútora na nehnuteľnosť pri súpise hnuteľných vecí Súdny exekútor je oprávnený, pri výkone exekučnej činnosti, vstupovať na pozemky, do bytov, či iných priestorov, avšak za podmienok uvedených..

Nehnutelnosti ...

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..

Poistenie nehnuteľností

Čo zahŕňa a na čo sa vzťahuje poistenie nehnuteľnostiAko sa určuje výška poistnej sumyAko sa stanovuje poistná sumaSpôsob platby poistnéhoPoistná zmluva a všetko čo sa jej týkaTakže čo si treba pri zmluve všímať?Poistenie domácnostiPripoistenieNa čo sa vaše poistenie nevzťahuje?Poistite si aj okolité budovyUplatnenie náhradyAko postupovaťVlastniť miesto, ktoré môžete nazvať domov je jedným z najzákladnejších prianí každého človeka. A pritom často nezáleží na tom, či ide o byt alebo o dom, človek jednoducho túži mať svoj vlastný kút, kam sa môže..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.