Kontaktné údaje

DOBRÉ REALITY s. r. o.

Dlhá ulica 426/3

97101 Prievidza

Meno:
Monika Benková
Telefón:
0907 180 306
E-mail:
ID ponuky:
1300045480

PREDAJ: Hajnalov vodný mlyn s náhonom, bytom mlynára, domom, včelínom, pivnicou, úrodnou záhr

190 900
Plocha:  
371 m
2
Plocha pozemku:  
6552 m
2
okres Krupina
Medovarce
pred 75 tyždňami
Vložené na TRH.sk:  

pred 20 dňami
Aktualizované:  
  • Zobraziť na mape
  • Pridať k zaujímavým
  • Vytlačiť

Popis nehnuteľnosti

MEDOVARCE – KRAJ SLNKA, VČIEL, VINÍC A POĽOVAČIEK...

HISTÓRIOU DÝCHA REGIÓNU PÝCHA ...HAJNALOV VODNÝ MLYN DRUHÚ ŠANCU PÝTA.

DOBRÉ REALITY – silná slovenská realitná sieť, exkluzívne ponúka na predaj vodný mlyn s bytom mlynára, rodinným domom, tufovou pivnicou, včelínom a úrodnou záhradou v obci Medovarce.

PREDMET PONUKY

Vodný mlyn s obytnou časťou (bytom mlynára), pivnicou, skladom, náhonom a samostatným rodinným domom s tufovou pivnicou postavený na slnečnom, rovinatom (terasovitom) pozemku s juhozápadnou orientáciou, situovanom na okraji obce Medovarce, na brehu rieky Krupinica.

MLYN je v pôvodnom, udržiavanom stave, postavený z kameňa (r. 1715), pričom časť jeho západnej steny tvorí tufové bralo. Prevádzkovaný bol posledným mlynárom Pavlom Hajnalom do roku 1952, pričom v roku 1950 prebehla jeho posledná rekonštrukcia. Prístupný je z obecnej asfaltovej cesty, na ktorú nadväzuje spevnená cesta vedúca časťou dvora k vínnym tufovým pivniciam.

Mlyn samotný má 3 samostatné vstupy:

- vstup zo dvora (prízemie), na ktorom sa nachádza rodinný dom (pôvodne hospodárska budova) a tufová pivnica, slúžil ako prístupový pre nakladanie zomletej múky,

- vstup z mlynice na medziposchodí vedie k náhonu a do záhrady s včelínom,

- vstup od vínnych pivníc (podkrovie) slúžil na vyskladnenie zrna, ktoré sa do mlyna privážalo na spracovanie.

V mlyne sa z časti zachovalo, a je funkčné jeho technické zariadenie – mlynská stolica, valce, sitá, rozvody potrubí na zrno aj múku a i. Vodná turbína bola v minulosti demontovaná. V prednej časti mlyna sa nachádzal gáter. Podlahy v mlyne sú betónové a drevené. Strecha je pokrytá škridlou. El. vedenie je pôvodné. V obytnej časti (byte mlynára) je vykurovanie zabezpečené kachľovou pecou (izba) a pieckou „petrík“ (sklad/dielňa).

RODINNÝ DOM postavený z pórobetónových tvárnic, pôvodne slúžiaci ako hospodárska budova, prešiel dispozičnými úpravami (dobudovanie zádveria, kúpeľne) a dávnejšou čiastočnou rekonštrukciou (el. rozvody v kúpeľni, nové rozvody vody, kompostovacie WC a i.), jeho stav však dnes už môžeme považovať za pôvodný. Pripojený je na el. energiu, vodu z obecného vodovodu a internet (Slovanet). Vykurovanie je zabezpečené teplovodným krbom (ústredné kúrenie), ohrev teplej vody obojživelným bojlerom (teplovodný krb, elektrina). V kuchyni sa nachádza sporák na pevné palivo. Podlahy sú keramické a drevené. Strešná krytina na dome je eternit. Likvidáciu odpadových vôd v dome zabezpečuje čistiace jazierko. Dom je obývateľný a nízkonákladový (mesačné náklady na prevádzku domu - el. energia, voda, internet, TKO, domová daň, sú do 65 Eur mesačne).

K rodinnému domu a mlynu prislúcha:

- dvor a záhrada s hlbokou, úrodnou, nivnou pôdou pochádzajúcou z náplav (1124 m2), ktoré slúžia ako okrasno-úžitková plocha s prvkami permakultúrnej záhrady a ovocný sad,

- suché koryto vodného náhonu s dĺžkou cca 1156 m a plochou 4513 m2,

- samostatná parcela na brehu rieky Krupinica ukončujúca suché koryto vodného náhonu (535 m2).

Vo dvore je k dispozícii studňa s úžitkovou vodou, tufová pivnica, skladové priestory a v záhrade včelín. V objekte mlyna zostáva pre nového majiteľa k dispozícii pôvodné zariadenie využiteľné ako interiérové doplnky.

