Niektoré zásady občianskeho práva a ich význam pre platnosť zmluvných vzťahov o nehnuteľnostiach

Zásada rovnosti účastníkov

 

V oblasti občianskeho súdneho procesu je zásada rovnosti účastníkov ustanovená v čl. 12 ods. 1 Ústavy SR a v občianskom súdnom konaní sa transformuje do zásady rovnosti účastníkov konania (čl. 47 ods. 3 ústavy) a vzťahuje sa na všetky materiálne a procesné zákony a na každého. Rovnosť pred súdom je len výrazom rovnosti strán pred zákonom, v tomto prípade pred Občianskym súdnym poriadkom. Z toho vyplýva, že rovnosť pred zákonom a rovnosť pred súdom je obsahom toho istého pojmu a znamená rovnaké postavenie oboch procesných strán pri aplikácii hmotných i procesných predpisov ktorýmkoľvek súdom voči ktorémukoľvek účastníkovi konania. Zásada rovnosti strán v civilnom procese sa prejavuje vytváraním rovnakých procesných podmienok a rovnakého procesného postavenia subjektov, o právach a povinnostiach ktorých rozhoduje občianskoprávny súd (PL. ÚS 43/95). 

 

Zásada individuálnej autonómie (tzv. sloboda vôle)

 

Je jednou z najtypickejších a esenciálnych zásad občianskeho práva, nakoľko vyjadruje významný atribút v rovine záväzkovo - právnych vzťahov, v rámci zmlúv - a to zmluvnú slobodu (alebo zmluvnú autonómiu) účastníkov právnych úkonov, ako aj vlastnícku slobodu – sloboda nadobúdať a užívať majetok, či slobodu tvorby súvisiacu s tvorivou duševnou činnosťou osôb (napr. architekti, umelci a pod.). Platné právo obsiahnuté napr. v Občianskom zákonníku obsahuje prevažne tzv. dispozitívne normy upravujúce správanie sa subjektov - zmluvných strán - teda také, ktoré im tak ponechávajú voľný priestor na vlastnú úpravu toho - ktorého právneho vzťahu. Výnimku sú kogentné normy, ktoré sú rigidné a nemožno sa od nich odchýliť - napr. zákon č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov ustanovuje obligatórnu písomnú formu nájomnej, resp. podnájomnej zmluvy.

 

Zásada „všetko čo je dovolené, nie je zakázané“

 

Uvedená zásada sa prejavuje v oblasti súkromného práva, medzi ktoré zaraďujeme občianske právo, ako aj právo obchodné. Je tak aplikovateľná, vlastne, nevyhnutne musí byť aplikovaná do právnych úkonov, a to záväzkovo-právne vzťahy (zmluvy, dohody a pod.) nevynímajúc. Protipólom tejto zásady v oblasti, kde sa rozhoduje o právach, povinnostiach fyzických a právnických osôb - teda v oblasti verejnoprávnej, v rámci ktorej sa vedie zo strany štátneho orgánu napr. stavebné konanie a pod., sa uplatňuje opačná zásada - „všetko je zakázané, čo nie je dovolené“. Vzhľadom na vyššie uvedené tak účastníci právnych úkonov aj v súvislosti s nehnuteľnosťami bez ohľadu na ich povahu môžu realizovať svoje práva (vlastnícke právo, právo z nájmu, záložné právo ai.) v súlade so zákonom a v jeho medziach. Pokiaľ by sa právne úkony nimi urobené vymykali zákonným limitom, išlo by o protiprávne konanie a mohlo by mať za následok aj napr. neplatnosť konkrétneho právneho úkonu.  

 

Zásada ekvity

 

Uvedená zásada sa vzťahuje ne tzv. mimoprávne systémy pravidiel, podľa ktorých by sa v rámci právnych vzťahov malo konať a brať na ne zreteľ - dobré mravy. Ide o určité morálne pravidlá, ktoré v danom čase a mieste sú všeobecne považované za správne, sú uznávané ako meradlá zákonnosti a slušnosti v rámci právnych vzťahov medzi osobami, fyzickými i právnickými, príp. navzájom. Zásada ekvity má význam, nakoľko príliš tvrdé dodržiavanie zákona môže mať aj nepriaznivé vplyvy na spoločnosť - ako napr. v prípade otázky vypratania nehnuteľnosti, alebo vo sfére sociálnoprávnej otázky priznania/nepriznania dôchodku len z dôvodu absencie pár dní do splnenia podmienok pre nárok na daný dôchodok a pod. V minulosti jestvoval inštitút tzv. odstránenia tvrdosti zákona, ktorý bol však z nášho právneho poriadku vyňatý. Súhrnne, právne úkony účastníkov (občania, podnikatelia, realitné kancelárie) musia byť v súlade s právom, avšak aj s dobrými mravmi  (viď § 44, § 264 Obchodného zákonníka - dobré mravy v hospodárskej súťaži, obchodné zvyklosti).