DISPOZÍCIA

MLYN (257 m2): vodný náhon a pivnica v suteréne, kuchyňa (v súčasnosti sklad / dielňa), dve izby, nadzemný typ mlynice s masívnymi drevenými prvkami tvoriaci poschodie, technický a skladový priestor nad mlynicou prístupný schodiskom z mlynice a samostatným vstupom zo spevnenej cesty vedúcej k tufovým pivniciam.

RODINÝ DOM (133 m2): vonkajšie kryté terasy, zádverie, chodba, obývacia izba, spálňa so šatníkom, kuchyňa, kúpeľňa, samostatné WC (kompostovacie).

EXTERIÉR: kamenný sklad (22 m2), tufová pivnica, murovaný včelín.

LOKALITA

Hajnalov vodný mlyn sa nachádza v úvodnej časti obce Medovarce (175 – 200 m n. m.), v okrese Krupina, na brehu rieky Krupinica, v blízkosti skalného útesu Bralo, ktoré charakterizuje klíma podobná lesostepiam, s faunou a flórou so vzácnymi druhmi motýľov a tráv (Kavyľ Ivanov).

Medovarce sú malou dedinkou (233 obyvateľov) v regióne Hont so základnou infraštruktúrou pre jej obyvateľov (evanjelický kostol, obecný úrad, potraviny, pohostinstvo, kultúrny dom), vzdialenou 20 km od okresného mesta Krupina, 20 km od kúpeľného mesta Dudince, 32 km od Banskej Štiavnice, 48 km od Zvolena, Veľkého Krtíša a Levíc, 70 km od Banskej Bystrice, 100 km od Nitry a 185 km od Bratislavy.

ODPORUČENIE MAKLÉRA

Hajnalov vodný mlyn s rodinným domom v regióne Hont je unikátnym objektom s mnohorakým potenciálom, ktorého atmosféra sa dá vyzdvihnúť pôvodným zariadením. Pôvodný účel mlynu sa už zrejme nepodarí obnoviť. Napriek tomu jeho situovanie pri rieke Krupinica, v obci bohatej na históriu, úrodnú pôdu, listnaté lesy plné zvery a špecifické klimatické podmienky charakterizujúce Medovarce ako kraj slnka, včelárov, poľovníkov a vinárov predurčuje objekt pre jeho nové využitie. Neopakovateľný nádych francúzkeho, či talianskeho vidieka mu už v tomto stave dávajú vínne domčeky a tufové pivnice umiestnené v jeho susedstve. A tak nie je ťažké predstaviť si Hajnalov mlyn ako rodinné sídlo, ateliér, galériu, múzeum, či malý rodinný penzión s kaviarničkou využívajúcim miestne zdroje vo všetkých formách a podobách, podporujúc lokálnu ekonomiku, potravinovú a remeselnú produkciu regiónu. Rovnako sa objekt môže stať malou farmou využívajúcou úrodnú pôdu záhrady a suchého koryta vodného náhonu pre zabezpečenie potravinovej sebestačnosti, či vzdelávacím, komunitným alebo kultúrno-spoločenským priestorom, ako tomu bolo v jeho poslednej histórii (v mlyne sídlila Škola permakultúry). Samostatný potenciál si nesie murovaný včelín v záhrade, ktorý sa dá pretvoriť na vonkajšie sedenie, záhradný (hosťovský) dom, či jednoducho stačí jeho pôvodný účel obnoviť. Rovnako neobjavený potenciál si nesie suchý vodný náhon dlhý viac ako 1150 m, kopírujúci koryto rieky Krupinica, vedúci popod útes Bralo, končiaci samostatnou parcelou na brehu Krupinice. A tak HAJNALOV VODNÝ MLYN MÔŽE BYŤ ČÍMKOĽVEK, ČO SI DOKÁŽETE PREDSTAVIŤ....

CENA 190 900 € vrátane poplatkov za kompletný servis realitnej kancelárie DOBRÉ REALITY s.r.o. V prípade záujmu zabezpečíme pomoc pri financovaní kúpy nehnuteľnosti.

Dobré Reality klientom poskytujú komplexné služby realitného sprostredkovania a celoslovenskú internetovú inzerciu. Už viac ako 10 rokov nám dôverujú tisícky klientov.

Hľadáme nových kolegov a ponúkame najvýhodnejšie podmienky! K nášmu tímu profesionálnych obchodníkov s nehnuteľnosťami sa môžete pridať na: dobrereality.sk/kariera

Vek stavby:
neuvedené
Typ objektu:
neuvedené
Stav nehnuteľnosti:
Pôvodný
Počet nadzemných podlaží:
neuvedené
Vyhotovenie domu:
Iný
Podpivničený:
nie
Verejný vodovod:
áno
Odpad:
Nie je
Plyn:
nie
Parkovanie:
neuvedené
Počet kúpeľní:
1
Počet WC:
1
Počet balkónov / loggií:
0
Okná:
Pôvodné
Elektrický prúd:
220V
Terasa:
áno
Šatník:
áno
Vnútorný kozub:
áno
Internet:
áno

Na mape: PREDAJ: Hajnalov vodný mlyn s náhonom, bytom mlynára, domom, včelínom, pivnicou, úrodnou záhr

Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.