 

  Zásada prevencie

Je lepšie upraviť si zmluvu takým spôsobom, aby v budúcnosti nedochádzalo k pochybnostiam a prípadným sporom medzi zmluvnými stranami. Priamo v § 3 ods. 2 Občianskeho zákonníka je uvedené,  že fyzické a právnické osoby, štátne orgány a orgány miestnej samosprávy dbajú o to, aby nedochádzalo k ohrozovaniu a porušovaniu práv z občianskoprávnych vzťahov a aby sa prípadné rozpory medzi účastníkmi odstránili predovšetkým ich dohodou. A samozrejme, že subjekty práva sú vo svojom konaní a právnych vzťahoch povinné počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví, na majetku, na prírode a životnom prostredí.

Odporúčam preto osloviť právneho poradcu, aby vám zmluvu zanalyzoval a právne posúdil, aby ste predišli prípadným negatívnym  následkom, ktoré vás môžu stáť zdravie a peniaze.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk  


Autor: Mgr. Ján Lasák

KTN: 09/11

Späť

Ako urobiť z vašej spálne najlepšie miesto v dome? Ako urobiť z vašej spálne najlepšie miesto v dome?

Kvalitný odpočinok je vo všeobecnosti kľúčom k efektívnej práci a emočnému zdraviu. To je pravdepodobne dôvod, prečo v tomto stave strávime až tretinu svojho života. Znamená to, že spálňa má nielen v našej existencii, ale aj v interiéri osobitnú a významnú úlohu. Žiaľ, len minimum z nás tomuto problému venuje dostatočnú pozornosť, čoho dôsledkom je nielen naše dlhodobé fyzické, ale aj psychické vyčerpanie. Aby ste tým zbytočne vy ani vaše okolie dlhodobo netrpeli, prezradíme vám, ako si z tohto priestoru urobiť najlepšie miesto v dome. Začnite pekne..

Znalecké ohodnotenie nehnuteľností

 „Koľko ľudí, toľko chutí,“ hovorí známe slovenské príslovie. O jeho pravdivosti sa mohli presvedčiť aj tí, ktorí sa v praxi stretli s znaleckým ohodnocovaním nehnuteľností. Práve u rčenie hodnoty pozemkov či nehnuteľností sa v mnohých rodinách stalo jablkom sváru. Dedičské či rozvodové konania a s tým spojená deľba majetku, sa tak môžu stať nepríjemnosťou pre viacerých rodinných príslušníkov. Je pravdou, že iný pohľad má na objekt predávajúci, ktorý chce v prvom rade zarobiť a dostať za svoj majetok čo najväčší obnos peňazí. No na..

Keď sme sa rozhodli zatepliť svoj domov

 „Už niekoľko rokov sa na Slovenku veľké, ale aj menšie sivé sídliská z čias socialistickej výstavby menia na čoraz väčšie ostrovčeky farebných budov, ktoré prešli tzv. rekonštrukčnou kúrou v pobode zatepľovania. Keďže väčšina bytových domov je stará už niekoľko desačročí, zančná časť z nich potrebuje priam nutnú rekoštrukciu. Základnou otázkou sa preto často na domových schôdzach stáva otázka: Ako si teda zateplíme svoje spoločné bývanie a hlavne akým spôsobom na to získať peniaze.“ Čo urobiť pred zatepľovaním domu Dobré..

Základné povinnosti prenajímateľov - všeobecná právna úprava

Nájomné vzťahy bývajú v praxi značne komplikované, nakoľko účastníci zmluvného vzťahu nedostatočným spôsobom upravili svoje vzájomné vzťahy v súvislosti s nájmom - práva povinnosti. Často zo strany prenajímateľov dochádza k porušeniam zákona ohľadne nájmu, pričom nájomcovia vychádzajú v danom dôsledku skrátka. Vzhľadom na viaceré vaše otázky na danú problematiku, vážení čitatelia, vám poskytujeme náhľad do základných povinností prenajímateľov. Základnou právnou úpravou nájmu je Občiansky zákonník v ust...

Ste nespokojní so správcom domu? Rokujte alebo ho zmeňte!

 Chcel by som sa spýtať v súvislosti s výkonom správy domu podľa platnej zmluvy, ako najefektívnejšie postupovať pri kontrole správcu. Máme totiž uzavretú zmluvu o výkone správy domu so správcom (správcovská spoločnosť je s.r.o.), ktorého podozrievame z nekalej činnosti a postupom voči nám tým, že nedodržuje dohodnuté odsúhlasovanie dodávateľov prác a ich cenníky, nepostupuje hospodárne a efektívne voči nám (dodávateľské práce bývajú riadne predražené), rôzne vratky a poplatky, ktoré sú nám zasielané a na ktoré máme nárok, zdržuje..

Prenájom nehnuteľnosti a registračná povinnosť prenajímateľov

So začiatkom nového školského roka vyvstala pre mnohých študentov, prípadne pracujúcich, ktorí dochádzajú za prácou mimo svojho obvyklého bydliska, opäť otázka zabezpečenia svojho ubytovania. Mnohí z nich riešia uvedený problém, nakoľko kapacita internátov a ubytovní nemusí vždy pokryť ich vysoký dopyt, nájmom nehnuteľnosti - prevažne bytu alebo časti bytu. Mnohí občania sa na rubriku „Právnik radí“ obrátili s otázkami, či a kedy sú povinní sa registrovať na daňovom úrade a aký postup majú zvoliť pri prenájme nehnuteľnosti alebo jej časti,..

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.